Двуглавието на Главчев в ролята и на външен министър показва колко приоритетна е лоялността пред експертността му

 

 

 

 

 

Един от коментарите, който се налага сам от назначаването на Главчев за външен министър в съчетание с поста му на служебен премиер, е, че това е жест на отчаяние от липса на избор, подходящ за истинските кадровици в лицето на орденоносеца от Банкя и началника му Пеевски.

Те явно предпочитат неподходящия за поста, но лоялен Главчев, пред специалист, който да не им гарантирано верен. А как само обещаваха, че кабинетът щял да бъде от експерти!

Замисълът премиерът да съчетава двете длъжности не е нов. Знам от личен опит.

В началото на 1992 г., когато се формираше правителството на СДС, получих предложение да бъда заместник на премиера Филип Димитров, който да бъде и титуляр като министър на външните работи. Отказах. Смятах за неетично да напусна току-що заетия от мен пост Главен директор на БТА. 

Дължах лоялност на колегите ми, които направиха подписка именно аз да оглавя агенцията. Цяла година чакаха ( да падне правителството на Луканов, който по тогава действащата конституция трябваше да ме предложи на президента). И аз да измамя доверието им, когато най-после в края на 1991-ва бях назначен, за да се полакомя за (още) по-престижен пост? 

Явно  в средите на СДС е имало нагласа в това отношение, която не е била нечие случайно хрумване по мой адрес. Разбрах го от куриозното повторение на предложението към мен. Обади ми се встъпилият вече в длъжност министър на външните работи Стоян Ганев да ме кани да му ставам заместник. Беше неловко за мен. Той явно не знаеше, че вече бях отказал по-престижната позиция на заместник на премиера Филип Димитров във външно министерство.

Отново отказах по същата причина. Но какво искам да кажа с днешна дата… 

Имат много голямо значение способностите на премиера, който съчетава двата поста. Филип Димитров може да беше новак в политиката, но беше с енциклопедични познания по европейска история, западна литература и външна политика. Присъствал на вечеря с чужд посланик на 8 очи, на която ФД ( като взеха после  да го наричат по-скоро на подбив) се разходи обилно на съвършен английски език из литературата и историята на държавата, представяна от домакина му. 

За мен щеше да бъда чест да дублирам такъв премиер. По-късното ми разочарование, че той се доближи твърде много до “властелина на простите” и с това попари добрите спомени за себе си сред мнозина упорити стари съмишленици, не отменя споменатият факт за неговата ерудиция. “Само” озадачава…

Спомних си горното, наблюдавайки как Главчев срича няколкото реда, които му бях написали да прочете при встъпването в длъжност като служебен премиер.

Ако тази (лична) история не е достатъчна, имам и още една.

На третата година от моето принудително напускане на БТВ под политически натиск ( тази формулировка употреби Държавният департамент на САЩ в доклада си за правата на човека за 2006 г. в частта за медиите в България) моята изолация от контакти със западни дипломати, “съветвани” да не общуват с враг на гузния президент Президент, приключи с гръм и трясък. Пробивът беше осъществен по шведска линия. Бях поканен като говорител на среща на дипломатите от ЕС в София в посолството на Швеция.

Защо споменавам това събитие, важно на пръв поглед само за мен? 

Беше септември 2009 г. В ролята на министър-председателя втори месец беше бившият охранител на Живков и Сакскобургготски.  Очевидно той вече беше “ясен” на европейските дипломати, но същото никак не се отнасяше до назначената от него за външен министър Румяна Желева. Вкупом и поотделно дипломатите се опитваха да разберат от мен нещо повече за нея, но не можах да им помогна. И на мен ми беше неизвестна, но разбрах, че да сложиш на този пост НИКОЙ ( или някого, който не става) е голяма грешка, която явно тревожеше западните партньори. 

Оказаха се прави по унизителен за България начин. Шефът й се опита да я лансира за още по-висок пост. Предложи я като българска кандидатура за Еврокомисар, но тя зрелищно се провали пред голямото жури на депутатите в Брюксел. Началството й от Банкя упорито я бранеше, преди да признае поражението на своя кадър в последния възможен момент. https://webcafe.bg/obshtestvo/1598757854-rumyana-zheleva-se-provali.html

Разни зли езици просъскаха по-късно, че тази “злощастна грешка” се е дължала на натиска на една трибуквена черноморска групировка, пожелала да има свой човек не къде да е, а на поста на външния министър на страната.

Поуката е, че неуките, какъвто е представяният за геополитик от обслужващия го персонал охранител от Банкя, не бива да бъдат оставяни да решават съдбата на страната чрез твърде съмнителни кадрови решения на ключови за “сглобката” ни със Запада. 

Неуките обаче не си взимат поука.

Тъй че в момента си имаме казус “Румяна Главчев” или “Димитър Желева”. Изберете между двете, преливащи една в друга опции, в нашата балканско-банкянска европеевска държава.

13 мнения за “Двуглавието на Главчев в ролята и на външен министър показва колко приоритетна е лоялността пред експертността му”

 1. И друго подсказват… намаляват им “кадрите”, което може и да е някаква светлина в тунела за по-голямата нормално мислеща и свободолюбива част от обществото ни.
  Единственият начин да защитим интереса си и поемем отговорност е като гласуваме на предстоящите избори. Само така може да надвием тарикатите!

 2. Е бокоТИКВАТА си имаше аецка цачевнНаЯ за марионетка в парлаМЕНТА , след това я “смени” с “аватара” му главчевЬ , а след това и с ПКП, нали!
  Ето такива са всички “пар(т)ийни” подлоги от атечествено-мутромилЮЮЮционерската проZZт(итуиращ)а геЙрберастка пирамида на банкянския фараонь!
  А тоя главчевЬ е направо “вундеркиндЬ” , не – “пенкилерЬ” е , или направо си е “вундерваффе” на бокоТИКВАТА!
  Тоя сам се “назначи” , по заповед на “вожда” му , разбира се, не на един пост , не на два поста, а засега тоя главчевЬ е “поел” цели три поста! АшколсунЬ, машшшалллахЬ , аффферимЬ !
  Тоя вече е началЬникь на Сметната палата, освен това е цел “премиеринЬ” , а сега е и е цел “дипломатЬ ” , нали ! И не е “обикновен” “дипломатЬ”, а ми е цел шефЬ на външното министерство! Направо “задмина” дори своята съпартийка от пунта МараХари ГЕРБриель , тя все пак имала “някакъв” дипломатически “стаж” , ами главчевЬ, а ????
  Тоя е направо си е пунта главчевЬ, направо е “дипломатЬ”-нон-грата, даже от “кариерата” на вечен РАБолепенЬ политкомисарь , по “пар(т)ийната” заповед на “пар(т)ийния” му ТУПькач бокоТИКВАТА и неговият магнитски ТЪПькачь дИбильян прасееФскиЙ!!! НАЛИ!!!
  Тоя може стане дори “министър” по всичкология на бокоТИКВАТА, и да “поеме” цялото “служебно” правителство, ако получи такава “пар(т)ийна” заповед от своя “пар(т)иен” (ГЛ)аватарЬ – бокоТИКВАТА!
  Оди на “пар(т)ийният” ти “дипломатЬ”-нон-грата – донь байХУЙаньЮ ти геЙрберасткиЙ, оди на “премиерския” ти агенть – БудаХари, оди на магнито-мулташкия ти клюкарски “бизмесмемь” – дИбильян прасееФскиЙ , оди на зИльоната решетникова “маZZонска” ТИКВА реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ, оди на хуйло ти!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на бокоТИКВАТА, одите на хуйло ви!

  ДОЛУ колониалният “празДникь” 3-иЙ мартЬ, оди на бокоТИКВАТА, оди на хуйло ти!

 3. Спомням си,как един шеф на Булгартабак беше поискал 500к щ.д. за Малкия Мук.Той пък каза,че ще съди руския търговец на цигари Гевондян,пък Гевондян каза,да ме съди,аз записах разговора..И толкова….Винаги помага да си сложи човек тенекия…

 4. Какво СДС ?
  Ком-Раша-Бългритетата, го претопиха лъжейки, всекиго и всички!
  Докога, ще се заблуждаваме, че имаме съвсем кратка история като ДЪРЖАВА и трябва да слушаме хора без образование, както и останалите които нямат?!
  Да чакаме “новите руснаци да ни кажат – салам алейкум маймун”.
  Простаците, ще продължават да бъдат такива със, или без образование. А ние…?!!!
  Ние направо плашим хората които се опитват да ни разберат, но ги успокояваме с две в едно, че току виж те се осъзнаят.
  Не съм си и мислил, че има такива “уникални пенкелери”!

  С позволение от собственика , искам да отправя пожелания:

  Промених си решението откъм пожелания. Не ми е работа да ги кълна и анатемосвам. Те сами ги правят тези неща по между си.

 5. Към Jordan:

  Така е, все пак започна да става срамно за мнозина да се присламчват към брачна…, пардон, мрачната двойка ББ-Пеевски.

 6. Приятелю Jordan:

  Колко влака трябва да ни блъснат, та да схванем?!! Особено в тунел?
  Харесва ми, че търсиш светлината!

  С Уважение,

 7. @Симеон Спасов

  На времето Конрад Аденауер е записвал всички. Щото много нацисти, много ченгета, а трябват реформи, Германия трябва да се демократизира.
  Та не може ли и те така и ние така?

 8. Няма проблем, че премиерът Главчев ще се води и за външен министър. Съмнявам се, че въобще ще се разходи дори до сградата на Външно. Самият той, миналата седмица декларира, цитирам по памет, смисъла е съхранен 1:1: “Нашата политика по Украина е идентична с тази на Брюксел”. Заместниците му пък, веднага след гласуване от американският Конгрес на пакета от 61 ярда помощ за украинците пуснаха възторжен пост във Фейсбук с който благодариха на американските законодатели за съпричастността им с Европа.
  С героична Украина щом сме безусловно не може да имаме каквито ѝ да е претенции за една на практика формалност.

 9. Към
  Jordan
  22.04.2024 в 16:59:

  Към
  Иво Инджев:

  Не е само срамно, (по)вече е инстинкт за съхранение от “удоволствието” да бъдеш корупционна подлога , бездушна марионетка и бандитски рабЬ на бокоТИКВАТА и магнитския му ТЪПькач дИбильян прасееФскиЙ!
  НиКОЙ няма никакво “доверие” в тяхнара атечествено-мутро-милЮЮЮционерската ОПГ-шайка!
  Да посочим само как “опраскаха” дори тяхната подлога ДянковЬ , ами дори ЦвЦв., ами Ненчев , Грозданов ,Москов , дори ренегата Митов от Реформаторския блок,а и Трайчо Трайков преди това!
  Цялата ОПГь-прокурВатурата ги “опраска” , макар ТЪПькачите й – бокоТИКВАТА и дИбильян прасееФскиЙ да са международни бандити за стотици милиарди! Но ОПГь-прокурВатурата не се “бори” с истинските международно доказани бандити и техните геЙрберастки и етно-мулташки ОПГ-шайки, а точно обратното служи за техни бандитски опричници!
  Е при това положение, КАК ще иска някой (пи)вече да си има някаква “договорка” с тях, а?
  Само такива бандитски калинки , като тях , за да им служат за (гл)АВАТАРИ и фасада , и за “бушони”!
  Който има някакъв дори минимален инстинкт за самосъхранение НИКОГА няма дори да си “поховори” с тях!
  Още повече бокоТИКВАТА и магнитския му ТЪПькач дИбильян прасееФскиЙ окончателно загубиха всякакво “доверие” в тях , след като дори не спазиха елементарната си “джендърЬмужишка” дума, и “споразумението” за “ротацията” !
  И отново използват бандитските им подлоги от ОПГь-прокурВатурата, ОПГь-МВРь, ОПГь-ДАНZZь и всички “други” техни “служби” и “регулатори” ! Само припомням унищожението и фалшификацията на местните избори от хартиената магнитска мафия на бокоТИКВАТА, дИбильян прасееФскиЙ, зИльоната фатмашка ТИКВА реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ, баджанаците му от БКПь, ИТНь и другите им марионетни хартиени патерици!
  Одите на хуйло си!

 10. Отново точно в десетката г-н Инджев! Chapeau! Отлично и кристално ясно написано!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.