Нищо нечовешко не ни е чуждо

България” победи”.

След като българската комплексарщина видя „казус бели”
( „повод за война”) в една клозетна закачка на художника Давид Черни, вече имаме черно наметало, което прикрива срамотията ни. Чешкото председателство на ЕС, което е поръчало на ексцентричния Черни паното, ни сложи едно черно фередже. Сякаш ни казват: „ликувайте български пуритани, да ви се не види”!

Зачернянето на България, което си заслужиха възмутените ни провинциалисти (в смисъл-ощипани госпожици от покрайнините на Европа, които държаха да се докажат като такива), е акцент, който би трябвало да ни засегне много повече, отколкото хумореската на един артист.

Първо, артистът си е артист-той не изразява друго мнение, освен своето. Но, второ, когато отговорността за художествената му измислица и за нейното цензуриране поема цяла държава, в случая Чехия, това означава, че подигравката вече е на съвсем друго ниво.

За мен заличаването на уж срамотното художествено виждане ( замъгляване, което прилича на символично похлупване на нещо щръкнало и видимо за всички околни, а и мяза на погребение дори), е далеч по-тънка и многозначителна ирония. И което е най-унизителното-изпросихме си я!

Всеки изкуствовед може да направи подробни аналогии с многобройни примери от историята, когато артисти са били принуждавани да прикриват натуралистични елементи от техни произведения на изкуството. Такива неща се случват и наши дни ( не много отдавна в Мексико трябваше да обличат статуя на централен площад).

Така че, без да се връщаме към средновековието, можем да намерим много паралели. Интересува ме обаче повече един меридиан по вертикала в йерархията на „европейското семейство” по „старшинство”. Как така „новобранец” като България се оказа най-докачливото дете на семейството?

Всеки, който се интересува, знае, че в ЕС „заяжданията” по национален признак отдавна се раздават като хапчета срещу националистическа зараза. В Брюксел можете да си купите всякакви майтапчийски сувенири , в които италианците са представени като мързеливци, германците като тъпи хора без чувство за хумор, англичаните като надути противници на европейската идентичност и т.н. ( както, впрочем, в заядливото пано на чешкия авангардист Черни, Холандия е представена като водна „пустиня” с минарета и т.н.).

И кой да се изложи с комплексите си като „новобранец”, който е мобилизиран от някъде другаде в армията ( от Ориента)- точно наше село…

На конгрес на Асоциацията на европейските журналисти ( АЕЖ) в Хелзинки през юни 1994-та ( когато имах честта да бъда избран за вицепрезидент на организацията), открих за себе си един далечен за нас европейски народ и …неговото чувство за хумор. Финландците! Нямаше говорител от трибуната на форума, който да не започне и да свърши речта си с канонада от шеги за странностите на финландския народ. От климата, през блатата и комарите, та чак до „прословутата” липса на …чувство за хумор на финландците, ораторите един през друг се майтапеха със себе си и със своя народ.

Наскоро, в опит да се подмажа на един финландски приятел, се опитах да се възхитя от успехите на финландските автопилоти като уникални смелчаци. За мое изумление той почти загуби чувството си хумор, разяри се и каза, че тези хора са патологично болни хора, които нямат чувство за страх, което е белег за типична лудост.

Можех да дам и други примери. Но избрах финландския. За контраст. И за еднаквост в контекста на контраста. Защото Финландия е бедна на ресурси, близка до нас по население и по зависимост от Русия ( единствената в Европа, в която има в столицата си паметник на руски цар, същият Александър Втори ) , но и много, много далечна от нашата реалност. Това е нация със самочувствие. Тя си го е изработила. С труда на трудолюбивите, с битката ( основно срещу СССР) на свободолюбивите.

Останалото, което ни налагат мухлясалите ни цървули, яхнали държавата, е мъка…

Ако Йовков и Елин Пелин бяха сред нас, щяха да я опишат с разни животински метафори. Защото нищо нечовешко не ни е чуждо.

49 мнения за “Нищо нечовешко не ни е чуждо”

 1. Живея в Прага, виждал съм много от творбите на въпросния автор, всички са скандални, но наистина оригинални. Колегите ме питаха защо така са реагирали БГ власти!?! Откровеният ми отговор беше – Не знам…и аз самия се питам.
  Тази статия тук ми дава до голяма степен отговор на този въпрос, едва ли обаче моите колеги – чехи ще могат да го разберат така, че най-вероятно няма да се опитвам да им обясня.

 2. Допълнителен фарсов привкус на черното фередже върху българския турски… с извинение, кенеф

 3. Допълнителен фарсов привкус на черното фередже върху българския турски… с извинение, кенеф, добавя дивотията на шефа на БНБ Иван Искров, който като обиден от чешката инсталация “няма да има възможност да присъства на срещата на Съвета на финансовите министри и управителите на централни банки на страните-членки на ЕС”. Да се запита човек каква атестация като банкер му дава подобно поведение…

 4. Мисля, че това е най-големият творчески успех на Давид Черни след боядисването на съветския танк в Прага в розово.За няколко дена инсталацията му в Брюксел и той като неин автор добиха огромна популярност в България.На негово място бих умирал от радост от смесения звук на аплодисменти и негодуващи крясъци на бългапите, който се надига.Целта на инсталацията е постигната – скандалът стана!Клозетната чиния а ла турка се превръща в емблема и сега очаквам находчиви занаятчии да започнат да я произвеждат в размер за поставяне на ревера. Тя би могла и да се индивидуализира – в дупката да се постави снимката на Гоце…зацапана в леко кафяво.Или на Кобурготски, или на Доган, или на Станишев… А че убиецът на Алеко – бай Ганьо е още жив и отново иска да стреля по творец-присмехулник, това е друга работа.И бъдете сигурни, че това щеше да се случи, ако Давид Черни беше българин и живееше тук.

 5. Поздравления за публикациите и сайта ви, едно време някак си не харесвах “В десетката”, виждаше ми се твърде проамериканско, но сега си мисля, че не съм го следял и оценил достатъчно. Надали статиите ви сега намирам толкова добри, а предаването да е било лошо 🙂
  Все пак, ако един журналист у нас го махат, то той ще да е прекалено добър…

 6. Съгласен съм напълно че държавната реакция относно тази скулптура беше израз на комплексарщина и тотално разграничаване от реалността.Не сме идеална държава,нито идеални хора.Със сигурност и чехите не са.Но в крайна сметка нали така лелеяната свобода на словото означава че може някой някъде си да изрази позиция,която няма да е удобна за някого другиго.Нашите управници обаче са коне с капаци и всичко,което не им изнася го заклеймяват.Помним документалния филм на BBC за домовете за сираци и последвалата реакция на държавниците ни.Само си спомнете този случай и паралелите със сегашния са лесно откриваеми.

 7. В предишната статия,нарушаването на мълчанието ми се дължеше на уважение към Вас!
  Сега е,за да си спестя мъка и изумление от загубата на чувство за хумор,в т.ч. с неравностойност в представителността на п ъ р в о т о официално послание при жив български президент на България.
  Тъй като,държавният глава на САЩ е вече друга грижа,препращам постъпващите писмени,
  човешки емоции и вълнения
  на американците от тяхната президентска администрация,офисно и по предназначение в Единния държавен протокол на Република България.
  Коментари от мен, като професионален дипломат от кариерата,повече няма да има!

 8. Че комплексите е трудно да се скрият, това е ясно. Че си ги имаме в излишък – също.

  Ясно е и че не може феновете на изаура-чалга-бигбрадър “културата” отведнъж да се извисят над едноклетъчното, първосигнално въприемане, за да оценят по достойнство една арт-провокация, носеща мисленето на една истински демократична културна и духовна среда.

  Затова “Ентропа” беше предизвестен провал в българското публично пространство. Дотук – нищо неочаквано.

  Има обаче един основен виновник за този пещерен вой, който се зачу от родината ни по посока на Прага и Брюксел. Виновник, който някакси остава на сянка, а трябва да бъде назован.

  Това са БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ.

  Навикът, казват, бил втора природа. Пък новина било не когато куче е ухапало човек, а обратното.

  Та покрай този не особено сложен казус си пролича как родните ни медии дотолкова са свикнали с жълтавата (ама не като слънце, а като едно друго нещо) технология за конвейерно производство на ухапани от хора кучета, че тя им е станала баш втора природа.

  Не претендирам да съм изчел всички медийни анонси за събитието. Но в тези, които четох, НИКЪДЕ не видях някой (щях да кажа “журналист”, но ще се въздържа) да разясни както трябва ЗАМИСЪЛА на “Ентропа”.

  Не вярвам да няма достатъчно знаещи английски, които да са наясно, че stereotype се превежда като “стереотип”, но И като “предразсъдък”. Не вярвам (или може би – не искам да вярвам), че никой сред медийните пчелички и техните майки-редактори не е проумял, че “Ентропа” е предназначена да онагледи ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ към държавите-членки на ЕС. Отричайки ги чрез карикатура и гротеска.

  Който и да е авторът – Черни или фантомно-фамозната Джелебова – е свършил отлична работа. Посланието “Драги европейци, България НЕ Е турска тоалетна, опасана с тръбопроводи” е нещо, зад което – в един идеален свят – би трябвало да застанем всички. И да го сочим, и да казваме – братко европеецо, ако си ни представяш така, това е ПРЕДРАЗСЪДЪК, така че си помисли по въпроса.

  Но уважаемите ни медии осуетиха дори и малката вероятност нещо подобно да се случи. Те всъщност казаха: някаква родоотстъпничка, подкокоросана от някакъв чех, направи такъв и такъв ПОРТРЕТ на България. Някои дори не само “казаха”, а направо ревнаха по мегафоните.

  Ми да! Ето ТОВА е новина. ТОВА е “скандал” (вкусно, ммм?) Е, не чак като задника на Азис или циците на Иванина, но пак става…

  При което естественият резултат беше гореспоменатият вой. Дотолкова пещерен и унисонен, че дори онези, които се замислиха дали нещата не стоят аджеба малко по-иначе, предпочетоха да преглътнат “еретичните” си мисли пред стихията на “гласа народен”.

  Не че на българските медии им е за пръв път. У нас ухапаните от хора кучета и от чешмата текат.

  Лошото е че, с така НАСЪРЧЕНАТА (а може би и умишлено ПРОВОКИРАНАТА, не знам…) от медиите реакция ние всъщност казахме на Европа: ама ние наистина сме това! Не е предразсъдък, сакън, баш портрет си е!

  Включително и на достатъчно високо политическо ниво. Поразително бързо беше викнат чешкият посланик за обяснение (?!?). (Апропо, може и да греша, но нямам спомен руският и украинският посланици да са били викани за такова при спирането на газа.) Министерството на културата припряно се дистанцира от събитието. А гордо възмутената г-жа Жотева, от висотата на официалния си статус, насмалко да добави и “български чук” към класическото понятие “български чадър”.

  И Европа тактично замълча, и прикри вежливата си усмивка с едно черно парче плат. Какво друго да направи?

  Това е положението. Каквото си сторим сами, не може да ни го стори никой друг. Бих добавил: а след като имаме безрезервното съдействие на жълтата… пардон, четвъртата власт – тогаз пък съвсем.

 9. И за да “изчистим” всичко, свързано с нанесената обида, голяяяма част от обидените следва да престанат, когато искат да обидят някого, да го наричат “дрисльо”, “пикльо”, “гащник”,”с посрани гащи” и т.н. Достойнството може да се заслужи най-вече с добрите примери от управляващите, които хич ги няма…, поради което отдавна е време да “инсталираме” нови.

 10. Наистина ако се изтълкуват тия случки, може да се доближим до най-значими обяснения, касаещи както българската душа, та и – особено – лицемерната нашенска патриотарска официозност. Чудно е как още Гоце не се е изказал против “антиевропейската кампания на чешкото председателство” с тоя нужник, но съм сигурен, че ще се обади, та да придаде, по своя си обичай, завършност и цялостност на абсурда.

  Това, че мястото на България е покрито с черно чучело носи много по-страшна символика, която обаче точно съответства на реалната ситуация, в която се намираме. Предпочитаме да крием и отричаме дефектите и кусурите си, т.е. нямаме онова благородно достойнство, присъщо на свободния човек, който открито се надсмива над недостатъците и слабостите си – което е предпоставка да ги надмогне.

  Абе излагаме си се така, както даже ако си го бяхме поставили за цел, пак нямаше да успеем: явно някак простотията ни си иде отвътре и съвсем спонтанно… а пък управниците, като същинска еманация на душевността на мнозинството от простодушния народец, са най-ярко въплъщение не само на българската простотия, не само на нашенската наглост, но и на българския инат…

 11. Тези хора не са чели Швейк! Или още по-лошо, не са го разбрали.

 12. Отново невероятен коментар! Благодаря Ви, г-н Инджев!

 13. Слушам! Това е редкият случай, когато ми харесва да ми се карат ( защото е напълно основателно и е за добро!).
  За което, благодаря…

 14. Много хубава статия, присъединявам се към изводите ви за българската комплексарщина, многократно съм бил свидетел на същото нещо, в компании от разнородни националности.

  А впрочем, в моя град също има един съветски танк… първият, пресякъл границата през 1944 г. (безумен повод да поставиш паметник от днешна гледна точка — все едно поляците да сложат паметник на първия нацистки войник стъпил на тяхна земя на 1.09.39) Това с розовата боя е идея… 🙂

 15. Една вметка, чута от новинарската емисия на Канал 1, в може би първото интервю, взето от Давид Черни. На въпроса, дали склуптурата отразява истинското му отношение към България, художникът отговори горе-долу така: (цитирам по памет) “Не, идеята дойде от детските ми спомени от екскурзиите до вашата страна и интересните тоалетни, които ползвахме. Не съм искал да изразя лично мнение, с което да обидя България. Все-пак това е тоалетна, не насрана тоалетна…”
  Интервюиращите от българска страна почти се зарадваха на обяснението…

 16. В дпълнение към горния коментар – смятам, че “черното фередже” или черния покров, който чехите спуснаха над България никак не е случаен и като цвят и като акт.

 17. O,a за снимката с портрета на Левски подпрян до казана — обърнете внимание на надписа, той може би представлява нещо като рекламен афиш (върху казан за боклук!), и какво пише там: “Кърти, чисти, извозва”

  Ето този контейнер, с тази лепната обява, с този портрет трябваше да сложат на изложението.

 18. След като на Америка й трябваха 200 години,за да покажат гражданите й ,най-добрата си идентичност на която се удивляват в целия свят, въпросът може,да се постави и така:
  “Как ще постъпят нашите социалисти,ако се срещнат с марсианци?”
  169 млн. затуби не стигат!Не ги стряска отказът на Газпром за доставки без посредници,отлага се здравна реформа,носи се бесен провинциализъм на нравствено и духовно съсипано общество,без сили и да забележи,даже,че още ще да е останало за опоскване от прохода,щом като Жак Баро-разбирай-Брюксел няма намерение,да спира мониторннга над България!
  С 10-15 презрително “разрешени” по-гласовити интелекуалци и сред океан от бързо разширяваща се оптична мрежа на телекомуникационната индудтрия,те са “капки” срещу могъщи ресурсно обезпечени машини!
  И е ,по-вероятно,да не забележат,как глобалната рецесия натиска падането на петрола под 30 доляря за барел…да не говорим за стилната рокля на Мишел Обама…
  Проблемът ще дойде от н е р а з к р е п о с т я в а н е т о н а с в о б о д н а т а м и с ъ л и престъпното самодоволство на тази могъща машина,чиито господари като нацистите,няма да признаят пред “фюрера” своя огромен гаф,к с една нищо и никаква!!? “Енигма” ,чийто “шифър” е бил “разкрит!!!” като еver workable,…и са обрекли вече “хилядолетния Райх” на заслужена “почивка”!
  Останалото е въпрос на време,а то никога не си губи времето!

 19. Грънчаров,още като се видя,че японският посланик професионално се радва човекът на наше “височайше посещение” гарнирано и с “княгини”-преди дни- си рекох,че “в Петербурт” ще му намерят цаката на въпроса за “европейската изолация” и подходящо освещаване на Годината на България с появилото се “удобно” разместване,поради настойчивостта на съветските другари,другари!!!”
  Разбира се,озадачаващо беше Серго да изпревари Гоце с поздравитено послание до Обама,но това е “дреболия” …нали!
  Ми те са длъжни ,да не си придирят и разберат!!!

 20. Гоце, Сергей, Доган и Царя е осъзнават, че те всъщност представляват фекалния материал в кенефа.

  А рядко тъпия губернатор на БНБ е тръгнал да защитава клоаката на “националното достойнство”.

  ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

  20 януари 2009 г.

  По повод недопустимото и оскърбяващо българското национално достойнство представяне на Република България на организираната под егидата на Чешкото председателство на ЕС изложба „Ентропа”, управителят на БНБ Иван Искров се обърна с молба към управителя на Чешката народна банка Зденек Тюма да използва своя солиден личен и професионален авторитет и да съдейства в рамките на своите правомощия този оскърбителен за българското национално достойнство символ да бъде отстранен от цитираната изложба. В случай че това не стане, г-н Искров информира своя чешки колега, че няма да има възможност да присъства на срещата на Съвета на финансовите министри и управителите на централни банки на страните-членки на ЕС, провеждана в Прага на 3-4 април 2009 г.

  http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vWebPagesByADDateBG/4A28BAC67B978A27C225753F004D41F1?OpenDocument&BG

 21. Нещо не виждам коментари. Българина мълчи нацупено на чешката задявка.
  Някакви клекала, някакви кенефи, картата на България, какво ли пък искат да кажат с това за нас гадните чехи, криейки се на всичкото отгоре зад гърба на (уж)някакъв си художник.
  Понеже си мерим с нашенският аршин, кадето президента коли, а министър председателя беси. Кадето не можеш да кажеш какво мислиш, камо ли да го покажеш. И ако някой вземе, че полудее и не се съобрази с факторите, то фрактурите са ти неизбежни.
  На българина като му кажеш истината, той откача. Като го лъжеш, поема всичко.
  Гоце лъже на поразия вече мандат и половина и нищо. Миналата година посред зима му се превидя голям (руски) шлем. А следващата зима, в най-големите студове народа разбра, че големия шлем, бил всъщност член. И точно в тези сюблимни моменти някой прави гаден намек, че българина от десетилетия си клечи сас заголени задни части, при наличиети у нас, на големи руски “шлемове”, на всеки километар.
  За какво изкуство, артистичност и мек поглед става дума тука?

 22. Сега на това траурно платно остава да се постави подходящ некролог с червено карамфилче, че да бъде завършена композицията. Хем наш’те няма да има за какво да се обидят.

 23. Най интересното е че интелигентния човек съзнава посланието и идеята на автора , като приема незлобливия сърказъм. А първосигналните и забележете- управляващите се стреснаха че нещата се назовават безмълвно с точните им имена!

 24. Пак ще го кажа: коментарите на Иво Инджев имат един твърде съществен недостатък – че са само по един-два на ден.
  Дано, г-н Инджев прочете това и си вземе бележка…

 25. Призив: Свалете черния креп! Искаме си кенефа! Наш си е! А Черни да не се ослушва, ами да му върже там една панделка… не е вярно, колко сме смотани:-(

 26. Da, nasheto psevdopatriotichno pravitelstvo i negovite klakjori potvardiha za seten pat pogovorkata “kakvoto sam si napravish nikoi drug ne moje da ti go napravi”. Az chuh za protesta srestu instalatsijata, no njamah predstava, che se e vdignal chak takav grozen voi! Daje v edna statija v The Daily Teleraph, jurnalistite, si go objasnjavaha s reaktsija srestu opita na avtora – Cherni da se skrie zad chujda samolichnost, poradi nejelanieto mu da podeli parite s drugi tvortsi – predstaviteli na darjavite – chlenki, kakto e bil parvonachalniat zamisal. Pri tova te sas sajalenie komentiraha, che moje da bade premahnata nai-dobrata mu tvorba. Nie obache si znaem stokata i che ne stava vapros za nikakvi blagorodni podbudi ot strana na upravljavastite, a za poreden opit da se nalaga tsenzura ot totalitaren tip, kakto navremeto i vav tazi vrazka chernoto pokrivalo, koeto chehite sa slojili na instalatsijata e napalno podhodjashto. Upravnitsite ni pak pokazaha na sveta istinskoto si litse: zakostenjalo i litsemerno.

 27. Струва ми се, че коментарите и мислите на хората около казуса “тоалетна” са много по-интересни от отстаналите български събития в момента.

  Макар и да не гледам много телевизия и хич да не чета вестници (съжалявам, но добрите и оргинални, неплатени от управляващите журналисти са трудни за откриване – блоговете правят изключение) успях да чуя мнението на автора на творбата. Човекът беше напълно прям и искрен. И … макар да ми е някакси неприятно като българин, че страната ми е изобразена като тоалетна, като чух какво каза човека и колкото повече слушам коментари (в двете посоки – даже тази сутрин, като изпращах сина си послушахме коментарите по Нова, където двамата водещи също бяха на различни позиции) все повече почвам да се забавлявам и да не се “обиждам” от произведението. Не че бях обиден първия път като го видях (чух за него). А и друго ми е любопитно – в останалите страни дали изобщо се вдига такъв шум. Всъщност се оказа, че и те са представени по един доста … “неприятен” начин. Обаче дали по сутрешните (и вечерни може би) новини в Италия, Германия, Холандия и Англия се обсъжда тази карта? Надали. Е – не знам всъщност.

  Другото, което се сетих, като четох “България победи” бе за чувството за хумор на финландците. Аз пък установих много сходно нещо с англичаните и … да … с доста немци. Може би пък не е толкова национална черта, а човешка. Да не пиша “интелектуална”, че “това не звучи гордо от 50 г. насам” 😉 А си е точно така.

  И накрая – за паметника. I have a dream…да се разкарат от центъра на София паметниците (поне) възхваляващи тоталитарни и нечовешки режими и техни оръдия. И да се сложат на техни места паметниците на българите, дали живота си и здравето си по време на войните за обединение на страната ни. Примерно. Това би било национално достойно.

 28. Vsichkite vi statii koito sum chel do sega sa strahotni, tochni, napisani sus zavidna sila na prozata. No tazi za men e nai-dobrata dosega.

  Smiatam che nie kato narod nai-napred triabva da si dadem mnogo iasna predstava za narodopsihologichnite problemi koito imame – da razberem koi sme nie vsushtnost i zashto predi da mozhem da produlzhim napred kum tova kak da se transformirame v neshto po dobro ot tova da sme iztrivalkata na Azia.
  V klasaciite na izvestniat Erasmus University index na shtastieto nie sme na edno ot poslednite mesta, spored drugi izsledvania bulgarskiat rabotnik e sred nai-nedovolnite i pretencioznite v sveta. Ima mnogo oshte izsledvania koito “biat kambanata” na osuznavaneto dano otekne v glavite ni. Vse oshte imame prekaleno visoko samochuvstvie za tova koeto vsushtnost predstavliavame kato narod, kato mentalitet i kultura – “tualetnia” ni vid v Briuksel e ogledalno otrazhenie (speored men) na tova koeto sme. Reshavaneto na edin problem vinagi zapochva ot iasnoto mu osuznavane i posle priznavane. Aleko e otkril purviat list na debelata kniga kato e napisal Bai Ganio, no edna ptichka prolet ne pravi. Kogato pochnem kato finlandcite da se samobichuvame vseki den po niakolko puti i da gledame lichno kum sebe si i svoite sobstveni individualni kusuri i pochnem da gi priznavame i da pravim neshto da gi opraviame to samo togava mozhe neshtata ima shans da zapochnat da potrugvat. Do togava obache mladite shte se vkoreniavat vse poveche po novite si rodni mesta v chuzhbina, starite shte mizerstvat na rodna zemia, a nai-mladite shte razbirat vse po-burzo che bulgaria e sushtoto beznadezhdno miasto v koeto sa zhiveli i shte umrat tehnite roditeli i praroditeli, i shte vzimat merki da ne posledvat tiahnata uchast kato potursiat po-dostoino miasto za zhivot ot BG.

  Mnogo mi e muchno za sudbata na tova prekrasno parche zemia narechena Bulgaria, zatova i kato vas sum zhluchen no iskren vuv vizhdaniata si.

 29. Фотографията до която ни препраща А. Андонов е безмълвен коментар за действителността в БГ.Без да съм изненадан от реакцията на популистите, се ужасявам от липсата на способност в тези хора да се приемат нещата от живота поне в съответствие с ранга на образованието си. Искров, Жотева, Стоянов и пр.са хора, които би трябвало да познават културата на Запада. За тях и тези които мислят групово, ще припомня епиграмата на Радой – “Сит търбух за наука глух”- рисунката на Димовски с прасенцето завъртяло сопашка подписа на Живков. Дори в далечната може би 1966-67 г.диктаторът си замълча.Без да е завършил магистърска степен разбра истината.И просто прибра от книжарниците остатъка от тиража.

 30. Черни сигурно е бил един от многобройните чешки туристи които са посещавали къмпингите на юг от Бургас. Те дори е сега са обзаведени с тези т.нар. турски тоалетни и малкото източно европейче, тогава, се изненадало много и му е останал като детски спомен за България. Имах случай с чужденци и с малкото им момиченце. На една бензиностанция на Петрол (главен път София – Варна) момиченцето искаше да отиде то тоалетна. То бе оставено самостоятелно на свърши тази работа, но след като отвори вратата веднага я затвори и не пожела да влезе вътре. Баща и учуден провери какво в накарало малката му дъщеричка да не влезе вътре и с голямо облекчение разбра че вси4ко е ок и просто малкото момиченце не е виждало такова нещо преди. Той после ми каза е виздал много подобни в арабския свят и ги нарече арабски тоалетни, а не както е придобила гражданственост напоследък в БГ – турски, а мо миченцето постоянни повтаряше- very funny toilet! Realnostta e nepriatna, но никой не би трябвало да очква живота да бъди справедлив!

 31. Много брутално това черно.Пък и кенефа отдолу много пластмасов някак си.
  Не можеше ли по-пасторално, напр.: ….Забравено от Бога селце… Потънал в зеленина, …запустял двор, … на схлупена къщурка … В края на двора … дъсчена колибка от избелели дъски … Зад паянтовата скърцаща вратичка, клекнал с изути гащи, пъпчив младеж чете нарязан в. “Народна младеж” и мечтае да живее в Перник.

  За съжаление мечтите се объркват и някои стават президенти.Егати държавата.

 32. Цялата тази история е силно комплексарска и заприлича на класическа сапунка, но карай, нека си кажем:

  1.Колажната инсталация на Черни издава дълбокия комплекс на дребната чешка интелектуална душица, за която Прага вечно е провинция на Виена.Швейк не е ли същия пръдльо?
  2.Стилистиката е типична за жълтата преса – ние да оплюем известните, че и ние да се прочуем.
  3.Инфантилно е да търсиш внимание, като правиш бели.Дълбоко провинциално е да трептиш от желание да “смаеш” столицата Брюксел.
  4.Тъпо е президента Клаус да се извинява от името на недозрелите си поданици, които видиш ли не знаят какво правят, но са го предпочели на изборите.

  Къде обаче сме ние? Да се възползваме от повода и да се премислим със по-приятни символи.Можем ли?Нали търсихме символи на страната и все се отвявахме в безпаметното средновековие.Нали по всичко сме последна дупка на кавала.Дори руснаците брутално ни засраха с газа.Нали чрез свободната си воля излъчихме (два пъти!) като наш висш национален представител това тежко, лъжливо, бракониерско и невзрачно недоразумение Гоце.Че в сравнение с него чистата тоалетна е цивилизационен връх.

 33. Човек на изкуството си вкарвал различни цветове боя в задника й след това я изпръсквал върху платното, й хората купували, не защото им харесвало нарисуваното, а защото било нарисувано по такъв начин. Прочетох го, преди години, в БТА \\\”Паралели\\\”

 34. С мъничко помощ от Посетител се замислих от кое може и трябва повече да се срамуваме – от тройната коалиция или от тоалетната в Брюксел. И се опасявам, че може би везните накланят към творението на чеха в Брюксел. Сравнено с избраното от всички нас (добре де – от мнозинството) правителство.

  Още нещо ми хрумна – комбинацията турска тоалетна, royal flush и червените и сините (газопреносни)тръби на творбата – не е ли това една интересна алегория на тройната коалиция?

 35. Ако в Северна Америка кажеш на някой представител на черната раса “негър”,рискуваш съд.Той не е негър,той е афро-американец.
  Ако кажеш на един евреин,че е малко пресилено да твърди,че Йехова му бил обещал нещо преди хиляди години,ти си антисемит.
  Ако кажеш на един циганин в България циганин,ти си расист.Те вече са роми.
  Ако кажеш,че българските учители са опърпани и сополиви,г-н Ангел Грънчаров се обижда, (нищо лично г-н Грънчаров,напротив,аз много уважавам тази професия).
  Ако кажа на г-н Инджев:Здравей “ченге”,как си?Ако с г-н Инджев се познаваме от младини и както казва народа сме “изяли заедно един чувал сол”,т.е. сме преминали през огън и вода с него,той ще се усмихне горчиво.Но ако не се познаваме,какъвто е случая,той ще се почувства обиден,и с право.
  Но ако довчера един световнонеизвестен,как да го нарека,артист (тази дума в западен смисъл включва художник,скулптор и т.н.,т.е. човек,занимаващ се с изкуство)нарече с творбата си цял един народ “лайна”,ние започваме да говорим за гениалност,провокативно творческо виждане,розови танкове,за правото на твореца свободно да изразява мнението си,и колко сме задръстени и неинтелегентни.Аз съм “за”правото на твореца да изразява своето мнение.Но не и да подменя смисъла на проекта,но не и да си служи с измама и заблуда за да получи достъп до аудитория,за която и не е сънувал.По честно би било Давид Черни да предложи творбата си,примерно в Лувъра(в отдела за модерно изкуство) да кажем,да застане с името си зад нея и да видим какво ще се получи.Някои дори припознаха като “лайна” само управляващите.Не се заблуждавайте.Впечатленията на Черни не са от Първанов,Доган,Станишев и др.омръзнали ни до смърт управленци.Не,това е невинният му детски спомен от Българското Черноморие.Не от Живков и БКП.
  Та този “творец” ни казва;Здравейте “turkish shit”,как сте?Аз мисля,че сте лайняри,вие как мислите?О,гениално,каква творческа провокативност,каква дълбочина на замисъла-казваме ние.
  И това не е всичко.Тази “творба” ще остане в Брюксел минимум 6 месеца.И в съзнанито на европееца мириса на лайна в асоциация с България ще остане задълго.
  Та,уважаеми “лайняри”,приятен следобед.

 36. новото пано много точно показва какво е България- една черна дупка където всичко изчезва- особено европеиските фондове.Браво на Чехия.Ужас за гоце и за всичката червена смрад

 37. Момчиле, къде прочете в статията, че смятам автора за гениален?
  Смятам обаче за комплексарщина да се обръща по този начин внимание на неговата провокация и с разсъжднията си никак не разсейваш тази тъжна констатация…

 38. Не съм лекар за съжаление, но мисля, че олигофренията и чувството за хумор са несъвместими. Как очаквате управниците ни да проявят чувство за хумор, то си е привилегия на интелигентния човек (със или без дипломи). Защо ли не се намрери един управник да вкара например такъв коментар: ” Така е граждани на Европа! Ако я няма ролята на България изобразена тук, то Вие ще си ходите насрани или ще газите л…а”

 39. Г-н Инджев,така е,всеки човек си има комплекси,както и всеки народ.Но,виждате ли,с малко провокация и ето,имаме разговор.Признавам,това са мнения от други форуми,и то многобройни (та чак и петиция има от бълг.художници в подкрепа).Аз мисля,че правилно съм схванал идеята Ви-“получил се е гаф,но дайте да не се вземаме на сериозно”.Но с втората част не съм съгласен.Ако ти не се уважаваш,никой няма да те уважава.Съгласен съм с Вас,че официалната реакция на властимашите е неадекватна.Какво бих направил аз?Бих заградил пространството пред паното,бих сложил един надпис WC-100 евро.И отдолу-за кучета и чехи забранено.

 40. Малеееее, ще дойде и нашият ред да сме председателстващи. И ние ще правим инсталация. А какви ни са спомените за Чехия? ЧЕХКИНИТЕ ! Бедна им фантазията на чехите…

 41. И все пак това си го казваме между хора пишещи в Интернет и които са на същото мнение като и самият Иво Инджев. И не осъзнаваме, че всъщност проблемът ни не е в това да се поучаваме взаимно, а проблемът ни е че не успяваме да поучим народа си. От 1878 та досега.

 42. Не знам дали някой чу интервюто на Черни по повод на проекта. Каза приблизително :
  “-Това (клекалото) бе нещото, което най-много впечатляваше тогава чешките туристи. Не бяхме виждали такова нещо. И не съм искал да обиждам българите. Ако исках да ги обидя, ЩЯХ ДА НАПРАВЯ ТОАЛЕТНИТЕ ТАКИВА КАКВИТО ГИ ВИДЯХ ТОГАВА”
  Е?
  А за тоалетните и патриотарските викове. Не е сефте. Ама къде по-лесно и изгодно да се пише и говори за това, отколкото за договорите и газта, за протестите и реакторите, за цялата демагогия, в която и лъжещи, и вярващи, и невярващи са като в …..
  Никой не може да ни злепостави така както ние сами себе си. Снимката показана от Ангел Андонов го доказва.
  Господи, що за народ сме?

 43. Ван Гоц, аплодисменти!!! Ех, защо и аз не мога така кратко и ясно?
  Паното на Черни не ме обиди, а ме разся. След като прочетох и написаното в статийката си помислих за това, че никога през живота си не съм се обиждал на хора, които са ми се присмивали или критикували за неща, за които са имали право да го направят. Не липсат и случаи, които проеделям като набеждаване с неща, коитоса ми неприсъщи. Тогава съм се и обиждал и страня от такива личности. Дали пък не съм българин и да смятам чувството за хумор като висша проява на интелект?

 44. как очаквате прости хора като управлящите, които не знаят какво значи думата “култура”, а пък камо ли “изкуство” да разберат подобна творба ?
  лично за мен най-нормално би било да има реакция на Холандия да кажем (показана, залята и стърчащи само минарета на джамии), но не нашите образи се разкрещяха. Те, които явно ги боли и се сещат за хилядите пъти в които са използвали тези тоалетни, най-разпространени на село, но естествено и на “хубави” места като университета ми например УАСГ.
  Да, цялата е работа е защото прекрасно знаят как навсякъде нашите тоалетни са под всякакво ниво на хигиена и коментар !!! и ги боли, щото знаят , че като дойде 1 чужденец и това е 1то впечатление на всеки нормален човек, не Мадарският конник, или конника без глава дето е президент или премиер , ужасните ни и смърдящи кенефи.
  Другото, което никой не спомена и видях днес е как всъщност има 3 цвята светкащи тръбички – Червен, Син(лилав все едно) и Жълт и това вече с простите си глави и да искаха немаше как да не разберат !!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.