БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МЮРЕТА!

Не мина и седмица от жалното интервю на президента Първанов в един от многобройните официози ( в. „Стандарт” ) , в което отчаяно се опитваше да каже нещо хубаво за собствената си роля в едни леко посърнали руски енергийни проекти. Било е превантивно. В очакване на лоши новини.
Падането на цената на нефта – също толкова невероятно главоломно, както и доскорошното й покачване, би трябвало да радва вносителите ( да не кажем „жертвите”, като България) . Изнервеният Първанов , разбира се, нищо не спомена по въпроса , някак си не върви да се тюхка открито за тревогите на износителите. Но , както казват в света на големия бизнес, „парите говорят” . Руските енергийни монополисти са се нагълтали с огромни кредити с очакването да ги връщат при възходящ тренд на пазара, а не при спад от близо 50 на сто ( ако не и повече, спрямо очакванията…).
За главоломното бягство на чужди капитали от Русия, на стойност десетки милиарди евро до момента, както и на инвеститори, започнало след руската инвазия в Грузия, да не говорим…
Сега, независимо от факта, че руският държавен финансов резерв е третият по големина в света ( след японският и китайският) в Москва се прокрадват нотки на зле прикрита паника: самият стълб на държавността на страната , монополистът „Газпром”, е загубил вече повече от 50 на сто от капитализацията си! Как да не се тревожи и Първанов? Тревожи се, но се опитва да не се издаде.
Отливът в прогнозата за осъществяването на газопровода „ Южен поток” , отложен вече с две години ( засега), също се оказа само предвестник на други подобни новини. И всичките, до една, са свързани с нашата малка, китна и гостоприемна за руската геостратегическа енергийна експанзия.
От агенция Ройтерс научаваме, че и другият руски проект ( за пренос, но на нефт) през българска земя, също закъснявал. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обяснил това с проблеми във финансирането на „Бургас-Александруполис”, както и с „други детайли” ( „дяволът е в детайлите”, обичат да казват самите руснаци). Агенцията припомня, че България вече веднъж е намекнала, че е готова да продаде своя дял от 24,5 % в проекта, после оттеглила предложението си, но сега отново била готова на това.
Почти в синхрон с новината за закъсалия проект „Бургас-Александруполис” (класиран в началото на годината от руски медии като най-важния за Русия, макар да е най-малък като инвестиция от трите проекта, включващи и АЕЦ „Белене”) , дойде и аналогично съобщение за съдбата на ядрената централа. БНР информира, че руският премиер Путин и българският Станишев си говорили, като Путин препоръчал на България да побърза с финансирането на АЕЦ „Белене”. Станишев признал, че в това отношение имало „известни трудности” , но изразил „пожелание” те да бъдат преодолени.
Електронното издание „Медиапул” припомня по този повод, че по време на парламентарния контрол в края на миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви от трибуната, че финансовата криза нямало да попречи на изграждането на АЕЦ „Белене”, защото за Русия централата означава пробив в ЕС ( най-после да назове откровено причината за „ядрения орталък”, какъвто никоя друга страна от ЕС не е пожелавала с Русия ). За илюстрация П. Димитров посочи, че Москва е обещала да кредитира строителството с 3,8 милиарда евро от собствения си бюджет. Не каза само обаче, че тези пари, с които Кремъл иска да си купи пожизнен парцел в „Балканския барутен погреб”, колкото и да изглеждат много, всъщност непрекъснато намаляват като относителен дял спрямо растящата цена на проекта. Защото се оказа, че цената на петрола пада, а стойността на строителството на въпросните обекти расте без изгледи да последва спада на цената на енергоносителите- хипотеза, за която само допреди месеци превъзбудените български другари не искаха и да чуят..
Миналият месец Станишев чака чинно в предверието на Путин, за да чуе напътствия за това, че от България се очаква да спазва сроковете по финансирането на общите проекти ( тогава никой не обърна особено внимание на забележката на Путин , направена в Сочи и напудрена от българските медии с пожеланието му български фирми да се облажат от строителството на олимпийски обекти в Русия) .
А Първанов, явно разтревожен, дава поръчкови интервюта именно по темата за тези проекти и се опитва да отхвърли личната си отговорност за тяхното подписване.
Нещо става по трасето на „дружбата”. Световният кръчмар, негово величество капиталът,  без когото явно са си правили сметката в хазартната игра за постигането на „голям шлем” , нехае за икономическите схеми, мотивирани от геополитически приоритети.
Някой ще понесе ли отговорността ( а защо не и вината) за разиграването на България като мечка, като младша мечка на синджир за сеир на целия свят?
Защото и трите проекта приличат все повече на мюрета- един по един попадат под обстрела  на предизвестената си несъстоятелност.

7 мнения за “БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МЮРЕТА!”

 1. Г-н Инджев,когато руската армада начело с “Петър І” 46 години след Карибската криза шари от Мексиканския залив до бреговете на Либия,за да торпилира доктрината “Монроу”,третият по големина резерв /след китайският и японският/,при очевидна декапитализация на стъба на държавността “Газпром”,намира 5,4 млрд. за кредит на Исландия където са разположени 25% от световните енергийни запаси.
  Вие сте прав,нещо не е в ред дългосрочното прогнозиране и планиране на външнополитическите и геополитически приоритети…на “младшата мечка” и е за сеир на целия свят,защото “комсомолското раболепие е враг на творческата разкрепостена мисъл”.
  И така дори десетилетения опит от времената на СОК/случайно останалите кадърни/бе безразсъдно пометена инвестиция на народа и заменяна с “ялова и оскъдна” реколта от постоянните и дежурни президентски приближени….

 2. Около 18.00 ч. се е самоубил политическият съветник на Ахмед Доган!

 3. Oтносно резерва на Русия. Почти една трета ($200 млрд) ще бъде изхарчен, много скоро, за спасяване на олигарсите от фалит . Още стотина милиарда ще потънат някаде другаде след Нова Година. Наместо партийните друзя на Гоце да инвестират в инфраструктира (там почти няма т.нар. магистрали) те се перчат на американците с някакви допотопни кораби и въоръжение. Да се пазим от Русия като дявол от тамян!!

 4. Не може да бъде пример за нас Русия, нямаме нищо общо. Те са империя и си гледат имперските интереси. Дано нашите политици да излязат предвидливи и да сведат връзките с тях до необходимия минимум. Всеки, който се е наортачил със тях, е бил прецакан по един или друг начин.

 5. Русия май щяла била да даде, ама май не дала на Исландия нищо.

 6. Вероятно сте прав Gaus,но имперските интереси,дори в пролетарска “по идеология” не са обосновани от “комсомолско” сиромахомилство при което държавните съображения са разяждани от едната завист между -вече поугоени-но духовно прости хора…и няма да се уморя да го казвам,защото при тях съзряването е и “самоскопяване”.
  Чак сега сега ли г-н С.Станишев проумя в Габрово,що е то е то вековно отгледани качества,когато и държавният глава -вярно късно-призна, що за качества ще да са били в недалечното минало:мъдрост,такт,държавническо отношение и коалиционна култура?.
  Защо самоскопяване?
  Защото,докато сегашният елит в лшцето на премиера и президента косвено и без свян “признава” какви беди е донесла на България тази слепота…Ал.Лилов се прехласна в нови изобретателства за следващия мандат…
  Казаното до тук честно и открито е казано и на г-н Инджев,много преди сегашните най-нови метаморфози,както и на целия горепосочен елит,в т.ч. и на г-н П.Сертов от ДАНС,за да не се престарават излишно,а да следват заветите та техните предшественици от недалечното минало,чужди на кокошкарски истории и изпреварили късогледството на тогавашните политици,защото са имали “дупе !!”а не “лаком гъз!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.