Русия реваншистки отмъщава на Полша, но с България би имала проблем при аналогичен случай

Руският реваншизъм от съветски тип отбеляза нова победа в навечерието на любимия Ден на победата. На 7 май от стената на бившия Народен комисариат на вътрешните работи ( НКВД) на СССР бяха демонтирани две паметни плочи с информация за разстреляните през април 1940 година от “органите” 6295 полски военни, пленени при съветската окупация на поделената от Хитлер и Сталин Полша.

Заповедта за демонтирането на плочите, просъществували близо 30 години на стените на сградата, използвана от местния Медицински университет, е била издадена от прокурор, според когото се оказало, че нямало доказателства разстрелът да е бил извършен от съветските власти.

НА СНИМКАТА: Свалянето на плочите, на които е написано:


 «В память о замученных. Здесь в 1930-50-е годы находилось Управление НКВД — МГБ по Калининской области и внутренняя тюрьма» и «Памяти поляков из лагеря Осташков, убитых НКВД в Калинине ради предостережения мира».https://lenta.ru/news/2020/05/08/polsha/

Освен че с този акт Русия демонстрира своята отмъстителност спрямо най-мразената в Кремъл съседна държава, дръзнала да се освободи постепенно от паметниците на съветското “освобождение”,  решението на прокуратурата в Твер създава пореден прецедент и дава повод за размисъл по аналогия. Включително в България. 

Защитниците на монументалната съветска лъжа за “освобождението” на България чрез окупацията й от Червената армия обичат да размахват като свой основен аргумент за непоклатимостта на всеки съветски монумент у нас твърдението, че паметниците трябва да се съхраняват, защото пазят паметта за миналото. Това обобщение не издържа проверката на фактите, сътворени пак от тези защитниците на съветското ни минало, които през десетилетията са слагали и махали паметници на Сталин, Червенков, Брежнев, Живков и прочее вождове, развенчани по указание на Кремъл.

Ето че за пореден път фалшът на криеницата зад подобни обобщения лъсва като излъскан от съветофили съветски монумент. Пример дава самата Русия. От него се вижда, че всичко е позволено, стига да има политическа воля, макар и в случая да е скрита зад внезапно настъпила амнезия за признатото отдавна съветско престъпление в Катин.

Им още един интересен въпрос, който демонтирането на двете плочи в Твер поражда с български адрес. Ако в Русия е възможно да бъде отмъстено за демонтирането на съветски паметници в Полша, то как същата злоба може да бъде приложена спрямо България в случай, че нашите власти се престрашат да постъпят както поляците със съветските жалони на робството по нашите земи?

В договора между България и Русия от 1992 година се говори за взаимна защита на паметниците. Сам по себе си този йезуитски казус говори за откровена подигравка с България от страна на руската държава поради простия факт, че паметници на българи в Русия практически няма. Самите Кирил и Методий, на които е позволено да съществуват монументално в Москва, не се свързват с България. Путин отсече, че те идват от “македонските земи”.

Или може би нейде в Русия стърчи паметник на Георги Димитров, българския аналог на Сталин? Него ли ще премахнат за отмъщение ако в София, а после и в други градове, бъдат демонтирани съветските монументи?

 

39 мнения за “Русия реваншистки отмъщава на Полша, но с България би имала проблем при аналогичен случай”

 1. Историците и журналистите на хранилка та заедно с властите назначени от масква заедно с медиите водещи се “Български” но само парите захранващи ги са Български
  са отговорни лъжите да тровят умовете на Българите и да ги разделят и противопоставят.
  НЕ премахването на ЛЪЖИТЕ (“ПАМЕТНИЦИТЕ” НА МАСКВА) Ето и след този аргумент че в русия няма Български паметници и няма какво да ни плаши (русия) ще е ясен ФАКТ на чии интереси служат властите. И дано дойде Видов ден по-скоро и отговорните за това бъдат наказани.

 2. МОЧА, Альоша и всички тотеми на окупаторите ни трябва да бъдат премахнати!

 3. Учудващо е наистина, че 30 години след падането на режима, България все още не може да намери смелост да види истината – че след 9 Септември 44 г. България е ОКУПИРАНА страна. Че на народа й не е бил даден какъвто и да е избор (какъв избор с Червената Армия на Дунав, това ли е избора? Избор с АК-47 на челото, това е избора?!) и че нищо от последвалите събития е нямало да се случи, ако не беше окупацията.

  Народа ни сам е избрал комунизма, видиш ли – бил пленен от Марксизма ! Последователите, на което учение, избиват собствения си народ в Св. Неделя няколко години по-рано. Нали така?

  Тъпо е, че 30 години по-късни няма единно рабиране на горните 4-5 реда текст. И ако за паметниците от Руско-Турската Освободителна Война е разбираемо да има някакъв сантимент, макар че автора на точно този блог доста добра книга написа по въпроса за тази освободителна война и колко, ама колко точно – е била освободителна, за мен лично подобен сантимен към паметниците от комунизма е абсурден.

  Пиша този коментар наистина с ледено сърце, освободен от каквито и да е емоции – позитивни или негативни. Абсолютно рационално не мога да разбера – защо паметниците на комунизма още ги има по нашите земи. Ние като, че ли последни останахме. И то при ясното разбиране – че сме окупирани, изнасилени го кажете – няма да сбъркате… Абсурд някакъв,,,Ако приемем, че 91-92 (бил съм много малък не мога да съм сигурен) е имало огромен брой конунисти в БГ, то сега 30 години по-късно да няма единна позиция по въпроса, някакъв феномен в психиката и културата ни е това.

 4. За китайския вирус не знам, но китайската капка прави чудеса!
  “Неделя 150”
  Сергей Станишев:…. и да не забравяме, че над 35 хиляди българи дават живата си в последната фаза на войната срещу нацизма…
  Явор Стаматов: И да не забравяме, че по настояване на Москва не сме признати за воюваща държава.

  Първо се зарадвах, а после се засрамих, че сме толкова жалки, че се радвам на съвсем дребни, казани между другото, споменавания на истината.
  Но да отдадем заслуженото на просветителите и особена на Иво Инджев. Бавно но сигурно истината ще си пробие път и в медийното пространство.

 5. За да си пробие път истината, трудовете на автори, като уважаемия г-н Инджев трябва да се изучават в училищата. С радост констатирам, че много от коментиращите прозряват истината за окупационното естество на “освободителните” войни на необятная. Всичко започва от училище. Поднесе ли се истината на подрастващите, непречупена през марксистки фокус, съвсем друго естество ще придобие “дружбата от векове за векове”. Или перефразирано от шопското клише, ще разбере Вуте, че тази дружба го оножда и не би следвало да целува Ваня, Вова, Серьожа, Альоша, или поредния патологичен “освободител”, а би следвало първосигнално да му строши вратО!

 6. До petar Уважаеми, точно Руско-Османската война 1878-9 г не е освободителна. След нея има Дунавска окупационна област и Руска окупационна област. Ние десетилетия изплащаме Окупационен дълг!!! После прочети всичко за Соболевата акция и как Сталин е искал негови бази на Черноморието ни и как Хитлер спира мераците му!

 7. От какъв фашизъм и от какъв нацизъм са “освободили” точно държавата, чието правителство, парламент, синод и народ заедно и в пълно единомислие спасиха 50 000 евреи от газовите камери? Окупатори! Долна, мръсна, подла, крадлива и лъжлива сган!

  Един такъв “освободител” подгонил невръстната ми пра-леля да я изнасилва. Пра-баба ми успяла да я скрие на тавана и подмамила “освободителя” с ракия. Той пил докато паднал под масата, естествено.

  Пра-дядо ми бил с конете и цялата ценна покъщнина в гората, а пра-баба ми ходела да наглежда къщата с нож в пазвата, когато неканения гост довтасал. Когато се уверила, че е безпаметно натаралянкан, тя се навела да го извлече изпод масата, и с погнуса установила, че е напълнил гащите. Замъкнала го в плевника и го зарязала там пиян-насран, измъкнала момичето от тавана, ударила ключа на къщата и дим да ги няма!

  Ай, какая рамантика, ой, какое асвабаждение, проста прелесть!

 8. А няма ли да се намери български прокурор, който да постанови, че моча трябва да се премахне, поради липса на доказателства, че червената армия е влязла с добри намерения в България. Съмнявам се дори, че в българските архиви има документ, от който да личи, че ссср обявява война на България.

 9. Атлантици с протестно писмо срещу антиевропейска пропаганда по БНТ

  Атлантическия съвет на България публикува на страницата си във фейсбук Декларация, срещу недопустима комунистическа и просъветска пропаганда по БНТ. Повод за реакцията им е предаването “Денят започва с Георги Любенов”, излъчено сутринта на 9 май.

  (Вчера рубладжията Георги Любенов, както във всички свои предавания досега, беше стриктно подбрал събеседниците си, все фанатизирани рублофили като истерика Георги Димов от ръководството на движение “Русофили”, чиито психопатски изяви помним от кметските избори в София като кандидат на “Атака”. Естествено, Жора Любенав още в самото начало пробута носталгични архивни кадри от празнуването на 9-ти май, както и задължителните бойни маршове от “любими” съветски филми и т.н. Беше непоносимо гнусна манипулация!)

  https://www.bnt.bg/bg/a/deveti-may-edna-data-mnogo-interpretatsii

  Днес, обаче, уж “сигурният” събеседник Атанас Семов малко го разочарова, защото не оплю ЕС като виновник за всички ни беди и не застана зад призивите му България да станела най-после пРезидентска република. 🙂

  https://www.facebook.com/watch/?v=817838891967705

  И линк към протестното писмо на Атлантическия съвет:

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-atlantitsi-s-protestno-pismo-sreshtu-antievropeyska-propaganda-po-bnt

 10. Проблема на българите не е Русия и Путин!
  Проблема на българите са българските комунисти и комуниста Борисов!

 11. А защо не погледнете нещата от друга точка. Тези паметници съществуват, защото ги има и в много човешки мисли. Грешка е да ги цапате. Така пораждате съпротива. Пораждате бури в мисълта на Другарите. И те ви отговарят по първичен начин. С насилие. Как да ги махнете? Просто ги махнете от вашето мислене. Нека потънат в забрава. И нека хората които ги тачат, открият в душата си истинското добро на което да се поклонят. Злото е като змей на който му режат главата. Порастват още две. Тези приказки макар и уж за деца са много мъдри. Не режете пипалата. Яростта на злото е голяма. Не случайно приказката казва, че много юнаци са се опитвали но само един е успял.

 12. ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  11-ти май,
  330-та година.

  Столицата на Римската империя се премества от Рим в Константинопол.

  Константинопол/Византион/ е основан от тракийският вожд Бизант от племето агриани.

  Агрианите са били войнствено тракийско племе, населяващо горното течение на река Струма и територията на Пернишкото плато.

  Владенията на агрианите граничат на запад с пеоните, на северозапад и североизток с илирите и с трибалите, а на юг с македоните.
  Смята се че агрианите са владеели територията на днешно Граово – Пернишко, Брезнишко, Трънско, Радомирско, Земенско и
  западните склонове на Скомбра (Витоша).

  Според Страбон – „Тя (реката Стримон) извира от агрианите, тече през земите на медите и синтите и се влива в морето на границата
  между бисалтите и домантите.“

  Агрианите се смятат за пеонско племе, но трудно доловимите етнически отлики между пеони и траки дават основания на
  много автори да ги причислят към групата на тракисйките племена.

  Първото споменаване за агрианите в историческите извори е на Херодот по повод на военните операции на персийския пълководец Мегабаз
  по егейското крайбрежие в началото на V век пр. Хр. при замислената от Дарий I кампания срещу Елада.
  В хода на сблъсъците с местните тракийски племена, агрианите заедно с доберите и одомантите отстояват свободата си.

  В историческите извори агрианите са споменавани и от Тукидид по повод похода на одриския цар Ситалк
  срещу македоните през 429 г. пр.н.е.
  През 429 г. пр. Хр. агрианите участват в грандиозния поход на Ситалк I срещу Македония и Халкидика.
  След смъртта на одриския владетел агрианите отхвърлят върховенството на одрисите и
  към края на V век пр. Хр. племето преживява своя подем.

  Агрианите се споменават в историческите извори главно във връзка с политическите си взаимодействия с Македония.
  Те търсят подкрепата на македоните срещу илирите и одрисите, а пък македоните намират съюзник в тях срещу илирите и пеоните,
  за да запазят северните си граници.
  Близкото сътрудничество между двете царства започва още при Филип II Македоснки,
  когато Лангар е негов съюзник при решителните сблъсъци с одриския владетел Керсеблепт през 342 и 341 г. пр. Хр.
  Ариан свидетелства за пратеническите мисии на Лангар в македонския двор и проява на уважение към наследника на Филип – Александър.

  Договорните взаимоотношения се запазват и при Александър.
  Войните на Лангар са споменати при Дунавските походи на македонския владетел,където отрядът от аконтисти (хвърлячи на копия)
  е съставен от агриани.
  При завръщането от похода, Лангар посреща Александър с всичките си най-красиви и най-добре въоръжени хипасписти – щитоносци –
  негова вярна свита, съставена от представители на аристократичния елит на агрианите.

  Агрианите са свързани също и с походите на Александър Македонски, в които са взели дейно участие, в битката при Пелион, в обсадата на Тива,
  в битките с персите и в преследването на войските на Дарий I.

  Лангар оказва на три пъти голяма помощ на Александър Македонски: предупреждава го за опасен съюз срещу него на няколко племена,
  населяващи днешна Албания, и по-точно между илириеца Клит и царя на илирийското племе тавланти;
  обещава му да задържи другите северни племена, така че да не му пречат по време на похода му в Илирия,
  и му предоставя корпус от 1000 избрани воини агриани.

  Владетелят на агрианите предусеща намерението на Александър да се справи с илирите, които по време на дунавския поход на
  македонския владетел се разбунтували.
  Той предлага помощта си на Александър срещу автариатите, разположени по средното и горното течение на река Морава,
  което разспростира своето господство чак до земите на трибалите.
  По заповед на Александър, Лангар нахлува в земите им и ги плячкосва.
  Заради решителните си действия Лангар е удостоен с много почести и получава големи дарове, както и обещанието на Александър
  да даде сестра си Кина за жена, когато агрианският цар дойде в Пела.
  Това не се случва, защото Лангар заболява и умира .

  Свидетелствата на Ариан за Лангар представят един типичен ранноелинистически владетел от средата на втората половина на IV век пр. Хр.,
  който води собствена външна политика, съобразена с географското положение на земите му и геополитическата обстановка на епохата.
  И след смъртта на Лангар, съюзът с Македония се запазва и агрианите отново участват с контингент от аконтисти в експедицията
  на Александър в Персия.

  След като Александър обезумява и потегля за Индия, агрианците го изоставят.
  При митарстванията им в Азия и Европа, агрианците и потомците им навсякъде основават държави.
  Алцек стига чак до Апенините,
  а Аспарух се завръща на родният Балкански полуостров.
  Ето защо много историци в древността и днес,
  считат българите за потомци на траките-агриани…

  В Италия, в Челе ди Булгария, построиха паметник на Алцек.
  В София, в столицата на основаната от Аспарух държава,
  Борисов и Фандъкова бранят МОЧА и другите руски капища,
  но няма паметник на Аспарух…

  „И ще познаете истината,
  и истината ще ви направи свободни.”
  (Иоан 8:32).

 13. Между другото винаги съм се изумявал на герберите.

  Вожда им е охранявал Тодор, разтриваше му ушите, Тодор беше неговия ментор, беседвали са много. Аз мога си представя само дъртата лисица как го е обработвала, това не особено интелигентно парче. Бял лист хартия, на който да пишеш. Логично – толкова години по-късно, Борисов за който не е проблем да плюе-лиже-плюе и пак да лиже на едно и също място – единствено по 2 души не е казал лоша дума : Симеон и Тодор. Смятай как са му действали… И тия ми се правят на аталантици, русофоби ?!

  Пиша го това, защото съм убеден, че ако не беше ГЕРБ да управлява страната повече от 10 години въпросите с паметниците на комунизма шяха да са решени. Който и кмет да дойде в СФ, докато ГЕРБ е на власт на Републиканско Ниво забравете да се махне какво и да е. Абсурд някакъв на пъпа на София, наистина в най-хубавата й част, да гледам партизани и червенормейци, шумкари и конекрадци…

  Но, явно може….

 14. П.П.

  След като обезумява от постоянни алкохолни оргии,
  Александър Македонски потегля за Индия.

  В крайна сметка, поради непрекъснатото изпадане в алкохолен делириум,
  Александър Македонски умира твърде млад на 10 юни‎ ‎323 г. пр.н.е.‎ (34 г.) Вавилон.

  В произведението „Успоредни животописи“ за Александър Македонски Плутарх пише:[39]:

  „ … когато Александър наближи стените на града, видя няколко гарвана, които се биеха настървено и няколко паднаха в нозете му… “

  Съвременната наука приема, че Александър Македонски най вероятно е починал от непреднамерено отравяне с кукуряк.
  предозирането с лекарства, направени от кукуряк е смъртоносно в големи дози.
  Кукурякът и до днес се използва българската народна медицина, и в хомеопатията.

 15. De Profundis: Защо пък да не обичаме руските освободители повече от себе си, а?

  Източна Европа още не може да се отърве от умствените и физически поражения, които им нанесе Червената армия

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-de-profundis-zashto-pak-da-ne-obichame-ruskite-osvoboditeli-poveche-ot-sebe-si-a

  И как ще се отърват народите от Източна Европа от умствените и физически поражения, които им нанесе кървавата Червена армия след провеждането на такива сатанински “осободителни мероприятия”:

  https://ivo.bg/2014/09/11/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d1%83%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%be%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%ba%d1%83/

 16. Чешка тв: Директорът на “Россотрудничество” е пренесъл рицина за отравянето на кмета на Прага

  Приятелски служби предупредили чешките, че Кончаков ще пренесе в дипломатическия си багаж отровата рицин

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-cheshka-tv-direktorat-na-rossotrudnichestvo-e-prenesal-ritsina-za-otravyaneto-na-kmeta-na-praga

 17. Петиция в Канада: Путин да бъде обявен за военнопрестъпник, да бъде съден от Трибунала в Хага

  За да бъде разгледана от правителството е необходимо петицията да набере 500 подписа до края на октомври, но тя вече е подписана от 798 души, включително членове на парламента

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-petitsiya-v-kanada-putin-da-bade-obyaven-za-voennoprestapnik-da-bade-saden-tribunala-v-haga

 18. ако бяхме оставили мавзолея с мумията,представяте ли си какви комунистически изстъпления щеше да има по разни комунистически дати.Никакво оставяне,само разрушаване.За компенсация,руснаците да съборят паметника на Димитров там/ако има/.

 19. Този път имам две основания в този блог да благодаря за възможността която ми се предоставя, да бъда добре информиран. Това защото това крепи и надеждата ми, че все още НЕ ВСИЧКО е загубено за българската нация, като кауза. Основната възможност естествено е НЕЗАМЕНИМИЯТ господин Инджев с неговият личен блог, който посещавам ежедневно. Другото е, че не рядко там попадам и на коментатори, които ми спомагат да осветля българското ежедневие, с което отдавна съм се простил точно поради постоянно посочваните факти. Сега искам специално да благодаря на sms за линка относно интервюто с професор Атанас Семов, което той даде на водещият Георги Любенов (https://www.facebook.com/watch/?v=817838891967705). Последният не е мой фаворит, предполагам по същите съображения и на sms, но в случаят интервюто при мен даде положителен резултат!
  Аз все си мисля, че свестните българи са единствената надежда, която може да извлече България от вековната й криза, защото на други типове освобождения сме се наслушали и най-вече нагледали. Причината при това е, че са ни управлявали и продължават да ни управляват предимно изключителни простаци. И ето, че ми беше представен проф. Атанас Семов, който до тогава нямах щастието да познавам, но чиито възгледи споделям едно към едно! С това към моят набор на възможни Водачи, се присъедини още една светла личност, която може да се присъедини към Graue Eminenz (хората с прошарените коси, стоящи може би в сянка), но в положителен смисъл, като гаранция за доброто което трябва да се случи. Една личност, която точно в една такава област като правото, би изиграла изключително положителна роля. Тук се присъединявам и към израза- Който разбрал, разбрал!

 20. До petar
  10.05.2020 в 10:22:
  “Абсолютно рационално не мога да разбера – защо паметниците на комунизма още ги има по нашите земи. Ние като, че ли последни останахме.”

  Мога да дам едно обяснение, лично мнение.
  Ще ползвам една извадка от един роман на Дим. Талев, “На завой”. Ето какво има в Уики-то за него:„На завой“ е първият български политически роман.
  Написан е от Димитър Талев през 1930-те години и публикуван през 1940 г. Заради само 1 изречение Талев е пратен в лагер след деветосептемврийския преврат:

  “И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в
  Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ…”

  Както виждате, става дума за събития далеч преди окупацията ни през 1944 и последвалата комунизация на България. Думите са написани от човек, който много добре е изучил и познава българската душа, човек, на когото може да се вярва.

  Комунизмът намира място в сърцата на не малко българи още преди 1944. По какви причини е друг въпрос, въпрос за сериозно изследване, но е факт. Както е факт и, че в България е имало и горяни, истински антикомунисти, които са ликвидирани безпощадно.
  Това, което искам да кажа е, че у нас разделението в обществото го е имало отдавна, наистина има не малко хора, които си харесват комунизма. Те са тези, които защитават тези паметници. Както и “полезните идиоти”, разбира се. Това, че не може да си представите как това е възможно, не означава, че то не съществува.

  Със здраве, да даде Господ дни.

 21. @Boris

  Благодаря Ви за хубавите думи, но искам да спомена, че житейският ми опит от последните поне 30 години ми е изградил предпазливостта на никого да не давам доверие в аванс и да не си създавам кумири. Особено подозрителни са ми пръкналите се “внезапно” авторитети, номадстващи предизборно по всички медии. Непрекъснатата върволца от разочарования ме е научила да не приемам личностите като постоянна величина. Всички се променяме, някои деградират, други се възвисяват… Затова нека наблюдаваме внимателно политическия пейзаж и да анализираме всяка промяна преди да посегнем към бюлетината ! 🙂

 22. Ако за прокурорчето от Твер “няма доказателства”, че войските на НКВД са избили полските офицери в Катин, някой трябва да му обясни, че на Нюрнбергския процес през 1945/46 г. обвинението срещу германците като извършители на масовия разстрел е оттеглено. Тогава кой ги е разстрелял,”таваришч” прокурор?!

 23. sms
  “Затова нека наблюдаваме внимателно политическия пейзаж и да анализираме всяка промяна преди да посегнем към бюлетината !”

  Е и, sms?

  Колкото и да наблюдават внимателно политическия пейзаж симпатизантите на ДПС,
  Делян Пеевски ще е винаги в парламента, докато е подставян на “избираемо място”, нали?
  Въпреки, че Делян Пеевски изобщо не стъпва в парламента.

  А водачите на листи са бетонирани, с “бонуса” гласове, на неотбелязалите преференции.
  За капак, избирателните списъци са фалшиви, с над милион фалшиви избиратели, нали?

  sms, кел файда,
  че ще наблюдаваме внимателно политическия пейзаж,
  когато гласуването и изборите са един фарс!
  След 9-ти септември,
  след ДС-ти ноември,
  та продължава чак и до днес…

  ДА МУ ИЗСЪХНЕ РЪКАТА!
  На всеки, който посегне към бюлетината !
  ДОКАТО се провеждат ФАЛШИВИ избори по комунистически…

 24. @sms,
  хубавите думи в повечето случаи са породени от наличието на хубави дела. И при мен, като в по-напреднала възраст, ми остава почти само това да се радвам на неща, които могат да дават не толкова на мен основание за радост (защото аз можах сам да се справя с трудностите си), а радост на мои любими хора, с което да могат и те да вкусят от доброто. Поради същият „житейски опит“, и то почти 2,7Х30 години, съм имал основание да се съмнявам на действащите политици и за съжаление винаги съм бил разочарован. Е, първата моя десетка беше съпроводена от чисто детско лековерие, породено от липсата на случаи да се „опаря“. Спаси ме обгрижването на истински родители. Те ме поучаваха и въпреки това аз питах, като внучето от приказката на Каралийчев, „дядо, защо се делиш като шугава овца?“, Другарката (моята учителка в първите класове) казваше, че искаме да построим чисто и щастливо бъдеще! После вече разбирах и взех моето съдбоносно решение, като господин Бочаров употребявах моята форма, на неговата прочута фраза. Но да си дойда на думата, мисля, че трябва да Ви отговоря, точно поради „кумирите“, които с право не бива да си създаваме и точно поради това, че вероятно като Вас съм давал вота си за фалшификацията на „последния цар“ и последвалият го пъдар. И точно поради това, за да се избегне върволицата от разочарования (много хубави определения от Ваша страна) мисля, че все пак трябва да се доверяваме и избираме личности, които са показали упорито постоянство в течение на доста дълго време. Време през което ТЕ са търпели и все още търпят несгоди и лишения, но винаги остават чисти. През това порочно време всички ние трябваше да се преструваме, да скандираме и да не спираме овациите, когато ни извеждаха на манифестации. Да членуваме някъде си! Нали трябваше да изучим професии с които все пак да се препитаваме честно? Да, останало ни е (поне на мене) като чели само да наблюдаваме и анализираме. но лозето господин sms иска и „мотика“, особено ако, дай Боже, ненадейно се гътне кандидата за цар в империята на злото. Трябва ли пак да чакаме и гледаме като хипнотизирани, след като разполагаме с рационални величини, особено ако те са се доказали и така са изпитани в бурите на жалкото „ни“ съществувание?

 25. Boris,
  “Аз ли грешно се моля, Ти ли грешно ме разбираш ?”
  Boris,
  “Аз ли съм луд, или всички останали?”

  “Трябва ли пак да чакаме и гледаме като хипнотизирани, след като разполагаме с рационални величини,
  особено ако те са се доказали и така са изпитани в бурите на жалкото „ни“ съществувание?”

  Да Boris,
  чакаме, но не гледаме като хипнотизирани!
  Чакаме да се провеждат демократични, а не избори по комунистически!
  Чакаме, да се избират депутатите, според волята на народа и дадените за тях преференции!
  А не, както сега 2 670 преференции да са повече от 20 986 преференции за кандидат от същата партия…

  Партиите са “необходимото зло”, но не и лидерите им,
  чрез противоконституционният избирателен закон да узурпират избирателната
  воля на собствените им симпатизанти.

  Партиите са “необходимото зло” и във всяка партия има и качествени хора, според симпатизантите им,
  но не те ги избират!
  2 670 не е повече от 20 986, нали?

  Е, не съм само аз “лудият”.
  Членовете и симпатизантите на КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ вече са десетки хиляди…
  Защо не направим партия и не се явим на избори?
  Защото нашата борба е не за власт,
  а за възможността симпатизантите на всички партии,
  да могат да избират своите народни представители.

  За това, НЕКА ИЗСЪХНАТ РЪЦЕТЕ НА ВСЕКИ!
  Който гласува на продължаващите по комунистически избори, в България в ЕС.

  Затова всеки, независимо от пристрастията си,
  гласува само, ако кандидатите на партиите в листите се подреждат по азбучен ред/никой закон не може да го забрани/!
  Или със закон се премахне прагът на преференции.

  Изчистването на списъците от над милион фалшиви избиратели е елементарно!
  Активната регистрация!
  В момента тя е задължителна само за гласуващите в чужбина българи, и там в списъците няма нито един фалшив избирател!
  Увери се сам, от официалният сайт на ЦИК!

  Boris,
  “Аз ли грешно се моля, Ти ли грешно ме разбираш ?”

  Boris,
  кога сме разполагали от 9-ти септември, след ДС-ти ноември и до днес с “рационални величини” при гласуването на “изборите”?
  2 670 повече ли е от 20 986 ???

 26. @ Boris

  “…. трябва да се доверяваме и избираме личности, които са показали упорито постоянство в течение на доста дълго време. ”
  И аз това се опитвам да правя! Има ПУБЛИЧНИ личности, многократно “изпитани в бой”, на които имам доверие, заради честната и отговорна гражданска позиция и заради високата им лична компетентност. В личния ми дриймтим за политици, за съжаление, мълчаливо задържани извън властта, са Методи Андреев, Мартин Димитров, Петър Славов, Николай Ненчев, Илиян Василев, саможертвени публицистични таланти като “нашият” Иво Инджев, Момчил Дойчев, както и повечето членове на Атлантическия съвет в България, личности, които с цената на много усилия и вероятно някакъв късмет, все пак, са получили малък шанс да изразят публично мирогледа и идеите си.

  Но аз знам, че има още много ценни с експертизата и мирогледа си българи, чиито публични изяви подмолно, но категорично са били блокирани и саботирани, както Илия Минев, защото идеите и решенията, които са предлагали и предлагат, се считат за изключително опасни от властимащите, до един открити или добре прикрити еничари- рублофили. (Иначе просто нямаше да бъдат допуснати до властта.) За голямо съжаление, българското общество дори не подозира за съществуването на тази съкровищница от идеи и потенциал, защото тези, както ги наричат “случайни хора”, нямат обществена трибуна, не са нито в БАН, нито в парламента, нито в съдебната система или в т.н. “водещи медии”.

  @КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

  казвате “sms, кел файда,
  че ще наблюдаваме внимателно политическия пейзаж,
  когато гласуването и изборите са един фарс!”

  Мисля, че всеки българин (като самосъзнание!) трябва да помага с каквото може, с това, в което е най- силен, за спасението на България от руския ботуш. Както дядо Вазов го е написал в “Епопея на забравените”:
  И всякоя възраст, класа, пол, занятье

  зимаше участье в това предприятье;

  богатий с парите, сюрмахът с трудът,

  момите с иглата, учений с умът,

  а той беден, гол, бос, лишен от имотът,

  за да е полезен дал си бе животът!

  Че изборите са фарс имам ЛИЧНИ наблюдения и това трябва непрекъснато да се напомня, не само преди избори. Трябва да се настоява за промяна, да се ПРЕДЛАГАТ нови изборни правила, ново изборно райониране и непробиваем контрол срещу фалшифициране на изборните резултати. Дори не е необходимо да откриваме отново топлата вода. В демократичните държави отдавна са ги измислили тези правила и успешно ги прилагат.

  Надявам се, чрез независими и демократични медии, като ivo.bg, да се даде възможност на компетентните , отговорни и честни граждани да представят (и те) ПУБЛИЧНО идеите и решенията си за спасението на България от руския удушвач, който като гигантски кърлеж се е впил в тялото на родината ни и безжалостно смуче идентичността, духовната енергия и благосъстоянието на българите. И да не забравяме, че в тази неравна битка имаме съюзници, протегната за помощ партньорска ръка. Постигането на пълна, неотделима интеграция на България в ядрото на ЕС (въвеждане на еврото, присъединяване към Банковия съюз и Шенген) е най- сигурната и непреодолима бариера пред окупационния нагон на орките. Затова по “необясними” причини все още НЕ СМЕ ПОДАЛИ МОЛБА ДОРИ ЗА ВЛИЗАНЕ В ERM II, т.н. “Чакалня” за еврозоната. Оказа се, че не сме, а само сме си говорили нещо с Макрон, че сме готови!

 27. Идеята не е лоша – някой дали има юридическо образование да сезира подходящо прокуратурата за надписа на МОЧА?

 28. @sms

  За да скачате толкова високо срещу клетия Любенов (който поне беше поканил заедно с онуй шашавото и сериозната политическа анализаторка Румяна Коларова), явно не сте имал/а досега съмнителното удоволствие да гледате в делничен следобед тв эвроком, за да видите какво се казва системно промиване на мозъци. Такива като Любенов за съжаление са само върхът на айсберга. Освен това протест срещу БНТ се прави пред сградата на БНТ на улица “Сан Стефано” 29 под прозореца на шефа със скандирания “ОСТАВКА!”.

 29. @Клуб Илия Минев,
  ще отговоря и на Вас, макар че не ми е достатъчно ясна тезата Ви. Бях нападнат от някакъв си Парлама десен и ми се струва, че той се причислява към тази група. Илия Минев също не ми е познат, но това го считам като мой пропуск. Може би въпросният Минев го срещнах пред Храма Света неделя като протестер във връзка с поръчана и КДсарски неизпълнена поръчка за помен на жертвите от атентата там. Хубаво, господинът (ако е същият) беше прав, но според мен винаги прекалено емоционален, което създава нервностно и некомфортно чувство и поне на мен ми се струва, че така губи чарът на една интелектуална съпротива, с която много по-добре може да се привлече единомислието. Защото иначе това ми прилича като на агитките на Копейкин организирани при представянето на творбите на господата Иво Инджев и Александър Йорданов. Те създадоха едно първично неодобрение, дори преди да биха могли да представят някакви доводи. Това като предисловие. Това за числеността на „преференциите“ не е моя работа и е лишено от моята разбираемост, но може да се сведе до едно, изборът да манипулиран. Абсолютно понятно и присъщо на досегашните избори. СПОРЕД МЕН ТУК, и СЕГА преди всичко друго е необходим един набор (организация) от „СТАРЕЙШИНИ“ (наричам я така, защото не ми идва в съзнанието подходящата българска дума за това). Това да е група от хора, изключително умни, способни в попрището си (много добри специалисти) и при това, не на второ место, с доказани честност, неподкупност, безкористност, човечност и любов към България (нещо като България, преди всичко). Койот тях ще заеме съответните главни (министерски) постове би трябвало да зависи не толкова от самата личност, защото тя може да бъде поставена там до поискване на евентуална смяна. Но всяка смяна да бъде предизвикана от този съвет на „Старейшините“, примерно щом ТЕ установят недопустими отклонения. Така ще се избегнат както страхът от заплахи, така и подкупността, която при наличието на Русия винаги ще е налична. Това обаче, както и други опасения, би могло да бъде избягнато, защото това едновременно да бъде предизвикано при много хора (които притежават тези положителни качества) е трудно за осъществяване. Давам само един пример, господинът Иво Инджев, като един от тях. При него поне аз съм останал с впечатлението (при това от редица години и при многократни случаи), че подобни набези рикошират и са свързани със значителна опасност за изстрелващите ги пенданти. Останалите при мен са още в процес на търсене. Като пример sms даде едно предложение- Методи Андреев, Мартин Димитров, Петър Славов, Николай Ненчев, Илиян Василев, сега, без да съм добре запознат, бих прибавил и професорът Атанас Семов, който ми попадна в полезрението от линк на sms. От тук на татък, още е необходима всеобхватна дискусия за пригодността на всеки един. Иначе избори винаги ще има, както при посочените личности, така и при партиите които евентуално ги обединяват. Условията трябва винаги да бъдат предварително ясни и изборите и доводите ПРОЗРАЧНИ!

 30. @Boris

  Сложните номера на “парламата” имат едно простичко внушение: “Не гласувайте!”
  КОЙ печели от масовото негласуване виждаме обаче от всички настоящи “народни избраници” в парламент, президентство и т.н., където не остана нито един евроатлантик, т.е. мнозинството избиратели сме непредставени.

 31. @ Boris
  “макар че не ми е достатъчно ясна тезата Ви.”
  Какво неясно има, Boris?
  Вече трети мандат Борисов узурпира властта
  във фалшиви избори
  с фалшиви избирателни списъци,
  с над милион фалшиви избиратели.
  Което е очевидно от разминаването в официалните сайтове на НСИ и ЦИК.
  В което всеки сам може да се убеди, ако посети официалните сайтове на НСИ и ЦИК.
  Посети ги и ти, за да се убедиш.
  И дано ти се проясни…

  И дано Boris,
  като шопа, пред жирафа в зоологическата градина,
  да не продължаваш да твърдиш:
  “Е па, такова животно нема”

  @ симпатизант/ка на ДСБ,
  внушенията са твои,
  а нашите са ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ!
  И да гласуват, и да не гласуват
  от симпатизантите на съответните нищо не зависи!
  Гласувайки, те единствено лигитимират фалшивите незаконни изори.
  Или искаш да кажеш, че симпатизантите на ДПС, няма да избират подставяният на “избираемо място” Делян Пеевски,
  въпреки, че Пеевски изобщо не стъпва в Парламента, нали?

  Или искаш да кажеш, че е нормално и “законно”, че
  2 670 гласа преференции, в бюлетините за кандидат от БСП ,
  да са повече от 20 986 гласа преференции в бюлетините за кандидат, също от БСП?…

  Или искаш да кажеш, че е нормално и “законно”, че
  7 220 гласа преференции,в бюлетините за кандидат от ГЕРБ,
  са повече от 27 313 гласа преференции, в бюлетините за кандидат, също от ГЕРБ?…

  Такива са ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ!
  Симпатизант/ка на ДСБ,
  внушенията са твои!

  Ние не сме анархисти,нито комунисти, а сме данъкоплатци!
  Ние не казваме изобщо да не се гласува!
  Ние казваме да не се гласува, докато изборите продължават да са по комунистически.
  С праг на преференциите и “избираеми места”.
  Докато изборите продължават да са без активна регистра,
  с фалшиви избирателни списъци,
  с над милион фалшиви избиратели.

  Такива са ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ, симпатизант/ка на ДСБ,
  Останалото са твои внушения и изопачавания!
  Вероятно, не неволно…

  Повтаряме кратко и ясно:
  Активна регистрация и без праг на преференциите при изборите!
  И нека всеки данъкоплатец да гласува, според собствените си разбирания и пристрастия!
  А не да му назначават “народния избраник”, чрез противоконституционните “избираеми места”

  От това по-просто, само крепителите на пост-комунистическото статукво,
  ще се правят, че не го разбират.

 32. @симпатизант/ка на ДСБ

  Смятам, че е въпрос на самоуважение гледането на Евроком или останалите ТВ пародии. Защо да си причинявам подобен психически тормоз, след като мога (примерно) да си изгледам смислено предаване като “Денят” по ТВ + с Веселин Дремджиев и да науча нещо истинско и актуално? A propos, тази вечер е поканил френската посланичка в България и сигурно ще каже нещо интересно като какво точно са си говорили Макрон и Борисов?

 33. Ако не ме лъже паметта/поправете ме/проф.Атанас Семов беше в Ред,законност,справедливост заедно с Георги Марков и други,които трябваше да са алтернатива и отвличащи гласове от истинската десница.

 34. Борис, разстоянието донякъде обяснява,защо всичко не се знае. Илия Минев е починал през януари 2000 г. Така че не е било възможно той да има нещо общо с днешните копейкиновци и лъжовни патриоти. Не за това поствам. Говорите за старейшини ,които най – после ще ни оправят. Сега в блога видях списък на видни личности на нашето време,които претендират да са кроячи на нашия живот и то в полза на чужда държава. Такива старейшини ли искате да имаме? Кой ще ги избира /назначава/ тези старейшини? Разбрах,че вие с голям ентусиазъм ще изберете един от тях да бъде Атанас Семов. Сигурно си заслужава,като се има пред вид,че той беше довереника на Яне Янев,вероятно и той ви е непознат. В един момент Атанас Семов искаше да уволнява Бойко Борисов, а сега по невидоми пътища му стана професор и конституционен съдия. Зависи – може да е смешно,може и богоугодно,както е вьв вашия случай.

 35. до Асен,
  уважаеми Асен, моите единствени избраници са господата Иво Инджев и Илиян Василев. Първият сто процентов, вече от десетки години, вторият поне около десетка. Общото абсолютна честност (не съм чул и дума да са забъркани в фирми, апартаменти и всякакви дела за голямо обогатяване)! Но никак не маловажно, показват постоянно Кукиш на руските набези и доколкото знам не им се позволява да посещават страната им. При това, едва ли те имат такова желание, защото добре са я опознали, когато са пребивавали там. Има един лаф, драги Асен, ако искаш да разбереш с какъв човек имаш работа насреща си, отиди му на гости и надникни в тоалетната му. Това е условно казано, но щом наблюдателен човек е пребивавал няколко години в тази кочина, няма да му бъде трудно да си извади заключенията. Сигурен съм, там не са отсядали в Шератон, като Тръмп и не са правили бизнес по „съвецки“! Ако не вярваш, прочети описанието на господин Инджев за Дубай и ще разбереш как дори при едноседмичен престой там не са му отбягнали основните неща от погледа. А предполагам господин Василев със сигурност е отказал някой задължителен при такава акредитация подкуп, та се е наложило да го сменят с подходящ такъв, като за наказание му отказват да влиза в страната им. Какво се оказва обаче, помията която могат сега да изливат петоколонниците е, че са ченгета. Ченгета, ченгета, ама освен следи за някакви проучвания (с цел да ги вербуват твърдо), едва ли има други разобличаващи неща. Примерно техни доноси с цел да навредят на някого, или да заемат нечий чужд пост. Има само празни Картончета, които се фабрикуват при всеки кандидат за работа в чужбина, с агентурна цел, та ако се наложи… Да не говорим, че могат да се напишат такива и постфактум. Моят довод все пак е този, че разполагаме все още само с до известна степен разложен от въздействието на соца материал. И наличните простаци да заменим с интелигентни и високо образовани хора, на които специализирано може да се разчита. Атанас Семов, професора, ми попадна в погледа преди няколко дни. Впечатли ме трезвата му мисъл, начинът му на критика (на сегашното управление) и академичният му образован подход, лишен от мантри и повторения. Освен това, аз предлагам един избор на Старейшини, който да не е постоянен, да варира в зависимост от ежедневните им действия, така, че щом се появят съмнения за някаква неблагонадеждност (както сега при ББ, защото и той в началото на кариерата си се показа в положителна светлина, но в крайна сметка ни показа прекланянето и страхът си, с което също, че вече е напълно неподходящ), да бъдат елиминирани. Точно поради изказването си като конституционен съдия, господин Семов ме наведе на мисълта, че може да се окаже полезен в този набор. Във всеки случай многократно повече от един Близнашки там, който дори вече показа, че е изключително неподходящ. Останалите в списъка също имат положителни качества и както всички кандидати, трябва да подлежат на обстойна дискусия, както в обществото, така и помежду си. Това, за да не се получи като орелът, рака и щуката!

 36. @КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

  “И да гласуват, и да не гласуват
  от симпатизантите на съответните нищо не зависи!
  Гласувайки, те единствено лигитимират фалшивите незаконни изори.” – Това ако не е внушение да не се гласува, не знам кое е.

  Би ли споделил/а нещо за вашия клуб: колко души сте, има ли известни имена сред вас, къде се събирате, за какво и как се борите, приемате ли нови членове и как?…

  @sms

  Всекиму според вкуса. Не намирам, че Кулезич или Диков са пародии (извинявам се ако има и други добри журналисти в эвроком, но не ги знам). В предишния си коментар визирах никалай колэв, както може би сте се досетил/а. Насилвам се да гледам и такива помии, за да съм в течение на опорките на врага. Има малко мазохизъм в цялата работа, но всеки луд с номера си, както се вика.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.