Китайски професор предсказа пълно поражение на Путлер в Украйна, а комунистическата държава мълчаливо се съгласи

 

Чакам вече близо седмица да видя едно доказателство за достоверността на френетичната любов към “другата ( т.е. руzката) гледна точка” в нашите медии, които “не забелязват” знакова китайска позиция, изразена от един от най-добрите познавачи що е то московията в НР Китай. В комунистическата държава професор Фън Юджун щеше вече да е пострадал сериозно от репресия, ако “русофобската” му изява в британското издание “Икономист” не беше одобрена от режима. Професорът буквално предрича неизбежното поражение за московията в Украйна.

В рашиzоидните сайтове у нас гъмжи от преразкази на всичко негативно като констатации и мрачни прогнози за Украйна, изразени от западни източници. Така работи пропагандната им. Дебнат появата на антиукраински писания на Запад и ги сервират с цел да създадат впечатление, че това е западна гледна точка, макар въпросните проруски публикации изобщо да не са представителни за медиите в страните, подкрепящи Украйна.  

Апропо, когато командващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний отправи критики към държавното ръководство в Киев в края на миналата година в същото издание, нашите рашиzоиди изпаднаха в необуздан възторг. Дълго не можеха да се наситят да го цитират. Сега “не забелязват” нещо доста по-сензационно, доколкото Украйна все пак е демократична страна и не е необичайно да има критика на държавното ръководство. Докато в комунистическия Китай е изключено нещо подобно да се случи без санкцията на властите-или поне да остане ненаказано, ако някой е проявил своеволие и се противопоставил на официално заявената дружба на Пекин с москва.

Изчаках да видя дали няма да долети новина за арестуването на Фън Юджун, но нищо подобно не се случва.

Не дочаках “другата” китайска гледна точка да се появи при радетелите на “свободното слово” в България, т.е. при пропагандаторите на руzката правда у нас. Ето защо публикувам резюмето на БТА, публикувано в “ Е-vestnik”.

Поглед от Китай: Русия със сигурност ще загуби в Украйна

Фън Юджун, един от водещите китайски русисти и директор на Центъра за руски и централноазиатски изследвания към университета Фудан в Шанхай,коментира пред The Economist

Войната между Русия и Украйна е катастрофална и за двете страни. Тъй като нито една от страните не се радва на огромно предимство, а политическите им позиции са напълно противоположни, боевете едва ли ще приключат скоро. Едно нещо обаче е ясно: конфликтът е преломен момент след края на Студената война, който ще има дълбоко и трайно глобално въздействие.

Четири основни фактора ще повлияят на хода на войната. Първият е нивото на съпротива и национално единство, демонстрирано от украинците, което до този момент е изключително. Вторият е международната подкрепа за Украйна, която, въпреки че напоследък не отговаря на очакванията на страната, остава широка. Кои са четирите причини, поради които Руската федерация ще загуби от Украйна, според Фън Юджун:

Първата е нивото на съпротива и национално единство, демонстрирано от украинците, което досега е било изключително.

Втората е международната подкрепа за Украйна, която, въпреки че напоследък не отговаря на очакванията на страната, остава широка.

Третият фактор е естеството на съвременната война – състезание, което се върти около комбинацията от индустриална мощ и системи за командване, контрол, комуникации и разузнаване. Една от причините, поради които Русия изпитва трудности в тази война, е, че тя все още не се е възстановила от драматичната деиндустриализация, която претърпя след разпадането на Съветския съюз.

Последният фактор е информацията. Когато става въпрос за вземане на решения, Владимир Путин е затворен в информационен пашкул, благодарение на това, че е на власт толкова дълго време. Руският президент и неговият екип за национална сигурност нямат достъп до точни разузнавателни данни. Системата, с която те работят, не разполага с ефективен механизъм за коригиране на грешките. Украинските им колеги са по-гъвкави и ефективни.

Заключенията на Фън Юджун са следните:

– Русия ще бъде принудена да се изтегли от всички окупирани украински територии, включително Крим.

– Ядреният потенциал на Русия не е гаранция за успех. Фън Юджун дава пример със Съединените щати, които са напуснали Виетнам, Корея и Афганистан с не по-малък ядрен потенциал, отколкото Руската федерация има днес.

– Киев доказа, че Москва не е непобедима, така че прекратяване на огъня по „корейския“ сценарий е изключено.

– Войната е повратен момент за Русия. Тя изпрати режима на Путин в широка международна изолация. Освен това той трябваше да се справи с трудни вътрешнополитически подводни течения – от бунта на наемниците от групата „Вагнер“ и други военни групировки – например в Белгород – до етническото напрежение в няколко руски региона и неотдавнашния терористичен акт в Москва. Това показва, че политическият риск в Русия е много висок. Г-н Путин може и да беше преизбран наскоро, но той е изправен пред всякакви възможни събития от типа „черен лебед“.

– След войната Украйна ще има възможност да се присъедини както към ЕС, така и към НАТО, докато Русия ще изгуби бившите си съветски републики, защото те виждат в агресията на Путин там заплаха за своя суверенитет и териториална цялост.

Според Фън Юджун междувременно войната е накарала Европа да се събуди за огромната заплаха, която руската военна агресия представлява за сигурността на континента и международния ред, слагайки край на следвоенното разведряване между ЕС и Русия. Много европейски държави се отказаха от илюзиите си за Русия на Путин.

6 мнения за “Китайски професор предсказа пълно поражение на Путлер в Украйна, а комунистическата държава мълчаливо се съгласи”

 1. Прав сте,г-н Инджев.НЕ могат нашите подвластни на Митрофанова новинари и политици да афишират истината.

 2. – ”независимото” ютуб „BGN” гарантира: ”Китай не мисли да къса отношения с Русия”
  (https://www.youtube.com/watch?v=uV15snKfFnU)
  а копейките разобличиха България, че тайно изпраща оръжия за Украйна – на живот и смърт, няма да позволят пращане на българи на война:
  – Стискаме палци да победи Тръмп …
  (https://www.youtube.com/watch?v=d2D_5f65h14)
  Тръмп намекна, че ще предприеме още по-твърд подход към Китай, ако бъде преизбран – Китай вече не е оная икономика по време тайната операция срещу Китай на президента Тръмп, която оповести Ройтерс и

 3. Нищо чудно, че се мълчи по въпроса. Защото където и да копнеш, все тази прословута “друга гледна точка”. Въпросът ми е, а къде е “едната” гледна точка. Докато “другата” гледна точка те преследва от националното радио от националните телевизии, едната гледна точка е концерт по желание. Комуто е интересна трябва сам да си я търси, било в някой блог, като този, било в ютюб, било другаде в Интернет. За СЕМ другата гледна точка е мамино детенце, а едната – доведено дете, Пепеляшка набутана под стълбата.

 4. Има още няколко момента от статията. Според думите на професора, Китай е предприел два кръга от преговори от началото на войната, които, макар безуспешни, “са показали, че Китай е за решаване на споровете чрез преговори, а не война”. Това, според него показва, че “Китай и Русия са напълно различни държави. Русия се стреми да подкопае съществуващия международен и регионален ред чрез война, докато Китай се стреми да разрешава споровете по мирен път”.

  За мен има редица послания в статията, която никак не е случайна. Накрая ще добавя, че Фън Юджун е бил и член на Кремълския международен дискусионен клуб Валдай.

 5. до Николай,
  дано да сте прав, за мирният начин на една комунистическа държава!?
  С Хонконг не се проявиха по този начин, не знам как ще се развият и нещата с Тайван. Пък като съдя по реакцията на Шолц, който току що се опита да се мазни на Китай, но не се получи въпреки, че за Германия Китай е първи търговски партньор, според коментарите, които срещам.
  Така, че бъдещето ще покаже, но относно Русия любовта е споделена!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.