Политиката у нас е изкуство на непредвидимото

 

 

 

 

 

Стандартното определение за политиката е, че тя е изкуството на възможното. Казал го е Бисмарк и всички охотно и безкритично повтарят неговата мисъл- мнозина и без да знаят, че тя принадлежи на “железния канцлер”.

Той е казал и друго: политиката е като кренвиршите, ако хората знаеха от какво се правят, щяха да се отвратят. Нещо такова…

У нас политиката е също и изкуство на въображението в областта на планирането и прогнозирането. Фантазията ни е твърде бедна, за да си представим “някои неща”, да ги предвидим и ако трябва – да ги предотвратим.

Взимам повод от най-пресния “кренвирш”- този, с който Иван Гешев плаши онзи, който го направи главен прокурор. Някой можеше ли да си представи, че само няколко години по-късно Гешев без заобикалки, в прав текст, ще определи Борисов за поръчител на убийството му ( т.е. на атентат, който никак не изглеждаше като сериозен опит за убийство)?

А че Гешев преждевременно ще стане политик и партиен строител, приземен до положението на обикновен гражданин? 

 

А че Радев, “бащата” на служебните му министри Асен Василев и Кирил Петков, ще ги определи  с махленската обида “шарлатани”?

А че Асен Василев ще го изпревари, като нарече позицията му за Украйна “позорна”?

А че Пеевски ще превърне България в европеевска държва?

А че Банкята ще заклеймява Тагарев като слаб евроатлантик?

А че Васил Божков ще се направи на абсурдно копие на Навални и вместо да си харчи в луксозна обстановка милионите в Дубай ще се върне в България, за да се превърне в арестант с гривна (и златни ланци?), за да създаде обречена на нулев електорален резултат партийка?

А че Волгин ще се запъти към омразния му Брюксел, но не по лявата евродепутатска писта ( помните ли как пледираше за крайно лява алтернатива у нас като гръцката Сириза?), а тъкмо върху платформата на определяната като крайно дясна патриотарска групировка въzраждане, домакин на крайно десни европейски партии, към които Волгин свойски се обърна от трибуната на софийския им форум миналата седмица като някакво подобие на Георги Димитров пред представители на коминтерна?

Да ме прощавате, ама никой от вас\нас не е предвидил нищо подобно. Защото политиката у нас е изкуството на непредвидимото. А българският “Бисмарк” я определи не като кренвирш, а като “лайно в целофан”, след което се загърна с целофана и си стои вече второ десетилетие в тази прозрачна опаковка.

Предвидими у нас, но само за избрани, са само резултатите от черното тото във футбола и изборите в крепостите на ДПС. 

Останалото е не ротация, а рулетка. Руска, разбира се.

 

12 мнения за “Политиката у нас е изкуство на непредвидимото”

 1. Честита нова обиколка около Слънцето, Господин Инджев! Както има една популярна шега, от един момент нататък годините се обявяват като “хикс плюс една”. Тъй като вчера споменахте “96”, имах приятел, адвокат, който си отиде точно на 96. За последно го видях около половин година преди да поеме към Небесните селения и го питах дали продължава да пледира в съда. Той ми отговори: “От известно време – не, но продължавам да давам консултации.” (Което предполага, че до последно е четял специализирана литература, ДВ, следил е промените в законите и т.н.) Тази среща ми даде повод да се замисля, че може пък един от факторите на дълголетието да е активният начин на живот. Затова Ви пожелавам да не се ограничавате да стартирате нови проекти. Успех във всичките Ви начинания!

 2. ЧРД!!!
  Да сте жив издрав – Вие, семейството и близките!

 3. Към Михайлов:

  Благодаря (и на всички останали добропожелатели)!
  Конкретно за дълголетието факторите са цял коктейл. Гени, начин на живот, късмет… И, да-активност също. Баща ми почина на 92 (преждевременно поради пренебрегване на дребен здравословен проблем, можеше да живее още, защото беше ” в движение” и с “всичкия си”). Играеше шах като луд , понякога и сам. Редеше пасианси с часове и четеше тонове научно-фантастична литература (уви,предимно съветска, струваше стотинки в съответната книжарница, където му пазеха всяко ново книжле от този жанр).
  Та като стана дума за коктейл: наздраве на всички вас, приятели!

 4. Наздраве!
  Моля да ме извините че в такъв ден съм дребнав. В предния текст сте писали “крепостите на ДПС”. Вероятно сте имали предвид “крепостните на ДПС”.

 5. Честит рожден ден, господин Инджев!
  Пожелавам ви само това, което вие сам си пожелаете , защото вие най-добре знаете това, друг няма как дори да го предположи!
  А колко до целофаненият “деРРРРРмократЬ” бокоТИКВАТА то той наистина е по-по-най-голям деРРРРРРмо- , и наистина е по-по-най-голям -краДь! ЕДНОВРЕМЕННО!
  И все пак никога …….. НИКОГА не трябва да смесваме и “бъркаме” политикаТА и политициТЕ
  със атечествено-дермоКРАДските МУТРИ(мутро-милЮЮЮционери) , нали?
  Едните наистина са политически арбитри(управляващи) , а другите са само атечествено-ПОПУЛИСТки шменти-капели , които са неграмотни лумпени, и само “избиват” своите провинциално-селяшки комплекси , като имитират истинските политици, за да “прикрият” ТОТАЛитатНОТО им крадене и корупция , защото “друго” не могат да “предложат”, и се “крият” зад фасадата на “арийски” хиперхерои! Одите на хуйло ви!
  Дори ,ако трябва ще навлекат и напълно противната им овча кожица на най-“истинските” КРИВОверни “деРмократи” , за да “скрият” атечествено-ПОПУЛИСТкия им мутро-милЮЮЮционерски и бандитски манталитет !
  Има и още едно “правило” – милиционера може да си тръгне от милицията (както бокоТИКВАТА си “тръгна” от милицията, за да си запази партийната книжка и да охранява своя тато-ди-тути-каскети от Правец) , но милицията, и особено милиционерската школа на КДС в Симеоново, НЕ може НИКАГДА да си “тръгне” от милиционера(бокоТИКВАТА и магнитския му ТЪПькач от “следствието” – дИбильян прасееФскиЙ )!!!!!
  И съвсем между другото , дИбильян прасееФскиЙ е бил “колега” на владетеля на джуджетата- пепи ЕВРОто! Така че дИбильян прасееФскиЙ наистина е ЕВРОпеевски. В смисъл че е наследил “европеизма” на ЕВРОто му!
  Същите ограничени мутро-милЮЮЮционери , “кадри” от школата на ДС в Симеоново, са и генсеците от ОПГь-прокурВатурата- геЙшевь и сарафа, както и ЕВРОто им.
  Същият е и бокоТИКВАТА от милиционерската школа в Симеоново!
  И всеки може да си отговори на екзистенциалния въпрос- дали милиционерската школа на КДС в Симеоново може да “обучава” политици , предвид техните “кадри” – геЙшевь, сарафа, джуджетата на ЕВРОто и ЕВРОто, нотариуси , сикаджии, мултаците, дИбильян прасееФскиЙ и дори ортака им – зИльоната гнусна фатмашка предателска неграмотна превратаджийска престъпна “маZZонска” ТИКВА реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ???

  ДОЛУ донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на агенть БудаХари, одите на магнитския “бизмесмемь” дИбильян прасееФскиЙ, одите на зИльоната фатмашка ТИКВА реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ, одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на бокоТИКВАТА, одите на хуйло ви!

  ДОЛУ колониалният “празДникь” 3-иЙ мартЬ, оди на бокоТИКВАТА, оди на хуйло ти!

 6. Честито г-н Инджев, още дълги години да ни радвате!
  За съжаление такива като вас не останаха много, а идва млада бодра смяна от Волгинчета.

 7. Честит Рожден Ден и от мен!
  Ползвам случая да Ви поздравя и благодаря за всички статии, разбиващи на пух и прах руската демагогия, както и мафиотско-държавното образувание у нас. За радост и въодушевлени на всички нас, радетелите за справедлив, честен и демократичен свят и за ужас на антиподите ни!
  Продължавайте да громите невежеството, наглостта, липсата на демократични принципи и чисто човешки ценнности във Вашия характерен огнен и въздействащ стил!
  Бъдете здрав, щастлив още дълги години и ни радвайте с острото си, смело и справедливо перо!

 8. Честит рожден ден, г-н Инджев!
  Да сте жив и здрав! Добре, че Ви има!

 9. Честит рожден ден г-н Иво Инджев! На многая лета и наздраве … и още много есета за разобличаване на огромната лъжа и нейните носители и изповедници, известна под много имена, като диктатура, тоталитаризъм, а у нас и като социализъм, комунизъм, изнасяна по света от московското царство!

 10. Честит рожден ден, г-н Инджев! Много здраве, щастие и късмет. Имате още страшно много работа ,дължите го на хората, които Ви обичат и уважават, а те са много.Така,че Успех Ви желая.

 11. Честит рожден ден, г-н Инджев! Пожелания за здраве, късмет и радост! Както и за дълги години да вдигате кръвното на русофилите в България и по целия свят!

  Наздраве!

 12. Честит Рожден ден,г- Инджев,макар и на патерици.Вчера се разправях с ДКЦ,холтери и се улисах.Да сте жив и здрав,да доведем борбата с вековния ни враг до край.да дочакаш,когато стойността на свещичките ще бъде колкото на тортата…Ха-ха.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.