Вместо да “защити” руския език в Украйна Путлер го превърна в токсичен

 

Обратният ефект от “демилитаризацията” на Украйна, която нямаше дори боен флот ( няма и до днес) преди руzката инвазия и отстъпваше на свръхмилитаризираната московия в пъти по всякакви въоръжени сили и жива сила, е добре известен отдавна.

Не се нуждае от нов коментар и абсурдът на втората официално обявена цел на окупаторите относно “денацификацията” на държавата, оглавявана от евреин, назначил за министър на отбраната турчин, а за командващ въоръжените сили – роден и обучаван в московията генерал. 

Какво се случва с третата, не и по значение лъжа, която се опита да обясни мотивацията за окупацията като отговор на някаква забрана да се говори руски език в Украйна? Тя беше водеща опорна точка на кремълската пропаганда още при анексирането на Крим и подпалването на сепаратистките конфликти в украинския юг.

И в тази област Путлер постигна “забележителен” резултат. Украинският езиков омбудсман ( има такъв там) Тарас Кремен съобщи, че в държавата са останали 3  училища, в които има желаещи да изучават руски като втори език. От 456 000 преди нападението на рашистите днес само 768 деца изучават руски.

Одеса е единственият украински град, в който съм бил. Беше след анексирането на Крим, но преди нападението от 2022-ра. Знаейки за пропагандното твърдение, че в Украйна забраняват да се говори руски, бях направо смаян от реалността. Отвсякъде се лееше руски. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма да преувелича ако кажа, че практически не чух украинска реч по улиците на града.  Използвах английски в общуването с домакините, които ме бяха поканили като говорител на международна конференция по въпросите на сигурността в черноморския регион през юни 2018 г.. Английският беше работен език на събитието. Но наоколо по улиците, в магазините, заведенията никой не се притесняваше да говори руски. 

Може и да греша-все пак не съм се прислушвал във всеки разговор. Но общата картина беше такава: в един от най-големите украински градове се говореше предимно на руски и това изглеждаше напълно в реда на нещата за всички.

Дали днес, когато близо милионният град Одеса е превърнат в поредната цел на войната на разрушение с  всекидневни въздушни нападения от страна на путлеристите, езиковата картина там е същата? Дълбоко се съмнявам. Режимът на Путлер се погрижи и за тази промяна.

 

2 мнения за “Вместо да “защити” руския език в Украйна Путлер го превърна в токсичен”

 1. Също съм бил в Одеса преди и след окупирането на Крим и потвърждавам тези наблюдения. Дори в учреждения и университетите се говори свободно руски. Сега познавам доста рускоезични по рождение украинци, които не само не искат да го говорят, но не искат и да чуват руска реч дори на филм, музика и т.н.

 2. Той, и “езикът” не е РАБьZZийски , а е моZZковския диалект на нашият.
  Единственото “наследство” на кагеЙбисткият ЧекиZZт-ханЬ е от ZZла(тна)та АрдА!
  Така че Хуйло не държи на “езика” , а на разширение на кагеЙбистката си РАБьZZийската ФЕОДерация (РФь)! Нали!
  Хуйло го интересуват само да има повече холопи и ZZекове за обслужването на него и бандитската му кагеЙбистка шайка от кагеЙбистки параZZити !
  И затова постоянно иска още повече чужди територии , макар неговата РАБьZZийска феОдерация да е с най-голямата територия !
  Оди на хуйло си, Хуйло!

  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.