Министър без дисаги

По казуса с бившия агент на ДС Божидар Димитров, когото премиерът Борисов назначи за министър ( макар и без дисаги, наричани напоследък „портфейл”) „имам право да мълча”. Знам, че всичко, което казвам, може да бъде използвано срещу мен.

Бих могъл и да се спотая и да се направя, че няма такъв казус. Но това не го умея- от две десетилетия твърдя публично, че тайните служби на комунистическия режим подлежат на изобличаване. Каквото и да ми струва, няма да се откажа от тази теза.

За краткост и по аналогия ( с Р.Овч, ББ и др.) предлагам да си говорим за казуса Божидар Димитров като за БоДи. Не очаквам с това да е съгласен „еврибоди”.

Неочаквано за някои искам да опонирам на претенцията в настоящия кабинет да няма БоДи. Нима това е реалистично условие за подкрепа на кабинета Борисов? Става за политическо обозначаване в предизборна обстановка. Но не върши работа срещу управление, което за пореден път, може би окончателно, слага точка над терзанията около нечистото минало на чисто новите управници.

Какво още да няма в кабинета на ББ? БоДи поне е ясен (като бодигардът на Тато и Симеон, както припомни Би Би Си). А какво друго е ясно по отношение на назначенията? Почти нищо. Да ви напомня това на нещо познато за непознатите лица, които ще ни управляват?

БоДи може да е едър случай, но не достатъчно, че да бъде превърнат в препъни малкото камъче, което преобръща каруцата. Не пледирам за отказ от принципи в отстояването им по отношение на ДС и нейните горди с миналото си БоДи. Предлагам да се намерят други тактики, достойни за тази стратегическа битка.

34 мнения за “Министър без дисаги”

 1. Моето мнение за Божидар Димитров, който титулуват с професор, а той не е такъв, е противоречиво. Не защото е лош историк, напротив като негов колега му се възхищавам. Едно не мога да приема, все търси на хляба мекото и на партийната конюктура лекото. Усети на къде духат ветровете и неднага се преорентира. Навярно от това се учил от Левски, Ботев, Стамболов и пр. силни и умни българи.:-)

 2. Агент за българите в чужбина
  Атанас Чобанов*
  23 Юли 2009

  “Иванчо Йотата, както казахме, е твърде честолюбив човек, не позволява никому да го обижда, бои се от турците и се води все с учени хора. Той взема участие във всичките сериозни въпроси, които се възбуждат в Джаковото кафене,и може да се препира успешно с учител Гатя по филологията, с Хаджи Атанасия,който още припознаваше гръцкия патрик— по черковния въпрос, а с Хаджи Смиона, дори и с по-учени хора — по външната политика.
  Прочее Иванчо беше ученолюбив и не се мислеше за прост човек. Той преди няколко време например, в кафенето беше казал на господин Фратя по повод на българското правописание: -Време е, ние, учените, тоест, да се соберем и влезнем в соглашение…трябва да оправим язика и прочия.

  Той се изразяваше по книжовно и говореше на мющериите си:- Вчера ми дойдоха маслини от важна степен и с твърде способна цена.”

  Иван Вазов, “Чичовци”

  Едно от най-скандалните “прощални” назначения на Тройната коалиция беше уреждането на червения зам. – социален министър Димитър Димитров за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Българските граждани зад граница реагираха моментално с подписка против назначенията на “стари червени муцуни”. Те припомниха, че БСП е получила едва 6% от гласовете на българите извън Турция и, че са гласували масово в синьо за ГЕРБ и Синята коалиция.

  На фона на тези резултати, показващи воля за промяна и реформа, назначението на Димитър Димитров – “стар партиен функционер на БКП и БСП, завършил политология в Москва през 1989 г” е “наглост и безочие” – пише още в подписката, подкрепена до този момент от 750 души на адрес http://www.bgpetition.com/abroad/

  Очевидно Бойко Борисов ги е чул и разбрал както си може, защото назначи за министър, отговарящ за българите в чужбина, една “новопребоядисана муцуна” в лицето на Божидар Димитров Стоянов.

  В какъв цвят точно е пребоядисан отговарящия за диаспората не е много ясно, но бие на нещо средно между сребристо-сивото на ГЕРБ, чийто депутат се явява и ръждивото на “Атака”, заради националистическите възгледи, които споделя.

  Ясен е предишният, червен цвят на новоизпечения демократ Димитров, член на БСП до 11 юни тази година. Ясно е, че Божидар Димитров е бил агент на Държавна сигурност, работил под псевдонимите на българските ханове Кардам, Тервел и Телериг.

  Ясно е също, че не счита себе си за “политическа цветарка”, което личи от следните му думи: “Няма да напусна БСП. Аз не съм политическа пеперуда, която скача от партия на партия. Бил съм в БСП в най-тежките й времена и за това особено ме боли, когато някои хора, които са членове на партията от 4–5 години, ми разправят, че съм предател.”(пред агенция “Фокус”, ноември 2005 г.).

  Споменават Божидар Димитров като професор и често слагат едно Проф. пред името му, но според Закона за научните степени и научните звания той няма такова звание, защото е бил старши научен сътрудник II степен. Това в най- добрия случай отговаря на “доцент”. Не съм чел някъде Божидар Димитров да уточнява този деликатен момент в научната си биография и скромно, като истински учен, да поправя журналистите, които са му дали научна титла вместо колегите му историци.

  В научните среди титла не се дава, защото респектираш публиката в Джаковото кафене, а се защитава в дебат с утвърдени и известни учени.

  Преди да заема позиция за тази номинация трябва да направя едно уточнение кои са българите в чужбина. Едно е да отговаряш за хората с български произход и самосъзнание, живеещи като правило в посттоталитарни страни като Украйна и Македония, друго е да претендираш за доверието на българските граждани, избрали да живеят в демократични западни държави.

  Последните са мостът, който свързва България с модерните демократични ценности. За тези хора, към които се числя и аз, номинацията на Божидар Димитров е скандална и неуместна. Тя показва, че новият премиер Борисов разбира от институции и управление, колкото да направи паралел между “агенция” (за българите в чужбина) и агент (на Държавна сигурност).

  Но да не бързаме с категоричното осъждане. По моста между задграничните демокрации и България текат освен пари и трудови навици, също и ноу-хау, толерантност и политическа култура. Нека дадем шанс на човека Димитров да надделее над агента Телериг. Например, като направи следните публични изявления:

  – да се разкае за битността си като агент на ДС и да осъди безапелационно престъпния комунистически режим;

  – да призове президента Първанов, чийто поддръжник и съветник се явява да си подаде оставката. Като основание може да изтъкне, че Първанов излъга за миналото си като агент Гоце и не се разкая за това, както и че президентът опозори българската нация с навеждането пред Путин за енергийните проекти и с бракониерските си подвизи в Узбекистан;

  – да декларира, че ще работи против премахването на двойното гражданство и за електронно гласуване, за да се включат като избиратели повече българи в чужбина, ще иска прочистване на дипломатическите служби от ДС агенти и синекурни “наши хора”, ще инициира програма за пълно административно обслужване в консулствата, за въвеждане на десетгодишни паспорти и прочее належащи реформи свързани с българите в чужбина.

  Също така, за да конкретизира мерака си към професорството, няма да е зле Божидар Димитров да напише хабилитационен труд и да стане старши научен сътрудник I-ва степен, или да кандидатства за професорска катедра.

  Така той поне ще се постарае да постави точка над i-то. Друг е въпросът дали ще хване дикиш (да ми прости “професора” за турцизма). За мен лично каквито и да са имената и титлите на новия вицепремиер за българите в чужбина, те винаги ще бъдат следвани от едно сочно: “И е бил агент на ДС.”

  *Атанас Чобанов e журналист, доктор на науките по лингвистика от Университета Париж-Запад

 3. Ако Б.Б. наистина се е учил от Симеон К., след 2 дни би трябвало да оттегли кандидатурата на Б.Д.

 4. г-н Инджев, Божко ви е колега!
  И вие сте доносник на службите!
  Какво сега не уцелихте партията, за която да пишете!
  Лустрацията трябва да се приложи и не само за националисти и ксенофоби като Божко, но и за псевдо сини кото ВАС!Защото разликата е само в имената!
  Поздрави от Англия!
  🙂

 5. И на мен много ми мирише, че цялата работа е за отвличане на вниманието. Въпросът е, какво се опитват да прикрият с цялото викане по Божидар Димитров? На Бойко му е било абсолютно ясно, че ще се надигнат гласовете…

 6. Предполагам, че БоДи е поставен там за отвличане на вниманието. Това ми напомня за един приятел на времето, който проектираше кораби. Неговата тактика беше да предложи очевидно неподходящи и неприемливи решения за очевидни неща; например 3 тръби минават по средата на палубата и между многото недостатъци на едно такова решение на първо място излиза неудобството, че всички се спъват в тези тръби. И какво се получава -всички ексерти, технически съвети се хващат за тръбите и не гледат нищо друго. Кипи безсмислен труд, пишат се критични бележки, възражения и т.н. и никой не обръща внимание на съществените неща. И когато всички останали концепции са приети без особени забележки, тогава забележките за тръбите се приемали, поправките направени и всички доволни. Този урок ми е много важен, защото понякога за да си свършиш важната работа на спокойствие, трябва да се “прострат” едни тръби на палубата, за да се “спъват” всички в тях, буквално и преносно. Та имам едно подозрение, че БоДи е поставен там за отвличане на вниманието от главното направление. Нали знаем, че нещата обикнновено не са точно както изглеждат. Не знам, понякога изпадам в глупавата ситуация да търся подтекст, където текст няма, но времето ще покаже.

 7. Господин Инджев,
  Учуден съм от тъпото и лицемерно поведение на Мартин Димитров (на 32 години) и СК!
  Не мога да разбера тези хора какво искат! Смятам, че ако една седмица сините лидери помълчат, по-малко глупости ще кажат!
  А що се отнася до въпроса за ДС мисля, че колко по-бързо “автентичните” десни решат този въпрос за себе си, толкова повече ще спечелят на следващите избори!
  Тъй като винаги съм гласувал за Синята идея (СДС и ДСБ са двете страни на една монета) позволявам си да кажа следното: на последните избори за НС бях решил да гласувам за ГЕРБ (да изметем БСП от властта), но когато посегнах към интегралната бюлетина се сетих за двама приятели, които много уважавам – единият безкористен основател на СДС и ДСБ Кюстендил и другият известен журналист (бивш главен редактор на в-к “Демокрация” и водещ на предаването “В десетката” по ненационаланата БТВ) и реших пак да гласувам за СК, за да мога тези хора да гледам честно в очите!
  Та моля СК да не разочарова последователните си симпатизанти!

 8. А не ви ли се струва подозрителен прелетът На БоДи от БСП в ГЕРБ в последната възможна минута? Буквално в последната, преди да изтече срокът за регистриране на листите? След минали изявления, че държи на партията си и не е “политическа пеперуда”? Кой го засили така, че да прелети без смущение това политическо разстояние?

 9. Кратка и НЕВЕРОЯТНО силна статия, анализа на Г-н Инджев е непробиваем,браво !!! БоДи е най-циничния учен-историк,ако априори допуснем,че е учен и истински историк. Поради технически причини,не знам ,дали споменаването на Б.Д. като агент на ДС ,отговаря на истината,моля Г-н Инджев,или някой друг запознат, за потвърждение , истински факт ли е това??? Поведението на комуноида БД е действително такова,като на служител от ДС,но е добре да се знае дали в действителност е бил такъв.

 10. Действително най- будната част от българите отиде да живее и работи в държави с доказана демокрация. Не ми е ясно обаче този г-н Димитров, като какъв се явява? Началник на посланиците и консулите на Бг в чужбина? Нали си имаме министър на външните работи за тази работа? Не пожелавам на никого да му се случи да поиска помощ от българско посолство някъде извън България.Жална ви майка, какви търтеи и колко корумпирани лайнари са населили тези поилки!

 11. Поздравления, г-н Инджев, много точна позиция!

  Ясно е, че в момента се мерят мускули и се опипва почвата кой върху кого и как може да влияе. Но е добре да се прави разлика между отстояване на принципи и опониране “на парче”. Особено ясна е разликата между двете, като сравнява човек решението за (на практика) лустрация на 41-вото НС от една страна, и от друга – насоченото срещу Б. Димитров искане за поименно гласуване на правителството.

  Вярно, инерцията на предизборния дебат ще продължи още малко – нормално е. Но в работен режим Синята коалиция трябва вече да се бори не толкова за сърцата, колкото за умовете на хората. И би следвало да отчита това при обмисляне на парламентарните си действия.

  Защото умовете на хората са си на място. И чакат, и наблюдават внимателно.

 12. ‘Няма да напусна БСП. Аз не съм политическа пеперуда, която скача от партия на партия. Бил съм в БСП в най-тежките й времена и за това особено ме боли, когато някои хора, които са членове на партията от 4–5 години, ми разправят, че съм предател.”(пред агенция “Фокус”,ноември 2005 г.).
  що е то политическа пеперуда,без дисаги за събиране на келипиреца? б.б. говори,че е с него последните три години,но се подписва,че не е с бсп?

 13. Към Гергана:

  Много мило…само че точно вие се изявявате като доносник с твърдението, че съм бил доносник. И как точно предлагате да се приложи лустрацията към мен като към “псевдо син”? Откъде точно да ме изгонят още, за да ви стане хубаво в Англия, откъдето пращате доносите си?
  Аз пък предлагам клеветници, като вас, да не се обаждат, ако няма какво друго да съобщят, освен клевети.

 14. Петкан пита: не знам ,дали споменаването на Б.Д. като агент на ДС ,отговаря на истината,моля Г-н Инджев,или някой друг запознат, за потвърждение , истински факт ли е това???

  В днешния брой и в предходния – от миналия петък на в-к “Гласове”, Мария Дерменджиева представя извадки от досието на БоДи.Материалите са получени официално от Комисията по досиетата.
  Ако не можете да си набавите хартиеното издание, вижте в нета.

  Поздрави за чудесния коментар на Иво Инджев!

 15. Вчерашното изявление на ББ по БТВ ,че е направил БД министър защото освен ,че му бил приятел(sic), бил и от “добрите ченгета” придружено дори със заплаха за предсрочни избори е потресаващо…..и може би по своему показателно за бъдещото управление.
  Но без да съм фен на ББ съм склонен да го оправдая в известна(много малка)степен.

  Вина за гнусното явление БоДи носят други :

  1) Мижавата българска историческа колегия сред която не се намери нито един неин представител, който компететно и аргументирано да докаже,че БоДи не е никакъв историк ,но парашутиран от ДС и “една щерка на член на политбюро”в съсловието притежател на диплома от истфак на СУ.

  От 1994 г.,когато реликтите на ДС започнаха „разработката БоДи“, до сега ,нито един представител на колегията не откликна на въпиющата обществена нужда ,последователно и целенасочено да се разкрива същноста на БоДи като повърхностен историк, който няма НИТО ЕДИН собствен и КАЧЕСТВЕН научен принос,който само бездарно плагиатствува.
  И който в паузите между писането на псевдонаучни книжици,гордо наричани “монографии” ,твори един след друг фрапиращи гафове -от случая с “защитата” на кражбата от ДС на “История славянобългарска”, до случая с “Боянския майстор”

  2)Българската Божем “разследваща” журналистика,която от 2001 г.не направи нищо за да разкрие целия фалш на авторската легенда на БоДи ,че бил от “добрите ченгета”…….защото бил открил стотици хиляди( sic)страници „неизвестни“ исторически документи.
  Нищо по-далеч от истината !

  Достатъчен е само един компетентен поглед върху досието на БоДи,макар че е почистено,фризирано,нагласено и изобилно покрито с бригоаспаруховска пудра.

  Още от първите му страници ярко цъфва облика на неособено интелигентна особа,решила да направи кариера в ДС поради дефицит на други лични качества и достойнства.

  Уви,за съжаление, дори закъснелия опит Мария Дерменджиева от миналата седмица ( “Гласове”броя за 17-23 юли)не е убедителен.

  Та за това и в лицето на този пишман-патриотин ,ще сърбаме дробената от видни историци и видни журналисти ,и от 15-на години попара “Бо Ди”

 16. Безспорно прав сте, за кой ли път, г-н Инджев! Почитания!
  В контекста на финала на написаното от Вас – си мисля за Сините – за способността им да мислят стратегически – могат ли го? Което, може би, е най-сериозният проблем. Респективно, докъде ще ги доведат подбраните тактики???. Напр. вчера, не трябваше ли да се атакува гласно/шумно принадлежността на БоДо като партиен член буквално до 12 без 5. А вторият аргумент (уж между другото) – че е принадлежал към ДС. За второто (ДС) така или иначе е гарантирана реакцията на българите в чужбина – т.е. – вторият акцент се поставя от тези, които са пряко засегнати. И аргументете стават два, и то сериозни. Тогава Б.Б. щеше да се чуди какво да отговори – нали нямаше да допусне БСП да управлява??? Той щеше да се поти, а не те (СК) да изпадат в позицията да обясняват принципите си. Ако това е проблемът на сините – способността на стратегическо мислене и тактическо планиране, определено всички демократи в тази популистко-комунистическо-полицейска държава имаме сериозен проблем.

 17. Не мога да харесвам, не мога да проумея упреците към СК, заради това, че те са такива, каквито всички би трябвало да са! Аз съм член на ДСБ и съм гласувал за синята коалиция не за да са патерица на ББ, а за да са такива каквито са! Не мисля, че селския тарикат само защото е безобиден е снижаващо вината обстоятелство. Божи е неподходящ поради следните причини:
  1а – различен е от всички свои колеги от ГЕРБ по това, че лесно дори в ефир се забелязва социалистическия му нрав да слуши първо на някой и на нещо (какво е то се сменя през годините)
  1б – арогантен е и високомерен – стига вече с политици в правителството притежаващи тези качества
  1в – след като си добър историк (а той е такъв) защо не можеш да се учиш от историята
  1г – не е осъзнал, че пролемът не е в лидера на Партията (че е Станишев или друг), а че е в самата партия. Не може да си позволи нито един нормален човек, който познава историятана БКП/БСП да симпатизира на този динозавър (просто е античовешка партия)! Със същия успех какво му пречи да симпатизира на турското робство – разликата е само в думите и обичаите – подтисничеството е същото.
  2) Сътрудничил е на организацията убила толкова превъзходна личност на първо място и след това писател като Георги Марков! Да и Вие г-н Инджев сте сътрудничил на тази организация, но през всичките 20 години сте доказал с нещо, каква личност сте! Божи какво е доказал като до онзи ден лидер му е бил онзи, който съсипа страната ни за пореден път с познатия апарат по познатия механизъм.
  Вас Ви пречха да сте в БТА, да работите в бТВ. Вие не понасяте Първанов, без лицемерно да си мълчите като ББ по негов адрес! Ако някой сътрудник на ДС за мен нещо е доказал, че не е каквото би могло да бъде – то това сте Вие г-н Инджеев – не Божи. ДО известна степен и Г. Коритаров. Аз мога да простя на хората, които в р. Свободна Европа през много тежки периоди са ме радвали с анализите и коментарите си – но какво да прощавам на Божи?
  На Бойко вярвам доколкото стои пред мен образа на БСП и ДПС. Но престана ли да мисля за най-ниските и долни явления в българската политика – при БойкоБ се забелязва нещо опасно – слаба принципност в политиката. Заради слаба принципност в политиката – днес може да си десен политик, утре да си десен политик с лош морал, вдруги ден да си политически обвързан с икономическа групировка.
  Хората наистина са индивидуалност и са най-важните(като личности и не трябва да се обобщават твърде), но са важни също така заедно с идеите и разбиранията си в главите, а не с това ББ дали им вярва. На Божи той може да вярва – аз не му вярвам! В мое лице няма да изгуби избирател, защото не съм му бил и до сега – аз искам не просто нормална политика за България – искам най-добрата политика за тази страна!

 18. Борисов просто нанесе втори удар по Синята коалиция и това вече прилича на целенасочена кампания.
  Първият беше с нищо не значещият “документ”, наречен с гръмкото име – меморандум. И на новобранците политолози им е ясно, че нито една уважаваща себе си партия няма да се подпише под подобна стандартна бланка тип “Клетва във вярност”. След логичния отказ на сините да подпишат последва гневната и “спонтанна” реакция на Борисов, че сините се опитват да му “извиват ръцете”, което няма нищо общо с действителността. Факт е, че СК декларира подкрепа за правителството на ГЕРБ още в деня на изборите. Факт е, че СК НЕ МОЖЕ да “извива ръцете” на Бойко защото със своите 116 гласа, плюс пълната и безусловна подкрепа от Атака, това просто не може да се случи.

  Интересен е факта, че РЗС също не подписаха меморандума. Буквално часове по-късно в интернет излезе “материалче”, на което Р. Овч. почти недвусмислено казва, че РЗС е плод на политическо генно инженерство на БСП. Пак часове по-късно РЗС вече “безусловно” подкрепя Бойко Борисов, “ако ще в правителството му да има 5 агенти”. Не правя коментари, просто редя хронологично факти.

  След като акция “Меморандум” не постигна кой знае какво, освен да даде начало на негативно говорене срещу Синята коалиция, ББ нанесе втори, доста по-силен удар върху роднините от ЕНП – предложи за министър човек, доказан агент на ДС. Въпреки коментарите от последния месец, че Божидар Димитров няма да влезе в правителството, най-малко защото е мажоритарно избран депутат и ако бъде в изпълнителната власт, ГЕРБ ще загуби 1 депутат в парламента. Тази логика обаче не попречи Божидар Димитров не само да влезе в правителството като министър, но и да отговаря за българите в чужбина. Още след като новината за неговото номиниране стана факт в интернет изданията на българските емигранти започнаха сериозни дискусии, доколко един агент на ДС може да се “грижи” за българите в чужбина, голяма част от които са били прогонени (или са се спасили) навремето точно от тази Държавна сигурност. Споменава се и факта, че в огромната си част българите в чужбина гласуваха против БСП и не приемат човек, бил допреди няколко месеца в тази партия да бъде назначен на този пост, с тази мисия. Споменава се и някаква одит на Сметната палата, доказал редица злоупотреби в Националния исторически музей, ръководен от Б. Димитров – нещо, за което аз лично нищо не знам и не мога да коментирам.

  Но да се върнем на операция “Министър без портфейл”. Несериозно ми звучи обяснението на Бойко Борисов, че Б. Димитров му бил приятел, който бил до него доста време и му имал пълно доверие. Факт е, че Божидар Димитров беше едно от знаковите лица на БСП до 11 юни тази година, когато напусна БСП и се яви като мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Бургас. До този момент (а това е почти пълният мандат на БСП във властта) Димитров е сред червения елит. Доказан факт е, че Димитров е бил агент на Първо и Второ Управление на ДС с кодовите имена – Кардам, Тервел, Телериг. Въпреки тези факти плюс загубата на 1 депутат, Б. Борисов закривайки 2 министерства създава 1 министър без портфейл. При това го прави с ясното съзнание, че за Синята коалиция Димитров е напълно неприемлива фигура в новото правителство. Нещо повече СК е поставена в ситуация, при която няма полезен ход. Ако гласува ЗА това означава да се наруши собствените си принципи и да предаде собствените си избиратели. Ако гласува ПРОТИВ, секунда по-късно ще бъде “громена” лично от ББ по всички медии като “извивач на ръце”, лъжци, които не държат на думата си за подкрепа (дадена още в изборната нощ), ще бъде причислена към групата на БСП и ДПС и т.н. – към антисиньото говорене вероятно ще бъдат прибавени още “инструменти”. Разбира се накрая всяко изявление на Борисов ще бъде “подпечатано” със заканата “Отиваме на избори”.

  Тук има два варианта за развитие на казуса. Първият е да се приеме предложението на СК за поименно гласуване на министрите. Това вероятно няма да се случи. ГЕРБ, Атака и вече послушната РЗС няма да го приемат. Вероятната мотивировка ще бъде, че това е “екипът, избран от Бойко Борисов и той носи пълната отговорност за него”. Вторият вариант е както стана с бургаския рапър и бизнесдамата, Божидар Димитров да си направи отвод, под претекст, че не иска да навреди на доброто име на ГЕРБ и да предизвиква негативни коментари към новото управление. Това е по-вероятния вариант, но ако стане така вече на всеки ще е ясно, че всичко се прави срещу Синята коалиция. Защото към настоящия момент единствено тя понася ударите от негативното говорене на Борисов (който като че ли забрави за БСП и ДПС).

  Разбира се има и трети вариант – Димитров да стане министър. Синята коалиция да се въздържи от гласуване (ан блок) на министрите или… (знам ли и аз какво ще направят, струва ми се че там са напълно шокирани от ставащото). ББ да я обяви за враг на вота на България и да влезе в тежка конфронтация с нея. Риториката вече е позната. Целта – премахване на конкуренцията в дясното пространство и привличане на десния избирател към ГЕРБ. Нищо чудно Борисов да нанесе и друг изпреварващ удар, като постави въпроса пред Европейската Народна Партия и поиска изключването на СДС и ДСБ. С броя си депутати в Европаламента, и успехите си на изборите в България, Бойко спокойно може да играе силово по темата. Вероятно не е забравил как при създаване на ГЕРБ партиите от Синята коалиция доста дълго поставяха бариера пред влизането на неговото политическо образувание в ЕНП.

  Бойко Борисов си дава ясна сметка, че споделя електората си със СК. И ако в процеса на управление натрупа негативи, то те ще доведат до увеличаване на подкрепата за другата ясно дефинирана дясна формация – СК. Защото въпреки насмешливо подхвърляните цифри 10+5, факт е, че сините се върнаха буквално от Оня свят. Нали не сте забравили, че в началото на годината социолозите почти категорично смятаха, че СДС и ДСБ няма да влезнат в следващият Парламент, като допускаха СДС да има някакъв минимален шанс за минаване на 4% бариера. Оказа се, че в дясно има още потенциал и социолозите ни отново сгрешиха. Атака и РЗС имат много ограничен електорален потенциал. Атака отдавна се обявиха за далеч от определенията ляво и дясно. Спомняте си думите на Сидеров дни преди изборите, че ако се наложи и “за доброто на България” би седнал на една маса за преговори с БСП. За РЗС (особено след шоуто на Р. Овч.) вече масово има сериозни съмнения у десния избирател. Остават … ГЕРБ и СК. Ако, Бойко не изолира СК и не я навре в миша дупка, на следващите избори е възможно партньорството им да бъде наложително.
  Затова си мисля, че акциите ще продължават.

  Лично на мен ми е много интересно как сините ще реагират на случващото се. В момента те са в центъра на много сложна и важна за бъдещето им политическа игра. При това се играе Ва Банк. Ще им трябва доста търпение, прозорливост, мъдрост и активност да реагират адекватно. Оказа се, че обединяването им е проблем не само за естествения им противник, а и за партньорите им.

 19. Смятам да припоня на Гергана /кой ли знае какъв герговец се крие зад това прозвище/, че освен агент, досник или каквото е там бил Божидар Димитров, преди всичко в последните месеци преди изборите той беше най-отявления сватовник на ГЕРБ и БСП. Неуморен в комбина с барековци той ежедневно пробутваше тезата си за коалиция БСП-ГЕРБ. Какво означава това? Какъв е този Божидар Димитров? Изключително тъп и неадекватен или все още подчинен някому нейде?
  И тези негови действия трябва да си припомни Бойко Борисов, а не само общинския съвет…
  А да правиш аналогия с Иво Инджев или си с изключително болен мозък, или още си под петолъчен пагон и се бориш за жалкия си хлебец в трудното гурбетчийство.

 20. Преди известно време, в опит да потвърдя нещо написано от домакина на блога по повод медиите, се “нанизах” неусетно почти на темата за сътрудниците на ДС от “онова време” с моята доста праволинейна позиция по въпроса. Но една реплика към моето изявление ме накара да се замисля по-дълбоко върху този проблем. Бях свидетел, как, особено в периода 1980 – 1989 г. нещатното сътрудничество на ДС стана масов спорт. Възниква естествения въпрос – с какво толкова много хора биха допринесли с данните, които дават, за сигурността на една страна, която поне 60% от масовото население на Западна Европа с труд ще се сети къде се намира, а останалите 40% знаят, че изобщо не си струва да се “поругава” сигурността и. И още нещо – добре, ако такава огромна маса данни покаже някаква опасна тенденция за Соц. държава, самата тази държава, бидейки толкова несамостоятелна, как би се възползвала от така натрупаните данни? И стигнах до извода, че това е начин за прекрояване на обществото.
  Тогава имаше много хора, много посредствени и много амбициозни, които навсякъде за респект на околните и за всякакви привилегии се натрапваха с принадлежността си към ДС и създадоха една обществена нетърпимост към тази категория – сътрудник на ДС. Но после се оказа, че е имало и други типове вербувани, “класови врагове” в безизходица, професионалисти, стремящи се към изява в по-широко поле от малка България и пр. И тогава, като имах предвид всичко гореказано, ми хрумна, че може би, чрез нещатното сътрудничество, ДС са “изолирали” редица достойни хора, неусетно за самите потърпевши, от потенциалното им участие в каквито и да е недирижирани от ДС прояви на гражданска доблест, защото иначе ще се разбере принадлежността им към една общност, събудила гражданското негодувание от изявите на доминиращата маса посредствени кариеристи, с голямо желание станали сътрудници.
  И сега как да се разбере конкретният от кой тип е? Има една поговорка, която аз никога не съм харесвал: “Покрай сухото гори и мокрото”. Дългогодишната дискусия по този въпрос показва, че или трябва да се приложи тази поговорка като водещ принцип, при който качествени българи биха били загубени за обществото, или просто да махнем с ръка. Но има и един библейски принцип: “По делата им ше ги познаете!”.
  Що се отнася до Божидар Димитров, склонен съм да приема аргументите на Сия.

 21. Реакцията на СК по случая БоДи не беше най-точната. А наистина ББ ще продължи с предизвикателствата към нея. И не съм оптимист, че управленският й състав ще реагира адекватно.С демонстрираното чувство за самодостатъчност, този състав не слезе на земята. Битува си в някакви химерични селения. Все още не разбира, че ако продължават така, илюзиите им, че са необходими някому, освен на себе си, ще ги завлекат в небитието.

 22. На всички, живеещи в западните демокрации и пишещи презрително за българите от посттоталитарните държави, искам да припомня два въпиющи с очеизбождащото си значение факти:

  1. след Освобождението от турско робство, пък и през цялото Възраждане, огромна част от българския просветен елит е била възпитаник на Болградската школа и българските поселения в крайно тоталитарната Руска империя! Тукашните българи трудно се пречупват-те са наследници на сливенлии, ямболлии, еленчани, твърдичани и пр. корави юнаци. Може би пък целта на г-на Димитрова ще да е именно нас тука да ударят, защото наши хора искаха да идват да гласуват така както турските двойни граждани ходеха в България – с единия паспорт, но не ни позволиха. Ние струваме повече от вас – наемниците за “жалкия хлебец в трудното гурбетчийство” в Лондон, Бостън, Сидни и т.н., както е отбелязал преждекоментиращ, защото сме изпитана стомана. Това мое твърдение се вижда от другия факт:

  2. Николайчо Василев, Любка Качакова, Миленчо Велчев, Кирил СакскобургГота и фамилия и др. и др. да не изброявам, нанесоха съкрушителен удар по родната ни икономика, държавна администрация, черноморски и планинско-горски екосистеми, реномето и авторитета ни пред световните финансови институции, пък и пред политическите… Българският Великден?-ха! Какво огромно бунище остана след тази идея, която по начало беше добре замислена!

  Какво още да добавя? Фактите сами говорят!

  А присъствието на БД за мен би било чиста проява на нахалство, ако не знаех че за всяка стъпка на човек от ДС е дръпнат конец някъде!

 23. Много точна теза Г-н Инджев! Прекалено голямо внимание се отделя на най-добрия политик между историците и най-добър историк между политиците!Има много по-важни неща за оправяне в тази България, все стоящи най-горе, в “органическия устав”, за да се пропилее така с лека ръка възможността за конституционно мнозинство в парламента! Дано само не излезе, както и Сия посочва с примера си за “тръбите прекосяващи корабната палуба”, че има уплаха в управляващите от такава възможност. Тогава точно с кавги, като тази за министерстването на БоДи нещата могат да се замажат, за да не се смущава спокойния сън на червената сган!
  В края на краищата БоДи наистина е стар приятел на ББ и години наред го подкрепяше, като само отказваще да напусне БСП! Накрая обаче за негова чест напусна! Не издържа на позора на коалиция с Доган! И понеже след приемането на забраната за заемане на ръководна длужност в Парламента от бивши ДС сътрудници, не може да заеме длъжност на председател на комисия, той просто няма какво да прави в народното събрание! Вежди е вече министър на културата, а и нали трябва да се покаже участие на турският етнос в управлението, тогава какво? не може така, приятелството е важно и не може да се пренебрегва, а и законът с нишо не е нарушен, в края на краищата! (Както и РЗС “юнак Яне” го каза!)

 24. Представяте ли си някой политик в западна европа да създаде министерство специално за своя приятел?Още на другия ден правителството ще е в оставка и партията му ще бъде линчувана.Какво ни казва Б.Б. всички ще спирате на червено но аз и моите приятели можем и да не го правим.Не виждате ли че той се подиграва с нас.Той беше човека ,който даде синя лампа на приятеля си Стоичков.Това ако е държававник евала.Тук е ролята на синята коалиция да му набива каската и да го възпитава.Макар ,че това е кауза пердута.

 25. “най-добрия политик между историците и най-добър историк между политиците”

  Ха ! Бих казал”най-отявлен ченгесар след историците и най-менте-историк между политиците.

 26. Г-н Инджев,
  Смятам, че назначаването на Божидар Димитров за министър отговарящ за българите в чужбина е провокация. Опитвам се да съдя хората според делата и да не влагам личните си симпатии и антипатии, в което разбира се, не винаги успявам. Има неща от живота обаче, които не позволяват да се отстъпи и един милиметър. Аз не мога да подредя, г-н Божидар Димитров до един емигрант – земеделец, избягал от комунистическата кървава баня след девети септември. Не знам къде е мястото на Божидар Димитров, не го съдя, но не МОЖЕ да изпълнява тази длъжност. Убийството на Георги Марков изобщо не е единичен случай и много от нашите сънародници още чувстват страх да се върнат в България. Много от тях не обичат да дават адресите си, телефоните си. Българските посолства и консулски отдели са много, много срамна история. Почти нищо не се е променило от комунистическо време. С тях нормалните българи с неудоволствие контактуват само при необходимост. Освен това традиция е още от комунистическо време за емигрантите да се назначават хора, свързани с тайните служби, които да ги шпионират, доносничат, вредят, а в недалечното минало и да ги убиват. За това назначение не може да се направи компромис. България трябва малко по малко да стъпва на камък.
  Относно Гергана от Лондон. Тя трябва да знае, че никога не е късно, човек да се изложи, даже да се изложи много. Всеки от нас си има своите грехове, само, че тези на много от нас, не са известни на широката аудитория. Затова е покаянието. То е трудна работа и ако човек го познава, обикновено не съди, не сочи с пръст и не хвърля първи камъка. Гергана от Англия трябва да знае също, че всеки от нас носи дисаги, отпред са тези с греховете на другите, които виждаме и мед ни капе да ги обсъждаме, а отзад са нашите грехове, които не виждаме и трупаме и тези отзад,, за наше нещастие, стават много повече от тези отпред. Обикновено, за да не попадаме в подобна ситуация, когато се изказва гражданска позиция се осъжда явлението, а не човека. Сърдечни поздрави!

 27. Тезата ми,че България е НЕСЕРИОЗНА страна,упорито се потврждава от някои пишещи тук,сега и от Гергана. Изглкежда Лондон не е най-подходящото място за невъзпитани хора,особено за българчета. Недопустимо е да се дават такива квалификации на човек, на когото сте гост. Имате пълното право да критикувате когото си поискате,включително и него,но да му поставяте несъществуващи и може би ,неверни квалификации е повече от арогантност,особено ако сте жена,дама определено не сте. Такава фразеология не може да се чуе от истинска дама.Опитах се вчера да обясня,че за сериозните неща ,трябва да се пише сериозно. За тези които не знаят,няма в нито една специална служба понятие -длъжност “доносник”. Тази дума е дава никакви сериозни стойности.И никаква лустрация не може и не бива да се прилага в България,това са само плашещи простотията демагогски заклинания. А за националисти и ксенофоби,познанията Ви,са определно слаби,явно случайно се е наложило да живеете в Обединеното Кралство… Оправяйте възпиатнието първо,а после и езика,всичко натам е много лесно. Цинизма не е много полезен…

 28. Мога ли нескромно да твърдя,че аз съм един от първите,който каза,че “новите” са хора на “старите”,сиреч,на комунистическата сган,поне от няколко коментара и статията,такъв извод може да се направи…

 29. Еваллах на изисканите коментари и допълнения към съответната статия на Г-н Инджев,но има много смущаващи,меко казано фрази. Историчката Драгнева допуска,че комунистическия функционер Бож. Димитров се е учил от Ботев,Левски,Стамболов и др. умни българи,индиректно казано, комуноидът Димитров е умен,но още по-индиректно излиза,че посочените български герои притежават чертите на Д-ров,което е повече от цинизъм към тези достойни хора.Г-н Медиапул(Ат.Чобанов) ,пък твърди,че българите в чужбина са гласували масово в синьо за ГЕРБ и Синята коалиция. Точно това е голямата заблуда, която комунистите успешно реализираха,да подведат антикомунистите да гласуват за комунистите от ГЕРБ,а най-принципните антикомунисти да си гласуват пак за СДС,пак за нищото,сиреч. И много бивши привърженици на СДС са гласували за ГЕРБ,а сега се вижда,че победителите изобщо не мислят да се противопоставят на комуноидиотите. Това се казва номер “пар екселанс”.И сега казват,ама ГЕРБ нанася удар след удар на СДС,не, нищо подобно,ударът го нанесохме ние,гласувалите за СДС и ГЕРБ,защото сме сбъркани и наивни. България е обречена да се управлява от комунисти,не бъдете повече наивни,всичко е загубено,няма никакъв смисъл от празни надежди,трябва да се примиряваме,мина време,много вода изтече,нищо не се направи. И някои пак твърдят, властта в България се била сменила,е, има ли още привърженици на тази теза? Поговорката за Илия и дрехите е все още валидна,започва следващия сън..

 30. До кор.от Тараклий. Може да сте останал с такова впечатление за презрителност към българите от посттоталитарните държави,но мисля,че не сте прав, не е възможно да се изразява такова силно чувство към цял народ. Да,като тип народ,българите сме слаби,наивни,неамбициозни,на Балканите няма по-големи наивници от нас. Има нещо крайно смущаващо,а именно,според учебниците, Възраждането на Българския народ и превръщането му в нация е било по време на “Турското робство”. Как Ви се струва,хем живеем в робство,хем така силно и свободно се развиваме,че ставаме нация,а нямаме собствена държавност!!!??? От тук идва голямната конфузия. Не е познато в историята,други народи да се формират като нация в условията на робство. Ние сме едниствените,както и случая който го давате за Бълг. Великден,както и фразата на някои спортни и други журналисти,че Господ е Българин.Никой в Света не си позволява такова словоблудстване и светотатство с такива сриозни неща. Стигна се в България да се говори за “национален ефир”. Е,няма таъв филм,няма нито национален,нито международен ефир, а просто ефир,нищо повече. Прословутата несериозност води до безотговорност,а последната до сегашната ситуация.

 31. Г-н Шишманов,Вие давате психологическа импресия на комуниста Борисов,защо се терзаете,защо се чудите и съмнявате в неговата принципност. Комунистите притежават само една “принципност”да са си комунисти,а всичко останало е ясно. И като какъв е работил Г-н Инджев за ДС,може ли да бъдте по-конкретен? Изразявате таква убедителност,че е редно самият той да вземем отношение,иначе ,думите Ви може да се счетат като обида-упрек,или злословене. Други варианти няма.

 32. Меракът на БоДи да стане министър или по-скоро меракът на определена мафия да го направи министър датира много отдавна. Александър Малчев, съветник на министъра Абрашев, чиято жена, Невена Малчева, по това време беше секретар на Комисията за култура в 39-то НС, ми каза в кабинета си на VІ етаж: “Ти не мислиш ли че Божидар Димитров би бил най-подходящия министър на културата?”. Това беше преди 6 години. По-късно същият Малчев се оказа съекипник на простреляния Манол Велев, (келнер-бизнесмен с интереси от Балчик до Пампорово и от Странджа до Белоградчик), а жена му се оказа Началник на политическия кабинет на Стефан Данаилов.
  Повечето атаки и коментари на тема БоДи касаят бъдещата му битност като “отговорник” на агентурата за българите в чужбина (въпрос за размисъл: към тази категория спадат ли и българските турци в Турция?). И малцина са онези, които забелязват, че културно историческото и археологическо наследство (движимо и недвижимо) го измъкват от Министерството на скулптора и го пришиват към дисагите на историка (сполучливо определение на без-портфейла на БоДи). Божидар няма да се занимава с българите в чужбина – това е само новото му агентурно прикритие. Той е добрият троянски кон на своите приятели – частни колекционери Божковци, Радевци и пр. знайни и незнайни и по “министерски” ще ги обгрижва. България е богата страна, все има какво да се присвоява. И е прав онзи, който каза, че всъщност БоДи е димната завеса, чиято цел е да прикирие много по-големи глупости, които ББ смята да направи с помощта на 116-те си депутата.
  A propos, вчера той рече: “Аз съм НАРЕДИЛ на Парламента да започне да работи по въпроса за пълното разкриване на досиетата”. Банановата “президентска” република е готова. Върви и отричай тайните конспирации…

 33. Уважаеми Медичи от Тараклия,

  Много съжалявам, ако сте изтълкували уточнението ми за това кои българи в чужбина визирам в статията си като презрително. Уверявам Ви, че няма такова нещо. Имам много познати сред бесарабските българи. Кореспондирам си и съм се срещал с издатели на български вестници и списания.
  Може би трябваше да развия мисълта, че Божидар Димитров от години се изявява като радетел и защитник на българите в Македония и Бесарабия и сигурно добре познава техните проблеми, но надали познава толкова добре проблемите на българите в САЩ, Европа и Австралия.
  Поздрави,
  Атанас Чобанов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.