германски бушон за български реотан

Немският вестник ” Ди Велт” съобщи, че германският енергиен гигант РВЕ (  RWE ) сериозно обмисля да се оттегли от проекта АЕЦ ” Белене”. Освен някакви вътрешни търкания “между комуналните партньори”, изданието цитира като причина нещо адски сериозно, толкова адски, колкото е адска самата ядрена енергия, попаднала в ръцете на впиянчени “технократи”-ненадежността на руските ядрени технологии и опасностите на земетръсната зона.

Ако има нещо добро в “гръмнала” ядрена централа, това може да бъде единствено предпазният бушон на проектно ниво. Такъв е случаят с АЕЦ “Белене”. Разни разтревожени български гласове се оптиват да кажат това на нашите управници, но те , в стил ” Румен Петков”, реагираха по познатия арогантен начин на критиките и алтернативните мнения. А гръмнали централи има, уви. Най-известната от тях, “Чернобилската”, е продукт на системата ( политическата, икономическата и технологичната), която беше избрана да бъде репродуцирана на българска земя.

Както в случая с Румен Петков обаче, така и сега българската власт май надава ухо само на гласове от чужбина. Вътрешният министър, този бушон на президента Първанов в изпълнителната власт, гръмна имено поради тази причина. Иначе като нищо можеше да предизвика късо съединение в и без това не особено дългата история на българското европейско приобщаване ( не че опасността е отминала).

А как стои въпросът с чуваемостта по въпроса за руските технологии на българска земетръсна територия? Глухите ни началници изглежда са разтревожени. И то до такава степен, че в тиражните им централни вестници има забележителен разнобой в преразказа на информацията по темата, публикувана в германския вестник ” Ди Велт”, който бие наистина оглушително камбаната. А самият факт, че съмненията на ” Ди Велт” , базирани на собствени източници, не са оплюти от наши “държавници” и от държани от тях медии по обичайния за подобни случаи начин, наистина говори  много  за попадение ” В десетката”.  Да не споменаваме за тежестта  на мненията , изразявани от  издание като ” Ди Велт ”  (  не особено тиражен по  немските стандарти, но  много, много  внимателно четен от  когото трябва  по света). Защото не  по-малко тежката артилерия  на световната журналистика Би Би Си най-редовно е мишена на жалки нападки от наши комплексари, облечени във власт-изпълнителна, президентска и информационна.

Е, не минава и без прозрачни опити на засегнати другари от ръководството на “ресора”, чието незнание “да има такова нещо”, любезно е преведено на медиен език като “няма такова нещо”.Да не забравяме, че когато още преди месеци се появиха информации как никоя западна банка не иска да кредитира АЕЦ “Белене”, тук отново се опитаха да ни приложат същата пропагандна хватка. Ето , че ” Ди Велт” връща актуалността на тази подробност, акцентирайки отново върху нежеланието на западняците да подкрепят земетръсния проект. А Западът, както знаем, е страшно важен за нашата безконтролна администрция, която , по липса на реална опозиция и влиятелни медийни корективи, са стряска само от санкции. А и  от вероятността да бъде лишена от възможността се позовава на западна подкрепа за източните си приоритетите, маскирани като”прагматична грижа” за българските национални интереси.

11 мнения за “германски бушон за български реотан”

 1. За жалост само на това разчитаме – на външен натиск и корекции за да не се правят глупости. Обидно, но изглежда, че няма друг начин.Поне за сега.

 2. Господин Инджев,
  вероятно без пряка връзка с написаното искам да кажа моето мнение за това, което се случва с българина вече векове наред.
  Преобладаващо е мнението, че османското робство е “глямата спилачка” за развитието ни. Вероятно отчасти е така. Вероятно би било далеч по-добре, ако ни бяха колонизирали англичаните , например.
  Защо?
  През 1698 г. англичанинът Томас севери получава ПАТЕНТ за помпа, която се привежда в действие от водни пари. така за пръв път парата замества конете, които дотогава движели помпите за изсмукване на водата от каменовъглените мини. Започва нов етап от човешката чивилизация-ерата на парната машина и др видове топлинни машини.
  Това е само пример, умишлено не е свързан с изкуство, култура, е много практичен.
  Аналогията с българската действителност през 1698 г е излишна. Никакъв цивилизационен регрес не може да бъде причина българите да не се опитват да вървят напред, поне в техническо отношени. Защото причината за прогреса е само една-любопитство и любознателност. Те оформят и самостоятелното мислене , оттам и независимостта, а после и жаждата за свобода в най-широкия й смисъл.

 3. Искам да кажа, че на нас ни липсва практичност. Поради това действията ни са нелогични, непоследователни и понякога абсурдни. Оставяме се да ни управляват хитровати, неприятни, нахални индивиди, които вече дори и не се прикриват, само защото не можем да приемем истината, че ние сме същите в нашия малък свят-семейство, работа…И там властва по-арогантният, по-повратливият, по-безкрупулният.

 4. Чудесни констатации, г-жа Иванова. Имате ли нещо против да положим известно усилие да променим нещата? 🙂
  Аз мисля, че инвестиция с такова огромно национално значение като строежа на нов АЕЦ трябва да мине през обществена дискусия и референдум. Сключване на таен договор в това отношение е гавра дори с още неродените ни сънародници.
  Също така, ние имаме възможност да си издействаме право на референдум.

 5. До Радо:
  може и по-неофициално.
  Съгласна съм, че е необходим граждански контрол във всичките му форми. Относно референдума съм мнго скептична, защото не вярвам в здравия разум на българина. Той би бил подходящ при наличието на гражданско общество, каквото у нас липсва. Медиите(особено Скат) правят всичко възможно да промиват мозъка на нещастния българин, не че на него му е останал такъв. Вероятно звучи шокиращо, но хората , с които общувам са именно такива. А аз съм обикновен човек и почти средно статистическа единица. Имах и приятели, които мислеха като мен, бяха критични, но оптимисти, с разкрепостено и най-вече самостоятелно мислене, но те отдавна не са тук и все по-рядко се връщат. Все още имам искрица надежда, но не зная как да я съхраня.

 6. Откак говоря с повечко хора по въпроса и коментирам идеята за даване на повече власт на гражданите, получих най-различни критики и аргументи защо няма да успее. Хората са удивително изобретателни в измислянето на причини защо няма да се получи, как гражданският контрол няма да работи.
  Досега съм намерил в повече или по-малко задоволителна степен отговори на всички подобни критики.
  Бих подходил по-смело, но истината е, че се притеснявам. Никой няма да ме защити, ако ми се случи нещо.
  Не съм герой, аз съм съвсем обикновен човек с мнение и идеи.

 7. Г-н Инджев,
  България е троянския кон ,в двора на европа предоставен щедро от Русия!
  Енергетиката ,е само параван на тези амбиции!

 8. г-жа Иванова, да се чудим има или не здрав разум в българина не е никак важно! Референдум за големите решения и после никой да не реве че политиците му били криви. А относно троянския кон -какво да се прави като сме си русофили а не българофили-кой ти е виновен

 9. Имаме слънце, реки, планини, вятър, произвеждаме излолационни проскости, парни инсталации, гори имаме. А ходим жадни при Путину за АЕЦ. Народа го е казал: Вода гази, жаден ходи.

 10. Май вече е безкрайно късно, да се включвам в тази тема, но все пак…
  Г-н Инджев, Вместо да заклеймявате, дайте факти. Ако ги знаете естествено.
  Какво земетресение може да се очаква на “българска земетръсна територия”?
  На какво земетресение е проектирана да издържи централата?
  За да не бъда съвсем русофил – нека да видим и други възможности за изпълнители на АЕЦ.
  Но какво (и колко) печелим или губим от построяването, или непострояването на АЕЦ? Какво правим, при явно вече взетото решение да не се строи? Цената на енергията няма да спре да нараства в обозримо бъдеще. Защо трябва да се обречем на зависичост от Турция, Румъния (строящи собствени централи), араби, така омразната Ви Русия и не знам още кой?
  Докато дойде време да използваме САМО новите и недоусъвършенствани методи за добив на електроенергия на Анонимко, тази (надявам се – тези) електроцентрали ще са се изплатили многократни и ще можем да ги затворим така както сега са затворени, абсолютно изправните и използваеми 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.