Вълненията на Москва за български отказ от проектите й- буря в чаша вод(к)а

Двумесечното крайно необичайно за Кремъл мълчание за евентуална промяна на българската позиция по руските енергийни проекти в България най-накрая получи логичното си обяснение. Явно и този път там са били информирани за истинските процеси в българската политика по-добре от нас и са знаели, че става дума за буря в чаша вод(к)а.

Срокът за помилване на новата власт в София, на която беше дадена отсрочка да се покаже като различна от предишната, изтече. Сега в Москва тържествуват. Руското издание за бизнес и политика „Ведомости” радостно обобщава успехите от посещението на министър Сергей Шматко в София, който е постигнал всички цели на възложената му мисия.

Няколкото публикации в тамошната преса, които биеха камбаната за опасност от българско загърбване на руските интереси са вече история, която говори издайнически за съгласувана кампания. В нея на медиите беше отредена ролята на лошото ченге, а като доброто се прояви самият Путин – бащински ни каза да си опичаме акъла, а пък той дори можел и да се откаже от някой проект.

Единственото изключение на политическо ниво за целия този период на очакване направи Валерий Драганов – депутат от руската Дума и съпредседател на Българско-руския обществен форум. “Оценката ми е спокойна и обективна и ми е смешно, когато политици правят крайни и емоционални оценки“, каза той на 23 август в предаването „Неделя 150” на БНР. По думите му, от страна на Русия се очаква ред, който да продължи постигнатото от предишното правителството. Според Драганов дори и да има някакви проблеми, те се решават с дискусия: “Воденето на дискусия е по-важно от темата на дискусия”.

Той посочи още: “Решаването на проблемите зависи не от това кой и кога е бил на власт, а от тяхната важност“.

Валерий Драганов коментира и изказванията на българския икономически министър Трайчо Трайков: “Не съм виждал министър, който както вашият министър на икономиката да прави такива крайни изявления. Руските компании са готови да му дадат пълна информация и да се прецени според фактите целесъобразността на сключените договори”.

Чрез Драганов Москва не можа все пак да се сдържи да не се подиграе на „невиждания” и предизвикващ смях там български министър.

Възможно е и самият Трайков да не е знаел защо не е важно ( по думите на Драганов) кой е на власт в София. Във всеки случай сега снимката на ръкуващите се Трайков и Шматко, усмихнати и видимо щастливи, краси множество публикации по темата. Усмивките им показват, че Драганов е имал основание да смята Трайков за смешен.

21 мнения за “Вълненията на Москва за български отказ от проектите й- буря в чаша вод(к)а”

 1. 1.Първата “водка” бе гаврътната от Константин Косачев,шеф на комитета по международни отношжения на Държавната дума,че руско-американските отношения са пеминали през най-тежкия етап….
  2. При втората “водка” Негово Превъзходителство от българския Бял дом на Дондуков,заяви,че е готов да подкрепи и
  “непопоулярни” мерки…
  3. При “третата” …Роберт Гейтс ни увери,че САЩ не отстъпват пред Москва….а ПРО-то е насочено към Иран!…
  4. На “четвъртата” от НДСВ сами-да ги ожалиш!!-ни напомниха,че г-жа Кунева е национален и не партиен капитал,но не са против премиерското право….
  5. На “петата”,докато Яне се жалваше как от Външно манипулирали вота в Турция,и г-н Барозу ни изненада,как ЕС,че ще се бори с “бонусите” независимо от САЩ в Питсбърг около Г20…
  6. На “щестата”,М.Горбачов -т.е.
  даяни повече!!-ни припомни все пак,че “Единна Русия” е лошо копие на КПСС…
  7. Точно за “седмата” от времето на този блог за Пловдив и Давос,
  търновчани..ни “пристанаха” за “хита” Великолепната седморка и ако Барак Обама ни уверява,че не е Русия,която определя,къде да бъде поставено ПРО-то,нека следващият колега,да обясни,как двамата преговарящи п р а в я т ч е с т н а и м е н а т а
  с и….п о о т д е л н о!!!
  На здаровье!

 2. Не искам да дискутирам техническите недостатъци или неудобства на руските енергийни проекти, у нас е пълно с хора, които са запушили логическите си модули с вълшебния израз, че което не става с пари, става с много пари. Аз няма да ги карам да си представят как тази максима би помогнала на енергетиците от Чернобил, когато са разбрали, че се изпуска положението с авариращия реактор. Накога, като студент, играех футбол във ВХТИ, имахме един полузащитник, „Майстора”, с огромни проблеми с ученето, на когото треньора, Любо Радунчев, на всяка сесия ходеше да се моли на преподавателите да му пишат тройчицата. Но в кошмарния трети курс дори и борбения дух на бате Любо не издържа и „Майстора” беше изключен за слаб успех. На следващата година играем с тогавашния ВИИ „К. Маркс” и гледаме, в състава на опонентите – „Майстора”!? След мача го питаме: „Майсторе, как ти оправят успеха сега там, кой се занимава с тази работа?”. А той ни се тросва: „Защо да ми оправят успеха, бе сбърканяци? Аз там съм почти отличник! Ми то там си е пансион, за какво се трепах с тази химия толкова години!?” Та сега хора, завършили „пансиона”, идват и ми обясняват изгодата от една атомна централа, без даже да знаят каква е разликата в критичните маси на Уран 235 при съдържание 96% и 97%. И какво следва от тази разлика.
  Затова нека да приемем онова, което само по себе си е дискусионно – че руските енергийни проекти ще се реализират поне 99% и ефектът ще е 100% очаквания. Питам аз, каква част от потенциалната ни работна ръка ще погълнат? Голяма ли и колко голяма? После: каква част от годишния национален доход ще дойде от тях. Хайде сега да сравним двата дяла. Лесно ще се види, че се достига до „татовата асиметрия” в икономиката – малка част от работната ръка произвежда доминираща част от годишния национален доход. А останалите? Отново хора без стойност, без тяжест, уплашени за хляба си и лесно манипулируеми. Естествено, малката част, произвеждаща благото от руската суперпродукция, ще получава по – големи доходи, вършейки сходна дейност като същите специалисти в друг бранш, не толкова доходен. Ха, иди ставай технически специалист! При това и работещите в енергетиката няма да получат онова, което са заработили, защото: „Нямате ли морал, я вижте един инженер навън колко получава?”. Изобщо, както казват братята: „Держись, демократия!”
  Дори в един Иран, с мракобесен фундаменталистки режим, който краде на поразия, огромните доходи от природните им дадености чрез банките и съответната кредитно – лихвена система се трансформират в други видове бизнес със сравнително ефективно участие на доминиращата част от трудоспособното население. У нас – за народа рисковете от наследника на Чернобил или от поддържането на газопреносната мрежа (там, мили български икономисти, също има много поддържане и най-разнообразни рискове), а доходите ще отиват… (за малко да кажа в образованието и изследването).

 3. Червените чекисти от Лубянка извикаха за инструктаж,светлосините чекисти от София

 4. Още Нкиколай II съжалява,че Сърбия не била допусната,да излезе на Адриатическо море,но приканва и България,да жертва цялата спорна зона /т.е. Северозападна Македония/,а и да откъсне част от безспорната,
  активирайки голяма – и вече готова -противобългарска коалиция..когато сме обезкървени при Чаталджа…
  Някои от идейте му “са взети на въоръжение” от социалисическата “имперска” дипломация,още в Хага и при Ленин,когато тристагодишна династия ….си отива!!!
  Историкът-демократ, Георги Марков още през 2005 г. пише,че Времето ражда и създава личносите,та дори имогъщите владетели,и то ги погубва чрез други личности
  ….дори и когато Историята 3-4 години години по-късно ги оправдава,каъвто е случая
  с Рудолф и тъжния му край на престолонаследник от хабсбургско-лотарингския клон на Австро-Унгария,след разговори с Клемансо,и разрива с баща му,мъкнещ исторически багаж от 6-7 столетия,заради Кайзера
  …./показан по БТВ!!/
  По-важното е да се разбере,предназначението на родените или избрани хора на властта,понеже не винаги народните маси движат историята…и във “Ведомости” го знаят….
  Важното е ние да не сме обезкървени!!!

 5. Бях писал тук, че ще повярвам на Бойко Борисов единственно, ако видя някой руски проект спрян. Е, сега ще кажа, че Троянския катър си е жив и здрав и че нов Стамболов няма и едва ли е възможен в обозримо бъдеще в задунайските територии.

 6. Възможно е на ГЕНЕРАЛ Борисов да му е добре под руския ботуш.Но на мен като не ми харесва какво да правя?

 7. Статията на г-н Инджев, породи отново основателни размисли за времето около 1890 г.,когато в София се е шматкал не г-н Шматко,а видният руски публицист и дипломат Татищев,за да “опипа” възможността за отношенията с Русия “похабени” от един нехранимайко-невъзможен одески хъш – епитети от сина на Царя Освободител и баща на Николай II..
  Бил е и уязвим,поради възрастовrя ценз,да участвува в Учредителното събрание…но сколасал за първата си реч пред Първото обикновено
  /iега върви 41-то!!/,за да бъде прегърнат и целунат по челото от самия екзарх Антим I с :
  “Бъди благословен,чадо мое,
  от бога и от всички светии”
  Не са времена за сравнения с “проядена от молци черга” на народ оставен в задаващия се студ на хляб и вода и лишен от отстоявана идея в блога за допълване на приемственосттта в политиката,със Сенат…
  Но е била защитавана,тогава и от този силен и обаятелен мъж…когото Европа цени и за което не е изключено,да се наложи отново,така както е било и при конституционния княз,тогава приемственост:
  в е ч е и з д а н и е 21 в.
  с у д о б н и к р ъ щ а н е т а и к р ъ с т н и ц и….
  Иначе,ако всичко останало е познато около,амнистии, избори и “гасенето на свещи” …и хумора на Алеко няма,да ни стигне,за да обясним на поколенията,при положение,че Историята вместо поука,се превърне във фарс…

 8. Сигурен съм, че руски енергийни проекти в България няма да има!
  Поне през 2010 година:)

 9. Прилагам част от едно каре от “Ведомости.ру, което доказва тезата на Иво. За съжаление.
  (http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2009/09/01/212310).

  “Кроме газа. Путин также встретится с польским премьером Дональдом Туском, сообщил Ушаков, готовятся три соглашения, но газовой темы не будет;… А с болгарским премьером Бойко Борисовым – «Южный поток», Бургас – Александруполис и АЭС «Белене»; Болгария не станет от них отказываться, уверен чиновник аппарата Белого дома.”

 10. Каквито сме “първенци” и както вървим мисля, че ще бъдем първите и вероятно единствените изключени от Европейския съюз! Ясно е вече, че освен поединичното спасяване в чужбина друго не ни остава! Прощавай моя любов, прощавай България!

 11. Мисля, че това е началото на края – за това правителство и за България. Мисля че е време гражданското общество да излезе на улицата и да си каже мнението – иска ли да има такива проекти в България и склонно ли е да им плаща цената – финансовата, политическата, екологичната и кой знае още каква….Трябва също така да се свика референдум по тези въпроси – нали сега сме с по-демократично правителство – и да видим демокрацията в действие…

 12. И още нещо – ВЪПРОС – защо в България ядрената енергетика е по-евтина от другите видове производство на енергия.
  ОТГОВОР – защото в цената не се калкулират разходите за отработка и транспортиране на изразходваното ядрено гориво.
  ИЗВОД – всеки може да си го направи сам…

 13. Много тъжно, приятели, много тъжно…
  Опасявах се, че точно така ще стане, така и стана-Б.Б. клекна пред Русия. Толкова му е мъжеството на този човек! Много го бива да прерязва ленти и да се репчи на “дребните риби”, но, когато настане истинското изпитание-отстъпва (по-просто казано най го бива за кьорфишеци). Всяко сравнение със Ст.Стамболов е позорно, защото Стамболов е истински възрожденски герой-във всяко отношение.
  Пак ще кажа нещо, което писах преди няколко дни-не мога да повярвам на Б.Б., защото неговият кораб плува много комфортно в българското медийно блато, а блатото си има господари, които много зорко го управляват.
  Помислете само: единственото правителство, което през тези 20 години направи истински реформи и насочи България към Европа (западна, а не източна), беше подложено на постоянен обстрел от “леката”, и от “тежката” медийна артилерия. Медиите са мощно средство за управление на хората (особено, когато са зависими), така че, ако ГЕРБ оправдаят смисъла закодиран в името им, не ги чака нищо по-различно.
  Много ми се иска това да стане (всички нормални хора в България страшно се изтерзахме от тази дълга агония-не сме нито живи, нито мъртви, като общество и държава), но честно казано не ми се вярва.

 14. Vreme e da prestanem s rusofilstvoto i rusofobstvoto i da se izbavim ot tozi kompleks. Kakvo oznachava pobeda na rusofobstvoto pri energiinia spor m/u Bylgaria i rusia, otkaz ot vsichko ??? iujen potok, aec belene, burgas-aleksadropolis ??? koi gubi ?
  Rusia e velika strana, tova e bezsporno, nai goliamata strana po teritoria v sveta i normalno e po razlichni prichini da ima vlianie v Bulgaria, tova e neizbejno i koito iska da upravliava Bulgaria triabva da se syobraziava s tova.
  Zashto triabva da se protivopostaviame na neshto ot koeto bihme izvlekli polza, ot koeto mojem da pechelim. Primer za tova e turizma ili nedvijimite imoti. Niakoi da ima neshto protiv rusnacite da harchat parite si po nasheto chernomorie ili da kupuvat nashi kyshti… prepdolagam ne, niakoi da ima protiv ruski gas da byde tranzitiran prez BG za EU… predpolagam ne. Vyprosa e da otstoim nashia interes, brata si e brat no sireneto e s pari. Dyrjavnia interes shte zashtitim kato izhojdame ot zahstitata na nashia lichen interes, za kogo glasuvame ? Ne bih narekal Stanishev i Pyrvanov rusofili a prosto nacionalni predateli. Zabravete za rusofilstvo i rusofobstvo, vodkata ne e losha, no nashata si rakia e po dobra !

 15. В крайна сметка г-н Борисов го каза по Панорама по-предната седмица. Защо ни е “Южен поток”, когато печалбата ни е само 50 млн. долара годишно? И аз дълго време преди това си задавах същия въпрос. Та това е едва 1/4 от сумите, които държавата ни плаща за пенсии всеки месец. Защо, за да угодим на Русия срещу това подаяние ние рискуваме международния си авторитет и екологията на един девствен регион (парк “Странджа”)? Когато чух г-н Борисов да разсъждава по този начин гласно в “Панорама” и си казах: “Ето нещо се променя.” – може би политическата власт у нас най-после ще започне да играе, трезво, отговорно и без да крие от обществеността. Последната седмица ме опроверга. Политическата власт у нас не играе открито … А съмненията по този проект остават – ние нямаме дял в общото дружество, който съответства на интересите ни, а аргумента на предходната власт, че по този начин ние добиваме тежест в пазара на енергоресурси е безумен, тъй като ние нямаме глас в този пазар и от нас нищо не зависи. Все едно да кажеш на поддържащите чистотата в “Лувъра”, че са културния елит на Франция. АЕЦ “Белене” просто ще пропусна да го коментирам, тъй като засега по него на правителствено ниво се мълчи, но съм 99.99% сигурен, че не може да се очакват промени.

 16. Преди изборите през юли се съгласих с резерви, че в сегашната политическа ситуация правителство на ГЕРБ ще бъде най-полезно дири само поради факта, че (поне формално) ще измете комунистите от власт (?????).

  След изборната победа на ГЕРБ реших да им дам личен “кредит на доверие”, въпреки че продължавах да бъда доста скептичен. Сега, когато малко преди да се изпълнят 100-те дни от встъпването на власт на новото правителство, съдейки по действията му, аз преставам да му вярвам. Бих толерирал почти всяка грешка – рано е, нямат управленски опит, тежко (комунистическо) наследство и пр. и пр. и пр. Но да се заиграват с Русия в смисъл да клякат така очевидно и то след като се ежеха толкова точно във връзка с руските проекти, виж това не мога да им простя. Ако наистина се случи, ГЕРБ, ББ и с-ие за мен изпадат до минусови величини като станищев, Симеон Сакс-Кобург, виденов, беров …

  Искрено и много силно се надявам да съм прибързал с оценките си и да се лъжа, смятайки, че и това българко правителство ще играе казачок под акордите на руската балалайка.

 17. Добро утро на всички Борисоволюбци.Дано това посещение и отзивите за него накара хората да се замислят поне малко.Резултат обаче,едва ли ще има.Дори при един референдум съм сигурен,че руско-българо-мафиотските интереси ще спечелят.

 18. ПП. Тези, които се интересуват от сделки с Русия, могат да получат полезна информация от ФК Левски 1914, София.

 19. Аз пък бих се хванал на бас, че Бургас-Александрополис няма да има.

 20. Русия-хубав народ,красива страна ,природни богатства и тъпи държавници.Не ми казвайте ,че хората са тъпи ,защото едни от най-добрите компютърни специалисти са руснаци,шампиони по шах ,обичат да четат и т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.