Твърд намек на литовски дипломат, че предстои Кримският мост да бъде унищожен

Една стара шега, споделяна от моя приятел Георги Николов като цитат от неговия  старшина в казармата, оживява. “Моста тръгва, качвайте се, леваци”, казвал старшината на строените войници, къпейки се в самодоволството на своята власт да ги накара да направят каквото поиска от тях.

В този дух днес се е произнесъл иронично бившият министър на отбраната и на външните работа на Литва Линас Линкявичус, посланик днес в Швеция. Написал в мрежата за моста, символ на руzката окупация на Крим:

  Ако някой не се е снимал с Керченския мост, все още има време да го направи”. 

 

 

 

 

 

 

 

Когато евроатлантик с достъп до информация по натовска линия се шегува по този начин, това звучи “интересно”, ако не и като буквална прогноза за предстоящи събития.

Не на шега украинците вече разнебитиха с един ракетен удар летището на окупаторите в Джанкой в окупирания Крим. Унищожиха няколко ПВО комплекса С-400 “Триумф”. Убиха прехвалената им репутация. 

Сред предположенията как е могъл да се случи този шок самите руzки военни кореспонденти изтъкнаха вероятността Киев да е използвал американски ракети ATACMS (Army Tactical Missile System).

Май познаха. От Вашингтон сипаха сол в тази рана със съобщение, че са изпратили тайно на Киев тези ракети ( с достатъчен за целта обсег на действие) още преди Конгресът да гласува пакета с прословутите 60,8 милиарда долара помощ за Украйна.

Сега предстои явното им транспортиране в нападната държава. Заедно с очакваната доставка от различни съюзници на повече от поисканите от Зеленски още 7 американски ПВО “ Patriot”, осигуряващи надежден чадър срещу руzките въздушни терористи. Вероятно Украйна ще получи 10 от тези защитни средства от съюзници в Европа.

Кримският мост е в обсега на оръжията, с които Украйна разполага. Прекъсването  на тази единствена сухопътна връзка с московията не е само логистична катастрофа за окупационните войски на полуострова. Това би било и не по-малка репутационна катастрофа за самия Путин.

Ако “моста тръгне”, може да си тръгне и режимът му. Престижът му би се сринал в очите на поданиците. За тях слабостта на царя е лична обида. Дори и за гладуващите, хранени от пропагандната с лозунги за имперското величие като върховна ценност в техния живот, пълен с празни хладилници. 

 

6 мнения за “Твърд намек на литовски дипломат, че предстои Кримският мост да бъде унищожен”

 1. Много се колебаех в собственото си мнение дали да се бутне или да има място , от което да бъдат оставени да бягат. Всъщност се оказва, че не са много онези, които биха бягали. Те са едно малко потисническо малцинство и ще избягат при най- малко нагряване на положението в Крим. На руснаците този мост не им трябва, те стрелят по блокове и без него. Няма да се мине без жертви раздялата с рашаните на нито едно място, където са били. Насраха всичко и е време да бъдат разкарани отвсякъде. Дали са искали така да стане? Те просто са си такива и това е естествената последица от тяхното неволно поведение. Даже не знаят защо са такива. После сядат да пийнат и да поплачат, че не било справедливо някак си. И припяват тиха мелодия, по тяхно му, докато гледат залязващото слънце. И пак заживяват в същия унес със същото самочувствие за непогрешимост на носители на висша справедливост. Да ги питаш защо бе, защо бе муруди такива ? Защо унищожавате жилищни блокове и обществени сради? Защо убивате безпомощни невъоръжени хора? За моста ще ти говорят. Затова мостът да се готви за снимки.

  муруд- хибрид между мурзилка и уруд, не точно само уруд. Мурудът е с миловидни черти на лицето , като кукла невинен и с нагласен отвън мисловен процес. Типичната изява на муруд е свалянето с ракета на холандския самолет. Сред мурудите има и мрачни уруди- подли нищожества, които те убиват в гръб ако не им дадеш цигара, а носиш зелен часовник с лъскаво стъкло.

 2. Малко статистика за протокола.
  1. Червознаменният черноморски флот е 1/3 унищожен, останалото ръждясало желязо се скатава.
  2. ВКС-на книга, хиляди самолети, на практика, няколко стотин, половината бастисани, другата (преди около месец се опитаха да използват въздушното си превъзходство за седмица бяха поразени 10-тина и до там) търпеливо изчакват реда си по летищата в Крим и русийката.
  3. Кримският мост сега, доколкото имам инфо, се използва практически само за нуждите на “цивилните гарги”.
  4. Според Russian Field- социологическа агенция която използва езоповски език и е фактически най-близко до истинските нагласи в Мордор само 6% от анкетираните се съгласяват да отговарят. Правете му сметка доколко може да се вярва на проучванията там.
  Александър Невзоров винаги със силна самоирония при аналогични казуси си припомня, че когато на 25.12.1991г. на Кремъл свалят червеният байряк с чука и сърпа и вдигат андреевският (ака власовският) трицвет, само той в компанията на няколко авери организирани от него са на Червеният площад за да протестират.

 3. Кога ще го съборят, ще решат хората, които ръководят бойните действия. Как и по какъв начин ще го направят, също така ще решаат те!!! Не е работа никому да се меси с каквито и да е изказвания, които могат да се тълкуват двузначно. Тази страна е нападната и срещу нея се води война! Ще се защитят, както те смятат за най добре. Единственото което трябва да се прави, е да им се помага. По всякакъв начин!!!
  Интересно ми е друго, в тази връзка !?
  Откога забравихме, че България е обявена за вражеска държава от същите, които нападнаха Україна ?!
  На 08.05.2024 г., предстои представянето на книга от ген.-майор о.з. Стоимен Стоименов. Пълна с опорни точки и руска пропаганда. Ако това се случи, ще налее още вода в мелницата на “милеещите” за България.

  Моля за извинени, че се отклоних от същността на статията.

 4. Отново подценявате кремълските пропагандисти, г-н Инджев! Те вече са го измислили – мостът не е важен, ние разработихме алтернативни маршрути за Запорожието. Е, малко са в обсега на украинските ракети, но какво да се прави. Щом полезния идиот на Кремъл Скот Ритър бие тревога, че щели да го бутнат с АТАКМСи и трябва Россия спешно да предупреди Запада да не се стига до такъв резил, явно дните му са преброени.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.