“Всички маскари” отмъщават с отвращение на медийната байганьовщина

Знаете ли кой е най-консенсусният въпрос за българското обществено мнение? Може и да знаете, ако си давате сметка, че сте сред онези 97% българи, който според агенция Buzzdash.bg, , цитирана от сайта Frog news, смятат българските медии за корумпирани.

Само 2 процента са на обратното мнение, и само 1 процент от анкетираните нямат мнение. Е, такова единодушие на мненията в България не съм срещал по никой друг въпрос.

Колко ли трябва да са отвратени читателите, слушателите и зрителите, за да стигнат до такава крайност? А е крайност, защото не е вярно, че всички медии са корумпирани. Гарантирам това с името си за пред онези, за които то значи нещо, както и с 30 годишния си опит на журналист. Има островчета на почтеността в българското медийно пространство, но и те са залети от инерцията на общественото мнение, според което всички медии …”са маскари”.

И какво от това, че съм прав, че хората не са прави да обобщават до такава степен. Важното е, че те така мислят и е интересно да се запитаме защо е така?

Това е отмъщението на хората, които вече 20 десетилетия биват систематично убеждавани от преобладаващите публични трибуни, че „всички са маскари” и ето , че те повярваха. И сложиха в кюпа медиите.

Както се вижда, подобно на убийците на Алеко, които му отмъстиха лично за сарказма срещу обобщаващия за такива като тях образ на Бай Ганьо, хората са готови да лепнат колективна присъда над медиите в България.

Една от причините за тази реакция е лесно забележимият за всеки факт, че медиите са най-недосегаемата за критиката и правосъдието територия. Изборите събуждат медийни шефове и техния апетит като на мечки след зимен сън- жътва е за тях. Публична тайна е, че под масата се раздават големи пари в медиите. А и на масата раздаването само привидно е регламентирано. Истински „вкусните” хапки отиват по благоволението на силните на деня при най-близките им трибуни и никой не може да ги принуди да се откажат да ги захранват с напълно легален кетеринг под формата на рекламни договори, благосклонни рейтингови интервюта и други подобни в брой и по банков път..

Но от тази публична тайна не следва нищо (по силата на закона). Освен стаен граждански гняв и желание за отмъщение чрез презрителното отношение към медиите изобщо.

Трудно ще намерите гилдия, която да не е попадала в публичността чрез свой представител, уличен в корупция – лекари, архитекти, магистрати, чиновници от всякакъв ранг и дори министри най-малкото биват публично подозирани. Колкото и да няма ефективно правораздаване и възмездие, все пак нещичко се случва Нищо подобно няма по отношение на медиите. И разговор на тази тема няма дори – къде да се води, в парка ли?

Тази недосегаемост е доловена като дразнител и повод за сурова колективна обществена присъда чрез анкетата на Buzzdash.bg , клон на американската агенция, наета от Обама за успешната му предизборна кампания. И без да са медийни „специалисти” гражданите са разбрали кои са най-ценените галеници на тази власт, за която овладяването на медиите е приоритет.

Излиза, че „всички маскари” смятат, че за медиите важи внушението „всички са маскари”. „Маскарите” си отмъщават.

Честито на победителите! Те трябва да са доволни. Сигурно се подхилват удовлетворени в своите кабинети и офиси при вида на тази братоубийствена гражданска война в техните нозе и се вдъхновяват за нови речи в защита на „националните интереси”, „европейска България” и други такива дъвки за маскари.

11 мнения за ““Всички маскари” отмъщават с отвращение на медийната байганьовщина”

 1. И тъжно и жалко като при грубо прикарване на овци към кошарата с общо 7-8 “набелязани”,които се щурат наколо като метиляви и с едва-едва различими “европейски каузи” като подивели добичета пред скотобойна…но не и за разговор,още по-малко в парка!!!!
  …защото “пировата” победа е налице с вече евро-“прикоткани”,а други като локално-подозрителни …държани на синджирче!!!!за да слушкат и да не им се случи случка!!!
  Сега вече наистина всичко зависи от народа,иначе “печените” ще активират сценарий за бавно и мъчително отстъпление!!!

 2. Iskah da polucha sportna informatziq, a eto kakvo namerih:
  http://www.sport1.bg/sport1/node/141489
  Nqkoy moje li da mi razqsni poslanieto na tova razpaleno slovo, adresirano kam interesuvashtite se ot sportni novini? Pravqt vpechatlenie ustavno podstriganite mustachki na jurnalista…

 3. Само “Янето” и “Ковашки” били ковали скубане от НДСВ-то!!!
  Емиле,Емиле,кой ли те в таз люлка залюля с бабушерка няня,да нанкаш…а и куто сняк зъпръска ,що шъ павиш ти зимъска?
  Нал нема да гу има ВИП бръдърът?
  Врло интересенатно,би рекъл Негово Величанство,као човек кой не е за нища “анти”!!!

 4. Един фрагментиран парламент с мъжкарски премиер не изглежда желаното и очакваното с поизносено,поувяхнало кметуване и допълено от твърдолинейна ДВСДБ и умерен СДС,за доизпилване на общата необходимост от хора на действието,като логични партньори на Б.Борисов.
  Ако И.Костов и М.Димитров не съумеят с дългосрочно виждане,да превъзмогнат още “жълто” по устата в обстановката на висш пилотаж,зорлем, ще докарат неимоверно заплетени фрагментирани и не особено жизнени представителства на леви-център-десни вариации,
  които, веднъж разкъсани от експертно съзвездие начело с Мегелна Кунева,като кабинет на националното единство,ще задържи крехкия баланс с някаква степен на единство.
  А ако и “Атака”- единствена – с добра дума за Б.Борисов,се задържи на нишата на конструктивното начало, ще имаме безпрецедентно решение в сложни времена,когато на света му е най-малко до нас!!!!

 5. …ДВСДБ,да се чете ДСБ.Съжалявам за грешките при писане!

 6. Към NG

  Ами малко съм “отвеян” ( баба ми все каваше, че съм говорил “на отплес”, което май означава каламбур или игрословица на стари години), не мисля много за тези неща.
  Така че – благодаря за подсещането…

 7. Много коректна и правдива статия, ама когато фактите говорят и боговете мълчат.Иван Бедров се извини в блога си от името на журналистическата гилдия затова че българските граждани не са навреме и коректно информирани.Защо след като Ахмед Доган изрича “крилатите” думи на 18.06.2009 г. при положение, че е имало камери на телевизии и представители на други медии, чак на 25.06.2009 г. се обръща внимание на това.Това ли е свободата на словото, за която искахме промяната след 1989 г?Или медийните “Бай Ганьовци” пак са се опитали да ударят “Келепира”?Защо г-н Инджев, напред излезе най-поквареното и ретроградно поколение журналисти, които търгуват “Свободата на словото” в банкноти и други ценни предмети?Нима затова доста хора през тоталитаризма им беше разбит живота напразно?Въпросите са много тежки, но отговорите им още повече.

 8. Какво да правим, г-н Инджев, като сме алергични към някои дразнения. Когато вас уволниха от БТА, когато ви изгониха от БТВ, когато Явор Дачков изгониха от БНТ всичко това сенсибилизира. Сега обаче май изгониха Дачков и от RE:TV, защото го има в програмата, но не се явява сутрин с Изгубени в пресата. И никой не ни казва защо. Нито Иван Бедров, нито София Червенкова, най-близките му колеги. И понеже това “изчезване” става малко след като той взе негативно отношение към подкрепата за Синята Коалиция, алергията веднага се прояви и кожата ми пламна. До сега винаги съм гласувал за СДС, но ако се окаже, че алергичната ми реакция не е случайна, май този път ще трябва да гласувам за някой друг по здравословни причини.

 9. Г-н Инджев, още един съвет ще прибавя към NG, ако може линка на самата страница да го пишете с латински букви, а не с кирилица, защото ако искам да “споделя” дадена статия не мога, защото браузъра не разпознава кирилицата.. и става малко объркване.

  Поздрави!

 10. А възможно ли е,да не са корумпирани…?
  Те винаги са били корумпирани,само малко ,след падане на комунистическата диктатура имаше светлина… България сега си е също диктаторска страна,но не чк толкоз авторитарна,лидерите на комунистическата партия се сменят и възникват различни проблеми,уливки,компроментации и пр. Но всичко се контролира от тях и скоро това статукво няма да се промени,който знае,нека каже защо???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.