Първанов цака “Южен поток” с южнокорейски фишек

През януари президентът Първанов посети Япония и заяви ( както беше оповестено в неговия сайт) , че България е „готова да работи с Япония в областта на икономиката, енергетиката, инфраструктурата, туризма”. Освен това предложи на японците български инвестиции. Нито дума не обелиха обаче японците, дали те са готови да си работим заедно на този широк фронт. И както се вижда към днешна дата – не напразно, защото в графата „КПД” по отношение на президентската визита до Токио се мъдри една нула, празно пространство.

Предполагам, че по същата логика, ще предложи на австралийците да изградим съвместни ферми за кенгурута.

Но да не избързвам – в момента Г.Първанов е в Южна Корея и предлага на „Хюндай” заедно да произвеждаме във Варна кораби за пренос на газ в рамките на Черно море ( може би от България за Русия, защото за обратното намерение няма индикации).

От „Хюндай”, според долетялата до нас от доста далечния Изток сензационна новина, били погледнали с „интерес” на идеята. И как няма! Както и да го погледнеш, то си е интересно.

Да обобщим: Южна Корея ще строи кораби за пренос на газ ( явно като алтернатива на руските газопроводи в Черно море, няма как да е иначе) в Източна България, а още по- на изток и малко на север ще гледат със скръстени ръце развоя на тази западна ( от руска гледна точка) идея.

Реалистично, нали! На това му се казва „реалполитика”, направо по учебник, по Бисмарк – поставяме ги руснаците пред свършените факти, зачеркваме им синя, южния и северния поток и фактите…свършват. Остават фантазиите. И снимките за спомен на фантазьорите по екзотичните точки на планетата.

Апропо, като стана дума за разхищенията на президента с неговата страст към пътуванията на далечни разстояния, не можеше ли летенето до Япония да се съчетае с това до Южна Корея и Австралия – и без това резултатът явно е еднакъв, нулев. Поне разходите щяха да са по – малки.

Но да не тревожим човека с дребнави въпроси за някакви си половин милиона лева. Той генерира идеи от глобален мащаб, пък ние му придиряме за някакви си разходи. Всичко вложено в неговата държавническа дейност ще ни се върне – тъпкано дори.

За финал ( като стана дума за държавническо мислене), да попитам плахо: един такъв грандиозен план за превръщане на Черно море в българско – южнокорейски басейн за транспортиране на газ ( с какъвто не разполагаме), не трябваше ли все пак да бъде представен на вниманието на самите българи, преди да развеселяваме с него далечните южни корейци? Така де и ние душа носим, бихме се посмели от душа, имаме нужда от малко разтуха.

18 мнения за “Първанов цака “Южен поток” с южнокорейски фишек”

 1. Първанов е просто неспасяем случай. Бълнува някакви безумия и пътува насам-натам без ясни цели и без крайни резултати. Нищо против нямам, все пак като бивш апаратчик на БКП/БСП гореспоменатите умения ги владее до съвършенство. Това, което обаче нервира, е че пръска пари на данъкоплатците за МАЛУМНИТЕ си инициативи, пътувания и идеи.

 2. Развеселихте ме с тази статия, г-н Инджев, но то не е за смях, защото това са нашите пари, с които някои се забавляват просто.
  Няма ли най-накрая да се приземят и да не говорят глупости за наша сметка?
  Дано да дойде скоро този момент.

 3. Бас държа, че Гоце има много сериозна стратегическа оферта за вожда на Северна Корея, където истински го тегли сърцето. Да инвестират в паметник на Ким Ир Сен- цял ръст, златно покритие насред двора без кенеф в Сирищник.Та да му се кланя всяка заран, когато окончателно се превърне в политическа мърша.

 4. Аха,значи е послушал Берлускони и се захванал с международен туризъм!

 5. С уважение към иронията Ви, ще добавя, че проявявайки истински гьонсуратлък, дори след сарказма на Берлускони, той продължава да се разхожда. Най-ме учудва, че тези хора/визирам всички политици съидейници на Първанов, сами си ги класифицирайте/дори си вярват,че вършат нещо. Удобно невиждайки, че например част от заводите на “Порше” се изнесоха в Словакия, на “Ауди” – в Унгария, че даже “Нокия” изнесе заводите си в Румъния, те изпълняват директивите на Русия, тук да не се привличат инвестиции от омразния запад. В услуга, те създадоха пародия на пазарна икономика, с назначени бизнесмени, която не само не смогва да изхрани населението и да му осигури нормален стандарт, но и не може да си храни и хрантутниците. Атмосферата за нормално инвестиране, която всички я виждаме, също е създадена от тях. Западът постепенно завърта всички кранчета. И ето го изхода – на изток. Но, не на северо, а на юго-изток. Не искаме съвсем западно, но да не е и северозточно. Този човек и тези хора как си вярват, че са надскочили детско-юношеското си комсомолко мислене! Прятелство и с Джордж, и с Владимир! Хем душата в рая! Но се налага и друга констатация – тази работа не ще да става без сътрудничеството с изпълнителната власт, все пак знаем какви правомощия има президентът. Та май наистина става дума за подмяна, а не за промяна.

 6. Добър ден г-н Инджев.
  Добър ден на всички в коментара на блога, тези пътувания са негово ИскКонно право.
  Той е !
  ДемократИчно избран и никой не може да му казва как да си харчи бюджета.
  Ако не ви харесва – ДемоКритичното му управление – гответе се за избори. След две години не се крийте, а гласувайте. Избирайте човек с възпитание и култура.
  Не ви харесваше :
  Ж.Ж – муаше кифтета;
  П.С. – ходел с каскет;
  Г.П. – човек от народа;
  Избирайте – имате време за опознаване на навиците му.
  Прочетете трудовете му.
  Вижте децата му.
  Вижте жена му.
  Или си изберете жена !

 7. С този човек не можеш и да се дърлиш,”колко окаяна е тази ваша партия”,защото е креатура на опростенческо мислене и бе разглезен о т т я х неимоверно..
  Може,вътрешно да е – и сигурно е бил!!- настрана от цялата словесна
  лигоч за “сияйните партийни върхове”,все до правоверни около себе си,в т.ч. и такива с рядко отмъстителен, брутален и циничен ум…
  Но дори в БКП имаше и по-земни хора по същите тези върхове И “оня долу ги усещаха като свои”,дори и днес…
  Колко пъти съм писал,че уменята му са като “игра с огъня и водата”- а и какво друго да бъде -,но не бе достатъчно и не успя,като сравнително млад човек,да се разграничи като печен апаратчик, от злокачествените напъни на една номенклатура,в постоянен и безкрайно травмиращ процес за модернизиране,но и готова и да му избие зъбите
  …както се видя неотдавна и при драмата със Станишев,в качеството им на отрочета на Голямата заблуда,душеща България…
  Все познати явления от А.Луканов насам,но чужди на необходимата правилна европейска левица
  …Затова и ръфането е безогледно,тъй като не познават труд, лишения и съдбовни изпитания….

 8. Както при небивалата активност в края на станишевото правителство и в края на президентския двумандат ще се нагледаме и наслушаме на какви ли не чудесии и харчове – уж все като за последно…

 9. Струва ми се , че е време да се повдигне въпроса за импийчмънта на любимият ни президент Гоце Първанов.
  Пиша това защото тази институция трябва да възвърне своето уважение сред хората, а с такива твари (да ме извиняват тварите) като Гоце никога няма да се случи.

 10. Чудесен материал! Много ловък език, за много точни теми! Поздравления!

 11. Ивооо, Голям си, Ивооо! И аз днес се тресох от долетелите от Южна Корея “новини” за президентската визита, но прочита, който ти правиш е този, който само ти можеш да направиш! Усмихна ме, та ме разсмя чак! Поздрави и поздравления!!!!!

 12. Георги Седефчов Първанов – роден в село Сирищник, Община Ковачевци, Област Перник – поредното недоразумение начело на окаяната балканска държавица. Всеки народ си заслужава своите водачи. Този бе избран демократично, с голяма преднина. Два пъти!

 13. Кардинале,отново се опитваш да ни люляш. Кои са тези земни хора от висшата комунистическа номенклатура??? Дай поне едно име,кажи поне един,който е изразил мнение,че комунизмът е лъжа. Ня

 14. Няма никакво изключение,всички по списък бяха мръсници и си останаха мръсници. Изобщо не се опитвай да ги оневиняваш и да им приписваш човешки черти.Абе Кардинал ли си,абат ли ,войвода ли си,княз ли си,дюк или каквото и да ,не си ли разбрал на тази възраст,че при комунистите НЯМА НИЩО ЧОВЕШКО, ама грам човещина няма.Комунистите не са хора,осъзнай се най-после. Природта си е обърсла задника с тях,не стават за крив чеп,това са злодеи във всяка клетка на тялото си,мозък нямат то се знае.

 15. Знаете ли как турчинът се моли на Аллах? Ето така: ” Аллах, Аллах нищо друго не искам за себе си! Дари ме само с акъла на българина! Ама този дето му идва отпосле!”
  Това по повод на избирателския вот за “любимия” ни президент.
  Сега се вайкаме кой ни го докара този “сирищник” подобно на дечицата от детската градина като се наакат(кой ми сра в гащичките?) Та все пак “това ни е материялът” е справедливо казано и от резултатите си личи качеството му! Съгласен съм напълно с коментара на Стоян Дончев. Списъкът е съкратен понеже биха могли да се добавят и почти пълното изнасяне на някои от основните продукти на “Шнайдер електрик” в Полша, на “Жилет” пак там, както и много други. Искам обаче да допълня с характерни примери от Тощовото минало, за да се види как нищо у нас не се е променило! Спомнете си какво се случи със производството на дизелови двигатели “Перкинс” във Варна и сглобяването на “Рено-Алпин” в Пловдив! И как “гордият” отговор беше зглобяване на “Москвич” в Ловеч! Апропо там сега се готвят да зглобяват пикапи на Китайския “Грейт уол”! При този “материял” и това постижение не е малко и би трябвало да му се радваме стига наистина да стане! Понеже имаме “трдиции”, та ме съмнява. А има и още по фрапантни примери за дупедавството на управляващите комуняги! Някога когато работех в електрокарния завод “Шести Септември”-София, (кръстен в чест на сстачката на трамвайните работници, да не си помисли някой нещо друго, като Съединениито например), японци бяха готови да купят цялата ни продукция, само и само ако им продаваме електрокарите с по ЕДНА батерия (разбирай около тон олово)! Руснаците обаче чрез СИВ не разрешаваха! Почти цялото производство отиваше за СССР (над 80%) естествено с по ДВЕ батерии една работна и една резервна. Батериите дори не се караха до София, а направо от заводите в Търговище или Пазарджик се караха на влаковете за СССР! За другите обаче продавахме електрокарите без батерия (Как, оловото е стратегическа суровина! Няма да го даваме на империалистите я!) И затова толкова и ни ги купуваха! Но ние гордо показвахме нащия “кукиш” на империалистите! Спомняте ли си Илф и Петров със знаменито описания плакат “Вот наш ответь империалистов!”
  Нещо подобно ни показва сега нашият Сирищник, макар и чак от обратната страна на Земята!

 16. GOCETO e varha.toi e BOSSAT.zashto da pravi ednovremenno edna obshta vizita,nali nie plashtame.da ne e lud da si razvali lova mezdu dvete.loshoto e che ne hodi samami si vodi i oligarsite/te pak zashto da ne si svarshat lichnite dalaverki na darzavna smetka/…abe kenefa na dvora,sancho…

 17. браво г-нИнджев,но какво да очакваме от един голям шлемоносец

 18. Чудя се да се смея ли или да плача 🙂
  За начало ще спретна малко история – преди 20 години, когато започна прехода, бях “пъпчив тинейджър”. Не знам защо, но започнах да се интересувам от предприемачество още тогава. Имаше един бизнес вестник, на който за съжаление съм му забравил името, както и вестник “Орбита” с нови научни и бизнес постижения.
  Та този бизнес вестник, за който споменах, започна да излиза някъде 1991 година. Спомням си един от първите му броеве как лъсна с Жорж Ганчев на първа страница :-).Както и да е. Доколкото си спомням, в този вестник, или в “Орбита”, излезе интервю с тогавашния посланик на Южна Корея в България, който говореше за светлото бъдеще между бизнес отношенията между нашите 2 страни :-). Пред очите ми изниква и снимка с претъпкан паркинг с Хюндаи в Бургаската Свободна Икономическа Зона (в началото на прехода, ако си спомняте, имаше и такива животни, поне 10, прокламирани като новите български силиконови-силициеви долини, от които обаче не излезе нищо).

  Та явно прехода още не е свършил, след като 20 години близо, отново наши държавни и не толкова държавни глави търчат до Южна Корея, и домакините им, къде от уважение, къде от куртоазия, им обясняват как България е интересна инвестиция, как щели да инвестират в проект за развлекателен комплекс в покрайнините на София:-) (след като София Ленд фалира !??!), че и нещата толкова ще порозовеят, че ще е необходима директна линия София-Сеул (за тази линия също имам спомен да се говореше преди 20-ина години :-))
  Тъжното и гротескното е, че след толкова много години, едни държавни мъже пак тичат из половината свят, за да ги погалят по главицата, и да им ръснат едни електорално смилаеми хубави думици, и толкова не се сещат, че тяхни са възможностите, а и задълженията, за да се направи така, че тези думи да не останат само думи, а и да се превърнат в дела.
  За съжаление и с Бойко – нищо ново под слънцето. Поне засега.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.