Русия пришпори троянския си кон

Запомнете 3 септември 2008-ма година. Има всички основания да смятаме, че денят на първата копка на АЕЦ Белене поставя началото на второто закопаване на България по същия начин, по който това беше сторено с Кремиковци. Уж икономически целесъобразно, поради уж съществуващите наоколо подходящи за целта въглища, гигантското за България металургично отроче от първия си ден се превърна в инструмент на съветския колониализъм не само заради технологиите и кадрите, но и заради суровината, доставяна от хиляди километри ( вместо уж подходящите въглища в Софийското поле). За екологичните последици пък да не говорим-да не си отваряме въобще устата, че тя и без това ни е пресъхнала от прахоляците във все по-разрастващата се столица, главна заслуга за които има тази рожба на българския идиотизъм в услуга на братския съветски.
Всички предпоставки, че историята се повтаря, съвсем не като фарс, а като ръкотворен паметник на глупостта ни, има и по отношение на АЕЦ Белене. Особено тъпо, а може би и преднамерено арогантно ( като натякване за нашата безпомощност) прозвуча подмятането на министъра на енергетиката и икономиката Петър Димитров, че България разполага с излишък от енергия, който спокойно продава на външния пазар дори и след закриването на два блока на АЕЦ Козлодуй. А в същото време развълнуваният премиер Сергей Станишев държи реч при първата копка на , както сам отбеляза, най-големия обект в страната през последните години ( разбирай, от раздялата с комунизма насам, която направи едни другари най-големите капиталисти у нас и там, в руската метрополия). Официалната цел на АЕЦ Белене е да…компенсира очакваната липса на електроенергия след намаляването на мощностите на АЕЦ Козлодуй и, разбира се-превръщането на България в т.н. енергиен център на Балканите. Но от думите на др. министър излиза, че воплите за спадналото производство и износа са неоснователни.
Но и това не е всичко. Защото замисълът на „най-големия обект”, с пари, технологии и хиляди обучени кадри, е освен всичко друго и лост на руския реваншизъм. Никак не е случайно, че точно днес руското посолство реши да даде пресконференция в София, на която да изрази удовлетворение от позицията на България по конфликта в Кавказ. Вторият човек в посолството Андрей Шабанов не остави много догадки по темата-направи връзка между тази първа копка и първият случай в историята на разширилия се до 27 държави ЕС, при който те демонстрираха единство на извънредна среща на високо равнище, осъждайки Русия заради агресията в Грузия. Дипломатът посочи началото на строителството в Белене като пример за ”тясната връзка” не просто между България и Русия, но и между Русия и…ЕС. Честито на Брюксел! Там сигурно не знаят, но само седмица след небивалото единство, с което 27-те взеха решението за подкрепа на грузинския суверенитет и замразиха преговорите с Русия, сега от София един руски чиновник е упълномощен да им покаже кукиш-вие може да си мислите, че нямаме тесни връзки, но ние ви казваме, че с такива съюзници ( наши, а не ваши) като българските, искате, не искате, връзките ни са тесни!
Особено забележително е, че руското задоволство от българската позиция цели всъщност недоволството на Запада от България. На Москва не й пука, че така злепоставя своите български другари, които мишкуват и се крият почти месец, само и само да не се наложи да се произнесат по казуса в Кавказ. Но на показ ги изважда сега самата руска дипломация, която по този начин демонстрира на Запада кой наистина дърпа юздите на руския троянски кон в ЕС. За да няма съмнение, че това е така, Андрей Шабанов издаде българските другари, че са уверили Русия „в началото на конфликта”, че българските доставки на оръжие за Грузия са прекратени. А на нас тук ни хвърляха прах в очите с игра на криеница от обществото и с уверения за „европейска” позиция на България, която всъщност се е състояла в това да наложи ембарго на Грузия още преди руският външен министър Сергей Лавров да го поиска ( и да не го получи от страна на НАТО и ЕС).
Номерът с руския шамар по раболепната буза на българските другари не е нов. През януари премиерът, и особено министър Петър Димитров, се опитваха тук да ни излъжат как с тежка битка ( „сталинградска”, по определението на министъра) били изкопчили цял процент отстъпка от руската делегация и тя се съгласила да предостави на България 50 на сто участие в проекта Южен поток. В същия момент колегата на П.Димитров, руският министър Виктор Христенко, весело отрече пред руските медии на София да са правени каквито и да било отстъпки. Свикнали са големите братушки да побийват малките-ей така, да си знаят мястото. България по-малко, Грузия повечко. На всекиму , според послушанието. И защо не? Когато боксовата круша показва, че й е приятно да я млатят, какво да очаква?
И накрая, ако се окаже, че президентът Първанов не е присъствал на първата копка на епохалния проект по закопаване на българските интереси ( а може би тайно и скромно е стоял встрани, докато Станишев победоносно размахва кирката-шегувам се де…), ще имаме още една причина да запомним 3 септември 2008-ма. При заслугите на Първанов за реставрацията на руското влияние и при предисторията на прехвърчалите искри между него и наследника му в партията такова солово премиерско копане прилича на разравяне на томахавките. Вождовете на червеногласуващите не биха пропуснали да се покажат в такъв исторически миг. Каквато и медийна лула на мира да запушат отново, трудно ще им повярваме, че не са се хванали за скалповете.

8 мнения за “Русия пришпори троянския си кон”

  1. Гоце е прецакан – да не се вреди за историята; то е същото като на 9 септември 1944 година да си отишъл на лов и да си отсъствал от “революцията” по такава глупава причина. Леле, колко ли страда сега горкият наш Гоце; дали и таварищ Путин нема да му дърпа ушите че не е бил на историческия момент: първата копка на новия символ на българо-съвет… пардон, руската дружба…

  2. Аз пък ще защитя всички хора, които могат да останат безработни под натиска на Франция и Гърция да затворим окончателно АЕЦ Козлодуй. И ще кажа поне едно “браво”. Ако не за друго поне за социалното отношение макар и продиктувано от по-нисши страсти. Няма да гледам чужди интереси на големите държави, а просто все по-малкия български “гражданин”, който има нужда да се почувства жив, а не да се чуди как да свърже двата края.

  3. Русия пришпори троянските си коне в България. За огромно съжалиние тъкмо те управляват днес, вчера също. Тишината, с която ги търпим създава усещането, че все едно са мнозинството българи. Силно се надявам да не е така.

  4. @Бико: Аз четох някъде, че за новата АЕЦ освен технологии внасяме и специалисти (руски). Цифрата беше 100-200 човека. Една АЕЦ май не се нуждае от много повече. Така че работещите в АЕЦ Козлодуй ще си останат безработни.

  5. Никой не каза икономически изгодна ли е тази централа. Искали да сме енергиен център на балканите… Ами че какво произвеждаме ние. Руска централа в която работят руски специалисти и се изгаря руско ядрено гориво. Май Русия иска да стане енергиен център на балканите

  6. nikoi ni6to ne znae ama mn se drunka ,bibilo dobre nqkoi specialist da s e proiznese adekvatno

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.