Газифик(с)ация

Ден след прогнозата на президента Г.Първанов, че премиерът Станишев няма да успее до подпише в Москва споразумение за газопровода „Южен поток“, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров допусна обратното.

Като част от тази информационна политика за редуване на „топло и студено“ в. „Стандарт“ оповести своя информация, според която Русия скланя да се откаже от искането си да бъдат използваните българските транзитни тръби, вместо да са прокарват нови, с което се открива пътят за подписването на споразумението с „Газпром“ в Москва по време на посещението на Станишев веднага след края на енергийната конференция в София.

Ако към това пророкуване се добави и съобщението на руския министър на енеретиката Сергей Шматко, че документите за подписването са готови, Г.Първанов, бойкотиран вече лично от Путин като патрон на енергийния форум в София, изглежда доста самотен, макар и да е заобиколен от шумотевицата на мъчително подтогвената под неговата егида международна среща с газов акцент.

Ако някой е забравил, че извън набъбналата напоследък интрига за противоборството между властовите лобита в България, има и още една сюжетна линия в надцакването с енергийната карта, която съвсем не е нова. Номерът с „противоречивата нформация“ , която внушава драматизъм в защитата на българките национални интереси в патроитична схватка с Москва, беше приложен по подобен начин и предишния път, когато беше даден начален тласък на българското участие в „Южен поток“.

Преди всичко за всеки средно информиран човек беше ясно, че Путин изобщо не би дошъл в София през януари 2008 г. с огромния си антураж и амбиция да „си напазарува наедро България“ ( по израза на един руски журналист), ако не си беше подсигурил щастливата развръзка. Българските власти обаче разиграха „многострадална Геновева“ в позата на „трудния преговарящ“. Първоначално руснаците им помагаха- в руските медии се появиха подкрепящи материали за това, колко костелив орех била София.

Управляващите тук обаче така преиграха, че скоро ядосаха дори и руснаците, от които явно бяха поискали да им пазят реномето на „европейци“. Последваха иронични забележки в руската преса и дори буквални обиди ( популярен телевизионен водещ от руската обществена телевизия, известен като придворен интерпретатор на личните послания на Путин, нарече публично България на софийски терен „невярна съпруга“, без някой да го репликира дори).

Вицепремиерът Калфин с тъжна физиономия намекна за провал на преговорите. Час по-час с подобни заблуждаващи изявления дефилираше и колегата му в кабинета Петър Димитров. Дори от Ройтерс се „хванаха“ и прогнозираха неуспех. И не щеш ли ( о, чудо на православното славянско широкодушие!), само часове след театрото на Калфин и Димитров, на сцената ( в един софийски пиано бар) се появиха заедно Първанов и Путин, които, както ни оставиха да вярваме, са постигнали посред нощ пробив и всичко завърши така, както …със сигурност е било планирано и договорено отдавна.

Сега, 14 месеца по-късно, драматургията подозрително напомня на римейк, но с една съществена разлика. Основните герои от пиано бара изглеждат махмурлии. Дали са сърдити един на друг, или заедно се сърдят на трети, който печели?

Индикациите за ролята на третия играч дойдоха от руски депутат, близък до „Газпром“. Ден преди форума в София, той даде воля на презрението си към софийската среща, заявявявайки, че „важните решения се взимат в Брюксел“. Ако неговите думи можеха да минат за обикновена реплика на газов лобист, то главният руски телевизионен канал придаде официозно значение на тази теза ( макар тя да тежи достатъчно и от името на „Газпром“).

Програмата на държавната телевизия „Время новостей“ отиде още по-далеч и заяви без заобикалки, че Брюксел е наложил на България да се откаже (!) от подписването на обвързва спогодба с Русия по проекта „Южен поток“, придвижвания от Москва противовес на проекта „Набуко“. С което се ангажира с твърдението за отказ на София от „Южен поток“ и едновременно с това съобщи на всички, включително на българските власти, че западният „Набуко“ и руският „Южен поток“ съвсем не са част от мирно съвместно съществуване, както се опитват да ни убедят нашите управляващи другари.

С обратен знак, но в потвърждение на тази истина, се изказа в София на срещата в НДК говорителят на германския енергиен концерн РВЕ Джереми Елис. По неговите думи, които не оставят мято за шикалкавене, решението за южния коридор за доставка на природен газ за Европа се казва „Набуко“. И точка по въпроса, по който Петър Димитров за пореден път ( в пълно съгласие и с Г.Първанов), се произнесе в познатия стил, заявявайки, че имало дебат по темата. Нищо, че Франс прес по същото време добави яснота като за начинаещи със следната забележка: потреблението в Европа рязко спада, т.е. необходимостта от два конкуриращи се газопровода става все по-малка.

В престрелката, също на софийска територия, се включи шефът на външния отдел на „Газпром“ Станислав Циганков, който директно заплаши, че ако Европа не иска руския газ ( нещо, което никой не е казал, но Кремъл разбира по този ревнив начин опитите на европейците да се преборят с руския газов монопол), то „Газпром“ щял да се обърне към азиатските пазари.

Ето в такава каша , със собствен принос в нейното забъркване, газят насред газовата война нашите управници. И макар да са затънали до гушата и да са се хванали гуша за гуша в разпределението на ролите, насред бъркотията има и една добра новина: този път в ролята на наши освободители са европейците -поне ако се вярва на самите газови поробители, вбесени, че някой им се меси в българския заден двор, където са свикнали да се разпореждат.

12 мнения за “Газифик(с)ация”

 1. Благодаря Ви чадо!От времената на граф Игнатиев и П.Шувалов,(които се опитваха да наложат свои виждания за руската експанзия в Азия или топлите морета),не бях “чел” и се радвал на такава и ледена и кристална чистота на мисълта,достойна за бележити
  руски и европейски знаменитости!!!

 2. ОБЪРКВАЦИЯ!
  Поздравления за поредната прекрасна статия!

 3. Представяте ли си какво им е сега на управленците. Ту ги облива отчаяние, ту надеждица просветва. Като ги обземе надеждата е по-кофти щото си викат “Ние пак ще управляваме, амо много са недоволните” и хоп вкупом решават да забранят протестите. Ограничавали свободите – голЕма работа. До толкова им свикнахме на простотиите, че и чл.1 от Конституцията да решат да върнат – нЕма да ни впечатлят. Сега са на гребена на отчаянието и всички трескаво търсят място да се гЪзификсират, но ексканцлера вече го зае столчето. Жалка работа. Току виж някой се вредил да съветва емира по европейските въпроси. Кой знае какви бози им се въртят в болните мозъци. Представям си какво става в съда сега – що документи се крадат, що бъдещи компромати ще се появят, . . . БЕДНА ни е фантазията, хора.

 4. Към Гора:
  Когато един Станислав Циганков се “цигани” и “скръцва със зъби на Европа “за Азия”,а Станишев си хортува с Барозу,че “ще се поправим” и обещава подкрепата ни за поста му”,като предполагаемо
  оценяван ответ за “активното” им усърдие за формулирането на проекта на декларацията от софийския двудневен форум,и като проява на солидарност на ЕК,към много пострадалата България от “кранчето и изклинчването!!”,все не умеем да чуваме,че “н е й н и т е и н т е р е с и с е з а щ и т а в а л и н а й – умоло в д о б р е и з г р а д е н а и н ф р а с т р у к т у р а с останалите части на европейската система”
  Както и отговора че за добре
  “аргументираната и мотивирана молба” /според Ст.Ст./ по “козлодуйските” компенсации,
  щели да решават окончателно в с и ч к и с т р а н и-ч л е н к и.
  Вие колеги, к а к ч е т е т е тези думи,когато са “нагърчени” в баластрата от “разнопосочен вой” между две енергийни лобита?
  Когато тегля чертата и слушам напъните на догановия Хр.Бисеров срещу кмета на София,за да го “окошарят” сърбите!!!и тези на целия народ десетилетия да проглушим света с годишнини,
  форуми и делегации,си спомням,как преди много години тогавашното УБО било отчело- ако е вярно!!!- изпиването на “много уиски” в детска асамблея “Знаме на мира”!
  Догога с това пиянство на един народ?

 5. Просто,част от едно малко интервю с мъртво вече ченге от бишето КГБ/ФСБ/ Федерално Бюро за Сигурност с малко информация кой е гражданина Путин и как въобще стоят нещата в Русия,защото май взехме да забравяме, само бегъл поглед:–„Един мой доверен източник се бе намирал дълги години в обкръжението на Путин. И бе имал контакти с престъпните среди в Петербург. Когато Собчак загуби изборите, изгонили Путин от всички постове. Той много се притеснил. Моят доверен човек го срещнал веднъж в някакъв ресторант и Путин му се оплакал, че е закъсал финансово. Не смеел да посегне на парите, които си бил скрил: следели го. МВД тогава се беше втурнало да прибира на топло цялата предишна власт в Питер, срещу Собчак беше заведено наказателно дело.

  Същата вечер моят човек — той се казваше Давид Двали — му дал две хиляди долара. По-късно, когато стана президент, Путин назначи Двали за свой помощник по икономиката.

  Макар че си имахме доверие с Давид, аз не работех активно с него, тъй като почти нямах дела в Питер.

  Но когато излязох от затвора, се срещнахме. Той ми каза:

  — Путин ще те гази и никой не може да ти помогне. Ще те смачка, защото още от Питер работи с узбекската група. Путин отдавна цица от онези момчета. Там играят общи пари и те ще те прегазят.

  „Общи пари“ — той каза същите думи, които беше казал и Миронов преди това.

  Давид ми каза направо, че Путин е свързан с престъпните среди. Не му повярвах: „Какво приказваш? Та той е президент!“

  Давид се усмихна:

  — Ами че той се занимаваше с металите в началото на 90-те години. Даваше лицензи за износ. Ти откога работиш по линия на организираната престъпност? В началото на 90-те можеше ли да се изнесе и кило метал, без да се работи с бандитите?

  — Не можеше — отвърнах.

  — Ами че бандитите бяха способни да прекатурват влакове, ако той въртеше тези работи без тяхно участие. Сега не можеш нищо да изнесеш, без да си платиш, камо ли тогава. Всичко това сега е под закрилата на ФСБ, на милицията. А тогава всичко беше под закрилата на бандитите.

  Седяхме в един ресторант заедно с трима познати и Давид говореше за Путин в присъствието на всички:

  — Володя много бързо обикна властта. Помисли си само — когато Елцин пътуваше, затваряха само половината на шосетата. А тръгне ли Володя — разчистват пътищата напълно. Това не е човек, на когото може да се дава власт. Той няма политически навици и някакъв по-различен начин на мислене. Може всичко да говорят за Елцин, но той беше политик. А Путин не е. И е опасен за властта.

  Давид си беше пийнал и не можеше да си държи езика. А на масата имаше човек, който ме контролираше по поръка на ФСБ…

  — Ти не му ли го подсказа някак?

  — Че как да му подскажа? Вече по-късно му казах: „Какви ги дрънкаш? Белята ли си търсиш? Утре на Лубянка ще знаят всичко, което ми разправяш.“

  После моят Давид беше застрелян. Научих за това от телевизията: убит е помощникът на президента на Руската федерация по икономиката. Говори се, че покрай него минал някакъв велосипедист и го застрелял. Уцелил го точно в окото. По вестниците писаха, че било във връзка с бизнеса му. Като една от версиите. Но аз знам, че Давид не се занимаваше с никакъв бизнес. Пък и един помощник на президента не може да бъде убит току-така.

  — От думите ти излиза, че обвиняваш Путин в лични връзки с контрабандата на афганистански наркотици за Русия и Европа? Не мислиш ли, че е прекалено?

  — Аз никого не обвинявам. Не съм прокурор, а оперативен работник. Анализирам оперативна информация. В какво се състои тя ли?

  Първо: два независими източника съобщават, че някой си гражданин П. играе с „общи пари“ с някой си Хохолков от ФСБ. Единият от източниците е убит веднага щом ФСБ научава за връзката му с мен.

  Второ: Хохолков закриля узбеките, които доставят афганистанските наркотици в Русия. При това живее като милионер, има възможност за една нощ да загуби на комар сто и двайсет хиляди долара.

  По-нататък: гражданинът П. прикрива Хохолков и притиска неговите опоненти. Прикрива също и някой си Ястржембски, свой близък сътрудник, който получава пари от същите тези узбекски бандити.

  По-нататък: гражданинът П. не може да не знае, че Хохолков и Ястржембски са свързани с наркобизнеса, тоест никой не го използва без негово знание. Нещо повече, в момент, когато са се вършили престъпления, гражданинът П. е заемал ключова позиция в голям северен град, който вече триста години се нарича „прозорец към Европа“. Известно е, че този град е основен пункт за прехвърляне на афганистанските стоки към западните пазари.

  У мен, като у нормален оперативен работник, се пораждат напълно обосновани подозрения по отношение на гражданина П. — че той е участник в тази банда. Какво необичайно има тук? Такива неща се случват под път и над път. Ти се учудваш, че гражданинът П. изведнъж става президент на Руската федерация? И аз се учудвам. Но нали по онова време не е бил президент. Той е бил само заместник-кмет на Питер. Ако кажа, че заместник-кметът на Екатеринбург, да речем, е замесен в подобна афера, ще се изненадаш ли? Не. Това ще бъде в реда на нещата.

  Нещо повече, ще добавя, че днес не само гражданинът П. се е издигнал и седи в Кремъл. За три години се повиши много и статусът на доставчиците на стоката боевиците на генерал Дустум. Сега те се наричат „Северен алианс“ и участват в борбата срещу международния тероризъм съвместно с гражданина П.

  Друг е въпросът, че данните срещу гражданина П. са основани върху оперативна информация и трябва да бъдат проверени. Ако гражданинът П. не беше президент, аз не бих публикувал всичко това, а бих завел оперативно дело срещу него. И ако моите подозрения получеха потвърждение, след година той би се озовал зад решетките. Но той е президент и е невъзможно тези факти да се проверят по обичайния начин. Освен това той е лице на нацията и отговорността му е по-различна. Ето защо той трябва да отговаря на всички тези въпроси пред обществеността. Но като начало аз искам да видя какво ще стане с вестника, който публикува тези въпроси.„
  Извинявам се за дългия текст, ако не Ви е било интересно.

 6. Опитвам се да си припомня романа ” Тримата Мускетари” на Дюма, които в същност са четирима, дали Ришельо употребяваше алкохол?

 7. Аз пък в едно съм сигурен, че Путин е виновен за световната криза.Мисля така защото Русия е виновна за предишните цени на петрола – защото Русия незнае друг метод за доходи освен петролът(и газта) и колкото по- високи цени толкова по-добре Путин го е постигнал с много подставени фирми. . И сега много русофили – американците им виновни за кризата, пък и всички се качили на “икономическото дърво” на американците и викат – те са виновни, като ви се клати клона “маймунки” намерете си собствено дърво, както се опитват да направят Китай. Защото световната икономика всъщтонст е изградена върху американската, като листенца. Комунизма се повали заради купуването на дипломи- Чернобил го доказа, и провала на тези страни, но Русия продължав в тази насока(нулево образование и преценка)!!!???

 8. Към Ангел:
  Драги Ангеле,и Илиева,и Гора и h i n k o f f възприемам,н а р е д с Вас като добннамерени.
  Но тъй като Във Вашия коментар може да има примесени и др. вкусове,които “не са за ракиено време”,не знам колко ще Ви помогне романа на Дюма,но когато и ако четете как Полшща оценява ползите от членството в ЕС,се запитайте все пак,защо все повече поляци са позитивно насторени към ЕС,в т.ч. с почти равен стаж в здравеопазване,земеделие,култура,
  образование и дали ни отива на хала поредна амбициознана цел за шрьодерска кариера облечена в глобални проекти,за които-да не ги отричам-тъкмо и постоянно се пренапряга бюджетно българския народ като държава.
  Като се понапрегнете и Вие около “припомнянето за моето пиянство,не забравяйте,че в Москва не са прости хора и следят и глобални и регионални изцепки,
  още от времето на диктрината “Кенан”,който пръв я лансира,а и Белият дом възприел като външнополитическа линия – загрявайки безполезността от самобичуването,което да
  “послужуело” за оправдание
  към злобата у всеки “труп”.
  Самата доктрина е на бял свят,когато Жуков е могъл да прегази Европа до Ламанша!!!Е и??
  Не “нокти” и революция,а еволюция и кой когато стигне до бленувания финал,без ежене било с е д н о,…. било с газови “кранчета!….и цена на пълзяща демократичност,както добре го е казала Илиева….
  Сега се натиска да пълзи и Молдова а им се дава знак и за визите!!!!
  Ако ме убедите,че стара Европа е доволна и щастлива от нашия заразителен пример,много добре,но макар и психясали – и живи и умрели – истинските наши съотечесгвеници си искат “своята България”!!!
  И тя ще е далеч по-честен и равнопавен п р и я т е л н а демократична и културна Русия,
  ако това помага в припомнянето!

 9. Поради “сана си”,Ви спестих “сочната част” от благословията кардиналска,
  вярвайки в искренносттта Ви,и спестих другия нерадостен глагол за… в е к а!!!!

 10. Ще си позволя да погледна нещата в `по-общ`план.Не съм специалист,но е очевидно,че за да се изгради такъв мащабен трансграничен проект са необходими някои задължителни условия.Освен суровината,Русия трябва да покрие политически проекта/видяхте Украйна/,плюс:технологии,техника,организация,подръжка,свободни капитали и още ,и още .Освен природния ресурс(при доста спорен начин на експлоатация),какво друго може да обезпечи страната Русия?Тази държава от първия ден на съществуването си,до днес-никога (или почти)не е била на нивото на останалата част от континента.Не вярвам на тази страна-и като намерения,и като възможности.

 11. А и Р.Иванов го е казал с 6 /щест/ изречения в т.ч. за в я р а и в ъ з м о ж н о с т и!!!!когато има вече знаци за връщането на б у м е р а н г а… по време на изборите…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.