Едноминутно мълчание пред паметниците на халтурата

Не паметниците на културата, а на халтурата са мнозинство у нас. Огледайте се и ще се уверите в това, както и че като бройка сред тях преобладават онези, за които държава НРБ не жалеше сили и средства в прослава на собствената си идеологическа халтавост.

Халтурата е навсякъде, но в случая е монументална и поради това има претенцията за нещо като вечност. Тя със сигурност ще ме надживее и поради това реших да я надприказвам, понеже нямам шанс в състезанието по надмълчаване с нея.

Но ето, че на фронта на монументалната глупост се случи нещо ново. Ударен беше самият фундамент на един монумент – тезата за разрушаването на паметници като проява на варварство. С нея са ме замеряли многократно през годините . Като монолитно паве са я запокитвали срещу мен, колчем се опитам да кажа, че паметниците също не са и не могат да бъдат вечни. Особено когато тяхната очебийна вредност е многократно по-голяма от уж безспорната им вечност ( те нали затова се правят от гранит и други подобни нетленни материали).

Какво ли не пробвах в опитите си да се аргументират, че както всичко останало, паметниците също имат срок на годност, а някои – и на гадност. Стигнах и до крайности, като „изградих” хипотетично паметник на …Хитлер. Да, предложих да приложим към него принципа на благодарността към един освободител, защото предимно под негов натиск Румъния ни връща заграбената от България Добруджа.

Щом ще сме толкова благодарни на една армия, като съветската, която от нищо не ни е освобождавала, освен от статута на суверенна държава, защо тогава да не „благодарим” на друг тоталитарен кръволок, на побратима на Сталин, за нещо реално, което се е случило по негово благоволение в полза на България.

Разбира се, колкото и да съм се опитвал да подчертавам абсурда на тази хипотеза, чиято цел е единствено да провокира към размисъл по аналогия, моментално бях обявен за гаден фашист.

Не ми помогна да убедя опонентите си и припомнянето, че имаме богата история на премахване на строени наскоро паметници. Първо Сталин, после Ленин, Брежнев и Тодор Живков бяха низвергнати от постаментите, на които ги бяха качили като правило същите „реформатори”, които после решиха да ги скрият от собствените си гузни погледи.

Вярно, Живков възкръсна ако не моментално, то монументално в Правец. Но той си ни е особен случай. Красимир Живков, кметът на родното му село, превърнато в град от него с нашите пари ( за което си го боготворят там), току – що беше назначен за областен управител на София. Чак в Германия това беше забелязано от писателя Юрген Рот като знак за интересни връзки между миналото и настоящето, при които благодетелят на Правец Валентин Златев е основна фигура ( спряган с шушукане като един от най-богатите и може би най-влиятелните хора в държавата). Но това е тема, по която се осмеляват да пишат май само хора като Юрген Рот – хем е далеч, хем и няма откъде да го уволнят.

Моите опоненти обаче продължаваха упорито да твърдят, че било варварско да се посяга на паметници, независимо от многобройните доказателства за собственото си ( по тази логика) варварство ( а и само в това отношение ли?).

Ето че сега имат възможност да се произнесат по въпроса за паметника в Славяново, който беше разрушен вчера по тъмна доба. Само че искам да знам не дали им харесва, не дали е законен, а именно дали е варварство рушенето на паметници. Защото точно по тази линия от години ме обявяват за варварин, когато пледирам някои паметници да бъдат преместени, не дори разрушени.

Чакам. Ако си замълчат, което е обичайната им позиция ( чрез удобен отказ от заемане на позиция в неприятна за тях ситуация), ще се смятам за свободен да продължа разсъжденията по темата- не че иначе бих ги питал за разрешение, но е интересно да се види как и кого ще убедят във варварството на акта по разрушаването на един паметник, срещу който е настроена почти цяла България.

А засега ще помълча – не в памет на паметника и не от скръб, както се досещате.

12 мнения за “Едноминутно мълчание пред паметниците на халтурата”

 1. Трябва да се добави и бюста – паметник на Леонид Брежнев срещу Университета, където сега е новата метростанция.

 2. Към alfi:

  Точно така, този път пропуснах да спомена, но сега ще добавя – уместно е. Благодаря за подсещането.

 3. Ако позволите де се присъединя към вашето мълчание – моля ви, ужасно ме травмира АЛЬОША! Повече няма да кажа, защото едни много лоши думи напират….
  Г-н Инджев, благодаря за гледната точка по отношение на “варварството”. Статията ви е превъзходна, харесвам начина, по който пишете, позицията, която заемате /ще кажа като малкия принц, с изключение на една две гъсеници……, знам, че разбирате…/. Та, моля, продължавайте в този дух, ние ви четем и наистина имаме нужда от вас.

 4. I have a dream..

  Ех ако държавата ни беше поне от 40% хора споделящи мнението на автора и следящи блога му.

 5. Като четох тази история за съборения паметник се сетих, че толкова плодотворното за някои хора с етническо-противопожарна психология “Етническо напрежение” у нас остана някак си в сянка. Направо дойде време етническите пожарникари да бъдат заляни от вълната на безработицата. Та събарянето на паметника дали…? А, нищо не съм казал конкретно, намирам се на приказка само…

 6. Poveche ot 30 godini,a oshte niama pametnik na ybitia pisatel-Georgi Markov?!?!

 7. Аз съм леко раздвоен по въпроса, защото хем ми се ще да се еманципираме от Русия, хем пък е хубаво да остане и малко история, а не да научаваме за тези и други паметници от разказите на другите.

  Май все пак съм по-съгласен да бъдат преместени. Символиката е нещо доста важно за хората в крайна сметка.

 8. кой може да каже това е правилно – това не е. днес всеки си има собствено мнение и какво от това – в краен случай само си информираме за мнения. кой ще каже истината

 9. Красимир Живков, кметът на родното му село, превърнато в град от него с нашите пари ( за което си го боготворят там), току – що беше назначен за областен управител на София.
  Bas darja che tezi koito znaiat koi e oblasten upravitel na Sofia i koi vsashtnost e toi sa mnogo malko.
  Kvo stava s novia moral? Alo g-n BB kvo stana s novia moral?
  Verno pri tazi lipsa na kadri-experti shte se pribiagva do utvardenite takiva…

 10. Ама,приятели добри,преди да се дискутира тази тема,трябва да се уточни,какво означава съществителното “паметник”. Корена на думата произлиза от друго съществително,но от женски род-памет. Нормалните хора в процеса на еволюцията си,са приели да почитат паметта на положителни събития и положителни хора(личности).С други думи,всяко едно събитие,или човек ,на когото му се вдигат паметници ,се смята ,че е направил нещо добро,човешко(хуманно). Никой нормален човек не вдига паметници на крадци,убийци и пр. Не така стоят нещата при човекоподобните същества,комунистите,те се надпреварват да почитат възможно най-дивите представители на човешкия род. Примери не са нужни,има ги навсякъде… Ето,дамата,правилно намеква за сурогата в Пловдив. По комунистическата логика,следва турците да издигнат паметници на Руската Императорска войска,защото е водила война срещу турската армия и я е победила,по време на десетата по ред Руско-Турска война 1877-78г. Но явно турците не са на “нивото” на комунистите и не са вдигнали нито един паметник-нито на Руския император,нито на някой генерал,или офицер от Руската армия.Така че,двете плашилища,в двата най-големи Български града-София и Пловдив,изобщо не са паметници,да, те имата физическата форма на паметници,но нямат никаква човешка,морална,достойна,стойностна характеристика. Те са символ на окупация,на която комунистите до ден-днешен извиват от радост. Не се забелязва обаче,никъде в СССР и Русия,някой да е вдигнал паметник на Хитлер,или Вермахта. А разлика няма никаква,Германия обявява съвсем официално война на Съветския Съюз,както и той прави същото ,три години по-късно,по същия военно-дипломатически протокол, СССР обявява война на Царство България без никакъв повод,на страна , с която е в пълни дипломатически отношения. Лавришчев и Стаменов са посланиците.Тази страна(нашата) ,по време на войната не е водила абс. никаква антисъветска и антируска политика. Царство България е единствената страна,която като съюзник на Германия, категорически е отказала да изпрати войски срещу Червената армия.Веднага,след започването на ГСВойна,Бълг. правителство обявява”пълен неутралитет”. Друго,което не го знаят ,както много хора,така и всички комунисти. България е единствената страна в Европа,на която Съветския Съюз обявява война,по време на ВСВойна.Единствената!!!!!! И втората,но не по ред,в Света. На 17-ти август 1945г. Съв. Съюз обявява война на Япония,нарушавайки Съветско-Японския договор за приятлество,подписан на 13.04.1941г. в Москва. Лично Сталин идва на ж.п. гарата ,прегръща и изпраща Японския министър на външ. работи,който се връща от посещение в Германия.Така че,това не са никави паметници,защото няма събитие,което да се почита,едва ли има някой,чийто дом е нападнат от бандити,или крадци,а той да им сложи снимки ,след нападението и всяка година да поднася цветя пред образите на своите екзекутори и крадци. Да,но при комунистите,всичко е наопаки.

 11. Г-жо Александрова,ама как ще има паметник на единствения,значим български писател-антикомунист,след като той е убит от самите комунисти,а България и сега си е комунистическа. И не може да има,не дават другарите…при това,убит е с помощта на друг писател,имайки го за приятел,но това засега е все още секретно,няма да го казвам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.