“Мигрантите” са голмайстори у нас, но само във футбола

Не знам как да се извиня предварително на читателите, че изобщо си позволявам да коментирам нещо, свързано с футбола. Не е моя тема. Знам си гьола. Ква, ква…

Изиграл съм безброй квартални мачлета в детството и младостта си. Беше ми начин на живот. 

Шегувал съм се, че на моята напреднала възраст мога да предизвикам на дуел доста набедени “футболисти” сред нашите политпопулисти на игра с топката (например на т.н. “21”). 

Преди много години все още гледах футбол по телевизора. Знам за него като цяло горе-долу толкова, колкото всеки на света в рамките на обобщението, че “всички разбират от футбол и политика”. Но не съм стъпвал на стадион на футболен мач. Никога. Може би защото предпочитам сам да си  скан(д)ирам “лозунгите”.

Сега стъпвам на тази чужда за мен коментаторска територия на правата на “всеки”, който (претендира да) разбира от политика.

Чета в репортажа на “Дневник” за днешната загуба на Левски от ЦСКА с 3:1 следното за голмайсторите на ЦСКА:

Урлаус Скаршем в 25-ата, Джонатан Лидсет в 36-ата и Марселино Кареасо в 45-ата минута бяха точни за ЦСКА”. 

И за почетния гол за “Левски”:

Почетният гол за “Левски” вкара Асими Фадига в 61-ата минута”.

 

Питам се по аналогия защо във футбола у нас, аплодиран от агитки, за които търпимостта към “другия” (чужденеца) не е никак голяма, това е възможно да се случва, но не може да стане в други, доста по-важни области от живота на обществото и държавата ни?

Може ли в българската политика да участват  (да бъдат наети!) хора, родени извън България, тъй като са таланти в надпреварата за постигане в крайния резултат на победа на политическия терен в полза на страната ни? 

Не може. Ще ги изядат с парцалите патриотарите, т.е. комплексарите, които се ритат взаимно в тълпата по кокалчетата като борци за център нападатели. Бият се в гърдите и помежду си с Байганьовски викове “болгар, болгар”. 

А помните ли колко пъти сме се шегували, че нямаше да е зле да си внесем политици от чужбина? 

“ Искам да съм негър, негър в Алабама”, пееше в зората на демокрацията ни Васко Кръпката, майстор на озвучената политическа ирония. Припявах му. (снимката е от авторския ми архив).

 

 

 

 

 

Не става. И в обозримо бъдеще не се очертава. Наложиха ни да се задоволим с “мат’ряла” , както се изрази класикът на простотията в българската политика по отношение на собствения народ, без това ни най-малко да му се отрази на победите на поредица от избори, на които вкарва гол след гол на противниците си на свирения предварително мач. 

Закичен бе за тези заслуги с руския орден “Ломоносов” още на старта на кариерата си, когато го изстреляха в печелившата орбита. Така и не рачи да го върне след като напоследък се самоназначи за голмайстор и по евроатлантическа линя в българска футболна лига(ва политика).

Всички, които позволиха да ги пришият към Него, се оказаха кръпки на простотията. Успяха да убедят негласуващите “негри” у нас, че политиката е “ала-бала”.  

 

 

 

6 мнения за ““Мигрантите” са голмайстори у нас, но само във футбола”

 1. – цунами от прокурори ни трябва . . . когато байхуй плашеше мат’ряла с вълни от мигранти и риташе мачле, а в НС спасяваха от размиване върховенството на главния прокурор (https://www.mediapool.bg/gerb-blamira-sadebnata-reforma-hristo-ivanov-podade-ostavka-news242864.html)
  Boyko Borisov Bistrishkite Tigri/Best Skills & Goals/: България си има МЕСИ – по-добър от мен няма … Можещ, знаещ и гарантиращ, че ще ви изведе от кризата – това съм аз. Всичко останало е див популизъм!
  – Няма ли най-сетне да се ядоса претръпналата му публика в България?
  (ivo.bg/2021/03/22/борисов-превърна-лъжата-в-банална-норма)

 2. Може би голямата част от “проблема” с “черните” мигранти и във футбола е, че има ЧЕРНО тото в “белия” БФСь(бокоТИКВЕН ФЕОДаленЬ сОюзЬ) !!! Разбира се поредното феодално частно владение на “футболистите” бокоТИКВАТА и магнитския му ТЪПькач дИбильян прасееФскиЙ!
  Техния ЧЕРЕН феодализъм във “футбола” им е причината и толкова “черни” голмайстори, макар бокоТИКВАТА да “център нападател” на “белите” Бистришки тигри .
  А още повече , от другата страна , “белият” ФЕОДализъм на бокоТИКВАТА и магнитския му ТЪПькач дИбильян прасееФскиЙ в “арийската” им ФЕОДална “икономика” на задунайския колониален ФЕОДаленЬ Бандитустань – НРБь , е другата причина за “арийския” ФЕОДален расизъм , извън ЧЕРНИЯТ им ФЕОДализъм във “футбола” им и БФСь!
  Ето такава е “разликата” между черно-“арийския” ФЕОДализъм на бокоТИКВАТА и магнитския му ТЪПькач дИбильян прасееФскиЙ!
  Одите на донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на агенть БудаХари, одите на магнитския мулташки “бизмесмемь” дИбильян прасееФскиЙ , одите на хуйло си!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на бокоТИКВАТА, одите на хуйло си!
  ДОЛУ колониалният “празДникь” 3-иЙ мартЬ, оди на бокоТИКВАТА, оди на хуйло си!

 3. Благодаря Ви господин Инджев за увлекателните и разбуждащи статии!
  Една корекция, Орхан Мурад и група Лотус изпяха песента “Негър в Алабама” в началото на демокрацията ни.
  Лек и спорен ден!

 4. RICOшетниковь,

  “проблема” с “черните” мигранти във футбола е директна препратка към проблема с избелването на байхуй и миграцията на черните полит. проекти на Zадкулисието за подмяната на промяната и.т.н.
  – между 2 парламентарни избора:
  Тандем Румен Радев – Ваня Григорова е заявка за абсолютно мнозинство(https://www.24chasa.bg/mneniya/article/17284015)
  – медийната ‘харизма’ на гъвкавата ванягригорова не отстъпва на медийната ‘харизма’ на бг-мачото на мачлетата и МОЧА-та на хуйло – https://mignews.info/wp-content/uploads/2022/08/vanya-grigorova-320×303.jpg
  – полит. проекти у нас са бизнес-‘солидарна България’ с основателна принадена стойност
  Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова?
  (https://www.flagman.bg/article/319827)
  ! да припомня написаното от Иво Инджев в ”Любовният тъпоъгълник Гергов-Борисов-Митрофанова”: Този любовен тъпоъгълник обаче не може да бъде прикрит дори и от обиграни факири на публичната гъвкавост на манежа с номера на “човека каучук”.
  https://news.bg/politics/boyko-borisov-gleda-kam-vanya-grigorova za новата руска тройка с жената каучук на жената-мъж мутрофан и реZилдента-слънце от мас.ложето на гергов , но на тъча Zагряват и други да бият дузпата и на омагнитения байхуй в продълженията . . .

 5. Хайде и “моите 20 цента”…. аз съм с 30+ годишен стаж в джудо и айкидо… почвам отдалече… та фен съм на японската култура… но те сами по себе си не са измисли нещо особено… но хващат нещо и го правят по-перфектно от “оригинала”… те са възприемали всякакви “чужди елемнити и влияния”… преценват си ги ги ползуват за развитие…..

 6. Потвърждавам изцяло оценъчното съждение на Ivan. Японците са неповторими в рецепирането на чуждите достижения. Винаги ги надграждат и им влагат нещо от уникалната японска душа и характер.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.