Какво означава арестуването на Тимур Иванов, най-близкия съратник на най-близкия до Путлер велможа

 

Водещата тема във виртуалното руско медийно пространство няма конкуренция. Тя е  арестуването на заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов. 

Ами неговата команда?

Този ироничен въпрос задават помнещите, че Тимур е нарицателно за ентусиазъм (фанатизъм в духа на войнстващия болшевизъм), свързан с повестта “Тимур и неговата команда” . Авторът Аркадий Гайдар я пише през 1940 г. Наследникът на дворяни, роднина на Лермонтов, създава образа на детето-болшевик. 

В този дух възпитаваха и българчетата по време на съветската окупация, когато тук се налагаше моделът на подражанието на “тимуровците”. 

 

 

 

 

 

С какво арестуването на Тимур Иванов заслужи безпрецедентното внимание в единственото (относително) свободно медийно пространство на московията? 

Там цари потрес. 

Тимур е първия  ударен от мълнията на кремълския Зевс високо поставен ( пише се в случая с две думи) фактор в империята на Путлер,  Май го хвърлят на вълците за всенародна кльопачка на кокалите на богаташите.

Тимур Иванов е не просто известен. Направо е eмблема на путлеристкия елит, забогатял свински от близостта си с властта във фермата на нейната копаня. 

 

Има и версия, която грухти по сурдинка, според която Тимур е “национален предател”. Не е бил просто хванат с подкуп с някакъв си милион рубли, джобни пари за посочения още през 2018 г. “силовик”, според класацията на Форбс като един от големите крадци на държавната трапеза с богатство за 136 милиона рубли.  

В руската уикипедия може да се намери разследване на Фонда за борба с корупцията на Навални от миналата година. В него се говори за умопомрачителни суми, стотици хиляди за по един седмичен воаяж и сумарно милиони в евро,плащани от Иванов и съпругата му Светлана в най-скъпите европейски курорти.

 

 

При това семейството не се крие, а демонстрира супер луксозния си живот.

 

 

И този човек бил взел подкуп от милион рубли? За средния поданик на Путлер това е годишната му заплата. Но за властелина на армейския тил, който върти бизнеса със снабдяването на армията, строителството на болници в огромната държава ( по време на китайската пандемия) и прочее мащабни дейности за милиарди във валута, наистина е смешно да се предположи дори, че би се полакомил за подобен жалък подкуп.

И все пак са го “хванали” с белязаните пари. Не е известно как и дали не са му подхвърлени. Денонощната му армейска охрана, която е имала право да стреля без предупреждение срещу всеки и всичко съмнително за нея, или е отсъствала, или е била отстранена по някаква неизвестна причина. Битува версията, че за целта заместник-министърът е бил подмамен на среща на достатъчно сигурно за него място, където  се е чувствал в безопасност.

До момента няма реакция от страна на неговата ракета носител Сергей Шойгу, който го качва по стълбицата на властта със себе си още от времето, когато е бил губернатор на Москва. Мълчи и царят в Кремъл. Царските медии все пак подхвърлят, че е бил “уведомен” ( за да не си помисли някой, че има борба за власт). 

Няма да се учудя, ако свържат Тимур ( и неговата команда от приближени) със САЩ и Зеленски. Защо да не отидат докрай, след като вече са го похарчили на сцената на пропагандната?

Мнозина се питат дали самият Шойгу пак ще оцелее на поста. Двамата му най-големи критици не можаха да го потопят. Гиркин-Стрелков, бившият “министър на отбраната” на сепаратистите в Донецк, вече е в затвора след острите си обвинения срещу Шойгу, а неговият събрат по противопоставяне на военното ръководство на страната Пригожин отиде на онзи свят. 

Може ли да бъде сравнен случаят с кризата, възникнала с бунта на Пригожин миналото лято? Тя беше сензационна, но зад нея поданиците не съзряха вътрешен взрив в системата.

Отговорът е, че може. Нещо повече, казусът в момента не е толкова зрелищен, но за всеки, който разбира как работи системата в московията, арестуването на най-близкия съратник на най-приближения до Путлер велможа е по-голямо земетресение в политиката, от онзи поход на вагнеровските главорези към Москва, който не само изглеждаше допуснат от Кремъл, но не доведе и до санкции срещу масата участници, свалили няколко армейски самолета и хеликоптера. 

“Готвачът на Путин” Пригожин се позиционираше формално като външен елемент спрямо властта. Играеше за пред доверчивата публика ролята на“частник”. Много бързо след странния му поход беше сготвен смъртоносно от всемогъщата кагебистка машина на държавното отмъщение. За назидание и да се знае, че винаги има отмъщение- както при убийството в Испания на руския пилот, избягал с хеликоптера си в Украйна. 

Случаят с Тимур Иванов е пръв по рода си. Съществено се отличава от всичко подобно досега. Смърди на борба за власт с удар по реномето на военния министър Сергей Шойгу, който пък “случайно” се оказал в далечната Архангелска област по време на ареста на най, най, най-близкия си подчинен. 

Отсъствието на Шойгу от Москва по време на арестуването на неговия заместник напомня на случая с Фердинанд Сакскобургготски от България от преди повече от век. Оказал се в чужбина, когато “неизвестни”, но без съмнение вдъхновени от платено желание за мъст срещу “русофоба” Стамболов касапи, зверски го съсичат в центъра на София.   

Европейските вестници реагират тогава с откровени намеци, че пътуването  на Фердинанд в чужбина е изкуствено създадено алиби, за да не бъде обвинен, че има нещо общо с руското отмъщение. На отсъстващия Кобург започва да му върви след това чак до момента, когато от Северната империя склоняват да му позволя да се нарича цар.

Арестуването на демонстративно забогателия на държавна служба заместник на  Шойгу напомня и на чистките на Сталин в навечерието на Втората световна война.

Може би все “някой” трябва да понесе пред царя и поданиците му вината, че царската армия не може да покаже в наши дни значими успехи на бойното поле? 

Защо водещата за московията новина не е важна по света и у нас, ако се съди по (липсата на) медийни публикации?

От една страна е правилно да не падаме в капана на руzката пропаганда, която подхвърля кокали за глозгане, а след това се подиграва на онези, които са ги заръфали. Такъв е случаят със съобщенията за здравословното състояние на Путлер във връзка с негови продължителни отсъствия от публичното пространство, след което той се появява триумфално и потича водопад от насмешка на “лъжците”.

И все пак можем да не се съмняваме, че който трябва, следи внимателно развоя на случая. Има защо.

16 мнения за “Какво означава арестуването на Тимур Иванов, най-близкия съратник на най-близкия до Путлер велможа”

 1. Предполагам че повечето от съфорумците са в течение на захлебването на тимур..,но все пак, който е пропуснал (и за опресняване) давам линк към филм разказващ за тимурския лайфстайл(пир по време на чума/война) на милиардер.

 2. Наковладила го е някоя баба, защото и е бил обещан танк, та да опази дачата. Пожарникаря Шойгу е изчезнал, за да търси танка… Тимурчо, леко притеснен в това време е забравил, че е забравил да се отплати някъде. Или пък друго гладно и по свирепо, е решило да му отнеме копанята? Голяма копаня и все едни свине.
  Дали Тимур, ще се озове в затвор? Според рУский мир, гУндяев и вся остальная сволоч, той би трябвало да послужи като пример за наказание. Нали така? Но няма да стане. Самите крепостни са наясно и са се примирили.
  Този цирк е и пред нашите очи, в нашата държава. За огромно мое съжаление.

 3. Изчетох маса смислени от една страна и идеологизирани от друга до степен на наивност коментари от рускоезичният ресурс. Аналитиката на Иво е умопомрачително точна. И исторично, и фактологично и сравнително и най-вече е логична. Няма залитания в нито една посока.
  За мен ще се лансира борба с корупцията по високите етажи на властта която (корупцията) е “вдъхновена” от вездесъщите западни служби с посредничеството на укрите и до там. Съдбата на кужугетович би трябвало да ни ориентира коя от кремльовските кули има надмощие към него ден. С две думи-отворен финал.

 4. P.S.Причината за ареста може пък да се окаже съвсем тривиална-“забравил”отчитане на комисионно(както го наричат тук изпечените брокери)
  Но журналиста Иван Яковина дава предполага две други направления-ЦРУшпионин или апаратна война:
  https://www.youtube.com/watch?v=ZIcD858rt6M
  P.S.
  След като изгледате видеото не забравяйте да подпомогнете 79та бригада(остават 20тина хил.гривни до 5М)

 5. – в пленарна зала с един златен пръст на байхуй се сбра кворум за импийчмънт на руменкостинбродски-турскопотоков, та байхуй да поздравява ”колегите от ПП-ДБ за новата коалиция с БСП, Възраждане и ИТН” и да ”запознае евроатлантическите партньори”: Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент – срам за колегите от ПП–ДБ. Мисля, че поне 5-6 служебни правителства ще се изредят още – което явно е кремльовската задача
  … говорителката на Съвета на рф-то обяви: Возвращение к тоталитарному государству невозможно, недопустимо. У нас уже есть исторический опыт, и мы знаем, как долго и трудно мы избавлялись от последствий. И второе тоталитарное государство никогда не может быть в XXI веке в странах, которые настроены на развитие… Так что не беспокойтесь, закручивания гаек не будет(https://www.rbc.ru/politics/25/04/2024/6629e2f09a7947844090b90b)
  – а гайките и за байхуй и за московското му началство хуйло се затягат

 6. Това е класика в руския жанр. Царят добър, болярите лоши. И дивите крепостни цвилят от удоволствие как Путин сега почва да чисти бардака и да наказва предателите. Ще си каже човек, че Путин е 25 години в кома, а не на власт и този човек е назначен от Сорос, Бил Гейтс и други англосакски изчадия.

  Възможно е това да е удар по Шойгу, има и шанс Тимурката съвсем да се е разпасал и обнаглял, но не вярвам, че би рискувал. Контраразузнавателната версия издиша отвсякъде. В такива случаи веднага превербуват агент и го ползват за дезинформация на врага – в това чекистите нямат равни. Ще видим идващите месеци дали ще наблюдаваме сътресения във вертикала на властта.

  1 милион не е сумата на подкупа, а е спомената границата – от 1 милион нагоре. Може да са 100, може да е милиард. 1 милион е прага над който могат да го обвинят за подкуп в големи размери и наказанията са много сериозни. Ясно, че за този болярин това са жълти стотинки.

 7. Към Georgi Nikolov

  Защо така грубо? Пък и отворен финал? Пък и урки? И западни служби? При това вдъхновени? Кули?… Стивън Кинг, не е за всеки. Но, ти ги разбираш нещата. Нали… или?

 8. Точно така- Сталин в действие. Това се задава. И него го поддържаха толкова дълго време западните наивници…..

 9. Преведено от руски текст в мрежата:

  Една измислица с привкус на истина или защо арестът съвпадна*

  Путин до такава степен се е изнервил, че даже арестува свещенната крава на Шойгу – неговият доблестен заместник Тимур Иванов. При това, според някои сведения, обвинението не е само за кражби (Путин своите хора за такива работи не ги наказва.), а за значително по-сериозното „измяна на родината” (Там, в Кремъл, когато кажат „родина” имат предвид Путин.)
  Аз досега прочетох много версии на тази тема, но тук ще ви изложа моята:
  Преди известно време, да кажем, някъде през октомври, Путин е бил събрал всички свои копои, ченгета и дипломати и ги е попитал: Колко дълго време ние можем да клинчим и мотаем въпроса за американската помощ? Ние, все пак, имаме „нахранени” и сенатори, и конгресмени, журналисти и чиновници в администрацията на президента, нали така? В край на краищата, може и да убедим още някого, друг можем да заплашим, трети може сам да не иска да отпусне пари за Украйна …(кратка пауза, оглеждайки ги)
  И тогава, неговите доблестни разузнавачи и дипломати му отговорили: „Аман-заман, наш велики господарю, ти наша съдба, ти наша надежда, преди да накажеш, поне чуй какво има да споделим”: както и да го въртим, както и да го сучем – максимум до април. След април, колкото и да се стараем, ще бъде без значение, средствата (парите) ще се гласуват. А изобщо да ги спреш – въобще няма шанс.
  Путин погледнал въпросително към Шойгу и Иванов и попитал: Поняли?
  След това, за по-убедително, се обърнал към Бортников (шефът на ФСБ, бившето КГБ) и му казал: Я покажи.
  И продължил обясненията: това са материали за вас. Колко, къде, кога и какво сте откраднали. А тези материали от външно наблюдение са на ваште жени. А тези тук – са ваште преговори с хората на Буданов (шефът на украинското разузнаване), а пък тези – с наште „колеги” от Ленгли…
  Какво ще кажете? Че всички лъжат? ОК, възможно е да е така. Аз знам, че много хора ви завиждат. Ето защо ще ви дам един съвет: вие сте длъжни да ми осигурите победата до края на април. Или поне – решаващ стратегически успех, който да не остави у никого съмнение в това, че войната ще бъде спечелена.
  На ваше разположение имате половин година време и всички ресурси, с които разполагаме. Действайте безжалостно. Бомбардирайте каквото решите – градове, села, енергийни обекти, мирно население, хвърляйте КАБ-ове (КAB is a Russian precision guided weapon) колкото искате и където искате. Войниците – не ги жалете. Накратко, червата си изкарайте, април чакам победа.
  Ако ли не – сърдете се и обвинявайте само себе си. Аз ще взема решение, че всичко това, което е написано в тези папки е истина. Достатъчно ясен ли съм? Достатъчно ясно ли се изразих?
  Тъй вярно, другарю Главнокомандващ! Ще бъде изпълнено!
  И ето го резултата, който имаме днес. Ни-ху-я. Ни хуя. Затова арест. Вие може да ми се смеете, можете да ръкомахате пред лицето ми, можете да ме наречете фантазьор. Може… но тогава ми обяснете: защо този арест съвпадна с приемането на закона за украинската помощ от Конгреса на САЩ. Както казва един известен журналист**: „Съвпадение? Не мисля.”
  И аз така мисля.

  —————————————
  * – отнася се за ареста на Тимур Иванов, заместник военен министър, арестуван на 23 апр 2024.

  ** – телевизионният пропагандон Соловьов, който просто превежда английския израз „Coincidence? I think not!” на руски.

 10. Иво Колев 🎯

  – В тази война има един ясен агресор – Русия и държава, която защитава своята територия и независимост. Ако я оставим без помощ, това означава да оставим света в един абсолютен хаос на разруха, на това всеки да иска да прави това, което прецени, съобразно интересите си(Йордан Божилов,Sofia Security Forum -https://bnr.bg/post/101982690)
  – Макрон призова за увеличаване на капацитета на Европа в областта на киберсигурността, по-тесни връзки с Великобритания и Европа трябва да подсили отбранителните си способности, така че да не позволи Русия да спечели(https://boulevardbulgaria.bg/articles/evropa-mozhe-da-umre-predupredi-emanyuel-makron-v-rech-v-sorbonata)

 11. можем само да се пробваме да дадем обяснение на случилото се,нямаме достатъчно информация,един ще каже подкуп,друг ще каже че жена му има израелско гражданство,само догатки.До месец ще се поизяснят някои аспекти,фактически засега има удар само по Шойгу-като негов пряк началник…Явно е,че работата е дебела,засега ФСБ има инициативата,ако беше ГУР,щяха да го премахнат я от някоя скала,я авиокатастрофа,я инфаркт в сауната с много алкохол…

 12. Спомнете си, че това е държава, където всички знатни хора са застреляни, за да застанат на власт криминалните престъпници. Лошото е, че военните престъпници ги пращат за награда “на отдъйх в Българии” да ни мърсят тука морето и да подготвят втория Донбас.

 13. Официално, арестуван е за корупция. Но не подкуп, а използване на “безплатен труд” от фирма, която получава обществени поръчки от министерството. Но, тук идва разминаването, арестът и обвинението са дело на контраразузнавателния отдел на ФСБ. Имуществото му, оценявано на над 1 МИЛИАРД рубли, говори, че поводът формално може да е корупция, но арестът от ФСБ подсказва, че има друга мотивация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.