Не сме “окупирани” от Запада, а копираме най-лошото от Изтока

Една от най-разпространените лъжи на популистите за печелене на гласове срещу статуквото е, че то било колониално, западно, американско и следователно трябва да му се противопоставим по патриотични подбуди. Всъщност статуквото е толкова търпимо към тази лъжа, че лъжците се радват на пълното бездействие срещу техните манипулации.

Не мога да кажа със сигурност дали в друга натовска държава, членуваща в ЕС, може да се излага на показ сталинистка и хитлеристка символика. Но гарантирам, че поне в държавите, които рашисти у нас сочат като наши съвременни “поробители”, това е изключено. 

Говоря за САЩ, Великобритания, Германия, Франция…

В доста наши съюзнически държави се полага дори затвор за хитлеристка пропаганда. В нашата уж поробена от същия този Запад държава няма проблем в това отношение. 

Не веднъж чужденци са се възмущавали от видяното по български сергии, където се продават физиономиите на Хитлер и Сталин. Заедно с тях, също така рекламно, продължават да се хилят Путлер и Тодор Правешки, чиято физиономия преди десетина години окачиха като патрон на магазина си за хранителни стоки едни търговци в моя централен софийски квартал. Днес са го заменили с Ботев, нали е “първият комунист в България”, според една от любимите манипулации на комунистическата пропаганда!

НА ГОРНАТА СНИМКА, разпространена от пишещ на руски потребител, снимал съответните “български” сувенири, краткият му коментар е, че става дума за българско “раздвоение”, т.е. шизофрения по отношение западно статукво, гарнирано с хитлеризъм, сталинизъм и путлеризъм.

А какво става по села и паланки, където “България не е София”, изобщо няма нужда  да обяснявам на пътуващите из страната български читатели. Има доста голямо село на няма и 100 километра от столицата, съседно на Правец, в което пресичащите се на площада главни улици носят названия “Червена армия”, “Георги Димитров” и “9 септември”. По-малките улички не падат по-долу от “Пионерска” (има и национално непознати имена на уличните табели на местни герои, вероятно борци против статуквото от преди 9 септември 1944 г.).   

И защо не, след като централно място в самата столица заемат улици на името на “Аксаков”, виден руски антисемит и българомразец, автор на фразата “всяко тържество на България е  смърт за Русия” и прочее наши “освободители”. Както и друг път съм сочил, на тази сравнително къса улица се намират (в съседство на МВР на ул. “Гурко”) служебният вход на Министерството на отбраната и парадният вход на най-добрата зала за класическа музика у нас зала “България”.

Патриаршеският ни храм, подигравателно спрямо българската история и европейските ни стремежи, се назовава на името на героизирания с векове закъснение от РПЦ московски борец срещу Запада Александър Невски, приел исляма в края на живота си, през който служи като събирач на данъци от наистина поробените си сънародници за ислямизираната монголска Златна орда.

Символиката е важна за оценката и самооценката къде се намираме по скалата на съвременната цивилизованост. Само прославянето на Путлер чрез продажбата на водка “Путинка” в наши магазини е достатъчен сигнал до каква степен тук сме супер свободни от отговорността да се държим като народите на държавите, които привличат милиони българи за учение, работа и уседналост по правилата на демокрацията, която оказва институционална и гражданска съпротива срещу рекламирането на диктатурата и злодейските й лица.

Авторска снимка в центъра на София, правена година след нахлуването на путлеристите в Украйна.

 

Не само не сме “окупирани” от споменатите държави, но и копираме всичко най-лошо от техните антиподи в съвременния свят, руския най-вече. 

12 мнения за “Не сме “окупирани” от Запада, а копираме най-лошото от Изтока”

 1. Путин, пише Невзоров, не е болест, а симптом; болестта е Русия. Империята, в руски вариант, е паразитиране на нецивилизовани хора върху цивилизовани.

  Тази болест е широко разпространена и у нас, да не забравяме, че българският комунизъм, беше наричан “диктатура на пролетариата”, и че тази диктатура се осъществяваше чрез малтретиране на “гнилата интелигенция” от ” Здравите сили”.
  Комунизмът щял да настъпи, когато “здравите сили” победят здравия разум.

  Ами огледайте се.
  ” Пари ми дай, акъл не ща”.

 2. Наскоро попаднах на две социологически изследвания направени в ЕС.
  Само 2% от финландците имат положително към руският съсед.
  България е на първо място с 40%.
  Същевременно в усещането за щастие фините са номер 1.
  Българите-последни.
  Съвпадение-не бих казал.
  Кой разбрал-разбрал.

 3. 🎯 “копираме най-лошото от Изтока” … и от историята си
  https://static.blitz.bg/documents/newsimages/thumbnails/800/201606/1467016700-gettyimages-516310462-1.jpg
  – на витрината на копейките са чаши като тази от руския Брекзит
  https://bnr.bg/post/102010604/kostadinov-pravitelstvo-s-mandat-na-vazrajdane-s-vsichki-v-ns-no-bez-gerb-i-dps
  ” Слава богу, когато са намесени идеи, принципи и идеали, там арбитърът е българският народ. Провеждаме референдуми за еврото, за НАТО и се подпечатва от тук насетне бъдещето на България”
  https://scontent.fsof9-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/448697825_7688833571232515_6163180682410832432_n.jpg?stp=dst-jpg_p180x540&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=gSe_9zFfu8cQ7kNvgFA-F1U&_nc_ht=scontent.fsof9-1.fna&oh=00_AYBEa0NxqKEFTnue2joVaxVqUt-7CPjtAk7FNWbC_IeozA&oe=667DD5E0

 4. Това упиване от неограничената свобода в “поробената” ни родина наистина е вече демоде. Нормално би било в първите години след 89та, но сега имаме ново поколение, израстнало в свободна и демократична страна, при цялата условности на това твърдение. Те не знаят какво беше тогава, когато за една непремерена дума, един виц, даже жест можеше да се отиде в затвора, да се загуби препитание или жителство. (Колко души знаят днес що е това жителство.)
  Има едно лудуване, едно обаятелно приказване на глупости от всякакъв род. Не щем евро, не че е лошо, но трябва да запазим лева, защото е символ на нашият суверенитет. Гаче французи, немци, италианци нехаят за своя суверенитет, та са там. Дори лукавите гърци натъкмиха статистиката си, за да си загубят суверенитета на драхмата, може би най-старата парична единица активна тогава. Други развяват руски и съветски знамена на воля и пазят всякакви символи на истинското робство. Защото никой няма да ги натупа за това. Харчат милиони за най-високи пилони и най-просторни знамена, за бутафорни крепости и други такива.
  Неволно си спомням онази детска книжка, Пинокио. Там предприемчив селянин създава така наречената “Страна на глупците”, където палави деца могат да правят каквото си пожелаят, колкото желаят. Да чупят, да хвърлят, да драскат по стените, да правят всичко, което няма нищо общо със здравия разум и доброто поведение. Проблемът е че един ден ушите почват да им растат, муцуните да им се удължават и скоро слизат на четири крака, защото се превръщат в магарета. И стават стока, от която предприемчивият селянин издържа своята страна на глупците.
  Да свърша и аз с традиционното: който разбрал, разбрал!

 5. Този път, уважаеми господин Инджев, безукорно засегнахте най–болното место на националното ни (само)съзнание!
  Имаше виц на времето за което някои вече или не си спомнят, или тогава за тяхно щастие, не са живели. Ставаше дума за услужлив милиционер, който попитан от чужденец за някаква улица, за да се представи за високостоящ и начетен, го препраща писмено към друг колега с бележката „чиляка е проз, упати га, Грую“
  Отдавна съм на мнение обаче, че на национално ново, ментално, много сънародници не са напреднали много.
  Вината обаче е в българския „преход“, който освен в присвояването на финансовите активи, не проработи или още на „кръглите маси“ беше умишлено до такава степен принизен, че до ръководните постове бяха допуснати хора, които не са се различавали особено със способности и нужното за промяна инакомислие.
  Да, суверенитетът който липсваше тогава, го притъкмиха като свобода на мнението или гледната точка и освен смяна на наименования като БСП или безпредметни названия за някакво „възраждане“ и промени, постигнаха толкова, колкото в поговорката „Преоблякъл се Илия, пак в тия!“
  Някой си ме кори на културна основа, че щом нещо е избрано с „мнозинство“, пък дори и мнозинството да засяга само някакъв партиен гермиум, трябвало да означава, че моята култура и тяхната се различават с това, че моята е принизена! Всички имаме правото да се съмняваме, дори и имаме право да „избираме“, за масовоста на което пак се съмнявам…
  Е, посочената „цивилизованост“, за щастие сега я критикува много по–изявена от мен личност и точно така, както и моя милост го еправила, макар и в много по–тесен кръг. Сега това ме радва!
  Благодаря!
  Дано лампата на Диогенес все пак озари тъмнината!

 6. По време на ОДС беше направен основен пробив срещу савецката рублопатология и кагебисткия терористичен бандитизъм.
  Но след монтирането от агентЬ Кобургь от путлерастките чекисти , заедно с туземните им атечествено-ченгесарски задкулисни библиотекарско-сарайски глАВАТАРи от КДСь, и мутренските им групировки с МУТРИгрупь , отново се върна и се влоши много положението с рублоЯДството в задунайския колониален Бандитустань!
  Много по-лошо е сега положение с окорумпирането и окупирането от путлеристкият рай(Хь) , отколкото беше по времето на СССРь!
  Защото , точно след ОДС, през последните 20 години , туземните им атечествено-ПОПУЛИСТки и атечествено-мутромилЮЮЮционерски фараони , като бокоТИКВАТА и магнитския му ТЪПькач дИбильян прасееФскиЙ им подариха почти цялата туземна “икономика”, където поне половината от производство е ТОТАЛитарНО
  зависимо от путлеристките олигарси и силовики. Половината от цялата “икономика” е свързана с путлеристките чекистки бандити и перачи, поканени от туземноте им ятаци – бокоТИКВАТА, дИбильян прасееФскиЙ, агенть Гоцье, агенть Сава , както
  и решетниковата зИльона фатмашка “маZZонска” и “геЙнеральска” ТИКВА реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ, и неговия “маZZонски” майсторь – пасоль-свинаря геЙрговь!
  Ето това е потвърждението за оКОРУМПИРАНАТА оКУПАция на туземния колониален Бандитустань.
  Отделно сега има много повече ватнишки окупатори на българска територия, отколкото бяха по времето на СССРь. Повече от 500 000 ватници имат вече право свободно да са разхождат и командват на българска територия , и на територията на НАТО, “благодарение” на “евроатлантика” бокоТИКВАТА, и рублоЯДската му шайка геЙрбЬ!
  Така че наистина сега оКОРУМПАЦИЯта на НРБь е даже още по-голяма от времето на “соца” им , при неговия тато-ди-тути-каскети!
  И “реZZилтатите” от това се виждат даже от метрополията им в Кремъл, и техния хунтараторь Хуйло!
  Одите на донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на агенть БудаХари, одите на магнитския му ТЪПькач дИбильян прасееФскиЙ , одите на хуйло ви!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на агенть БудаХари, одите на хуйло си!
  ДОЛУ колониалният “празДникь” 3-иЙ мартЬ, оди на бокоТИКВАТА, оди на хуйло ти!

 7. МОЧА си замина, ама улица Аксаков има ли я още на две крачки от граф Игнатиев? Дали ще е достойна кауза да се изчистим и от тях? Или поне да има надписи под името на Аксаков с познатата му фраза, така ще можем и да проверим обратната страна на твърдението! Ами улица “Славянска беседа” където русофили “интелектуалци” са планирали да ни заменят “дивия език” с “благозвучен руски” хубаво е да се огласяват тези факти!

 8. @ Boris:
  Здравейте!
  Повдигате въпроси, засягащи широкообхватна и особено болезнена тема – тази за “прехода”! Преди години, за опита ми в тази посока, бях щедро “възнаграден” с нелицеприятни квалификации, граничещи с обругаване. Подложен бях на масиран “приятелски огън” от правоверни десни и дори от близки приятели.
  Винаги съм подчертавал, че разполагам с твърде ограничена информация, за да си позволя категорични оценки и да стоварвам вина върху когото и да било. По няколко въпроса обаче категорично оставам на старите си позиции и продължавам да твърдя:
  1. “Преходът” беше изначално сбъркан /като замисъл, лидерство, цели и технология/. Не изключвам вероятността да е бил “заченат” в лабораториите на КГБ, с активното съдействие на местни просъветски структури и “величия”.
  2. Убеждението, че собствеността /финансови и материални активи, както Вие споменавате/е ключов фактор за осъществяването на успешен преход /смяна на системата/ и като така, трябва да бъде първостепенна задача, е грубо погрешно и е илюстрация на чиста проба марксизъм.
  3. Пренебрегването на духовната компонента /особено образование, медийно присъствие, пропаганда/ и силовите структури /като ръководен кадрови състав, цели и задачи/ беше повече от достатъчно, за да осъди всички други усилия на неуспех.
  4. Пъпната връв, свързваща определящи сегменти от икономиката и отбраната, не само че не беше радикално и необратимо прекъсната. Дори напротив – вижте за периода само енергийния сектор, въглеводородите и материално-техническата база на армията ни…
  Не съм привърженик на конспиративните теории, но ако само за момент допуснем, че “преходът” е бил замислен и управляван от Москва и осъществяван от експерти на петата ни колона, трябва да признаем пълния му успех – привържениците и симпатизантите на синята идея, наброяващи в началото повече от милион, бяха сведени до бутиковото ДСБ, което се бори за оцеляване; имаше вестниците “Демокрация”, “Свободен народ”, “Анти”, “Век 21″… днес няма нито един син вестник, нито една синя радиостанция, нито един син телевизионен канал; иззад МВР продължават да надничат старите милиционерски муцуни, верни на БКП; армията ни продължава да влачи жалко съветско снаряжение и техника от седемдесетте години на миналия век, а генералитетът ѝ /с пренебрежимо изключение/ остава “верен на москва в труд и бой”; вече трето поколение след “прехода” не познава истинската история на страната си , а учебната ни система продължава да бълва дипломирана /и дори хабилитирана/ армия от функционално неграмотни /контингент на червените “здрави сили”/. Откъдето и да го погледнеш, това си е виртуозно изпълнение и грандиозен успех!
  И накрая, в този ред на мисли ще се позова на едно бегло сравнение със съседна Румъния.
  Преди тридесет години се жалвахме, че мамалигарите спъват европейското ни развитие. Днес /преки впечатления/ техният стандарт на живот изпреварва нашия поне три пъти! Причината е само една – те не са троянски кон! В Румъния има пет бази на НАТО! Четете последните новини от Кюстенджа…
  Прося извинение за прекалено дългия пост!

 9. Уважаеми господин Павел Тинков,
  Вие сте ми познат с положителните си попадения в десятката!
  Споменахте между другот и господата генерали, които според Вас „с пренебрежими изключения“ са верни подръжници на Москва.
  По стар навик, не вярвам на тази кохорта. И недовериетo при мен се дължи на това, че (само предполагам) тогава беше практика да се кълнем за вечна вярност към Москва. Вече съм забравил, но горчивият привкус ми напомня, че дори при „приемането“ ми в ДКМС ( обяснения за младите– съюз на комунистическата младеж, където без членството там и бъдещ хамалин не можеш да станеш).
  Предполагам при висшите офицери тогва за растеж в йерархията трябва да е имало същата необходимост, за което сега (разбираемо) се мълчи. Нищо чудно дори и формулировката да е била така подбрана (примерно за безприкослована вярност към двойният ни освободител, както и при неизпълнение, доброволно съгласие за наказателна смърт), че да не бие на очи. От тези съображения, бих предпочел, бившите генерали (започнали кариерите си в соца), сега ги помоля, да не заемат ръководни постове и сега само да са доволни, че си ядът високата пенсия, което е пре–достатъчно!
  Ето защо не трябва да ни учудва, че някои генерали правят странни изказвания и въпреки обявени „НАТОВЦИ“ се отличават с неадекватни действия. Може би им пошушват от Москва че клетвата може в двете посики да се задейства!

 10. Господин Тинков, напълно прав сте!

  Във връзка с това, което пишете: ““Преходът” беше изначално сбъркан /като замисъл, лидерство, цели и технология/. Не изключвам вероятността да е бил “заченат” в лабораториите на КГБ, …” нещата са описани по-подробно в “Плана Голгота” на Андропов. Предполагам, че го има още в Интернет на български и неговия уралски диалект, както точно го назовавате. Бъдете здрав!

 11. Уважаеми Г-н Тинков,

  Рядко съм срещал, толкова кратко и едновременно правдиво и изчерпателно описание, на т.н. “преход”. Поздравления за това! Но ще си позволя да прибавя и още един, болезнен за мен като пряк “свидетел” и “участник”, “преход”. Да, аз също бях там, на онзи грандиозен митинг (те всичките бяха грандиозни) и помня добре щастливите лица наоколо и надеждите за щастливото СИНЬО бъдеще! И после! После изведнъж всички хукнаха! Един в Австрия, друг ми се обади от Франкфурт и гордо ми каза, че вече е “дойчо”. Мой роднина замени “зелената си карта” с американската си мечта, т.е. паспорт, а мой съученик ми се похвали от далечната Аделаида, че признават докторската му диплома и ще довърши своята лекарска практика там, в страната на кенгурата! Мъчно ми е “за мене си” ! Почти нищо не остана до завършването на 7-то ми десетилетие, а излиза, че всичко е било “напразно”, че съм си останал същият глупак, какъвто бях, когато с червена връзка виках “Винаги готов”! “Ми то не било” “промяна” бе глупако, то било “замяна” и не на бъдещето, а на битието! То не било промяна към демокрация, а промяна към “паспортизация” и ,който разбрал – заминал, който НЕ разбрал Останал! Това е!

 12. към г-н Тинков:Румъния единствена не изпрати войски в Чехословакия,игнорира искането на Москва и кооперира автомобилното си производство с Рено,показа радикализъм при смяната на системата,вкара министри и политици в затвора,Унас Р.Гечев и Малката секира ограбиха спестяванията на хората,обогатиха комунистическата върхушка и толкоз…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.