Журналистическото интервю е табу за наш’те димократи

Покрай другите прилики между двамата водещи политически конкуренти за върха на личните рейтинги все повече се натрапва упоритото им бягство от стандартния ангажимент в една демокрация избраниците на народа да се отчитат пред него под формата на журналистическо интервю.  

Бягат паралелно от тази форма и Радэв, и орденоносецът от Банкя. Заложили са твърдо на формата “ stand up”, характерен всъщност за соловите изяви на комиците. Но не е смешно.

И двамата са генерали от резерва. Единият все пак е реален военен от кариерата, а другият е от “същия род войски” в качеството си на парашутист, катапултиран на върха на професионалното ръководство на МВР с парашута на посткомунистическото статукво. Състезават се паралелно и задочно без пряк контакт помежду си на тепиха на популизма. Едно от главните им оръжия е пълния контрол над микрофоните, които услужливо ги причакват навсякъде по разни тротоари и кулоари.

Състезателите в този двубой  не благоволяват да уважат публиката чрез присъствието си в студиата на медиите, където се предполага да има поне равнопоставеност между питащия и отговарящия. Не че няма да се намери достатъчно “гостоприемен” журналист като за тях. Например в “Панорама” или в козметичния салон за четки на Георги Любенов. Медийни лъскатели на образа на началството да искаш днес у нас. Има ги (пре)достатъчно.

Само че такава сделка би била твърде прозрачна за бившите генерали, свикнали да командват медийния парад и да се възползвал от липсата на опоненти. Не желаят да се подложат дори на спазарен, какво остава на истински журналистически “разпит”.

Любимият похват на този уж скаран тандем е “изявлението”. Практикуват го в стила на старшината от казармата пред строя, който нарежда “ще мълчиш, когато говориш с мен”. 

Намислят  си “едно желание” и го сервират като имитация на импровизация пред репортерите, винаги готовите да им дадат думата на крак. И обикновено бързат да сложат край на досадата в общуването с “досадниците”, някои от които понякога отчаяно се опитват и нещичко друго да подпитват.

Трябва да се признае на милиционерския генерал от резерва, че той е водещият офицер по време в налагането на този господарски стил на общуване с общество. Конкурентът му го е признал в това отношение. Вижда, че тази тактика носи дивиденти и я имитира без свян.

Партийният вожд има и допълнителната възможност да изсипва самосвала със самохвалствата си в контролирана партийна среда. Не че Радэв не се възползва да си каже, каквото си е намислил без насрещна критика. Редовно го прави при разни чествания, награждавания и прочее церемонии под командването на главния церемониал майстор на републиката. Но друго си е да си организираш  ентусиазирано партийно събрание, да ти станат на крака, да ти ръкопляскат и да ти скандират малкото име, след което да започнеш да остроумничиш по адрес на врага пред послушната аудитория и да обираш овациите за всяка изречена простотия от вожда на простите.

Двамата са ученици в това отношение на Сакскобургготски. Той въведе този “царствен” стил на общуване с медиите. Персоналът му го обясняваше полуофициално с притеснения относно качеството на българския му език, който не по негова вина не е усъвършенствал в рамките на живота си в изгнание ( също днес не се признава като извинение за един Кирил Петков, живял и учил повече в чужбина преди завръщането си в България).

Достатъчно е да си припомним едно негово древно интервю за Кеворкян. Не го притискаше Кеворкян. Напротив, най-доброжелателно му вдигна топката да каже дали има претенции към имотите на царското семейство в България. Кобургът взе, че отрече. 

Това му “изяде главата” в годините на премиерстването. Видя се, че истината е точно обратната. Не че българинът не е свикнал да го лъжат, но точно в тази ситуация беше настъпан по-най-болния мазол: завистта, която за благозвучие наричаме “чувство за справедливост”. Дори и спрямо (почти) обожествявания за известно време представител на монархията българинът прояви абсолютната си неприязън в духа на уравнивиловката ( чудна съветска дума, много подходяща!)  под мотото “с какво е повече от мен, че да ме прережда на опашката на реституцията”.

И двамата милиционерски генерали са правили подобни гафове- кой с прогноза, че Киев ще бъде превзет до дни, кой с обещанието да не влиза в политиката. За разлика от кобурга това не им струва нищо. Някак си се очаква от тях като “простосмъртни” в случая да си послъгват, а народът ни, нали е добър – и също толкова грешен- прощава. Но за всеки случай двамцата предпочитат да не не рискуват с нежелани откровения и се рекламират само със солови изпълнения.

Докато медиите си мълчат и се съгласяват да ги подритват по този начин, няма да има промяна. Генералите не са луди да се откажат от кефа на шефа. То е като договора с “Боташ”. Никой вече не отрича, че е вреден за България, но веднъж сключен, печелившата страна няма изгода да го ревизира. 

И в двата случая губи нещото, което наричаме демокрация въпреки димната завеса, но си е направо димокрация.

НА КОЛАЖА: Водещият офицер води с едни гърди в популисткото съревнование в конкурса “Искам да съм потник на гърба на млад работник”.

 

 

 

 

 

 

Колажът напомня н паметника в едно българско село, изобразяващ Георги Димитров заедно с Ленин. Не са заставали редом никога, но пък авторът на монументалното им побратимяване отлично е отразил достоверността на измислицата.

 

11 мнения за “Журналистическото интервю е табу за наш’те димократи”

 1. А дали атечествено-ПОПУЛИСТкия атечествено-милЮЮЮционерски мутренски фараонЬ бокоТИКВАТА има “по-добър” български от своят атечествено-ПОПУЛИСТки предшественик- Кобурга, а?
  А същото важи и за атечествено-ПОПУЛИСТкия атечествено-фатмашки “геЙнераль” зИльона “маZZонска”ТИКВА реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ,а? Дали и той има “по-добър” български от своя “геЙнеральски” колега – бокоТИКВАТА?
  Едва ли са “по-добри” от своят атечествено-ПОПУЛИСТки предшественик Кобурга, въпреки че не са напускали НРБь, нали ! И затова, и те не дават интервюта!
  Същото се отнася и за атечествено-мулташкия им атечествено-клюкарски фараонЬ дИбильян прасееФскиЙ! Той си има толкова “медии”, ама не се самоинтервюира , чрез някои от МЪРСОлските си мисирки , нали!
  Няма как тези “геЙнеральски” вождове на проZZт(итуиращ)ите , да станат камикаZZета и да си направят “интервюиращи” харакирита , нали! Тсм ще “блеснат” с цялата си фейкова проZZт(итуц)ия и фалшиво “арийско” хиперхеройство и меZZианство! Все пак те знаят своите политически “способности”, и не искат да са, като ватнишките вояки от путлеристкият краZZниЙ Вермахть, от штрафбатските щорм-камикаZZетЬ , нали!
  Одите на донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на агенть БудаХари, одите на атечествено-клюкарския бизмесмемь дИбильян прасееФскиЙ, одите на зИльоното фатмашко человечко – реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ, одите на хуйло си!

 2. П.П. Вие ги “броите” за дИмокраДи , но вие знаете че аз отдавна съм ги разобличил , като – деРмократьи . Те могат сами да проверят , какво е значението на матушковия им диалект на нашия език . А и техният чекистки гасударЬ и сводник Хуйло може директно да им го “преведе”!

 3. И на Дебилянчо не съм виждал интервюта или участия в дебати,само каквото снизходи да изгрухти като изявления…

 4. 🎯 и двамата са по калъп маде**ин хуйло капути 👎👎
  https://lh3.googleusercontent.com/proxy/HFPZBhiMWsugrbS7JtLtvAGR0zFlX817FZvQsEdydUbAlgpVlXgF1zQIa0KIyXNvOXlQk1i9H-KYXaoCABE0IQsa2twd9rAwQTbArFhSt94xmZ2kXfOBSsxj6FMAeYZhpQ
  – расии капут
  https://m.facebook.com/IsraelMFA/videos/raisi-in-the-words-of-iranians/1965465823627241/
  нету недослышку – расия/раиси – и хуйло и белоусов са от контингента на серийните маняци и масови убийци, но ‘чекатило шоу’ трябва да продължи в Хага – хуйло със свалени гащи, а белотоусов ще му държи исото с ‘интернационала’
  https://x.com/RabinovichSlava/status/666380352894672898
  https://www.youtube.com/shorts/P8dHarZPMM8

 5. Относно стила на общуване с медиите според мен, те не са ученици, а преписвачи. Преписаха, без да мислят от кого и дали той е много умен. Просто преписаха и резултата е на лице. Пред очите на всички нас.
  Сто процента някой “даскал” или “даскалица” са им подсказали.
  ГАДНОТО е, че правят всичко възможно да се задържат в очакване на поправителна сесия, въпреки изявите си като “преподаватели” на собствената си нищожност и зависимости.

 6. “най-доброжелателно му вдигна топката да каже дали има претенции към имотите на царското семейство в България. Кобургът взе, че отрече.” Толкова години не мога да разбера неистовата омраза на всички демократи, недемократи, русофили, русофоби и най-обикновени Костовисти към царя. Аз помня тази случка. Въпросът на доносника Кеворкян беше, дали царя има претенции към България. Той хитро не спомена нищо за имоти. И така го вкара в капана. Г-н Инджев, сигурен съм, че вие владеете слушането с разбиране. Защо Вие решихте, че царя е решил, че въпросът се отнася за имотите, а не за издевателствата на комунистите над семейството му.

 7. Към Румен Станков:

  Реших, защото разбрах както всички, че има имотни претенции и то огромни. А се разбра от факта, че няма политически претенции към комунистическия режим, с чиито политически наследници управлява като един уникален в историята ( не само на България) монархо-социалист. И понеже му беше малко, покани и ДПС без да има нужда от тяхната подкрепа за управленско мнозинство.
  Освен това реших, както (почти) всички наблюдателни хора, че беше мобилизиран и инсталиран само и само СДС да не повтори управленския си мандат.Изпълни си задачата, възнаградиха го с имоти без да чака ред-цялата държава беше впрегната да му услужи приоритетно. След което се оттегли “царствено” да си ги ползва.
  Това са фактите, а “омразата”, която ми приписвате, е нещо различно, свързано с емоции, каквито не изпитвам към него.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.