Путин, неволен доброволец в кампанията на Маккейн

Путин се изяви вече и вербално като неволен  доброволец в кампанията на Маккейн.
В интервю за Си Ен Ен този посредствен полковник от КГБ, без да иска, направи това “непосредствено” самопризнание. Което щеше да е забавно, ако не ставаше дума за „диктатора на слънце” – т.е. диктатор с претенции за нещо като „краля слънце”, който уж е в сянката на властта на посочения от него за шеф на най-голямата държава в света президент Медведев, но с една тъпа реплика изпълзя на слънце.
За какво става дума? Според Путин, по отношение на Грузия, „ някой в САЩ нарочно е създал конфликта, за да предизвика напрежение, което да бъде в полза на един от кандидатите за президентския пост”. Представяте ли си: тлеещият от години конфликт бил дело на кандидатпрезидентската кампания на Маккейн, който до преди месец губеше категорично състезанието с опонента си Обама! И това, при положение, че Маккейн , стар вътрешнопартиен опонент на Джордж Буш, беше в началото на кампанията най-малко вероятният победител в състезанието за номинирането на републикански кандидат!
Какво излиза, че Путин подозира американските „бакали” в изключителна прозорливост, подготвяйки от години това, за което Маккейн не можеше и да сънува преди месеци? Значи нямаше руски военноморски маневри край Грузия, струпване на руски войски, включително транспортни в Абхазия, улеснили бързото придвижване на армията, нямаше сваляне на грузински самолет, многобройни провокации по границата и освен военния, също и дългогодишен икономически, политически и дипломатически натиск върху Тбилиси? А имало само хитроумен план на американците да взривят Кавказ заради изборите в САЩ?

Путин, както излиза, благоговее пред американското стратегическо планиране, след като може да заподозре, че янките са измислили неразгадаемия за здравия разум кавказки пъзел само и само Маккейн да спечели.Проблемът не е в това, дали във Вашингтон на някого би могло да му хрумне подобна тъпа идея-там също не са застраховани от идиотски постъпки. Въпросът е в механизмите, които обществото им си е изработило, за предотвратяване на такъв тип “ексцентрични решения”. Накратко, те се описват с думата “демокрация”. Благодарение на нея, за разлика от Русия, хората избират онзи, когото припознават за свой кандидат, а не когото им посочи любимия вожд, маскиран като президент ( и издигнал се сред електората като велик пълководец, размазал шепата чеченски сепаратисти с цялата на мощ на огромната руска армия). Обещанието на Путин, след два кървави атентата в Москва, приписани без доказателства на чеченски терористи, беше да ги “пусне в тоалетната”. Така започна възходът на този вожд, определен, впрочем, от предишния си началник Елцин като наследник на властта.Само че тогава Западът, включително Америка, се ограничиха с гнусливо критикуване. Беше им по-важно да имат Русия като съюзник в борбата срещу тероризма и Москва умело се възползва от този фалшив брак по сметка. Пък и чеченците вкупом минават за мюсюлмани, някак си по-лесно се търгуват на международния пазар за размяна на стратегически услуги.

Съдейки по себе си Путин си мисли, че и в Америка “големият шеф” си урежда военни конфликти и с тяхна помощ си избира приемник, а избирателите послушно го прегръщат. Парадоксът е, че, не друг, а Путин наистина “посочи” и на американците  Маккейн като по-подходящ да се справи с очертаващото се предизвикателство …Путин. И , както показват данните от статистиката в САЩ, доста хора го “послушаха”.
Един дребен човек ( в широкия смисъл на думата), като Путин, но мегаломан в маниакалните си видения, подобен нему, поведе в една от най-страшните авантюри в историята своя народ с убеждението, че има насреща си „бакали”. Казваше се Шикългрубер. Викат му още Хитлер. За него американците били народ от бакали. Не е като да са обединени в юмрук, единни ( като управляващата Единна Русия, например) избраници на всевишния, призвани да наложат нов световен ред-термин, който не само при националнсоциализма, но и сега, при възраждането му под друга форма в Русия, е крайъгълен камък на доктрината на най-голямата по територия държава с света.. И докато хората на Шикългрубер вдъхновено и с кристално ясна непоколебимост за своята правота организираха своите „кристални нощи” ( поетично нарицателно за унищожаването на евреи и тяхната собственост, известно още с краткия, ясен, изпитан през вековете руски термин „погром”), американските „бакали” задействаха своето мощно оръжие-несъвършената, но победоносна в схватката с диктаторите демокрация. Това е една от причините за превръщането на демократината уредба на обществото в най-привлекателния модел за ( вече) огромното мнозинство държави по света-нещо, немислимо само до преди 50-60 години, а и по-късно, когато самите САЩ допускаха тежкия компромис да подкрепят “свои диктатори”, за да се противопоставят на съветския блок.В крайна сметка, плащайки цента на моралното дискредитиране ( да приемеш донякде методите на презирания враг)  Америка спечели студената война. Но само, за да открие, че не си е свършила работата докрай. И не е случайно, че точно сред бившите сателити на Москва се забелява най-ясно разбиране на същността на проблема с “въглени” от тази уж приключила война, като Путин.
Демокрацията е хаотична машинария в очите на хората, които имат простички решения за всеки проблем. Понеже Китай и неговите успехи в съчетаването на феодалните традиции с капиталистическата прдуктивност и комунистическия контрол на обществото са на мода, да кажа на „китайски” : за човек с чук в ръката, всички проблеми са пирони. Казал го е…разбира се,  древният мъдрец Лао Дзъ. Уточнявам, за да няма отново недоразумение, дали случайно тази мъдрост не е творение на Дън Сяо Пин ( архитектът на китайската „перестройка”, комуто редовно приписват афоризма на Конфуции за котката, която трябва да лови мишки , независимо от цвета й).
Това, че Путин не разбира механизмите на демокрацията, които не позволяват организирането на „предизборна провокация” от такъв мащаб в умовете на милионите, родени и живели в свобода избиратели, не е най-страшното. По-лошо е друго-че светът, като че ли не познава Путин. Самият Буш се опита да го обезвреди с комплимента, че като го погледнал, видял в очите му демократа. А на по-малките аборигенчета, със същата цел, Буш подхвърли мъниста с етикета „господин чист”.
Впрочем, Маккейн вече репликира…не, не Путин ( и това ще стане), а Буш, казвайки, че в очите на Путин вижда само три букви: КГБ.
Путин чак сега осъзна своята съпричастност като неволен доброволец в подкрепа на републиканеца Маккейн. И започна да се оправдава, като прехвърля вината на “някои” американци, които били замислили конфликта в Кавказ с предизборна цел .Плитко, но с дълбоки корени в мисленето на човек, който използва армията си като чук, както стана с чеченския “пирон” и както се случва сега в Грузия, където се насади на тръни.

19 мнения за “Путин, неволен доброволец в кампанията на Маккейн”

 1. Ами то си беше ясно ,че тъка ще стане.Лошото е че в Русия на власт е династрията на КГБ и не се знае колко години ще властва.Хареса ми паралела с Шикългрубер, защото Осетия е повода ,както за германците Судетите и Чехия.Дано не се стигне до края.

 2. ИВО ПАДНА МНОГО НИСКО.Захвани се с работа.

 3. Г-н Инджев, моята идея е да се хванете за ръка с г-н Явор Дачков и да отидите в някое от множеството спечиализирани заведения за да си лекувате болните мозъци.

 4. Мнооого искам да ми обясниш следните твои думи:
  “Въпросът е в механизмите, които обществото им си е изработило, за предотвратяване на такъв тип “ексцентрични решения”. Накратко, те се описват с думата “демокрация”.”
  Какви точно са тези механизми, щот все пак ако трябва да бъдем честни доста оръжие и парици наляха демократичните САЩ в Грузия. И искам ако може разбира се да ми обясниш още една демократична практика. Става въпрос за лобизма, какво стана с тези 800 000 USD които Саакашвили е платил на американска лобистка фирма чийто служител е съветник на Маккейн. Също много бих искал да ми посочиш разликите между КГБ и ЦРУ, не за друго ами защото много от ЦРУ участват и са участвали в управлението на САЩ. А иначе добре че си ти и познаваш Путин, та успя да го разобличиш. Иначе видам че си добросъвестен професионалист джедай, наистина реагира мигновено в защита на САЩ от злостните нападки от империята на злото Русия

  ОТГОВОР:

  Много сте кандидатите да ви се обяснява. Това е заблежително-не разбирате, но се бутате в блога ми, сякаш ви карам насила. Що щете тук, като сте толкова нахъсани да споделите своето неразбиране? Аз нито ви познавам, нито бих искал да си общувам с малодушни псувачи, които са толкова безлични, че нямат доблестта да покажат своя физиономия, но претендират да “разобличават” някого, застанал с името си на показ. На анонимни страхливци не се отговаря, но и това не можете да разберете…И аз бих искал да ви обясня, но няма как-толкова ви е е капацитетът. А че “много искаш”, не се съмнявам-след като четеш моите статии от омраза, ти и подобните ти, много искате нещо, но не сте наясно с елементарни неща. Не мога да ви помогна-едно е да искаш, а друго е да можеш.
  Как да завържа диалог с нищото, за каквото се самоопределяте? А и обикновено не противопоставяте някаква антитеза, а се захващате да ругаете автора. Явно любовта ви към Путин, който се показа доста тъпичък( това, че е успешен диктатор и любимец на едни хора с мислене от 19-ти век, не само не го прави велик, а точно обратното…), не е случайна.
  Спестете си мъките, четете си умилителни четива, които ви харесват.
  Лесно е да отидеш на изложба ( маскиран, ако ще псуваш автора) и да кажеш, че картината не ти харесва-друго е да заявиш, че авторът е…еди какъв си, защото не ти харесва картината. И трето-явно съвсем непостижимо за малодушните псувачи, е да нарисуваш по-добра картина…
  Така че, драги ми страхливци, които си правите труда да ме ругаете, напишете си великите статии нейде и се радвайте на очакваните он вас аплодисмети. Но не ми се бутайте с анонимни псувни в блога, щом не можете друго, освен да ругаете-лесно е, но е тъпо. И говори срещу вас.

 5. Тема, конечно, актуальная, но вот лично меня больше интересуют последствия войны с Грузией, как бы это в III мировую не переросло

 6. Ето господа руснаци как вижда вашите ръководители Валерия Новодворска:
  “Че ни управляват престъпници (чекистите не са някаква си там мафия, “камора” или нещо подобно, не, те са много по-опасни, защото са зомбита, изпълзели от гроба на СССР), не е най-лошото. По-страшно е, че ни управляват лузъри и непрофесионалисти. Войната с Грузия е не само престъпление, тя е и грешка. С нищо друго не мога да си обясня поведението на Путин, Медведев & Co. освен с популярната фраза “Крыша едет не спеша, тихо шифером шурша” (Покривът бавно се хлъзга, керемидите трещят – руски идиом, равносилен на “На този му се разхлопа дъската” – б. пр.). На въпроса “За какво воюваме?” този път може с пълно право да се отговори с новата форма на народна частушка: “Напускам бащиния дом, заминавам на война, на чекисти, на гебисти Грузия да подаря. Прощавай, ти, мамо, прощавай братле, Лубянка, Лубянка, мене ме зове…”

 7. Не можах да разбера с какво заслужих да ми се изсипе този порой на главата, кое те раздразни толкова, не мога да отрека че поста ми беше ироничен, но обидни думи не съм ползвал и никого не съм псувал. Говориш срешу омразата, но отговорът ти излъчва омраза. Така или иначе макар и зададени несериозно въпросите ми са сериозни. И тука не става въпрос за демократично и недемократично а става въпрос за истината Путин може и да е звяр, но това не прави САЩ по-малко виновни, защото ако не си разбрал демокрацията не е понятие което може да съществува само за себе си а нуждата от демокрация е продиктувана от стремежа към справедливост и истина, и когато демокрацията загуби връзка със справедливостта и истината, тя престава да съществува и става нещо друго, не особено красиво и романтично.

  ОТГОВОР:
  Така де, нали и аз това казвам-не можеш да разбереш…но понеже смяташ, че иронията ти ( в качеството на анонимен нападател ти е позволена, а на мен, като явен обект на твоите упражнения, не е), да ти разясня още един последен път: анонимните нападки засужават само презрение. Изгради си физиономия, покажи си я, защити си я и тогава се закачай. А докато се криеш-ти и подобните ти ( избрах те като събирателн образ, защото чистосърдечно си признаваш , че “не можеш да разбереш ” , което е обща черта между такива като теб), си стой в уютната тайна квартира и не ми се обаждай. А още повече-не поучавай автори на статии, при положение, че самият ти не си доказал нещо повече от тях-и няма как да е иначе с профила на доносник в интернет, каквито са всички анонимни ругатели ( и не се прави , че не си такъв, защото подмятанията ти за познанството ми с Путин са достатъчно доказателство за тъпотата ти).

 8. Иво, от едно известно време редовно те чета и се кефя. Май не съм срещнал нещо, с което да не съм съгласен. Струва ми се обаче, сутринта имаше друг лийд на този коментар, който ми харесваше повече. 🙂 Или се лъжа?

  ОТГОВОР:
  Да, имаше, но бях допуснал една фактологическа грешка в текста и като тръгнах да я поправям мисълта ми потече в друга посока и попромених това-онова. Това му е хубавото на “личната медия”, че можеш да си го позволиш…
  И понеже съм съгласен, че не бива да поощрявам паразитните мераци на анонимните “критици” да се почувстват важни на гърба на някой друг, ще добавя спрямо тях(ако щат, да четат тук), само това: забележително е, че обикновено ме нападат от антикомунистически позиции ( какъв съм бил, какъв тайно съм и какъв им се виждам), но ме ругаят заради становища, които ядосват само комунистите. Мислят се за много хитри с тази партизанска маскировка, но така им личи…!

  Иво Инджев

 9. Иво, лайномет си бил и лайномет ще си останеш. Стига писа глупости ами иди да го духаш на твойте другарчета американчета щото е явно че те ти плащат, ами вземи се пресели в САЩ и да мирясаш там като мияч на чинии, тъй като друго няма да ти дадат да правиш.

  ОТГОВОР:
  Благодаря, с удоволствие публикувам, понякога, такива изблици ( за което се извинявам на нормалните хора).
  Глупаците, като всички кретени, не разбират, че със самото си “внимание” към моето толкова презирано от тях писане, се самоопровергават по темата какво нищожество им се виждам…

 10. ами и да не го одобрите все тая нали ще го прочетете все пак.

 11. Може ли да си позволя един съвет? Не публикувай всичко, което може да мине като ad hominem нападка. Окей, видяхме и разбрахме, че има такива, но защо да ги поощряваш като им публикуваш писаниците? В крайна сметка целта им е да бъдат чути (прочетени) и да има ответна реакция, като за предпочитане е реакцията да бъде под формата на оправдаване.

 12. Браво Иво!!! Тъкмо се зачудих от къде се появиха такива коментари тук и твоята реакция е на място. Напълно те подкрепям с две ръце!
  Путин… краят на кагебейците ще бъде лош, много лош, но ще повлекат сума хора със себе си в ада и не дай Боже да запалят и света. Само това не трябва да им се позволява на тези “зомбита, изпълзели от гроба на СССР”, чудесно казано!
  Любещите Русия си затварят очите за аналогия с Кърджалийския край, защото им е удобно и така са свикнали.

 13. Иво, не знам защо изобщо си губиш времето да им отговаряш. Не ти ли е станало ясно, че на комунист му се затваря устата само с куршум между очите?
  А за Путин си изключително прав.

 14. Путинистите пак станаха доста активни, което значи че са изнервени, което пък значи, че коментарът ви, Иво, е максимално точен.
  Поздрави!

 15. Пак съм аз!
  Макар и с рализлично мнение мислех че си интелигентен човек, но като гледам не се хвърляш да опровергаваш прехластната по твоите писания аудитория която раздава справедливост с куршуми, не знам какво да си мисля. Най-малко на такива хора мога да повярвам че са носители на някакви ценности въобще да не говорим за демократични.

 16. Уважаеми господин Инджев, както знаете аз съм редовен читател и от време на време участвам във форума на блога Ви. Правя го защото тук е едно от малкото пространства в интернет, където мога да прочета журналистическите Ви материали, които иначе, освен в kafene.net, ги няма. Извинете ме , ако ги има и на други места, но аз не ги знам. Освен Вашите авторски текстове ме интересува реакцията във форума и както знаете съм си позволявала понякога да призовавам очевидните неинтелигенти или обикновени провокатори да си намерят друго място за изява. Днешните коментари за пореден път ме убеждават, че освен онези, на които писането на “конкретни текстове” в конкретни блогове им е “служебна” характеристика, немалък е и броят на откровено медицинските случаи. Графоманията на лумпените е неизтребимо зло. Особено в ерата на свободния интернет./В Китай дори и по време на “забавлението на годината по китайски” не допуснаха неконтролиран достъп до мрежата./ Тъжното е, че Вие няма как да ги елиминирате, освен ако не прилагате методите на цензурата. Мен например никога не ме е притеснявала формулировката “Вашият коментар чака да бъде одобрен”, защото не пиша нецензурни неща, от една страна, а от друга, в пространството на този блог, макар и само виртуално откривам хора мислещи по сходен начин с мен. Но, защо Ви пиша всичко това – защото не се чувствам достатъчно компютърно грамотна, а пък ми идват две предложения на ум и те са:
  1. Или напишете като в mediapool, че администраторът автоматично ще отхвърля нецензурни или съдържащи обидни квалификации послания – тогава никой не може да Ви обвини, че го цензурирате, защото е комунист. За съжаление има и доста лумпени и сред антикомунистите;
  2. Или ако може Вашият системен администратор да измисли определен знак, с който графично да се обозначават горепосочените участия във форума, така че те да се отварят само като се кликне върху знака. Така хем няма да ги “цензурирате”, хем нормалните хора няма да ги четем, освен ако някой не проявява “любопитство”.
  Със сигурност, както и друг път съм писала, безнадеждно малцинство сме тези, на които главите им служат по предназначение. И не случайно милиарди по света се изливат точно в информационния бизнес, защото който владее това оръжие за манипулация печели в пъти повече от онзи, който говори само на митинг, пък бил той и огромен. Със сигурност професията Ви е такава, че трябва да издържите на терора на “феновете” си в името на личната си и професионална кауза, но ако можете поне малко се утешете, както го правя не само аз, със Сенека.
  Прочее, да живее Катон!

  ОТГОВОР:
  Понеже няма какво да добавя, ще вметна само, че изчакването за одобряване във форума се дължи само на факта, че няма как да съм пред компютъра непрекъснато.
  А колкото до злобарите, които не могат да обяснят защо четат текстове, като моите, които толкова ненавиждат, има само две обяснения: или е някаква налудничава комплексарщина, или служебно задължение…
  Не че съдя по себе си, но не си представям, как ще си загубя и една минута да търся, да ровя и да чета нещо, което смятам за отвратително , а и да си направя труда след това да го споделя с обекта на моята омраза-на всичко отгоре с риск да не види бял свят и дори да не бъде прочетено ( така правя с някои от най-гнусните натрапници, които просто пренебрегвам без дори да им погледна излиянията). Тези хорица не разбират, че с натрапчивия си интерес към омразното им четиво се издават, че, най-малкото, никак не им е все едно.

 17. Уважаеми г-н Инджев, благодаря Ви за чудесното присъствие в Мрежата. Нямате представа какъв интерес предизвикват вашите изяви и колко още нови посещения ще има Вашия блог. Не обръщайте внимание на анонимниците. Те нямат кураж да изпълзят от леговището. Тъмнината и страхът е тяхното оръжие

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.