путин слезе нагоре

Опитвам се да си спомня с какво беше знаменит Деветият конгрес на партията и не мога. Може би защото и Десетият беше исторически, както и остналите, преди и след…Но че Деветият конгрес на “Единна Русия” също си го бива, в това няма никакво съмнение ( пък каквото ще да кажат последователите на Декарт с техните вечни съмнения). Новината обиколи света: Путин се съгласил да стане лидер на партията ” Единна Русия”. С което показва, че има не само ипотечна, финансова, борсова, но и световна новинарска криза.Защото да наричаш “новина” “съгласяването” на Путин да оглави путиновата партия е като да наричаш “старина” някои от очевидните фалшификати по туристическите сергии,предлагани като сувенири на чужденстранните заплеси. И така, намерението на бишия офицер от КГБ да се изкачи отново там, откъдето не е слизал-на върха на реалната власт в Русия, премина във фазата на действието.Силната ръка, която изтегли на президентския престол вярното си протеже Дмитрий Медведев, не изпуска лостовете на управлението. Въпрос на технология е само как конституционно ще бъде уредено правото на относително безправния премиер на страната да командва огромната държава по примера на Распутин- може би все така без правно основание, но със сигурност чрез личното си влияние върху формалния ръководител на Русия. Това се очакваше. В този смисъл Путин не разочарова анализаторите. Колкото до западните политици, които толкова обичат да величаят “предсказуемостта” като основна ценост в партньорските си отношения с оперативно интересни държави, да им е честито супер предсказуемото решение на колегата Путин. Та той така ги улеснява! Направо връща умилителните предсказуеми времена на студената война,когато Роналд Рейгън предсказваше на Западна Европа, че ще стана твърде зависима от руските енергийни доставки, ако се полакоми прекалено за тях. В това отношение той направо приличаше на др. Ленин, който обичал да се подиграва на западните капиталисти, които по думите му не разбират, че търгувайки с болшевиките сами плетат въжето, с което един ден ще бъдат обесени. Впрочем, в къщата на обесения, да не говорим за въже.

7 мнения за “путин слезе нагоре”

 1. Наистина ли Рейгън е казал такова нещо за Западна Европа и енергийната и зависимост ? Това по време на студената война ли е станало, или след “стоплянето” на отношенията ?

  ОТГОВОР:

  Рейгън и неговата администрация бяха твърдо против Западът да продава на Москва технологии за пренос на течни горива. Полемиката беше както на дипломатическия фронт, така и публична. Руснаците бяха абсолютно неспособни да продадат петрола и природния си газ на западняците без техните тръби и останалите компоненти от тръбопроводитеорите си. Рейгън буквално молеше партньорите си да не подриват в стратегически план сигурността на Запада, за което беше яростно нападан не само от съветскта пропаганда, но и от доста западняци.
  И кой се оказа прав-“холивудският клоун”, както обичаха да го обиждат…
  Иво Инджев

 2. Трябва да има някаква причина, освен очевидния факт, че Русия държи запада с нефт и газ, демократичните държави да проспят създаването на диктатура в Москва. Дали прекалено се зарадваха от безвластието на Елцин, дали просто бяха заспали след края на студената война, но днес шефовете на западноевропейските страни са откровено нервни от факта, че са пропуснали създаването на суперсила от тоталитарен тип под носа им. Вижте как реагира Меркел на идеята да се приемат Грузия и Украйна в НАТО.

  Повечето умни диктатори са “предсказуеми”, но това как ги прави приемливи- не е ясно. То и пиенето по стъкло ракия на ден има предсказуеми резултати, питайте докторите, ама дали резултатите са добри е друга работа.

 3. Иво Честито рожден ден!Много си добър!Като човек, но най-вече вееликолепен журналист.Бъди винаги добър!Не се съмнявам, че винаги ще бъдеш!

  ОТГОВОР:

  Благодаря, дано да имам сили да не Ви разочаровам!
  Иво Инджев

 4. Happy Birthday from Australia, Ivo !!!

  ОТГОВОР:

  Благодаря, приятно съм смаян, че си правите труда да ме поздравите от Австралия !
  Иво Инджев

 5. Господин Инджев, поздравления за Вас и за Вашия блог. С нетърпение чакам всеки следващ Ваш анализ.

  ОТГОВОР:

  Благодаря, сигурно съм суетен, защото определено се лаская от Вашата добронамереност и няма да е “напудрено” да кажа, че се амбицирам допълнително да поддържам ниво…
  Иво Инджев

 6. Честит рожден ден!
  Желаем Ви много здраве и сили за да запазете усмивката и верния тон.

  ОТГОВОР:

  Благодаря, опитвам се да не се взимам на сериозно ( т.е. гледам с усмивка и на себе си), но Вашите поздрави ме трогват-най сериозно!
  Иво Инджев

 7. Браво гн.Инджев,време беше са някакъв форум за вас,ще четам да знете ей,иначе много здраве и успехи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.