Глупости безспир, почти по Шекспир

Когато един премиер публично се присмива два пъти на една и съща държава, която използва като носна кърпичка, това е „червена лампичка”. Тя присветна за броени часове поне два пъти ( „поне”, понеже не знаем дали няма и още ) при включването на Станишев на режим „ говорене пред телевизионни камери”.

Лампичката, която се включва на подсъзнателно ниво като част от научен експеримент, всеки ученик свързва с „кучето на Павлов”.

Дразнителят, очевидно генериращ достатъчно ток в организма на премиера, за да постигне ефекта на „Павлов”, се оказва „Англия”. Но не при споменаването й, а обратното: активната страна е самият Станишев, който търси аналогии в аргументацията си пред публиката за неблагополучията на управлението и ето че светва: „Англия, Англия”!

Първият случай за деня ( първи по време, но не непременно по важност) , беше изборът на Станишев да обяви Англия като изоставаща от подчинената му България при събираемостта на ДДС. С това той искаше да покаже, колко сме напреднали ( защо отделя Англия от Великобритания, не е ясно, май и на него самия също).

Малко по-късно той нагази още повече в тематиката и с тънка усмивчица обясни (пред мобилизираните за събитието оператори) блокирането на България от снега като нещо не особено тревожно. За да вдъхне спокойствие, джапайки с градските си обувчици по снега насред една магистрала, Станишев се присмя на англичаните, че се били паникьосали неотдавна при някакви си 5 сантиметра сняг. Докато ние сме били свикнали и не било толкова страшно…

Оставям настрана природните стихии и разпределянето на вината за борбата с техните последици между ведомства и институции, която явно е хлъзгав политически въпрос. Дали Бойко Борисов чисти по-добре София, отколкото Сергей Станишев подчинените му републикански пътища? Не, не това е въпросът , макар че той, изглежда, има нещо общо с питането „ да бъдеш, или да не бъдеш”?

Имам друг въпрос: как на един премиер му хрумва два пъти публично да се надсмива на съюзната Англия ( която парадоксално битува в съзнанието му на „специалист” по международни отношения като отделна държава)?

Да беше приближен на Путин, щеше да е ясно: „Англия” е най-злият западен „враг” на путинова Русия. Тя си позволява да приютява политически бегълци от Русия и да търси сметка на Москва за насилствената смърт на някои от тях (като Литвиненко). Да не говорим, че „Англия” държи май световен рекорд по прогонени от Лондон съветско-руски „дипломати” и това докарва до бяс путинистите.

Обаче Сергей Станишев не е такъв човек. Той е „господин чист”, титулован като такъв от президента на САЩ Джордж Буш. А и не е като, да речем, Берлускони. Той непрекъснато произвежда международни скандали с реплики по адрес на чужди държави или техни лидери. Един такъв миниатюрен скандал, малък като България, предстои със самия факт, че е поканил изолирания от евроатлантическата общност свой идеологически антипод Г.Първанов и с това му дава повод да тържествува, че е пробил карантината на Запада.

Тръпки ме побиват при мисълта, че Берлускони, любител на шегите, скоро ще се среща с нашия Г.Първанов и току-виж го попитал дали се е пренесъл в подарения му апартамент и дали го е украсил с рога от отстреляния в Узбекистан добитък, незащитен срещу червени побратими.

Че светът е сцена и всички ние сме актьори, сме съгласни. Че има нещо гнило в детската ни (като прохождаща демокрация) държава, също е доловимо за всяко обоняние. Липсва само Шекспир да навърже ( може и с блезници) в една пиеска антигероите на нашето време.

А и да се появи, веднага ще бъде обвинен, че не пише с любов към България. Така че, най-добре е да си стои в плашливата от снега и страдаща от лоша събираемост на ДДС Англия.

15 мнения за “Глупости безспир, почти по Шекспир”

 1. За неадекватността на нашите управляващи е почти безсмислено да се говори. Тя е повсеместна, безгранична, всеизвестна и неоспорима. Научен факт, така да се каже, нещо като гравитацията. Даже малко ме доядява, че публицист като Иво Инджев хаби блестящото си перо, за да се занимава с микроби като държавния ловец гоце първанов и партийния му наследник стани-шеф.
  Но като е станало дума – да добавя и аз някой щрих по темата и във връзка с последните глупости избълвани от Ватмана. Значи, всеки що-годе интелигентен човек знае, че климатичните условия не са еднакви навсякъде. Бил съм зимно време в Обединеното Кралство и знам, че в “Англия” снегът през февруари е събитие. Там по-сериозен снеговалеж през зимата е наистина изненада и почти природно бедствие, случващо се далеч не всяка година. Зимно време Островът е обикновено зелен, а не бял. Напълно естествено е поданиците на Нейно Величество да не държат в бойна готовност голямо количество техника за справяне с нещо, което надали ще се случи. С горе-долу същия успех стани-шеф би могъл да се похвали, че се справя със снега по-добре от кенийците например. И ми сеще да напомня, че темата за английските зими май е любима на Ватмана. Преди около година пак през зимата стани-шеф коментира опасенията на британците от възможен наплив на търсещи работа от България, като изтъкна аргумента, че ние като южняци сме предпочитали страни с по-топъл климат. Ами че английските зими са наистина топли в сравнение с българските!
  А що се отнася до събираемостта на ДДС… Неудобно ми е да обяснявам(като за малоумни), че най-важното е събраните публични средства да се харчат рационално(не за безумия като АЕЦ Белене например). И да не се крадат. И чак тогава, ако си се справил с първите две изисквания, да се мериш с тоя или оня по “събираемост”. Каква полза, че си свалил девет кожи от гърба на данъкоплатеца, ако натрупаното богатство се изсипва в джобовете на парвенюта, които ще го похарчат за яхти, за някое Ламборджини или собствен въздушен отряд? Или ако ги вложат в “бизнес”, то резултатът ще е казина, бетонирани плажове и изсечени гори…

 2. Май сте прав г-н Инджев!
  За срещата на Г20 през април т.г. понятието Обединена Европа,точно според “Гардиън”,пропада заради 8 бивши комунистически държави, приети в ЕС след поствоенното разделение на Европа,а в 6 от тях: Чехия,Полша,България,Румъния,Словакия и Словения,икономическият
  ръст ще се свие,а някои дори не са и толкова оптимисти!!!
  През февруари п о п о в о д на други Ваши статии,когато го нямаше и признанието на Гардиан,няколко пъти споменах за това явление!
  Сега от родината на Шекспир питат,ще издържи ли изпитанието,да сме заедно,когато “Големите”-отличниците – пожелаха и са заедно-т.е. Саркози,
  Меркел,Браун,Берлускони и т.н./,докато за други се спират субсидии,задествуват зорлем предпазни клаузи за себе си и са критикувани за корупция пресъпност и липса на желание за реформи!
  Вие къде ни виждате…в натрапеното ново разделение на Европа,да не би да сме сред отличнишците,щото събираме по-добре ДДС от англичаните?
  Мисля,че имам моралното основание,да запитам държавния глава,премиера и председателя на парламента,това ли са плодовете на обучението на н я к о й в близост до Царя?
  Друг, и отделен въпрос, е и собствената му Вяра за цената при приемането на България в ЕС през 2007 г.,както и “новата фактура от същите ищци!” през 2009 г.

 3. Г-н Инджев, не обяснявайте изказванията на Зайо чрез отношението на Русия към ЮКей.Много директно ни вменявате за топлата му родствена връзка със столицата, където и вие си взехте дипломата за висше образование.
  Според мене проблемът се крие в слугинските медии у нас. Вие лично какво правите да се показват топлите връзки на “голямото семейство” в БНТ с управляващите? Написахте ли един материал от рода на тези, които пише Люба Кулезич или “половинката” и Яворчо Дачков?
  Ами Вие сте разузнавач от кариерата, направете нещо сериозно по медийното обезпечаване на истината за ушправл

 4. С тези си изказвания, Димитриевич ми напомня на една личност от не дотам далечна по стандарт държава от близкото минало, който бе заявил, че ще изпраща хуманитарна помощ за братска Англия, тъй като положението там е зле. Държавата бе Уганда, а цитирания филантроп Иди Амин…

 5. Г-н Петров, ще обяснявам в личния си блог каквото смятам нужно, а не каквото смятате, че трябва да ви хареса.
  Какво точно съм написал е на показ- това, че не сте запознат е по-скоро комплимент за мен, защото вероятно щяхте да го интерпретирате по същия начи като “взимането на дипломата” или като тъпото ви твърдение, че съм бил “разузнавач от кариерата”.
  Но за едно ще ви послушам, ще направя нещо сериозно: ще натисна бутона за спам ( нещо като “боклук”) при следващия ви опит да се изявявате с тъпизмите си в личното ми пространство.

 6. Да отминем П.Простака с мълчание и да продължим по темата С.С. Явно руснаците са заместили Константинопол в мечтата за себе си с Лондон. Лондон, когото свързват с Английската кралица, им се струва най-достоен за място на скопената им фантазия. Някак си комплексът им за малоценност не им позволява дори подсъзнателно да се сравняват с Вашингтон, а Париж им е много белогвардейски. Иначе в БСП се готвят за загуба на избори и съответно кой ще пише листите, срещу какви пари. От там и проблемите в НАП и всички следващи скандали между “касичките” на Станишев и Първанов. За последния – отстраняване от длъжност. http://www.spravedlivost.net/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=180&Itemid=1

 7. Поздравления към Румен!Щрихирайте по-често.

 8. Господин Инджев, Предполагам въпросът който искам да ви задам сте чували много пъти, но аз лично не зная отговора Ви, за това бих желал да го задам все пак.
  На 24 години съм. В нечий блог наскоро четох, дали хората на 18 са способни да взимат жизненоважни решения, като това кой да ни управлява например. Моят отговор е “Не!”. Дори в момента се чувствам доста несигурен в това кой и по какъв начин би трябвало да ни управлява. От скоро се включвам в политическото пространство, просто запознавайки се с материята и виждам, че това наистина е една каца с кисело зеле, но въпреки това в нея трябва да има и добри зелки.
  Та да премина направо към въпроса, господин Инджев. Защо не се организирате по един по-активен начин и не влезете и вие в управлението? Тогава ще имате щита на политик и ще имате свободата да изразявате мнението си от по-висока трибуна и съответно по-широка аудитория. Може и това да е едно глупаво мое запитване, но наистина виждам нуждата от активни милеещи за страната ни хора във високите нива на управление. Любопитен ми е отговора Ви!
  Благодаря за вниманието!
  Искрено Ви желая всичко най-хубаво! Трябва да има повече хора като Вас!

 9. Г-н Инджев, (понеже ми харесват статиите Ви, обичам да чета и коментариите към тях) моля, направете ми една персонална услуга – пуснете от лявата страна на страницата 2-3см. поле(или намалете ширината й) – така и текста на статиите и на коментариите ще бъде по-лесен за четене за такива мързеливци като мен, които мразят да се взират в крайната лява страна на монитора за да търсят началото на реда. А и малко безплатна статистика не е излишна(например http://www.ipligence.com/webmaps/ ). Благодаря и успех.

 10. Понеже по-горе се споменава името на Явор Дачков, не се стърпявам. Отворих Гугъл, прочетох “Журналистът Явор Дачков” и съм потресен от парвенющина, претенция, провинциален снобизъм.
  Жалък опит да ни се пробута леблеблия, вместо кафе. Ерзац и псевдо.
  От казармата си спомням един врачански старшина-артелчик. Такъв пухкав, ранозатлъстяващ и неясен, но злобен, хермафродитен тип.
  Чувствам се притеснен от присъствието на такива хора в пространството.
  Какъв е той, има ли физиономия?
  Кой ще ми отговори?
  Дали съм прав, когато изпитвам отвращение към него и подобните нему?

 11. Апропо – извинения към Ив.Инджев, че коментарът ми е извън темата.

 12. Прави ли ви впечатление,колко нагъл е г-н Ватман напоследък?
  Чак нахален. Излъчва самочувствие, самоувереност, надменност.
  Наглост и безочие демонстрират всички в милата им партийка, даже и младежите.
  В новинарските емисии от 14 февруари видях репортаж от среща на младежи-социалисти. Дрънкаха си мобилизиращи простотии, а за фон си пуснали една много популярна песен на Джон Ленън!
  Първо си помислих, че ми се е причуло! После не повярвах на ушите си! Накрая така се вбесих, че ми идваше да уцеля телевизора от яд и отвращение. В съзнанието ми веднага изникна сцената от “Вчера” и думите на математика Баръмов:”…какви са тези Бийтълс, какви са тези маймунски танци…”.
  Това е наглост и със сигурност е проява на мно-о-о-го лош вкус.
  Хората, които допреди няколко години само дето не убиваха почитателите на тази музика, днес я слушат на прояви на децата си – социалистически маймуни!
  Само не ми казвайте, че имат право на това, защото морално такова нямат! Това е провокативна PR идиотщина от най-долна проба, родила се в извратената тиква на някой, лишен от морал и идеи специалист по демагогия и манипулации, каквито в състава на тази сбирщина има безкрайно много.

 13. Г-н Инджев,добре е,при всички рискове от свободното боравене със словото да изслушваме и другата страна.Иначе,приспани от удобното единомислие,може да пропуснем важни белези от облика на опонентите си. Спорът не е спорт-там незабавни победители няма.
  Свободното излагане на доводите на всяка страна би допринесло за сьздаване на атмосфера на доверие и сьтрудничество,цел за която вашият стил и патос безспорно допринасят. С уважение и благодарност, Боян.

 14. Към Боян:

  Не знам какво Ви дава повод да мислите, че не изслушвам доводи на обратната страна. Ако следите форума ще видите, че има такива мнения. С повечето от тях не споря ( когато желаят,това правят други участници).
  И когато публикувам обратните мнения, без да им опонирам, правя това не защото не бих могъл, а именно защото не смятам за необходимо да споря на всяка цена-въпрос на ситуация, теза, аргументи и култура на изразяване на несъгласието от страна на опониращия.
  Освен това има доста спорове, в които не желая да съм победител. Бих искал да съм победен от фактите , когато иронизирам по повод тъжните антирекорди на днешното управление, защото не ми доставя удоволствие България да се проваля.

  Когато обаче ме поучават с назидателен тон какво и как не бива да пиша, заклеймяват ме или ( особено пък това) ми вменяват неща, които не съм казал или чисто фактологично не са верни ( например с измислици от” биографията” ми, за да ме уязвят), не съм длъжен да демонстрирам мазохизъм, като се съгласявам ( мълчаливо, или не).
  Впрочем няма редкация в света, която да публикува ВСИЧКО. Още по-малко това може да е случи в един личен блог.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.