БНТ употреби една смърт за възкресяване на масовото безсъзнние

Пропагандният флагман на властта БНТ този път надмина себе си, което е за отбелязване, защото не е лесно.

Обърнатата назад към „славните времена” на възхода на „телевизията” ( в единствено число, разбира се, как иначе) направи радостна връзка между тъжната новина за смъртта на американеца Майкъл Джексън и успехите на най-важния инструмент на комунистическата пропаганда в идеологическата обработка на лишеното от всякаква възможност за самозащита срещу държавния пропаганден монопол невинно българско население от времето на Живков.

Грозна картинка, с която като прослава на „славното” минало на Българската соцтелевизия, ни върна към годината под номер 1983. Тогава, както ни опресниха спомените, Макъл Джексън изгрял, ама и тук не е като да не е било празно откъм успехи. Тях ги олицетворявали по онова време поредните придобивки за зрителите в НРБ, поднесени от БТ.

От доста време по БНТ, бивша БТ ( нещо като вариант на БСП, бивша БКП), тече безпардонна агитация за заслугите на главния манипулативен орган на тоталитарната държава. Дикторски глас напоява безмълвните кадрите за „възхода” на Телевизията от времето на Живков с безсрамни клишета за този инструмент за масово озаптяване на свободното мислене от времето на комунизма.

Поредицата от носталгични излияния по адрес на комунистическата действителност, сервирана като сериал за непрестанния възход на БТ, тече в най-гледаното време от месеци. „Образоват” ни година по година със задна дата кога кое студио е било съградено, как е настъпила чудесната епоха на живковия зет Иван Славков.

Ползват си монополно архива, до който никоя друга телевизия в днешно време няма достъп ( поради абсолютно забранителните цени за тяхната употреба от „конкуренцията”). И си правят с него, каквото си искат. Както и със зрителите, които са в неведение за истината, или пък искат да чуят това, което тази пропаганда им сервира. Останалите явно нямат значение – те са „ненормални” да се интересуват от досието на главния пропаганден доносник на онези времена, както би казал др. Станишев, ако е последователен в оценките си за онези, които се интересуват от досиета..

Архивът на единствената от онова време телевизия е национално достояние. Абсурд е да бъде обсебен от една медийна институция на правата на „приемствеността”. Приемствеността, която ни демонстрират, е всъщност в завръщането към методите на обработването на масовото (без)съзнание с внушения, удобни на носталгиците, които обичат да се кичат с етикети като „бъдеще за България”.

На несъгласните с написаното предлагам да се запитат: защо ни показват избрани безмълвни картинки и ги озвучават с мазни комплименти за епохата на соца и неговата монополна телевизия, писани и нагодени към днешните новини, като смъртта на Майкъл Джексън? Да не би да става дума за „нямо кино”?

Ако другарите от БНТ претендират да са просто документалисти, макар и монополисти ( защото и със средствата на документалистиката може да се прави пропаганда, дори без думи), нека ни демонстрират поне едно публицистично предаване, поне една информационна емисия, от онова време. За да си припомнят забравилите и да се научат невръстните що е това откровена примитивна комунистическа пропаганда.

Онази пропаганда беше не просто идеологически подкована и еднопосочна. Тя беше инфантилна. Вместо нея обаче сега ни показват подбрани черно-бели картинки, оцветени словесно и пригодени манипулативно за днешна политическа консумация – та чак и Майкъл Джексън го употребиха посмъртно.

Говорим за 1983 година – времето, когато СССР вече се пукаше по шевовете от трусовете на вътрешното напрежение в условията на започналото „състезание с катафалки В Кремъл”, където един след друг измираха съветските (приживе разложили се вождове) Брежнев, Черненко и Андропов, а президентът Роналд Рейгън беше направил в САЩ своя избор да се противопостави на комунистическата империя, която нарече „империя на злото”.

Но тези „дреболии” от контекста на епохата явно нямат значение за зле прикритата идеологическа агресивност на кампанията на БНТ, която не просто пренаписва историята ( и простичко преписва от руските другари, които водят в Москва мащабна телевизионна пропаганда за шовинистична употреба на историята) за партийни цели, но и не се свени да употреби смъртта на един американски идол за „обезсмъртяване” на възкресената пропаганда от времето на неистовия антиамериканизъм на НРБ и БТ.

17 мнения за “БНТ употреби една смърт за възкресяване на масовото безсъзнние”

 1. Бих казала само едно – Опит “Империята на злото” да се завърне. Дали ще е успешен, зависи от всички нас на 5 юли. Дай боже да не стане тяхното завръщане(не че са си ходили, с изключение на едни 4 години), щото пак ще трябва да се излиза на улиците и всичко отначало – като в последните 19!!!! години!

 2. Драги съфорумаджии,драги съидейници,поне вие,които се считате за антикомунисти,статията не е просто в ДЕСЯТКАТА,тя е в ЦЕНТЪРА НА ДЕСЯТКАТА, тя е НАВЪТРЕ,НА ДЪНОТО НА ДЕСЯТКАТА !!! Поздравявам автора, с покорна благодарност. Точна фабула,точна мисъл,точни факти,точни названия,точни изводи. Моите скромни познания в облстта на публицистиката ,не позволяват да добавя нито една дума към материала,който може,да заповяда…
  Ето и малко минали неща. Когато в края на 60-тте и нач.на 70-те години ,американската и световната поп музика достигна апогея си, българските комунистически мерзавци се правеха,че не съществува такава област от забавната музика. Да се появи Елвис Пресли по БТ,това беше фантазия,а за Джексън Файф(където Майкъл подскачаше като на пружина),дума да не става. Доорс,Джими Хендрикс,Дженис Джоплин,Карлос Сантана, Темптейшънс,Блъд свет енд тиърс,Мармалейд,Мамас енд папас, Сърчърс,Нийл Даймънд,Кет Стивънс,Риър ъртс и десетки светила на американския поп, изобщо не бяха показвани по комунистическата телевизия. Гледахме напълно безстойностни буламачи от комунистическите имитатори,особено руските. И сега,тези бездушни ,нагли “душици”,имат поредната наглост да изговарят името на звезда като М.Джексъм и да правят връзка между неговото изкуство,с това на комунистическите нищожества. Не комунистическата наглост няма граници,те са извънземни,кой дявол ги създаде и наказа нормалните хора.
  Точно затова призивавам да се гласува срещу тях, но засега не намирам партия,която се е обявила за антикомунистическа,моля много хора да пояснят политическат доктрина на “синята коалиция”,но до ден-днешен нокой не я дефинира,дайте заедно да намерим някой,който е по-информиран от нас и да разгадаемнай-после, “Синята коалиция”,антикомунистическа ли е и ако да, с какво ??? Моля за помощ,ако трябва ще черпя,здаво ще черпя,само и само да се разберат тези неща.Исками се да гласувам и моите близки също искат,но не бихме гласували за никого,ако не е антикомунист. Ето,тук има хора,които са избрали “синята” идея,бе з да я казват коя е,аз търся антикомунистически организации,помагайте братя ,помагайте,затова сме заедно тук,нафорума ,да си помагаме,нали,или греша? Какво мислите Вие,Г-н Инджев?

 3. Пак в десетката, г-н Инджев! Ще се радвам скоро да излезете на екран и да разкажете на облъчения беден български народ някои истини от кухнята.

 4. Драги г-н Инджев,не е от вчера и днес,за да се заблуждаваме,че тъпото си остава тъпо,а употребата на прилагателни като перфидно,скверно,безсрамно,
  инфантилно,примитивно,
  просташко и т.н.,и т.н.,дори и да се връзва с масово озапатяване и империя на злото,няма как да бъде окачествено другояче, освен като стерилно,след дебати!!!
  Разбира се,и цъфнало та завързало!!!като отровно цвете ,особено в Кърджали,и няма как да бъде изкоренено,освен в
  “заслужен” отдих….

 5. Чудесна статия. БНТ си остава телевизия-слуга на силите, които теглят България назад към комунистическото минало. Осъзнато или не БНТ работи срещу Европейска България. С рекламата на старото социалистическо време, предизвиквайки носталгия в по-възрастните хора, тя манипулира общественото съзнание. Това се прави от определени хора, които не осъзнават, че работейки по този начин, отдалечават родината на собствените си деца от така желаната Европейска България. Поздравявам Иво Инджев за позицията. С удоволствие очаквам неговите статии. На хората работещи срещу интересите на България, бих напомнил за един концерт на Челентано, излъчен по БНТ. Чудесно шоу, оплюто в партийните вестници. Колко малко хора се осмелиха да кажат това което видяха- прекрасно забавление, удоволствие и разнообразие в скучния социалистически ефир.За това старо време, ли иската да работите и живеете господа другари служители в БНТ.

 6. Към Цонев:

  Благодаря…
  Използвам само да уточня, че не слагам под един знаменател всички работещи в една медия, в случая БНТ. Те са стотици и са всякакви. Нека това да е ясно ( а и по принцип се пазя да правя “портрети” на отделни колеги – нямам таова самомнение на светец ). Който иска, ще разбере, че засягам темата за това как изглежда “крайният продукт”на пропагандта, който произтича от екрана на БНТ.
  Надявам се, че ще дойде ден, когато самите работещи в БНТ ще намерят сили да възразят срещу това техните началници да ги позорят с приемането на поръчки за ретоградните агитационни предавания.

 7. Драги господине батман!
  В момента НЯМА медия (телевизия или вестник) която да допусне такъв автор и текст през вътрешната си и външна цензура!
  Само блоговете са ни останали, уви…

 8. Добре казано, отдавна и аз исках да напиша нещо за тази отвратителна рубрика на БНТ.

 9. България е обречена да е комунизирана,нищо не може да се направи,никаква истина не може да се изнесе,без да се одобри от комуноидиотите,още повече да допусне пред микрофон хора като Г-н Инджев. Кои са виновните,ами тези които ги избрахме да декомунзират странта и не си мръднаха пръста. Бившите наши хора не отвориха нито едно досие на комунистите-престъпници.(Не може никой да се бори срещу комунистите,а не изнесе истината за техните престъпления и лъжи). Те не отвориха и архивите по делото на Никола Вапцаров,представете си,неговия случай е от 1942г. И едва ли има сега хора,които пряко да са засегнати от съдебния процес срещу групата комунистически теророристи,осъдени по процеса. А нашите хора не го разсекретиха. Левчев дори казва,че лично Живков не му е разрешил достъп до тези документи,да, ама ние се надявахме да има разлика между комунистическия диктатор и президентите от СДС-Желев,Стоянов ,както и мин. председателите Ф. Димитров и Иван Костов. А разликата се оказа несъществена,поне по този проблем. А кой служител от архивите няма да изпъни заповед на горните лица,ако бяха наредили. Само можеха да кажат :” Ето ,това са нещата за Вапцаров,това са документите,четете и сами отсъдете коя е истината,защо е арестуван Вапцаров,защо е съден и защо екзекутиран”. Не,нищо подобно и “нашите” хора скриха от обществото истината за “съпротивителното” движение. А за паметниците на съветските окупатори да не говорим. Затова,сега същите съвсем не се обявяват за антикомунисти.
  Та,какво става,кой ще дефинира “синята идея”? Хайде поне Вие,Г-н Инджев се опитайте,не може да нямате някаква информация за нея.

 10. България се е самообрекла да е комунизирана!
  Всичко може да се направи, но ние българите НЕ ИСКАМЕ!
  А може би нашите избранници не искат/могат да променят нещо?
  За ПОСЛЕДЕН път давам гласа си за Костов.
  Не бива да има извъртания вече!!

 11. Братко,Робинзоне,мисля,че допускаш грешка,не че ние ,българите не искаме да се освободим от комунистическата захапка,а че захапката е много здрава. Втората причина е ,че народецът ни е слабичък,ама много слабоват,неук народ сме ние,въпреки определен процент достойни хора,повечето са шушумиги.
  Да,имаш пълно право да гласуваш за Костов,но той не е антикомунист,не разобличи комунчетата по никакъв начин,има до себе си,още по-силен човек на ДС и тандема е железен,ама не е антикомунистически. Напоследък той никъде,по никаквъ повод не се опълчва за борба срещу комунзма. Каже по някоя рехава фраза,ама вяло,неубедително. А бче ще се псуваш после,това е повече от сигурно…., но не те разубеждавам. Поне ти,можеш ли да ми препоръчаш за кого да гласувам,т.к. аз и моето семейство не гласуваме за други,освен за антикомунисти и няма да променим своите убеждения и държане,докато сме живи,моля за помощ…

 12. На мен от статията ми направи впечатления информацията за архива на БНТ. Мисля, че минута от него струва нещо от типа на 500лв. Наистина това органичава достъпа до историческа информация и трябва да се помисли например за създаване на накакъв канал към БНТ, по който да излъчват програма от преди 1989г. По БНТ Сат има някакви наченки на реализация на подобна идея (излъчват стари футболни мачове и т.н.), но би било интересно за голяма част от младите да видят за какво иде реч. Поне да добият представа що е то “тоталитарна пропаганда”. Иначе в момента, поне на мен, предаванията на БНТ ми допадат и смятам, че през последните години телевизията дръпна доста и като стил на коментар и като оформление на програмната схема.

 13. Г-н Митев,ама Вие сериозно ли допускате такъва вариант,комунистите сами да се разобличават,Боже мили,закакво говорите. Според Вашата логика излиза,че един ден ще пуснат архивни кадри от съдебната разправия с техния Трайчо Костов,ама недейте така,не заблуждавайте хората с нереални тези. Те не са разсекретили архивите за техния функционер Вапцаров,който е съден преди Девети,а Вие се надявате да се разобличават с дивотиите след Девети,недейте така,бъдете реалист.

 14. Добре, де, ясно е, че г-н Инджев ненавижда всичко, свързано с оня период на държавата ни, наричан “комунистически” (…или поне така тръби).
  И понеже няма как да се престорим, че държавата ни е стояла 50 години на “пауза” във времето, или ще трябва да ги преглътнем и продължим С тях като част от миналото си – която част няма как да е само черна, както се опитва г-нът да я представя – или да се откажем от странатас и.
  Във връзка с това, предлагам на г-на да емигрира на Запад. И толкоз – да не мъчи нито себе си, нито нас.

 15. Към Ясно:

  Г-н Ясно, явно сте от тези на които всичко им е ясно- няма да определям какво означава това…То е ясно…Но не ми е ясно, поради что се мъчите да четете нещо ( което не ви е ясно), като можете толкова лесно да си спестите мъките- четете си комунистическия манифест и толкова…Иначе излиза доста мазохистично от ваша страна.

 16. Искам да ви кажа че сата на БНТ е мого (сух). Искам да ви попитам дали сте влизали в саитовете на БТВ и НОВА тв.Там без проблем се ориентирам каде има клипове или нещото което ми тябва.В тези саитовете има картинки и място където да си напишеш коментара а не да търсиш половин час.
  (търсачката ви е бавна и моля оправете я)а в отношение на това БНТ употреби една смърт за възкресяване на масовото безсъзнние не ми хареса

 17. Към Петкан:
  Този твой искрен зов за помощ просто разби леда в сърцето ми. Та ето какво. Не бих казал, че народът ни е прост, но че има егалитарно (комунистическо) възпитание това смея да го твърдя без никакви угризения. Ние трудно понасяме различието, таланта и способностите на другите. И все очакваме някой нов лидер да ни строи в здрави редици. Няма такъв в България! Може би сега се ражда. Преди време попитах Костов в неговия видео-блог откога е антикомунист. И знаеш ли какво ми отговори? “От 1974 година.” Е, на това вече му се казва “хубава работа, ама циганска”. Той бил антикомунист от 1974 г.! А, ти откога си Петкане? Веднъж пред Белия дом за среща с Рейган се наредили няколко антикомунистически лидери от Източна Европа и Азия и Рейган бързайки казал на журналистите: “Имам среща с някакви комунистически лидери, но не знам точно какви.” Нали не се съмняваш, че Рейган беше антикомунист? А що се отнася до досието на Вапцаров, най-добре информиран е Марин Георгиев, който го е чел цялото. Доколкото аз знам, Вапцаров не е осъден на смърт заради “Моторни песни”, а защото е хвърлил бомба в българската казарма в Скопие и е убил няколко войника. Т.е. за терористична дейност. И когато майката на Вапцаров (която била интелигентна жена – завършила е Американския колеж) помолила царя да помилва сина й, той отговорил: “А какво да кажа на майките на убитите войници?” Та, написах горното с едно-единствено послание, разкажи всичко на децата и внуците си и гласувай само за тях!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.