Иранските власти знаеха, че смъртта на Раиси ще предизвика масова радост

Знаете ли защо в Техеран лъжеха дълго, че не са открити останките от хеликоптера, който катастрофира и причини смъртта на президента Раиси? Обявиха, че развръзкта е станала през нощта. Било много трудно мястото на катастрофата да бъде локализирано и поради мъглата.

Видео от издирването на мястото на катастрофата показва съвсем друго. Случило се е през деня, много преди официалното признаване, че Раиси е мъртъв. И никаква мъгла няма също.

 

Ясно е, че властите са бавили по “някаква” причина потвърждението. Но каква ли е тя? Да не би да се искали народът да се подготви за траура и да не изпадне във внезапен шок от непрежалимата загуба?

Точно обратното е. Опасявали са се от вълна от спонтанни изблици на радост, каквито в някои части на Техеран и други големи градове наистина са отбелязани с фойерверки във връзка с кончината на най-мракобесния ирански управник от четвърт век насам.  Помни се прокурорския му принос за масовите екзекуции на хиляди иранци по политически причини от края на миналия век . И в наши дни се оказа без “конкуренция” по жесткост, нареждайки смазване на граждански протести със стотици жертви сред демонстранти, застреляни на копоите му от т.н. Революционна гвардия, основна опора на режима.

Една снимка на млади жени, снимани в гръб, за да не бъдат разпознати, говори повече от много думи. Трябва да си бил наистина голям злодей приживе, за да докараш невръстни сънароднички да правят неприлични жестове на радост от смъртта ти.

 

 

 

 

 

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

5 мнения за “Иранските власти знаеха, че смъртта на Раиси ще предизвика масова радост”

  1. И в България ще има голяма радост при аналогичен инцидент с проруския президент, съскащ като змия злобно и грозно на българите.

  2. Паралелите със съдбата на Пригожин са изкусителни- а и Хаменей би предпочел да предаде властта на сина си…Кой знае!?
    В Иран обаче има опозиция. А в Русия се оказа че няма.
    А и Путин излезе по-голям противник на корупцията от Навални…

  3. Президентът е с ограничена власт на практика под контрола на Духовния съвет от муджтахиди, худжат ал ислам и аятоласи и Духовния водач аятолах Хаменей. Един аятолах преди време обясни значението на забрадките като лични предпазни средства.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.