Поморийска сол върху раната на Станишев

Станишев най-после се ядоса. Нищо не можеше да го извади от самодоволното му самонаслаждаване- нито настъплението на кризата, която според него нямало да я има тук, нито унижението да бъде третиран като слуга в предверието на руския президент Медведев, нито писмените опровержения на шефа на ЕК Барозу, които на практика го уличиха в лъжа или най-малкото в некоректно говорене от името на ЕС за някакво съгласие на Брюксел с предложенията да „осинови” българското правителство, прикрепвайки към него свои експерти.

Този път обаче премиерът се разсърди истински – посегнаха на дружбата му. Някакви си граждани на Поморие дръзнаха да организират и дори да осъществят успешно референдум. За разлика от Созопол и Бургас- успешно. Той не само се състоя, но и се оказа, че 23 000 души, повече от 60 на сто от хората с право на глас, отхвърлят проекта Бургас-Александруполис.

Това са цели 99 на сто от гласувалите! Чак е притеснително, като знаем на какво ни прилича. Дали пък безпомощната (според ехидните квалификации на властта и лично на Станишев) опозиция, не е манипулирала изборите, извивайки с немощните си опозиционни ръчички ръчищата на тройната коалиция?

Нещо такова му с привижда на сърдития премиер. Напускайки София, на път за Велико Търново, той отговори на поморийските граждани от Горна Оряховица. Направо ги заклейми, че са „изкористили темата”. Какво ли ще рече това?

Другарите са царе ( не само в коалирането с царе, когато им е изгодно) в гадничките намеци срещу несъгласните с тях, вменявайки им корист. И до ден днешен те най-сериозно твърдят, че през януарските събития от 1997 г. хората участвали в демонстрациите, защото им били раздавани пари да протестират. А мнозина от тях дори и вярват в това, защото отказват да приемат, че толкова много хора просто искаха те да се махнат от властта.

Ето че сега естественият рефлекс на хората да се защитят от доста мазния бизнес с руския нефт ( за който спокойно можем да заподозрем користни интереси под формата на тлъсти комисионни ), се посреща с гняв от министър-председателя. И с упреци за „изкористяване”. В какво точно се изразява „користта” на хората, чиито поминък и живот зависи от чистото крайбрежие?

Понеже гражданите на Поморие дръзнаха да поставят под съмнение договора с Русия ( който беше обявен от руските медии за едно от най-важните постижения на Путин за 2008 г. ), Станишев ги заклейми откровено: техният вот представлявал „необосновани политически спекулации на местно ниво”. Това заявява той на местно ниво в Горна Оряховица, където представил книгата си „Защото сме социалисти”.

На национално ниво и още по-нагоре ( на руско) политическите спекулации са позволени, така ли? Така е, но не само защото са социалисти, а и защото спекулират с интересите на България в полза на теснопартийните си интереси и широките си джобове.

17 мнения за “Поморийска сол върху раната на Станишев”

 1. Изобщо не ме интересува какво мисли и говори вече Станишев. Той ми е толкова ясен…
  Искам да благодаря на моите земляци от Поморие – те ме карат да вярвам, че все още може нещо да се направи в България. Кога ли и моите съграждани от граничното градче Малко Търново ще демонстрират подобно поведение? Дай, Боже,това да е колкото се може по-скоро…

 2. Браво на поморийци. Надявам се все повече гласове да въстават срещу продажните другари – предатели на земя и род.

 3. Поздравления, поморийци.Вие ударихте в земята всички българи.Така трябва да се отстояват интересите. Навремето зората на демокрацията започна в Руси с Комитет за защита екологията ,като че ли, сега нека от Поморие да започне събуждането на българите от комунистическата летаргия.:))))

 4. Дай Бог на изборите да се получи резултата в Поморие!

 5. Браво на Поморие. Почна се!!! Сега са на ред други градове в страната.

 6. Сещам се за мои приятели които пренасят венецуелски нефт до Флорида. Това не пречи на туризма на американския полуостров. Виж дребните политически тактики на местните тарикати ще ни лиши от един проект който ще донесе не само нови работни места, но и трайни приходи за разлика от съмнителните приходи от бетонните джунгли около Поморие, Несебър и цялото Южно Черноморие, уви. Гърците чийто основен поминък е туризма и чието море е пъти по-чисто от нашето не са никак глупави та да желаят този проект да се осъществи, но виж местните мекерета са готови да хвърлят кал и помия само и само нещо перспективно и общополезно да не се се случи. Проблема е с корупцията на местните управници които ще са отговорни за контрола това съоръжение да работи безопасно за околната среда. Да сте чули нещо да се споменава за зловонията и отровите които бълва и продължава да бълва “Нефтохим-Лукойл”? Няма и да чуете скоро, но виж тези които го вдишваме ежедневно силно “вярваме”, че дишаме “Кристален планински въздух”. Златев да си направи вила и да си заживее на някоя нефтохимска морава. Колко ли пъти белодробните и онкологичните заболявания в околностите са над средните за страната – или това е държавна тайна?

 7. Поклон – за смелата гражданска позиция на поморийци, а на вас, г-н Инджев – почитания за поредния брилянтен текст!
  И успех на изборите – на всички, които все още имат искрица съхранена надежда, че доброто все пак ще победи!

 8. До червения Валентин Киров

  Не смесвайте нещата с Флорида-несъвместими са. Когато ми покажете танкери пред плажа на Маями, тогава говорете.

 9. Валентин Киров не е червен, просто е доста тъп, което е нормално, съдейки по написаното от него.

 10. От kirov до Киров ,
  99 проц . са гласували с/у подготвяната екологична катастрофа , а един (1) проц. е гласувал за Станишев . Бедна ви е фантазията ,Киров , на какво ще заприлича затворения бургаски залив ,след първия нефтен разлив (това е само въпрос на време). Тогава ще стане – отровния въздух отзад / отровения залив отпред . И не си кривете душата , бетона по кайбрежието (90%), принадлежи на тези , които получават комисионните за нефтопровода . Колкото до гърците , те винаги са получавали “сухото” на сухо , само ние ще си преливаме нефта в средата на залива (така се прави в Нигерия). С три думи- аз съм доволен!

 11. браво иво, супер както винаги! преди време, когато се проведе неуспешният референдум в Бургас, в един форум наругах някакви идиоти, които не отишли да гласуват, защото било много студено, представете си такова непростимо безразличие към собствената съдба. тогава изразих надежда да не се случи да ги стопли нефтът, изтекъл в залива им от някой танкер, пълен с пияни руски моряци, та да се видят в чудо от горещина. Като светъл лъч е този израз на свободна воля у поморийци, дано дадат на всички пример как трябва да се постъпва в гражданското общество! И за да останат морето и небето сини, гласувайте за Синята коалиция!

 12. дано народът ни се събуди, тъй както се събудиха поморийците и се обединиха срещу мафиотизиранато, слугинско към ” големия брат” правителство. браво! . Има надежда за държавата ни
  еspero

 13. Поморие, супер сте! Да се надяваме, че министрите най-после ще се вслушат в народа си, чийто интерес защитават.

 14. Изглежда в България има мислещи хора.Браво поморийци.

 15. Ауууу …. ама много е гаден този Станишко …

 16. браво на вас бе опасни помориици сте:) жител съм на созопол и лично аз ходих да гласувам на нашия референдум обаче ние тука сме заспала работа язък че се похарчиха едни пари от общината.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.