Управлението на малцинството започва- има ли почва у нас?

От днес България официално се управлява от правителство на малцинството. Как ли се схваща това определение от мнозина сънародници?

Зависи кого питате и какво си спомняте. Ако отидете във Факултето в София, или в Столипиново в Пловдив, ще ви се изсмеят. Може и да не разбират много от политика, но малцинството – това са те! Така им „викаха” десетилетия наред и те така си викат: „ ние като сме от малцинството, не сме ли хора?!”. Те, от малцинството, определено не са на власт. И никога не са били. Поне това знаят с абсолютна сигурност.

А предишното правителство на кого беше? На едно малцинство от партийната върхушка, възползвала се от инерцията на болшинството, придобита от времето на болшевиките. Пък и мандатът си беше на партията, която получи най-голямо болшинство сред малцинството ( онова от Факултето и Столипиново).

Кабинетът на Филип Димитров изпадна в малцинство само броени месеци след началото на управлението, когато започна роенето на т.н. сини мравки. Партията на малцинството с възстановени права и свободи бързо го катурна.

Кабинет Беров , при което заякна и процъфтя организираната престъпност, беше класически случай на компилация от политически малцинствени отломки, сглобени изкуствено в една доста грозна управленска гримаса.

Изобщо правителствата със стабилна парламентарна подкрепа в демократичния ни парламент са по-скоро малцинство през изминалите 20 години. Жан Виденов като имаше такова мнозинство какво постигна, освен фалита на повечето банки и ограбването на мнозинството българи. Наложи се едно решително множество граждани да протестират месеци наред, за да прогонят другарите му от властта. Но дори и това множество си беше малцинство спрямо мнозинството сънародници, което предпочиташе някой друг да мръзне по площадите, за да му свърши гражданската работа.

Журналистите, които дръзват да се закачат със силните на деня, да не би да са мнозинството от тях ( нас)? А съдиите, следователите, прокурорите?

Твърдо мнозинство, направо непоколебимо постоянна величина, са май предимно готовите да подкупват и да бъдат подкупвани, ако се вярва на всякакви външни и вътрешни сигнали. Ето с това мнозинство си има работа правителството на малцинството. И ако си я върши, ще получи подкрепата на някои малцинства сред обществото, които отдавна са натикани в житейския ъгъл от болшинството, изповядващо някакъв пазарен болшевизъм, тиранична свободолюбивост и принципна безпринципност.

Само че въпросното малцинство в обществото има една характерна неудобна за властта черта: реагира недоверчиво на обещанията и трудно напуска резервираната си позиция, не ласкае победителите, не им се подмазва и не си проси постове – дори не ги иска, ако случайно му ги предложат. То е критично настроено, което обикновено се схваща като враждебност към добрите намерения на управляващите.

Сложна е задачата на правителството на малцинството, което трябва да свърши работа в името на мнозинството българи, но се нуждае от подкрепата на още едно малцинство – на хората с характер и собствено мнение, които не търсят облаги от обществената си позиция, но могат да бъдат полезен коректив. Ако техните антиподи, обичайните пришълци на хранилката на властта, отново се намърдат там, нищо добро не очаква България.

Както е казал Талейран за силовия подход в управлението: с щикове може да се вземе властта, но е неудобно да се седи върху тях.

6 мнения за “Управлението на малцинството започва- има ли почва у нас?”

 1. Радва ме,че един бележит журналист,предтеча за бъдещото
  консервативно общество на правилната България,отново след март 2008 г.,се връща към девиза
  на предшествениците на Перигорските графове,който няма религозен смисъл и особено във времена,когато Законите” пречат на страстите:
  “Н и щ о,о с в е н Б о г а!”
  Отначало при Външния министръ на Наполеон,всичко е било сатурналии Терора,изместен от изобретателност
  на Директорията през Консулството,
  за да стигне до там където -веднъж о т п о ч н а т о невъзможното,свършва и дългът…!!
  /превод няма да има!!!/
  На “Първия консул” ще му е потребно, да притежава усета и долавя момента,кога на Провидението,ще бъде угодно,да раздели силово лична съдба на лидери от тази на техните народи….
  И е желателно,да не е пожертвувал своя идеал за един блян, и да не се налага, връщането му към
  д е й с т в и т е л н о с т т а!
  В този смисъл най-удачен е коментарът с предложението какъв девиз да се залепи на портите на МС.
  От друга страна все пак подкрепям
  съждения в този блог,кому са нужни
  нестандартни експерти познати като “Опричината” на Иван Грозни,
  но и н е с т а н д а р т н и люде,
  за да не се дотяга Провидението!! с “повиквателна заповед” за следващия исторически етап!!!

 2. Убийствено точен анлиз на близкото минало!
  За общо потребление на Йов, Стамен Стоичков и „Талейран“, каквото и да означава това:
  Шарль Морис де Талейран-Перигор
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Charles-Maurice_de_Talleyrand-P%C3%A9rigord
  Езикът е даден на човека за да скрива своите мисли!
  Моето мнение? Аз имам едно мнение сутрин, друго – следобед , а вечер аз нямам вече никакво мнение!
  Хубавото на обещанието е това, че от него винаги можеш да се откажеш!
  Право на помилване имат само кралете и рогоносците!
  Прощавам на хората, които не споделят моето мнение, но не прощавам на тези, които не споделят своето собствено мнение!
  Той продаде всички онези, които го купиха!
  През целия си живот лъгах Бога, а пред самата смърт успях да излъжа и Сатаната!

  Истинският Талейран!

 3. Да,да,да- значи все пак,не е забравено управлението на комунистите с мин.-председател Виденов. Ето малко допълнение-банките действително фалираха,но защо,ами много просто,защото бяха създадени с капитала на държавата и народа.Всичко това беше откраднато от комунистите,разпределено и складирано. Надигнахме се ,свалихме комунистическата сган,застанаха “наши” хора начело на Държавицата,очаквахме да чуем от устата на главния координатор на кражбата кой нареди кражбата и къде са парите. А тази личност беше скрита от народа и изпратена на завет,как се казваше този “човек”?-който се сети за името му,получава галон Джак Даниелс от 1933г.-оригинал,кълна се,че ще го почерпя.

 4. С хирургическа точност!Всичко,което мисля,но нямам способността да го изразя точно,вие го постигате.Чест и почитания господин Инджев,благодаря ви,че ви има,само ако можех да махна буцата,която ми е заседнала на гърлото от всичко зло случващо се в изстрадалата ни РОДИНА!

 5. Да, действително съвсем точно изразено! След тезата за ‘неприятната работа’, тази статия е поредната такава, която отразява съвсем точно друго мое виждане за процесите у нас! А именно, че тази група относително свободни (в истинския смисъл на думата) хора все още са малцинство. Но това малцинство ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТОЛЕРИРАНО, да бъде ЛАНСИРАНО НАПРЕД! Това е нелеката задача на всяко правителство или каквато и да е друга власт. Защото само тези хора могат наистина да бъдат общественици. И колкото и да сме заринати с отрицателни примери, аз съм против мрачното врачуване за бъдещето, защото все пак това малцинство Е ОБРЕЧЕНО да ‘победи’ в условията на СВОБОДА! Въпрос на времева рамка. В крайна сметка тези хора бяхме не повече от 10-20% през 90-те, сега може и да не сме 70%, но го докарваме до паритет, струва ми се. Лошото е, че това са ПО-ПРЕТЕНЦИОЗНИ личности, не са надеждни за манипулация, а трябва да бъдат УБЕЖДАВАНИ и СПЕЧЕЛВАНИ. И затова никой не се цели в тях около избори, ами се цели в надеждните – продавачите на гласове и други подобни ‘морални’ люде… Но това не значи, че тези хора сред нас не могат да бъдат поощрявани и един ден да бъдат доминиращо мнозинство, така както е през последните 40-50години у западните общества…
  Същият проблем, между другото, имат и интелигентните и широко скроени мюсюлмани от арабските страни. Тях ги има, безумие да мислим, че всички араби са с камикадзе психика и мироглед! Но Запада вместо да бомбардира всички и всеки, поставяйки ги така под общ знаменател, трябва да намери начин да насърчи тъкмо тези по-развити като самосъзнание индивиди сред тях и да опита да създаде условията един ден ТЕ ДА ВЗИМАТ РЕШЕНИЯТА! Тогава няма да има джихади и подобни проявления на болната човешка психика…
  Паралелът е напълно удачен и спрямо обществото у нас. Трябва да бъдат насърчени тези 30-40% да излезнат от усамотеното си съществуване на неразбрани и отритнати от популистката маса. И да почнат именно те да взимат решенията! Това е възможно, стига някой да разглежда нещата именно по този начин.
  Имам известни надежди, че проблемът поне е разбран, след като чух прословутата фраза за ‘лошия човешки материал’…

 6. Г-н Дойчинов,кой и как да толерира това малцинство,да не би да сте завършил “Института” в Горна Баня,какви са тези наивни пожелания,о-о-о,хората да бъдат убеждавани,спечелвани,браво. Да не би наивността да Ви е любимо нещо в живота…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.