Кротка кратка равносметка на подстъпите към 70-тата годишнина

Ще наруша правилото си да не анонсирам свои публични изяви. Утре,16 април, ако е рекъл Всевишният, предстои да се изявя като рожденик.

Днес си позволих една малка шега в пряко дистанционно включване по Нова телевизия в качеството на балкански коментатор, т.е. като коментатор, пребиваващ в момента в Балкана. На въпроса на водещата как виждам развитието на конфликта след иранската въздушна атака срещу Израел “изиграх” вглеждане в бъдещето с поглед към хоризонта, но си признах, че не виждам нищо там. 

 

 

 

 

 

За сметка на това помня доста неща от миналото.

Припомням на желаещите да ме уязвят на възраст знаменитата реакция на Рейгън в диспута му с доста по-младия му опонент за кандидат-президент от Демократичната партия. На опита на Мондейл да се заяде по темата за възрастта Рейгън мълниеносно отвръща, че обещава да не се възползва от неопитността на младия си опонент. Дори Мондейл не успява да сдържи усмивката си на фона на бурния смях в залата.

Не обръщам внимание на този вид заяждания. Заяжданията от друг вид също трудно могат да ме накарат да се хвана на въдицата да влизам в спор с анонимници, които искат да ме вкарат в обяснителен режим и по теми, дъвкани, преживяни и преживЯни отдавна от моя скромност. Предпочитам да си стоя на мястото пред опашката от глутницата, желаеща да се облекчат върху корените ми.

 

Всъщност най-големите комплименти, които получавам, идват от обезумели от омраза мои антиподи. В желанието си да ме откроят като много, много, ама адски много лош, те ми приписват несъществуващи заслуги на някакъв вожд на лошите. Имало дори “инджевчета”, с изненада открих преди години, научавайки, че съм станал нарицателно.

Споменавал съм за публикацията на в. “Монитор” от 6 юли 2001 г., в която съм обявен за координатор на несъществуващ комплот за сваляне на правителството на царя. 

 

Осем години по рано бях алегорично посочен в уводна статия на в. “Дума”, опакован като част от каре “кинжали” ( заедно с Евгени Михайлов, Константин Мишев и Асен Агов), замахнали едва ли не да извършат държавен преврат.

Но тези незаслужени комплименти бледнеят пред наскоро полученото в коментарната част на  блога ми “пророчество”, че ще съм един от виновниците за… Трета световна война, ако такава наистина избухне.   

За миг се изкуших да публикувам вменяването ми глобално злодейско величие, но реших да оставя лечението на болния на специалистите. Имам желание да помогна, но не бива да се надценявам. 

Ще си спестя шегата, която мнозина си правят, когато станат на 69, че са стъпили на прословутия трансконтинентален път в САЩ, известен под този номер. Не е голям подвиг, но съм благодарен и на този подарък!

Виж, ако нещата се обърнат някой ден като 96, ще си говорим пак. Не е много вероятно, но поне е приятно да си го представи човек.

 

29 мнения за “Кротка кратка равносметка на подстъпите към 70-тата годишнина”

 1. Честит юбилей, господин Инджев! Да сте жив, здрав и много обичан, както досега! Най-ценния подарък, който получих за своята 70 годишнина, беше древна китайска мъдрост, подарена ми за случая от мой китайски колега. Сега я подарявам на Вас:
  “На седемдесет години, дървото на мъжа започва да разцъфва.”

 2. Към Тодор Тодоров:

  Благодаря, макар че малко избързах. Рожденият ми ден е утре, когато започва броенето до юбилея.

 3. Иво, любимата тъща с лекота ги добута до 96. При нея, железен принцип за достигането на тази почти библейска възраст бе, че не слагаше нищо на сърце. Колкото-толкова. Каквото-такова.
  И барелефите на МОЧА ръждясват някъде в покрайнините на Голяма София.
  Да Илядиш във форма защото класата ти е непреходна!

 4. Честит рожден ден, господин Инджев! Здраве Ви пожелавм и дано се появят още “инджевчета”. Има нужда България от хора като Вас!

 5. Уважаеми г-н Инджев,
  Няма да се учудя, ако знаменитият път се окаже 66, но такава велика страна няма как да няма и път 69. А Вашият житейски и най-вече творчески път е по-велик от горните два (да ме прощава Керуак).
  Да сте ни жив и здрав!

 6. Към Караиванов:

  Офф, може и да е така, ама нали съм бил само два пъти в Америка за около седмица…Да ми е простено, ако съм сгрешил отбивката

 7. До: Караиванов,

  Има път 69. Около 1/2 от дължината на 66 е. Но, както 66 прерязва Америка, така да речем, от изток на запад (грубо казано), така и 69 пресича Америка от север на юг. Много пъти съм карал по южната половина на 69. Любимият ми момент е винаги, когато прекося язовир Тексома от Оклахома в Тексас, и видя знака “Welcome to Texas” веднага след което следва “Speed Limit 85.” И всеки път си мисля, “Welcome to Texas, welcome to freedom.” Тази отсечка е една от едва две в цяла Америка, където официалното ограничение е 85 mph (по принцип е между 60 и 80 mph).

  До: г-н Инджев,

  Как така само два пъти? Не сте ли храненен, че охранен, с американски милиони долари?! Шегата на страна, да сте жив и здрав.

  П.С.: Да добавя за 69: официално скоростта е ограничена на 85 mph, но повечето коли там се движат с 100 mph ако ли не и по-бързо. Както казах, welcome to freedom. Та и Вие така, г-н Инджев, давайте напред и нека рубладжиите да се давят в прахта зад вас. Many happy returns. Happy birthday tomorrow.

 8. Към W.T. Blackwell:

  Ами така, веднъж бях като главен редактор на “Демокрация” на нещо като медийна презентация за няколко дни в рамките на един медиен фестивал.
  Втори път бях като кореспондент на “Свободна Европа” по повод посещението на през. П. Стоянов през 1998 г., когато на практика бях на собствена издръжка. Радиото не ми плащаше командировъчни. Полетът ми беше безплатен в “президентския самолет”, нает за целта. Спах в Ню Йорк на свои разноски в евтин хотел за млади туристи с баня на етажа (която се отключваше по изрично искане от рецепцията).
  ВСИЧКИ останали български кореспонденти, командировани за случая, нощуваха в нормални хотели и си получаваха заплатите.
  За хонорарите им не знам. Моят го изкарвах като се обаждах в централата на “Свободна Европа” от улични автомати за сметка на приемащата страна…

 9. Така ще ти го кажа, Брате:

  Нито да е кротка, нито кратка. Вода има да тече… 🙂

  Пожелавам Празник, пълен със любими хора и щастие !!!

  И. Колев

 10. Да си жив и здрав. То 70 по Фаренхайт са 21 по Целзйй. Изобщо младежка възраст .
  Чупиш им дървените кадесарско-кремълски чутури. Дерзай момче младо.
  Васил Антонов.
  /за трети път се опитвам да пратя коментар, нещо не се получава. Не знам защо/

 11. Вече може 🙂 честит любилей пореден… да сте жив и здрав,права и корав 🙂

 12. Май вече може да честетим… Иво Иннджев президент 🙂 понякога ви се дразня, че не поемате държавни дела… ние малките кво да правим….

 13. Акълът е в главата, не в годините.

  Бъдете живи и здрави и Вие, и съратниците, и близките!

 14. https://forlife.bg/patladjan-11-polezni-svoistva или от прочетено в ivo.bg на тази дата:
  #2008/бунтът-на-мръвките/#com., Радо: Чета статиите на Иво Инджев и още няколко будни гласчета, преглеждам коментарите под тях и търся. Оглеждам се, ослушвам се, очаквам. Може би е засипан с думи, кал, умора, отчаяние… Говоря за знак, че има достатъчно образовани хора, които са мотивирани да обединят сили и да отвоюват от мафията късче истинска демокрация. А може би още хора като мен очакват този знак някъде отвън да дойде?
  #2010/перманентна-ревлолюция, Иво Инджев: Прехода! Вървим си през този преход и си мислим. И изведнъж, както във вица за шопа, само си мислим. Защото установяваме, че тъпчем на място. “Тичането на място е общопримиряващо”, както пееше Висоцки, с чието волнодумство се изчерпваше и смътното усещане за необходимост от бунтовна изява срещу несправедливостите на тогавашния ни затворен своят … У нас въпросната ситуация е перманентна, но е ревлолюционна …
  #2012 /след-румъния-и-сърбия-ни-изпревари, Иво Инджев: Румъния е набрала скорост и ни гледа в огледалото за обратно виждане като отдалечаваща се точка …
  #2013/ще-разчисти-ли-някой-боянските-отбори/comments
  Svetoslav Borisov: Знаете,че не съм съгласен с вас по принципни неща.Считам,че не виждате доброто за България при Бойко Борисов.Но как да не Ви се възхищавам,като чета такива прекрасни мисли като:
  ’’Лоялността към една личност, ако не е подкрепена с взаимно уважение и някои споделени принципи, е като сграда, строена с некачествен хоросан’’
  Това е една мъдрост, един афоризъм, чисто Ваш,който заслужава да се разпространява в мрежата.Така че въпреки всичко аз си оставам Ваш фен
  #2014/ хипокритовата-клетва-на-българските-медии, Иво Инджев: Истината обаче не ми дава мира. А тя е, че медиите са отговорни с безотговорното си поведение за „състоянието на положението”, от което самите те обичат да се оплакват и дори да нападат с претенцията да критикуват, оправят, коригират и т.н. Защото каква е разлика между магистрат, депутат или медиен събрат, който не си върши работата?
  #сom. /Антифашист: Извинявам се за оффтопик коментара, но ми се струва важно. В Русия напълно откровено се настанява фашизма, ето какво четем в новините от днес:
  http://censor.net.ua/photo_news/281310/terroristy_v_donetske_trebuyut_u_evreev_po_50_pod_ugrozoyi_vysylki_foto
  # Стамбо: ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ИВО! Бъди жив, здрав, неумолим в борбата за истината, обичан от най-скъпите ти хора и преданите си читатели!
  Ето и една многозначителна новина: В Украйна са били арестувани над 20 офицери от руското военно разузнаване. Това заяви днес директорът на Украинската служба за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от Униан … Подчертавам пасажа “агентурната мрежа в Украйна е била създавана в продължение на 2-3 години” и си мисля – ами на тукашната руска агентурна мрежа, дето е създавана от век и половина как ще клъцнем пипалата? Украински спецслужби ли да внесем?
  #Ив.Терзийски: ЧРД! Здраве и дълъг живот ти желая, Иво!
  Не знаех, че си роден на такава сакрална дата 16 април. Днес се навършват 89 години от атентата в църквата Св. Неделя – “само” 213 убити и 500 ранени. Доскоро олимпийски връх в творчеството на българските комунисти, но талибаните през 2001 ги прецакаха.
  Да видим дали (и колко) телевизии ще отразят това трагично събитие в БГ история.
  #2022/какви-са-измеренията-на-руската-загуба/Иво Инджев: Най-краткото описание на ефекта от украинския успех е: катастрофа за морала и престижа на “втората най-силна в света” и на самия Путлер, който обичаше да се снима на борда на “Москва”
  #сom./Павел Тинков: Започвам да подозирам лицето Иво ИНДЖЕВ в особено топли отношения с Путлер Ленинградски! То бива рожден ден, ама пък чак толкова! Все съм чувал за огромни и скъпи подаръци, но за крайслер на стойност повече от милиард долара, при това без стойността на мунициите, не съм чувал! И да го пратиш на дъното само , за да поздравиш “някакъв Иво Инджев” с ден рождения?! Арабските шейхове зеле да ядат!
  #Иво Инджев: Още с руския цар си бях гъст, когато позволи да си напишем конституция на 16 април 1879 г.- https://euronewsbulgaria.com/news/12809/roden-na-velikden%E2%80%93istoriyata-na-ivo-indzhev
  – Честити дни, г-н Инджев ☯ а лошите да баялдисват . . .

 15. Честит рожден ден!
  Бъдете здрав и много години напред продуктивен, даващ светлина в тъмнината от лъжи! И дай Боже повече прогледнали!

 16. Честит Рожден Ден г-н Инджев! Да сте жив и здрав още дълго време!

 17. Честит Рожден Ден, господин ИНДЖЕВ!
  Бъдете все така здрав и енергичен!
  Трудно ми е да Ви пожелая каквото и да било, защото щом ми хрумне нещо значимо, стойностно, се оказва, че вече го имате или сте го постигнали!
  Нека бъде все така непоколебимо словото ви и яка клавиатурата1
  Остарявайте бавно – имате да жените внуци и правнуци!
  Радвайте се на обичта на близки и приятели!
  Тази вечер си сипете „капачка” качествено питие и си пуснете „Кони привередливые”. Приемете песента на Висоцки като поздрав от мен.
  Павел от името на фамилия Тинкови – Видин

 18. Честит Рожден Ден!
  Много здраве, любов и щастие за да може да дарявате с тях семейството си и всички които обичате!

 19. Жив и здрав да харчиш дълго време пенсията поздрав Валенсия

 20. Честит Рожден Ден, г-н Инджев! Бъдете жив и здрав, Вие сте ренесансов човек, будите заспалите съвести, образовате любопитните, дразните невежите, изричате в брилянтно слово Истини, които ни правят свободни. Невероятно удоволствие е да ви чете човек. Доказателство сте, че незаменими хора има. Продължавайте! Бъдете!!!

 21. Честит Рожден Ден! Да благодарим за любовта към истината и смелостта, която буди огромно уважение! Жив и Здрав!

 22. На попрището жизнено в средата…Е, честит бъди!

  И малко политиканстване. Икономист публикува статия от китайски професор в Пекинския университет и директор на Центъра за изследване на Русия и Централна Азия, който категорично заявява “Русия ще загуби войната в Украйна”.
  https://www.economist.com/by-invitation/2024/04/11/russia-is-sure-to-lose-in-ukraine-reckons-a-chinese-expert-on-russia
  И посочва четири фактора, които ще доведат до това.
  Първият е високото ниво на съпротива и национално единство, което демонстрират украинците.
  Вторият е международната подкрепа за Украйна, която въпреки скорошния спад остава значителна.
  Третият фактор Фън Юджун нарича природата на съвременната война, която зависи от комбинацията от индустриална мощ и системи за командване, контрол, комуникации и разузнаване.
  Последният фактор е информацията. Според Фън Юджун Путин е изпаднал в информационен пашкул заради дългата си диктатура. В Кремъл липсват надеждни разузнавателни данни, а в системата, в която работи руското ръководство, липсва ефективен механизъм за коригиране на грешките.

  Фън Юджун подчертава, че поражението на Русия поради тези четири фактора е неизбежно и след време Москва ще трябва да изтегли войските си от всички окупирани украински територии, включително Крим.

 23. Към Николай:
  От няколко дни се каня да пиша за това. Професърът не е кой да е. И щом още не е в затвора, значи пише с позволение “лоши неща” за московията.

 24. Честит юбилей г-н Инджев!
  Господ здраве да Ви дава!

 25. Честит рожден ден, г-н Инджев! Пожелавам Ви здраве и късмет.

 26. Честит юбилеен рожден ден, г-н Инджев! Много грузински тостове ми идват наум за пожелания, но никой от тях не намеква за огромната ми благодарност за вашите книги, статии, интервюта и труда ви като цяло, които без преувеличение отвориха очите ми за истината от близкото и не толкова близко минало. Благодаря Ви!

 27. Честит юбилей, г-Инджев!

  Да сте жив и здрав и от здраве да се не куртулисате! И да не спирате да пишете!

 28. Честит рожден ден, Иво и от мен! Здраве и още дълги години да те четем.

 29. Хора:

  Човекът навършва днес 69 години. Юбилей е “кръгло” число, т.е., догодина като изпълни 70 години и така всяко следващо десетилетие.

  Г-н Инджев, прощавайте че така си навирам носа да обяснявам това което Вие сам можете да кажете, но изглежда въпреки вашето уточнение в един от коментарите по-горе, все още има хора с погрешната представа за това на колко години ставате днес. Без значение, още веднъж, честит Ви рожден ден, с пожелания за дълъг и добър живот.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.