Путлер издига около себе си стена от бивши телохранители на ключови постове, гони го параноя от преториански преврат

Писах вече, че навремето Елцин произвежда за една нощ лейтенанта от запаса Сергей Кужегетович Шойгу в генерал и че това напомня на подобен скок, извършен от бившия пожарникар Борисов на върха на професионалното ръководство на МВР у нас. Сега има(м) повод да добавя още прилики по трасето на кариерния асансьор в Москва.

Валерий Пикальов, личният телохранител на Путлер, е назначен за шеф на митницата в царството. С какво се е отличил? Вероятно с проверената си вярност. А дали е компетентен, никой не смее да пита в царския двор.

НА СНИМКАТА: 55 годишният Пикальов

Пикальов е заемал някои междинни постове, за които няма да си хабя клавиатурата да пиша. За отбелязване е, че му е поверено “възстановяването” на сринатия с артилерия и от въздуха с бомби и ракети украински град Мариупол. Там режимът наля щедри суми от бюджета с цел да демонстрира “креативност” след като показа  пред света зверското си лице на унищожител на близо половин милионния град. 

Ролята на Пикальов, ръководил дистанционно от Петербург строежите в Мариупол, напомня на дейността на Потьомкин, един от любовниците на Екатерина Велика. Уредил по пътя на нейната каляска при нейно пътешествие да бъдат построени фасади на села, които външно изглеждат процъфтяващи.

Ако оставим иронията, истината е, че явно има сериозни причини за едноличните кадрови решения Путлер от 25 април насам, когато нареди да бъде арестуван Тимур Иванов,  заместникът на Шойгу. Иванов беше баш “куратора” на въпросните възстановителни действия, както в Мариупол, където правеше показни обиколки пред телевизионните камери, така и навсякъде другаде в окупираните части на Украйна.

Поставянето на лично предани хора на постове, свързани с ръководството на икономиката, явно не е породено от досегашни позитивни тенденции в нея. Очевидно се налагат пожарни мерки.

Бюджетът на московията за тази година е сметнат за 36 трилиона рубли. Всеки трилион съответства на 10 милиарда евро. От тази сума 15 трилиона официално отиват за “отбрана”. С други думи 40 процента от разходите на страната се харчат за военни нужди. 

Подобен процент от общите пари се плащаха за отбрана и в последните години на СССР. После…После стана като с подводницата “Курск”. Империята потъна. 

Когато корабът потъва, капитанът иска да има около себе си самоотвержени матроси( за да не кажа Матросовци) и  да разчита на тях, че няма да му попречат да скочи в спасителната лодка. 

Телохранителят Пикальов, комуто Путлер от години доверява да му пази резиденцията във Валдай, не е нито единственият, нито първият пазвантин, издигнат на важен за царя пост. Най-известният му аналог е Виктор Золотов, персонален бодигард и спаринг партньор на царя по джудо. Издига се покрай това до шеф на Росгвардия. Същата, която не спря бунта на Пригожин миналото лято, макар да е нещо като алтернативна вътрешна армия с повече от 400 000 души личен състав и въоръжения от всички видове – без ядреното.

Ден по-рано, преди да издигне Пикальов, Путлер настани  Алексей Дюмин, друг свой бивш телохранител, като наблюдаващ военното производство и спорта. Медиите показаха как двама разговарят във височайшия кабинет. От 2016 г. Дюмин ръководеше Тулска област ( спомняте ли си съветския виц, според който в Тула се произвеждат стрелящи самовари?).

Има и още.

От 2021 г. Дмитрий Миронов, също част свитата телохранители на Путлер, напуска губернаторския пост в Ярославл, за да стане помощник на шефа си в Кремъл.

Броите ли ги?  Няма нужда. Явно ще стават повече. Макар в това упражнение да има и изваждане.

На висока длъжност в министерството на извънредните ситуации ( единствено по рода си в Европа, след като в България беше закрит неговият аналог) беше и бившият президентски охранител Евгений Зиничев. През септември 2021 той “падна” от един водопад при инспекция на “Красноярската” ВЕЦ при обстоятелства, за които никой вярва, че са просто нелеп нещастен случай.

Самият Путлер, впрочем, узурпира Кремъл именно защото успява да спечели личното доверие на отиващия си президент Елцин като негов наследник, който ще охранява семейството му.

Както се вижда, предаността на пазителите на личните тайни и живота на царя е в основата на базата кадри, до които владетелят прибягва все повече. Това не ви ли говори, че Путлер не се чувства много сигурен и че го гони параноята във връзка  вероятността от преториански преврат в неговия Трети Рим?

 

7 мнения за “Путлер издига около себе си стена от бивши телохранители на ключови постове, гони го параноя от преториански преврат”

 1. Във в/ка с мъката на копейките, че сме по-богати от ватата.
  36 трл рубли бюджет при 100 за долар прави около 4500 лева на ватник.
  Нашият бюджет е около е 6800 лева на човек.
  Но 100 рубли за 1 долар е официално. На черния пазар е 130 и нагоре.

 2. – от същите “приказки от 1001 нощ” една за “снажен екстелохранител”и едно пророчество:
  “Ако София падне в нозете на генерала, следващата покорена вдовица ще се нарича България” – https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2005/10/01/1324479_niama_koi_da_spre_politicheskiia_galop_na_boiko_borisov/amp/
  и една приказка с НЕ!Очакван край:
  “… Барон Портокал и дук Мандарина останаха пълни господари на положението в замъка. Първият, който се досети, че замъкът беше изоставен от стопаните му, беше дукът. Той се покачи на един прозорец и по стар навик заплаши, че ще се хвърли в пропастта, ако… Но никой не чу заплахата му — Чудно — помисли си той, като бръкна с пръст в носа си — досега някой все трябваше да довтаса — дукът извика още няколко пъти, но някак без много убеждение и отиде при барона — Скъпи братовчеде! Ние сме сами. Изоставени сме. Замъкът е пуст — каза той, като влизаше. Баронът се разтревожи не на шега — А кой ще приготви вечерята?………… накрая затвориха дука в стаята му и поръчаха на Фасул да го пази. А баронът остана в зимника … (Приключенията на Лукчо,ДжаниРодари/Гл.ХХ Дук Мандарина и жълтата …)
  https://www.instagram.com/reel/C67-uTaIxmP/?igsh=eDY2OTdoaDVoN3o5
  – едно извънредно включване с мандарина, дето все едно са я яли с 200/по НЕ!Новините
  https://www.facebook.com/reel/366882393044071

 3. Украинците искат разследване кой е виновен за слабите укрепления до Харков. Без коментар.

 4. повтарям го, че имаше много изядени букви:

  И от мен 2 евроцента – един от бившите биячи на фастъка с високите токове, някой си виктор скуратов, е важен сенчест фактор в РъБъ. Член е на руZко-българската фондация “Закон, Справедливост, Милосърдие” и на упр. съвет на няколко спа-хотели смесена собственост в Сапарева баня. Дето с булгаристански подметки-бушони се тъкмяха да лапнат земя, минерални извори и самия гейзер, уникален в Европа. Към проекта се лепна и пиар “гуруто” максим бехар (агент Димо на ДС) с неговата М3. Лъгаха френската верига “Ассоr” да поеме разходите, пък те да гребат камайка, но французите се усетиха и се оттеглиха. Общината апортира 25% капитал (безценна българска земя и минерална вода), а 70% трябваше да глътне някой си вл. гордейчук. Местният седмичник подобострастно хвалеше проекта, в. “Струма” се опита да бие тревога, после всичко се затиши. Надеждица има само при украинска победа и тотални евро-санкции срещу блатните павиани.

  PS Като историк няма как де не знаете, че преторианците са изклали най-много цезари. Хаирлия и в “третия Рим” така:)

 5. Към TWX:

  Как да тълкувам вашия коментар, завършен с “без коментар”? Проява на загриженост или… подпиране на опорка? Доста размито мнение.
  С уважение,

 6. Здравейте, представиха как щял да изглежда Войнишкият мемориал в НДК. Идеята е добра, но според мен мястото е неприемливо, защото парка има съвсем други функции в днешно време и не се вписва. Изобщо не се вписва в пейзажа. Когато е бил строен, е било казарма. Днес нищо от това не съществува, а е парко-пешеходна зона. Какво Ви е мнението вместо там, да се построи на мястото на МОЧА? Там има вече построена правоъгълна форма и може да пастне по-добре там. Отделно, че там има много повече място за построяването на нещо толкова голямо.

 7. към P1:

  Войнишкият мемориал на местото на МОЧА би седял зле, поради збъркана ориентация на подхода. За оправянето на подхода е необходимо да бъдат изсечеи много дървета, което ще е жалко. Радвам се, че войнишкия паметник, унищожен от комунистите, пак ще види бял свят. Този паметник, за разлика от МОЧА е важна част от нашата история!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.