Първанов- черен гологан за червените и в Молдова

Молдова нахлу в световния новинарски поток с антикомунистически бунт. Къде сме ние?

„Бяхме“ там само преди 25 дни. На 12 март президентът Г.Първанов посети Молдова, получи най – високото държавно отличие и връчи съответното българско ( орден „Стара планина“) на съответния домакин Виктор Воронин. Освен това Г.Първанов стана доктор хонорис кауза на Академията на науките в Кишинев за „ съществен принос в историческата наука“.

Истината е, че разходката на Г.Първанов в една от последните крепости на класическия съветски комунизъм е типичен пример за това, как един (уж) историк не се учи от историята и от станалите вече исторически собствени гафове. Малко пред Милошевич да загуби подпаленатаот самия него първа ( постсветовна европейска) война на континента, Г.Първанов му написа прочувствено партийно писмо с уверения за топлите си чувства. Днес, в изключително редките случаи, когато му се налага да се връща към този епизод от политическата си кариера, белязана от яростно противопоставяне срещу НАТО именно в контекста на югославската криза, Г.Първанов се позовава на правото си да се развива ( т.е. , сбъркал е, нали и той е човек).

В Молдова обаче Г.Първанов се прояви като рецидивист по отношение на преценките за дружбата си с комунистически режим на ръба на катастрофата му. Единствената разлика е в мащаба – за разлика от югославската, молдовската криза не беше в центъра на международното внимание и малцина обърнаха внимание на първановите изцепки на молдовска земя. Нещо по – лошо: ако в другаруването с Милошевич той залагаше своето име и абревиатурата на партията си, то в случая с Молдова натовари България като президент на републиката.

Между глупостите, които Г.Първанов изтърси като гост на Воронин в Кишинев, е оценката за отношенията между България и Молдова, които през послените седем- осем годни ( (точно откакто Г. Първанов е президент) били по – добри и по – ползотворни „откогато и да било“. Самата Молдова, довчерашна съветска република, съществува като отделен ( и не особено самостоятелен и уважаван) международен субект от малко повече от въпросните „седем – осем години“.

В Кишинев Г.Първанов изрази вярата си в отличното бъдеще на отношенията ни с Молдова, защото те се развивали прекрасно на всички нива, изяви се като покровител на молдовците като кандидати за ЕС и дори подкрепи думите си със следната добрина, сторена от българската държава, на която той е глава: цели 44 на сто от визите за граждани на Молдова за България през изминалата година били издадени безплатно.

Всичко това са факти, на които никой не обърна внимание – Г.Първанов се е излагал къде ли не, та в една манипулирана от Москва комунистическа губерния ли няма да се развихри, кой ти гледа?!

Да, обаче се оказа, че доста молдовци не са съгласни да бъдат представяни от гостоприемните комунистически домакини, с които Г.Първанов така свойски се прегърна и на които обеща чудесно бъдеще на базата на прекрасното ( „повече, откогато и да било“) минало.

Хиляди молдовски граждани се разбунтуваха срещу Воронин и компания след парламентарните избори от 5 април, на които комунистите се обявиха за победители. Няма следа от опит на Г.Първанов да се срещне с алтернативен политик на въпросните комунистически дейци по време на ( злополучното му) посещение в Молдова от 12 март. Нищо подобно, Г.Първанов си е говорил „ на четири“ очи само с управляващите другари ( този път вярваме в буквалния смисъл за „четирите очи“ – имали са си приказка на общия за тях руски език).

Ако беше европейски политик, за какъвто се представя, Г.Първанов можеше да отдели малко време и за кмета на Кишинев Дорин Киртоаке, заместник – председател на опозиционната Либерална партия на Молдова, който се открои като лидер на протестиращите в молдовската столица.

Каквото и да се роди от антикомунистическия бунт в Кишинев, заклеймен от носителя на „Стара планина“ молдовски президент Воронин като „фашистки“ ( и същото така осъден вече от Москва, която, според заявление на руското МнВР разчитала на приемственост в сърудничеството с новия парламент на страната), Г.Първанов отново се издаде накъде го тегли, както в случая с прочувственото си писмо до Милошевич.

19 мнения за “Първанов- черен гологан за червените и в Молдова”

 1. Извинявам се, но Първанов раздава орден “Стара планина” като “Добър ден”. Имам чувството, че само аз нямам такъв!

 2. che si go i izbrahme povtorno, nadiavam se novoto pravitelstvo da go postavi v izolacia

 3. Това за Молдова аз съм сигурен, че е така, ама мама и тате ги интересува, какво ще стане след изборите в България, а не в Молдова? Ще могат ли да поживеят още или ще трябва да предават Богу дух? И не само моята майка и татко задават този въпрос? А Молдова…аха, Молдова! Да здраствует!

 4. Само че бомбардирана Сърбия на Милошевеч,според “Стратсфорт”,
  Белград и без да щуми със собственото си “троянско цвилене”,освен че не за първи път и при Тито и при крал Петър,ни ебава,ген. Душан Стоевич позовавайки се на новия анализ на горепосочената американска агенция за стратегиченки изседвания,не случайно се ежи,че ако държавното ръководство в Белград,вземе решение за присъедниняване на страната към НАТО,бомбмабрдирана Сърбия, и с граждани неблагосклонин към Алианса, има най-професионалната и най-обучена а р м и я н а БАЛКАНИТЕ!!!!
  Тъй като Ф.Кастро е приел американските кенгресмени,един бил заявил,че има кой много,да се извинява на кубинсикя народ…настрана от диктатура и човешки права……
  Преди 50 години Хавана пълнеше своите делегации в ООН с порториканци и обясението беше:”Много е ясно колко са силни и те и ние,но поне да ги ебаваме малко….
  Ако имат “кохонес” и президентчето и ген.З.Стойков-когато трабва-що не
  припомнят нещо по-разбираемо и “сочно”,барем в памет на онези,които минаха в други полк,дори със своеобразна “йотовщина”,която поне като на сърцата жена,ще и по-запомняща се…
  То друго асъл и не трябва,но в Молдова и на Балканите…!!! може!!!!

 5. Нямам какво да добавя към този превъзходен и най-убедителен коментар, затова се задоволявам само с препечатването му в моя блог, за да се прочете и от неговите читатели; само промених заглавието му, запазвайки оригиналното вътре в текста, за да не се объркват търсачките 🙂 Г.Първанов се е излагал къде ли не, та в манипулираната от Москва комунистическа губерния Молдова ли няма да се развихри?!

 6. Здравейте! Намирам точно споменатото “право да се развива” за лицемерие. Но някои поне се опитват. Обаче, втрещено прочетох в е-вестник прочувствената реч на Б.О. в гр. Прага и още не мога да си обясня думите – “…когато Америка беше нападната, хиляди бяха убити на наша земя и НАТО реагира…”?! Хора направиха филми, написаха книги и статии за кощунствената нехудожествена САМОдейност, която бе извършена на 11.09.2001г., но лъжата пак е актуална. “Което е морално грешно, не може да бъде политически правилно”, думите, приписвани на Лев Толстой, трябва често да се напомнят, особено на претендиращи за световни (не като нашия президент) ръководители. Иначе, че мисията на “месията” е немъзможна (по един български аналитичен месечник), започва много грубо и обидно да лъсва. Това част от change-а ли е?

 7. Г-н Марченко,

  Ще бъде интересно да споделите гледната си точка на очевидец!
  Не случайно не бързам с оценка на самото събитие, а са спирам главно на един аспект – склонността на Първанов да си другарува с…такива като него.
  Иначе, за съжаление, историята учи, че не всеки противник на комунизма е автоматично демократ. Макар че “заслугата” за това в голяма степен е на комунистическите режими, които няма как да “възпитат” широки маси демократично мислещи и действащи хора – всичко което могат да постигнат (косвено) в полза на демокрацията, е да накарат колкото се може повече хора да намразят самия комунизъм. Колкото по – брутален е режимът, толкова по – силно е неговото отрицание, когато бъде свален ( чудя се, какво ли би станало в Северна Корея някой ден?!).

 8. Защо да не приемем хипотезата, че посещението на нашия президент е планирано / в точния момент /, за да подейства като катализатор в процеса на разпада на режима в Молдова. Звучи налудничаво, но може наистина да е обременен с подобна историческа мисия. Вече има такъв пример с бивша Югославия.

 9. Към Събина,

  Аааа, не сте права! И аз нямам, а така ми се ще да се пробщя към растящата армия от носители на това Първаново отличие ( в каквото, уви, се е превърнало)!

 10. Погледнах коментара на Н.Марченко и наред с стотици други примери, си спомних за избухналия в плач Й.Сърчаджиев и за причините у хора,които са били в БКП като мен,но зорлем принудени дори да намразят комунизма,защото след март 1962 г. живях в е д н о общежитие със севернокорейци а сега ще станат 20 години,как ми отмъщават,че не влязох в редиите и на ченгесарското котило..след
  отказ за просташко легендиране
  достойно за болни мозъци,
  което щеше да погребе майка и татко ….и това е поне утешението:несторен грях в живота пред паметтта им….останалото са лични житейски несгоди,които децата ще разберят,когато си отида.
  Сега не могат,а съпругата ми от преумора е пред втора операция на очите,с повече умения от тези на много други…
  Ето това пък и моята нравствена сила и Дух,който крепи!!!

 11. Някой може ли да ми каже къде мога да видя списък на удостоените с орден “Стара планина” през последните години? Доста девалвирано ми се струва най-високото българско отличие…

 12. Не сте прави!
  Ще ви припомня само два случая при които Първанов се изяви като истински баща на нацията.
  Благодарение на него боклукът на София намери своето място в изоставена Пернишка каменовъглена мина и второ: По време на кризата с доставките на руски природен газ, той уреди директни доставки на газ от Украйна. Само дето няма директен газопровод от Украйна до България.

 13. G-n Georgiev,

  redovno wi otgowarqm i weche se pritesnqwam, no za poreden pyt shte prizowa malko po-konkretno i da wi napomnq, che ne wsqka tema e swyrzana s BO.

  “Xора направиха филми, написаха книги и статии за кощунствената нехудожествена САМОдейносткоято бе извършена на 11.09.2001г., но лъжата пак е актуална.”

  Syvalqwam, no to ima i knigi i filmi za kakwo li ne. Wie move da wqrwate na kakwoto si iskate, no da pochwate takiwa iztochnici kato neosporimi dokazatelstwa e MNOGO neseriozno.

 14. Не мислите ли че за всички тези изцепки имаме вина ние гласуващите. Ние избрахме тези “народни представители” и нищо не направихме да ги озаптим.Много ме е срам от налагащия се имидж на страната ни.Затова, дами и господа помислете на предстоящите избори кой и как искаме да ни управлява и какво трябва да се промени та “властимащите да послушат волята народна.

 15. Към РЕР

  Редовно срещам коментари като вашият “…имаме вина ние гласуващите. Ние избрахме тези “народни представители””. Питам ви а кой да изберем, нима има голям избор от представители, че виждаш ли наша е вината, че точно тези избрахме? Спомням си на последните президентски избори, алтернативният кандидат беше на 70 г, е кой ще гласува за него?! За парламентарните избори да не говорим, там едни и същи кадри се вихрят от 20 и повече години, някак все намират място в управлението. Аз лично не съм гласувала нито за баба Масларова, нито за Доган, нито за разни други крадци, които са в този парламент. Проблемът е, че няма нови лица в политиката, няма кадри, а тези които влизат в местната власт, после се изтрелват към депутатските места и т.н. 90% са хора, които приемат политиката като средство за бързи и лесни пари. И всичкото това гарнирано с обилна порция корупция.
  Как обикновеният избирател да се пребори с това? Ако гласуваш зле – нямаш голям избор, ако не гласуваш – пак зле, пак същите хора ще дойдат на власт.

 16. .
  Не съм съгласен с изводите в поста по-горе. Защо?
  .
  Гоце отиде в Молдова да подкрепи Воронин не от свое име, или даже от името на България.
  .
  Гоце трябваше да създаде впечатление “от името на ЕС” за легитимността и правилността на този Воронин. Такава, очевидно, задача е била поставена на Гоце по време на последният инструктаж от Кремъл. Никаква самодейност!
  .
  Очевидно на Русия се е понравило как действа троянският кон в ЕС и НАТО и им се е приискало да имат и втори. Затуй и Воронин се пъчи с устрем да влиза в ЕС. Така му е заповядано.
  .
  Впрочем, малко биография:
  .
  ВОРОНИН, Владимир Николаевич. Етнически руснак.
  .
  1983 – започва работа в апарата на ЦК на комунистическата партия на Молдавската СССР.
  .
  1989 – завършва академията на МВР на СССР, получава звание генерал-майор от милицията и става министър на ВР на МССР.
  .
  До 1993 се намира в кадровия резерв на МВР на Русия….
  .
  Мисля, че добихте представа.
  .

 17. .
  Между другото, подкрепям удостояването на Владимир Николаевич Воронин с орден Стара Планина.
  .
  Така му се пада!
  .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.