Разбираме ли от личности, или само от култ към личността?

Трупат се казуси около личностите в „голямата полтика”. Или по-точно около пренебрегването, или подценяването им. И което е също интересно, макар и не най-важното, няма чуваемост за аргументите. Дано причината да не е задаващ се нов „култ личността”…

Ще се спра на няколко случая от най-пресните.

Меглена Кунева. Не съм й адвокат. Никъде не съм написал, че тя трябва да остане еврокомисар, а само че аргументацията на премиера ни срещу нея не звучи искрено с премълчаването на подкрепата за нея от важни фактори в Брюксел.

Написах, че Борисов греши, когато я превръща в свой опонент. Припомних, че тя беше единственият личен съперник на Борисов на състояли се наскоро избори. Без да са мажоритарни, те показаха, че в България изпъкнаха безспорният Борисов и оспорващата неговата безспорност Кунева, която извади (временно) от гроба НДСВ. Макар и сумарно гласовете за нея да са много по-малко, от подадените за Борисов, реанимирането на „царската партия” си беше електорален подвиг, който говори за потенциал на личността.

Но ако ще спорим за качества, което бих искал да избегна, не мога да не отбележа, че Кунева беше оценена като комисар на годината и европеец на годината от европейците, не от партията си. А това е престижно за днешна България почти колкото международната известност сред левичарите на Георги Димитров по времето на Лайпцигския процес. Откога в средите на Гражданите за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България тази общоевропейска престижност няма значение?

Ако питате мен, дори е по-престижно от поста, който Ирина Бокова получи току – що начело на ЮНЕСКО. Защото е очевидно, колкото и да го отрича, че Бокова стигна този връх в резултат на компромиси между различни държави срещу един съперник, докато признанието за Кунева си е нейна лична заслуга.

И понеже две личности не ми стигат да се аргументирам, че се трупат интересни казуси, чието решаване не е еднозначно и лесно, за изненада (може би) на някои, ще добавя още един. Георги Кадиев.

За недостатъка му да е червен, няма да говоря. Той е достатъчен за всеки, който е противник на червените. Но нека се огледаме за момент какво се задава.

Кадиев е образован на Запад и експерт в своята област. Освен това се опълчи на ръководството на партията си и на премиера си, напускайки поста заместник-министър на финансите заради спорове, които прозвучаха в публичното пространство като противопоставяне срещу корупционни практики и нередности, каквито сега излизат наяве.

Кадиев имаше дързостта да говори публично срещу върхушката на ДПС, за което днес с право може да очаква политическа възвращаемост. Ако има нещо, на което масата съпартийци на Кадиев са бесни, това е котвата на шията на БСП с надпис „Доган”, която им закачиха Първанов и Станишев.

Кадиев прояви характер като се кандидатира в труден за партията му момент и дори принуди лидера си Станишев да ревизира първоначалното презрение, с което се отнесе към инициативата му. Но вместо да се смири след отстъплението на Станишев, днес Кадиев буквално се присмя на шефа си, че се присламчва към неговата кандидатура, за което не го е молил. Направо смятал, че такава подкрепа му вреди!

За финал, понеже става дума за избори и харесване, Кадиев, снажен и представителен на вид, боботещ с гърлен глас ( чувал съм, че дамите се впечатляват) и като баща на три деца със сигурност привлича симпатии сред търсачи на алтернативи в сегашния доста безалтернативен политически момент. Казва за себе си, цитиран от агенция Фокус, че не му харесва да бъде магарето, което явно ще яде електорален бой насред София като кандидат за кмет, но ще се кандидатира въпреки това ( да ви прилича този боен устрем на демонстрациите на борбеност, които направиха Борисов популярен?)..

Не го подценявайте. „Магарето” не е чак толкова мазохистично, на колкото се прави. Цели се в бъдещето. Помнете хитреца Г.Първанов, който хрисимо и уж примирено за бъдещата загуба се яви на президентските избори и за изумление на всички ( и в собствената му партия), ги спечели срещу уж сигурния победител Петър Стоянов. Доста магарета тогава гласуваха на инат по „американската система” – в полза на изглеждащия като по-слаб.

Ако не виждаме тези „подробности от пейзажа” и с лека ръка пренебрегваме качествата на личности, които по политически причини не харесваме, рискуваме да си останем натоварени магарета, които нищо не усещат. Това късогледство е сред основните причини да живеем в държава, която с лекота обиждат на „троянски кон” (а самата държава, яхната от пишман богатири, никак не се обижда от подигравката с нея).

Ето затова си позволявам да изцвиля някой и друг аргумент в полза на прозрението, че като гледаме, трябва и да виждаме.

15 мнения за “Разбираме ли от личности, или само от култ към личността?”

 1. Драги Иво,
  Напълно споделям написаното от теб с допълнението, че отношението на Запада към т. нар. комунистически “реформатори” не винаги се дължи на някакъв вид договорка. Често (и то в последните години) става дума и за обикновен мързел, и за корупционни отношения, а друг път – и за обикновена неграмотност. Ака си имал случай да видиш, кой в Държавния департамент например отговаря в последните години за Балканите и провериш подготовката му по региона, не може да не ти прави впечатление, че този тип дипломатически чиновници често пъти заемат позициията си, защото не са успели да се класират за друга (демек най-неподготвените сядат на тези кресла). Та нима е случаен фактът, че един от последните посланици на САЩ се гордееше с топлите отношение на баща му с Русия и с благоговение разказваше как той (бащата) преминал целия източенв фронт се едно писмо подписано то Жуков?
  Аз също вече не съм канен на приеми на западни посолства, защото не рядко съм си позволявал оценки подобни на твоите, а тези приказцки се чуват ще знаеш…
  Аз смятам, че избирането на Бокова е храчка в лицето на хората, които са си въобразявали, че промяната в България е можела да се състои и без някогашната комунистическа номенклатура.

 2. Макар да съм фен на Б.Б.,мисля,че този път той сгреши с Кунева.Огромният и вот на евроизборите определено показа че е личност-ерудирана,на добро политическо ниво,с манталитет на европейски политик.Според мен за тези и качества българският избирател и даде вота си.Но от друга страна дали и премиерът не е прав:че се е кандидатирала за евродепутат нарочно,макар да е искала поста на еврокомисар,а не на евродепутат.И още-може ли българският еврокомисар да знае за икономическите престъпления на тройната коалиция и да си затваря очите за тях.Клетва била дала-че като сме дали клетва да си затваряме очите пред престъпността и закона ли.Несериозно звучи.
  Въпреки всичко за мен е сериозен политик и ще се радвам с Б.Б. да намерят общ език и да заработят заедно за България.

 3. ami,prav si i chesten…ot tuk natatak\kakto e kazal Djosef Bois\ po delata im shte gi poznaem.taka e nai-spravedlivo…

 4. че се е кандидатирала за евродепутат нарочно,макар да е искала поста на еврокомисар,а не на евродепутат”

  Mislia che tozi argument e greshen tai kato dvete neshta ne sa vzaimno izkljuchvashti se. t.e.
  ako stanesh evrodeputat mojesh i da stanesh komisar.
  Mislia che argimenti ot tipa na komissar na godinata sa osnovni i vodeshti i te triabva da se vzimat pod vnimanie. Tova sa konkretni fakti, a ne prezumcii ot tipa na искала поста на еврокомисар,а не на евродепутат.
  To e podobno na obiasnenieto zashto B. Dimitrov stana ministar. Pak makar i bez portfeil.
  Nerde Yambol, nerde Stambul.
  No takiva argu,emti minavat pred slushatelia i zritelia (izbiratelia), zahtoto kakto kazva Ivo Indjev
  не виждаме тези „подробности от пейзажа” и с лека ръка пренебрегваме качествата на личности, които по политически причини не харесваме.

 5. Цитати…..и справки

  “Така както дългогодишният главен редактор на вестник „Работническо дело” ГЕОРГИ БОКОВ се пъчел (например пред Радой Ралин)как „УБИЛ С 400 ШАМАРА“ издателя на вестник „Щурец” Райко Алексиев![27]
  ……………………………..
  Ето кои винаги, неспирно са действали срещу българите, българщината и човечността изобщо. Садистите от кръга на убиеца Антон Югов се гаврят с нас. Някои ще рекат, че съм краен и мразя. Да разберем мнението на стар ремсист, комунист и активен борец като Радой Ралин. По повод убийството на Райко Алексиев, извършено от бащата на ИРИНА и Филип Бокови – журналистическия хардлайнер Георги, покойният сатирик се произнесъл: „Естествено, ако бащите отговарят за децата си, то децата не отговарят за бащите си… Но ако някои бащи са причинили смъртта на други бащи, редно е техните синове поне да се извинят на другите синове, поне да се извинят… Такива неща у нас, в България, не стават…”

  ( 27 ) Вж. слово на Радой Ралин по повод на тържественото честване на Райко Алексиев в Народния театър, София, 8 март 1993 г., в: Ивайла Александрова – „Горещо червено”, ИК „Жанет 45”, Пловдив, 2007 г., стр. 68. Райко Алексиев с псевдоним Фра Дяволо – чудесен български художник, карикатурист, фейлетонист; неколкократен председател на Съюза на дружествата на художниците в България. Автор е на няколко сборника с хумористични разкази и фейлетони.Участва в няколко художествени изложби. Пребит до смърт през септември 1944 г. Умира вследствие на този побой през ноември 1944 г. През март 1945 убийството му е узаконено, след като е осъден посмъртно заради „антисъветска” и „прогерманска” пропаганда от т. нар. народен съд по известното Дело № 6, по което са подсъдими 101 писатели, художници, журналисти, включително някои вече убити. През годините на Народна република България книгите му са забранени. След смяната на комунистическия режим в страната през 1989 година Райко Алексиев е реабилитиран………”

  бел.моя във връзка с мнението на РР….” редно е техните синове поне да се извинят на другите синове, поне да се извинят… Такива неща у нас, в България, не стават…”

  Филип Боков……”ние (бекапейците)поемаме вината само мезета” …хаааа хаха хаа аха

 6. Правописен лапсус в третото изречение за Кунева – никъде не сАм написал.

 7. Браво на Подпоручика,и Г-н Маев, по всичко личи ,че сте истински хора и достойни граждани,продължаваяйте в същия дух на този блог,ползата ше е взаимна. Малка корекция към фразата на Г-н Инджев “…левичарите на Г. Димитров”. Комунист и левичар са много противоположни политически понятия. Комунистическата пропаганда изкуствено приписа левичарство на комуно-идиотите. Левичарството е вид политика,идеология,докато комунистите нямат нито идеология,нито политика,те са просто лъжци, убийци и крадци,нищо повече!!!

 8. Ясно накъде отива ЮНЕСКО щом Бокова ще му е началник. За друго се замислих – дали само в България на умрели хора сменят имената, Райко Алексиев осъден посмъртно… или и на други места по света стават такива безобразия.

 9. Не мога да се съглася съвсем с написаното за Кунева и Кадиев. За мен съществува голямо противоречие в постъпките на Кунева. Един път се грижи силно за съдбата на Бг (походът към Европарламента), следващият път се дистанцира силно от съпричастие към тази съдба (обясненията й след изказването на Б.Б.). Типичен номенклатурен кадър, чиято цел е възможно по-дълго преживяване на висок чиновнически пост и колкото може по-малко отговорност. За Кадиев важи същото. Не мога да приема напускането от Министерството на финансите в миналото управление като някакъв морален акт. По-скоро партийна дисциплина и калкулация на шансовете за бъдещи постове.

 10. Изискването за чистота (на “първоначалния капитал”) на един обществен авторитет, за яснота относно произхода (на “първия милион”) на една политическа кариера не е дребнаво нито партизанско. Съгласен съм, че при социалиста, г-н Кадиев, високият морален и професионален ръст не са манипулирани, но си позволявам да се усъмня, че търде обсъжданите напоследък, потомки на висшата БКП-номенклатура са постигнали неустоимото си бюрократично обаяние без дебел слой модерно-ляв фон-дьо-тен или безумно-скъп, монархо-либерален фейслифтинг.
  Сигурно може да се възрази, че засега у нас нещата стоят така. Но на това пък може да се отговори, че е крайно време нещата тук да станат по-ясни.
  Партийната номинация на нов еврокомисар от средите на мнозинството, е за предпочитане пред закулисно спазареното преназначаване на “надпартийната” водачка на царската евролиста. Такъв подход би върнал политиката в прожекторите на гражданското внимание и би оспорил властта на неясните фигури, действащи в удобния мрак зад сцената.
  Мисля, че няма да навреди и малко повече светлина върху личността и кариерата на г-жа Бокова.
  Всъщност, защо госпожата е запазила благозвучната си, моминска си фамилия? Може би авторитетът на България щеше да тежи повече, ако днес за културната политика на ООН трябваше да се грижи друг, не толкова аристократичен, неин съпартиец, например проф.Маразов?
  Явно, за да се изрине боклука от авгиевите обори на родната демокрация се нужндаем от по-малко лустро. И от “малко” лустрация.

 11. За “доброто” представяне на Кунева на европейските избори не бива да се забравя, че в някои райони с преобладаващо турско население масово беше гласувано за НДСВ(Кунева).Справка – изборните протоколи.
  Защо ??? ДПС мълчи.
  Анализатори на изборните резултати тогава останаха силно изненадани, че в сравнение с предишни избори, цели общини с преобладаващ традиционен електорат на ДПС масово са гласували за листата на царистите – водач Кунева и подгласник – жената с енергия, способна да задвижи атомна централа (според самореклама на активисти от НДСВ), сега вече евродепутат, уютно в кресло на европарламента в Брюксел.
  Незнайно защо, очевидно Доган беше дал тогава указания (само той би могъл) на тези свои организации да гласуват за хората на царя.
  И когато на последвалите парламентарни избори хорицата от тези раьони си гласуваха нормално – за ДПС, царистите се срутиха и изчезнаха завинаги от политическия пейзаж на БГ.
  Какво щеше да се случи, ако тогава на европейските избори Доган не беше решил да удари рамо на Кунева & СО ???
  Някой да знае нещо ??

 12. Nik,в прав текст ти го казвам – лъжещ като дърта драгалевска циганка от ул. Крушова Градина! Протоколите на ЦИКЕП показват точно обратното – в ДПС- регионите, резултатите на Кунева и НДСВ са под средните им за страната, а в големите градове – значително над средните, И НАЙ-ВЕЧЕ в “екс-синя” София!

 13. Кутиков,искам да ти припомня спорa след европейските избори между “Синята коалиция” и НДСВ, тъйкато жълтите спечелиха втори мандат с минимален брой гласове и изместиха кандидата на ДСБ Светослав Малинов.
  Тогава, в телевизионен дебат сини депутати държаха в ръцете си справка за общини с преобладаващо турско насаеление, “избухнали” внезапно в необяснома любов към “жълтата” партия.
  Разбирам тонът ти, тежко е да осъзнаваш, че потъналата “жълта подводница” повече никога няма да се появи на хоризонта…., и че другарката Кунева (Пръмова) скоро ще се превърне от еврокомисар в чиновник. Покровителите и просто искат да покажат на Европа, че и на балканите има по-прилични лица.
  Иначе, би ли казал поне една единствена полза за българския потребител в Станишево-Кунево време ??

 14. Nik, не измествай дискурса – какви ползи съм усетил лично аз като български потребител, каква ще е съдбата на жълтата такназ, и какво (може и) са ломотели идиотите Костов-Димитров в нощта, когато Кунева ги направи за смях пред цялата нация, е ирелевантно в случая.
  Обективните данни на ЦИКЕП, все още достъпни за всеки потребител в интернет, доказват недвусмислено, че ти ИЗЛЪГА във вчерашния си постинг, така както и евросмещниците Костов – Димитров (те па откъде са знаели във вечерта на изборите точните данни по общини, като те излезаха официално едва във сряда?).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.