Карта на Европа от 1915 г. показва руската имперска надменност

Интересен и поучителен разказ по руска карта от 1915 показва как в империята са си представяли Европа по онова време. Продавала се е за една рубла в Москва, където е отпечатана. Струвала е с 25 копейки по-скъпо в страната.

 

 

 

 

 

Над всичко и всички доминира на картата руският император Николай Втори, вдъхновяван от неговата императрица (на която е спестена символиката на германското потекло). Вее се зад гърба им трикольора, чийто избледнял син елемент го прави да изглежда досущ като българския бяло-зелен-червен трибагреник  ( прекопиран, разбира се, от руското знаме).

Николай,изобразени като великан, а иначе дребосък в действителност, надменно боде в задницата побеснелия германски бик. В краката на императора се моли за помощ полската девица. Срещу разярения германски звяр, прегазил вече разорената Белгия, френска красавица, възседнала петел, се опитва по-скоро театрално да усмири с някакво символично острие напиращия германец.

Великобритания идва на помощ с военноморската си мощ. Това вече не е лошата Великобритания, разгромила в Кримската война ( 1853-1856 г.), заедно с Франция, Турция и Сардиния, самонадеяната Русия.

Холандия добродетелно приютява бягащи белгийци, а скандинавските сестри Норвегия и Швеция се опитват напрегнато да разберат какво се случва на континента. Сбръчканият старец Дания гадае също. 

Най-добродетелна, все пак, е Швейцария, обозначена с червен кръст. 

Европейският юг предимно пасува, но на италианеца, свикнал да си свири на мандолина, му се налага да сложи шпори и да вземе страна срещу Австро-Унгарската и германската заплаха. 

Корсика е маркирана като родината на Наполеон ( без негативна конотация срещу френския герой в момент, когато Франция е вече съюзник, а не завоевател спрямо Русия). Отделно са обозначени Сардиния и Сицилия.

На иберийския полуостров хитруват. Португалците си пият доволно виното, а испанският крал Алфонс, известен като запален автомобилист, направо се радва на клането в Европа, седнал в любимия си автомобил.

Най-динамична е обстановката на Балканите-любов и омраза по руски блика към тях. 

 

 

 

 

Големият злодей на полуострова е България. Нарисувана е като дебеловрат военен, стъпил в Бяло море, обърнал гръб на славянското с кръвожаден поглед на Изток ( откъдето Русия обявява война на България, а не обратното). Разпознаваема е на тази рисунка физиономията на кобурга в германска униформа

Сърбинът е наречен в легендата под картата с нетипичната за руския език, но позната у нас дума, “юнак”. Размахва сабя срещу Австро-Унгария, която е осеяна с гробове. Сред тях се търкаля короната на монарха, макар по онова време да не е още повалена, а по количество гробове тъкмо Русия тепърва ще заеме първото място. 

Румъния е неутрална (докато не е поощрена и подпомогната с войски от Русия да се разшири на юг за сметка на България ). Гърция изчаква с цигара в уста и с антична статуетка в ръце какво ще се случи.

Турският султан върти очи за помощ, предполагаемо към Германия, докато поданиците му се давят в Босфора. Толкова е близко зачервеното му лице му до българския монарх, че това може да се разтълкува също и като молба към България.

Албания бяга страхливо като заек. 

Малката, но храбра Черна Гора, лае като вярно куче срещу австро-унгарските и германските врагове. 

Най-неясно е какво се случва с Исландия, но на съставителите на картата явно не са стигнали познанията и въображението да я обозначат с нещо типично.

Защо казвам, че този разказ по руска картинка е поучителен? 

Днес знаем истината, която се различава доста от пожелателната гледна точка на руската пропаганда от началото на Европейската война. България, например, губи в крайна сметка войната, но побеждава на своя територия Русия и дори подписва на 3 март 1918 г. като победител, заедно с Германия, позорната капитулация на разпадащата се Северна Империя, натирила сама по онова време своя бивш надменен монарх в изгнание. Предстои болшевишки разстрел на цялото му семейство. 

България, впрочем, е доста централна фигура в момент, когато на европейската карта още не са се появили държави, като Чехия, Унгария, Полша, Финландия- да не говорим за трите балтийски републики. 

Финландия е удостоена само с разполагането на диви животни на територията, която скоро ще се обособи като самостоятелна държава, оказала героична съпротива със своя няма и четири милионен народ на десетки пъти по голямата по население и стотици пъти по необятната по територия Съветска империя, която се опитва да си я върне в имперските предели през 1939 г.

Германският бик не успява да прегази френския петел и неговата крехка (на картината) ездачка. 

Полша не получава помощ, а независимост от Русия.

Османската империя успява да нанесе тежко военно поражение на бившата си покровителка Великобритания на подстъпите към столицата си. Британските поданици ( включително много австралийци) падат с хиляди във водите, близо до Босфора. 

Албанският “заек” получава независимост. 

Сръбският юнак преживява възхода на покровителстваната от победителите (най-вече от Франция) новосъздадена федерация Югославия, преди падението й при нейния разпад (вече в наши дни).

Благите португалци и испанци от картината остават неутрални спрямо европейските фронтове, но се управляват от най-дълго оцеляващите диктатури на континента.

“Пееща и танцуваща” Италия става родина на фашизма. Дава тон в завоя на Европа към марша на войнолюбивите еднопартийни режими. Пример е за победения германски бик в това отношение ( Хитлер първоначално се възхищава на Мусолини, преди да го презре за проявената слабост в разгара на Втората световна война).

Освен австрийската и османската корона, в следвоенна Европа още по-драматично се търкаля ( заедно с главата на последния руски владетел) тъкмо короната на руското самодържие. Това е главната промяна в реалната карта на Европа. Нищо от това не са могли да си представят в Русия през 1915 г., т.е. само две години преди тя да катастрофира драматично и да се потопи в собствената кръв на дълга гражданска война.

Поуката, ако има кой да си я направи, е в това, че пожелателните картинки на руското надменно войнолюбие винаги са били фалшиви. Фалшиви са и днес, когато някогашната близо 200 милионна Русия се е свила до 140 милионната днешна московия, зинала да погълне Украйна, най-голямата държава в Европа с население от 44 милиона и с могъщи съюзници в целия свят- като се започне от почти цяла Европа, през Северна Америка, Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея.

 

 

 

 

 

5 мнения за “Карта на Европа от 1915 г. показва руската имперска надменност”

 1. Не случиха на императори горките хорица. Пробваха и пробваха почти всичко, и не им се получи. Пред очите на всички ни, новия им “модел” отново ги кара да настъпят историческата мотика.
  Последният им неразложен, все още лежи.
  Чудя се, те искат ли свобода или мечтаят да превърнат всичко в нищо, което според тях ще стане нещо?

 2. В продължение на моя коментар, искам да чуя мнение от колегите коментатори, какво ще предприемем ние? Ние, като европейски народ, член на ЕС и НАТО. От самолет(за спътник не отварям и дума) се видя, че имаме кандидат император “две в едно”, със отдавна изградени основи от поддържащи придворни и обслужващ персонал.
  Помийна яма или джафкане в кръчмата чакаме?

 3. “Ще напомня пак думите на Старозагорския митрополит Методий Кусев, писани в далечната 1914 год., че в крайна сметка от Русия ще остане само “Московското княжество”. Три от предвижданията му вече са се сбъднали през годините.”

 4. Към Тодор Тодоров:
  Напомняйте, каквото пожелаете. Странна чудесия. Докарахме го до 1 година?!

 5. – и още веднъж за‘плана Андропов’ на т.нар.‘преход’ през пустинята и наZадe – https://wvw-kasparov.ru/material.php?id=66439A120D444&section_id=50A6C962A3D7C – туземните успоредици са лесно проследими през годините :
  ‘’. . . цялата история на постсъветска Русия е съперничество между „вълци“ и
  „лисици“ . Първите включват силите за сигурност и техните представители в големия бизнес, вторите – олигарсите на Елцин и свързаната с тях псевдолиберална бюрокрация… и двете имаха обща основна стратегическа цел: да запазят властта и собствеността
  1993 г. – „вълците“ стават незаменими със силово решение на кризата. Първата чеченска война беше резултат от желанието на „вълците“ да увеличат още повече своето влияние. Това приключение обаче се провали.
  1996 – Олигарсите на “лисиците”, подкупвайки някои представители на “вълчия лагер” стават господари на положението
  1998 г. – опит за “вълче” отмъщение с доста слаба атака.
  1999- 2000 г. заплахата от загуба на власт и собственост от страна на управляващия елит е безпрецедентно голяма. В тази почти безнадеждна ситуация „лисиците“ влязоха в съюз с „вълците“ и поканиха на президентския трон човек, който подхожда и на двата лагера. Абсолютно неслучайно са заложили на Путин … от една страна, роден в силите за сигурност, от друга, бивш член на либералния екип на Собчак, тясно свързан с „лисиците“ от семейство Елцин. Съвместните усилия на „лисиците“ и „вълците“ направиха възможно организирането на безпрецедентна кампания за издигане на Путин на власт, комбинирайки сила (включително терористични провокации, като взривяване на къщи в Москва) и манипулативни методи.
  2004 г. – След трагедията в Беслан беше извършена политическа реформа в интерес на „вълците“: изборите за губернатори бяха отменени и т.н. Така властите демонстрираха, че ще разчитат на сила, а не на изборни манипулации.
  2011 г. – „лисиците“ убедиха Путин да разчита главно на манипулация. За да се изпусне парата и да се намали степента на конфликта, бяха разрешени известните шествия на „белите панделки“ около Москва, възстановени бяха изборите за губернатори и бяха регистрирани някои опозиционни партии
  2014 – рязко нарастване на влиянието на „вълците“ в резултат на революцията в Украйна, началото на руско-украинската война и конфронтацията със Запада. „Лисиците“ трябва да обслужват „вълците“ само в пропагандата и бизнеса.
  Основният резултат от псевдопазарните реформи в Русия е изземването от номенклатурата на ресурсите, които са били под административен контрол на съветската бюрокрация, идеологическите и силови структури … как жителите на страната, които привидно се бяха простили с номенклатурната система, позволиха това да се случи? Смятам, че основната причина е предателството, извършено от ръководството на демократичното движение, довело Елцин на власт. Първото нещо, което демократичните „лидери“ направиха беше да влязат в съюз със съветската номенклатура … Путин само завърши формирането на режима, възникнал при първия президент на Русия , основан на сливането на правителство и бизнес, тесен съюз на корумпирана бюрокрация и полукриминални предприемачи. Разликата е, че при Путин влиянието на бюрокрацията и специалните служби, „вълците“, рязко нарасна . . . ”

  – когато украинците пееха: Путін хуйло-ла-ла-ла-ла . . . https://news.bg/politics/borisov-besen-ne-iskam-voenni-korabi-v-cherno-more-mitov-i-nenchev-da-hodyat-da-voyuvat-s-rusiya.html
  ‘’Ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема – ще имат проблем с мен.Ще ги пратя …’’
  – медиите разпънаха Радан Кънев за точното му обръщение и въпрос:’’А бе, байхуй, това да не ти е махалата, да не са ти 90-те години?!’’ , но за ашладисаните в студията -лози
  https://e-burgas.com/post/sociolog-borisov-vse-oshte-e-nasheto-momche-v-politikata-9450
  https://www.facebook.com/100063995500419/videos/213219624010705?__so__=permalink

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.