Белене може да си остане само със славата на концлагер

RWЕ окончателно се отказа АЕЦ ”Белене”
28 октомври 2009 / News.dir.bg
Германската компанията RWЕ – партньор на НЕК в проекта за втората атомна централа “Белене” официално е уведомила с писмо Българския енергиен холдинг (БЕХ) за намерението си да се оттегли от проекта.
Това съобщи Галина Тошева, изпълнителен директор на БЕХ.
RWЕ излиза от проекта АЕЦ “Белене” по две причини – неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта, уточни Галина Тошева, предаде БГНЕС.

Толкова пъти съм писал на тази тема, толкова пъти съм обръщал внимание на сигналите от Германия, че прочетох за себе си в един коментар как съм бил предизвикал …отзоваването на Нанси Макълдауни като посланик на САЩ в България ( защото на един форум й бях задал въпрос да коментира сигналите за колебанията на RWE, на който тя отговори дипломатично, но ясно, че САЩ са за намаляване зависимостта на България от един единствен фактор). .

Ей такъв комплимент не бях получавал от 2000-та година, когато в редакционен коментар на в. „Монитор” най– сериозно ме бяха обявили за човек който дърпал конците на…американското посолство в България!

Припомням това, за да знаете с кого си имате работа. Защото, отгоре на всичко, моите скромни предположения за оттеглянето на RWE ( един гигантски концерн), взеха, че се потвърдиха.

Сега очаквам да ме обявят за властелина на Германия. Да се готвят Великобритания и Франция. Идааа!

Послеслав: щеше да бъде хубаво да обера славата, за която става дума по – горе, но няма как. Слава Богу, на света има и здрав разум, а за елементарна проява на здрав разум никъде не награждават, тя е част от всекидневната нормалност. Само у нас тя се таксува като „предателство” и „злодейство”.

18 мнения за “Белене може да си остане само със славата на концлагер”

 1. Брат ми има един лаф “Кой бяга от пет лева”. Та да си дойдем на думата ,RWЕ излиза от проекта АЕЦ „Белене“ по две причини – неподписването на договор с фирмата изпълнител и ЛИПСАТА на финансова структура на проекта !
  Няма 5 лева – няма RWЕ !!!
  Няма и половин причина да се строи АЕЦ ”Белене”.

 2. Но най-добре ще е тази слава да не помръква- и в Белене да се озоват напълно заслужено червените негодници и СССРските слуги!(Колкото да сме либерални, толерантни и хуманни- срещу комунягите няма неблагословени от Бога, здравия разум и морала средства!)

 3. Нека не забравяме, че и RWE се беше нагласил пред паницата на бюджета ни. И едва след като разбраха, че няма държавни гаранции си прибраха лъжиците.

 4. Както е писал австрийският вестник “Ди Пресе” на 15.10.т.г., добре е източните демокрации да бъдат взети под патронаж от страни с утвърдени и стабилни демокрации.
  Това би спряло произвола и намесата на дългите, неизсъхнали ръце на бившите тайни служби и произтичащите от тях ужаси.
  Ангела Меркел се е обявила за спиране на централите с ядрено гориво и преминаване на производство на ток от възобновяеми източници, което е и директива на целия ЕС и за наше щастие, повлия положително за спирането на “Белене”.

 5. И аз се учудих, когато го разбрах, но се оказва, че митът за честността и лоялността на германският бизнес е пренадут балон! Не само са готови да се насосат на всякакъв възможен гювеч но и са готови да го нашправят по най-безскрупулен начин, пренебрегвайки всякакви други интереси и последствия за отсрещната страна. RWE не прави никакво изключение, а само потвърждава това. И добре, че освен абсурдността на АЕЦ Белене от технико-икономическа гледна точка, която всички многократно коментирахме, и която само щеше да прелее голяма част от загубените за нас пари, изсмукани от страданията на хората в разни големи джобове, включая и този на RWE, имаше и една политическа страна на въпроса, която избягвахме много да дискутираме. А когато някой, като Иво се осмеляваше да я изтъкне, трябваше да яде горчивите бонбони на абсурда, описан блестящо в статията.
  “…тя (Нанси Макълдауни- посланик на САЩ в България) отговори дипломатично, но ясно, че САЩ са за намаляване зависимостта на България от един единствен фактор”.
  А това, за който разбира, на “най-директен дипломатически език” е напомняне, че има две страни на стената и тъй-като не е нито възможно, нито удобно за нас да стоим по средата (върху стената), ни се напомня да заемем съответната страна, (където споменатия фактор на зависимост не е единствен)!
  Между другото аз вече гласувах за Иво Инджев, а вие? Линкът е даден в коментара на Mr.Schmidt.
  Та за щастие, след поетите от нас вече ангажименти и отговорности (членство в НАТО и ЕС) мисля, че не остава у никого съмнение към коя страна трябва да се ориентираме. На всичко отгоре това ще ни спести и директно пари, като ни предпази от безумни харчове, особено в момент на криза

 6. Да се чете:
  – Б о й к о Борисов…
  – з н а ч е н и е…..
  – вместо знамение…
  макар и целият процес да си е повече от знаменателен,но това е друга тема,тъй като и в ЕС го разбират със симпатии и чакат,да обърне трайно насоката,както медувпрочем е било на времето и със самия Стамболов….

 7. Не винаги съм съгласен с това, което пише г-н Инджев, но винаги прочетеното ми е интересно и полезно. Той демонстрира респектираща ерудиция като журналист и завидна гражданска позиция, въпреки незавидното отношение, което получава заради това през годините.
  Г-н Инджев, имате моето уважение и моят глас в тази класация.

 8. Иво е изключителен журналист. Гласувайте ! За съжаление, “една птичка пролет не прави”. Гнусна, слагаческа, плиткоумна българска журналистика.

 9. Няма как да скрия, че се радвам на тази новина!!!

 10. Е, те на това му се вика “Голям шлем”!

 11. До Христо: Уважаеми, фирми като RWE винаги се “нагласят” над някоя паница. Няма как да е иначе – хранят хиляди хора. Никой не работи, а и не бива да работи за едното потупване по рамото. Предполагам, че и Вие, с лъжица в ръка, чакате до някоя паница. Няма лошо, глупостите от сорта “всекиму според труда, всекиму според потребностите” се оказаха кръгли глупости.

  А парите от бюджета не са да си ги зашиваме в дюшеци или някой да си ги прибира в собствения джоб, а точно за това – да се плаща на хора, които могат да свършат обществено полезна работа.

  Всъщност просто е като боб, само се иска малко да се замисли човек.

 12. Учудващо е, как един стратегически партнньор за обект струващ 10 милиарда може просто да каже: „ами аз се оттеглям“ и да си тръгне. Защо в договора с РВЕ няма клаузи за неустойки? Защо министрите от триглавата ламя са подписали такъв неизгоден договор? Особенно, като се има в предвид какви огромни неустойки срещу държавата са предвидени в идиотски договори на всички министерства с частни контрагенти.
  Мисля, някой трябва да опере пешкира заради заровените там пари. Но съм убеден, това няма да стане докъто главен прокурор е комунистическо мекере.

 13. Димитре,може ли да бъдеш по-конкретен,с кое не си съгласен,дето го пише Г-н Инджев,че аз почти не намирам такова нещо

 14. Постоянно ни го набиват в главите „похарчени са такива милиони ще трябва да се платят неустойки“.
  Да речем, че е вярно и какво от това.Връщане назад обаче има.
  Примери много-Перник , Кремиковци, Промет-Дебелт.
  Много по-добре е да се освестим и да не продължим да наливаме пари в този проект.Реакторите са от поколение на тези в Козлодуй-модернизирани.Защо Турция не строи АЕЦ с реактори от поколението на нашите ами с най-новото поколение?
  Може ли някой да гарантира, че след пет години няма да се поиска в Европа да бъдат спрени реакторите от това поколение.Не може.
  Света се замисля за бъдещето.Влагат се милиарди в разработването на фолтоволтаичните източници, водородната горивна клетка, свръхпроводниците.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.