Уж погребаната българска следа повдига капака на ковчега

“Експрес” отново изважда “Българската следа”
6 Ноември 2009
e-vestnik

Френското сп. “Експрес” публикува в новия си брой откъси от книгата “Това, което не успях да кажа. 30 години борба с тероризма”, съдържаща разговори на известния магистрат антитерорист Жан-Луи Брюгиер с журналиста от “Експрес” Жан-Мари Понто. Предлагаме откъса, в който Брюгиер отново изважда на бял свят “Българската следа” в атентата срещу папа Йоан Павел II чрез показанията на някой си “агент Иванов”.
Всичко започна през 1984 г. с прост случай на измама. По това време все още се занимавах със случаи от бизнес правото, включително и измами…
Някой си Иванов – нека го наречем така – един ден беше доведен в кабинета ми. Беше разследван за присвояване и незаконни трансфери. Беше му наложено задържане като мярка за неотклонение. Около четиридесетгодишният мъж от български произход имаше по-скоро невзрачен вид. Стори ми се необичайно напрегнат и много уплашен. Изглеждаше психически нестабилен. (…)
Той сподели: “Не мога повече! Не издържам в затвора. Всички ме изоставиха, няма да се измъкна, предпочитам да ви разкрия кой съм всъщност. Аз принадлежа към българската Държавна сигурност, имам чин полковник. Аз съм “нелегал”, агент, внедрен във Франция. Моята мисия е да се интегрирам колкото е възможно повече във френското общество чрез истински дейности, които ми служат за прикритие […]”
Тъй като бях скептичен, той настоя и ми обясни как най-напред работил в Румъния с френски техници, пътуващи за страната му. Разказа подробности за историята с българските чадъри, с противниците на режима, убити в чужбина. Той ми разказа как са прониквали при агенти, подозирани в двойна игра. Призна, че самият той е имал проблеми с неговата служба заради тъмна финансова афера.
“Бях оневинен, каза той, и тъй като член на моето семейство е много близък със съпругата на заместник-министъра на вътрешните работи, успях да се върна във Франция през март 1966. Говоря отлично вашия език и обичам Франция. Намериха ми работа като шеф на предприятие. Но понеже не разбирам от бизнес, бях измамен от партньора си, така че ме арестуваха и вкараха в затвора.
Много съм уплашен, защото арестуваният “нелегал” изгаря, службата го изоставя. Сега представлявам опасност за тях и животът ми е застрашен. Затова съм готов да сътруднича и да разкрия всичко за функционирането на българските служби, но непременно трябва да изляза от затвора … ” (…)
Моето положение беше деликатно. Иванов изглеждаше искрен, но не можеше и дума да става за смесване на жанровете: разузнаване и съдебна власт. Най-напред започнах да го “изпитвам”. Разпитах го няколко пъти и бързо се убедих, че казва истината. “Нека да е много ясно, казах му, няма да преговарям за вашата информация срещу свободата ви. Това не е моята роля и за мен е невъзможно. Все пак, ако информацията се окаже вярна и може да помогне на интересите на Франция, мога да ви свържа с нашите служби. Може би те могат, когато вашият случай се реши, да ви помогнат.” (…)
Данните, които ми съобщаваше, според мен наистина можеха да заинтересуват нашите служби. Той ми предостави също много информация за българските фирми, създадени от службите в София. разказа ми за онзи хотел “Витоша” и неговото казино, място за среща на много чужди агенти и по-специално на хора от палестинската мрежа. […]
Но преди всичко, той говори за връзките на българските служби с КГБ, “големия руски брат”. Увери ме, че атентатът срещу папата на 13 май 1981 г. е организиран от ГРУ, съветската военна разузнавателна служба, враждуваща с КГБ. В действителност двете разузнавателни служби винаги са били в конкуренция и конфликти. ГРУ искало, като организира убийството на папата, да дестабилизира КГБ, тогава ръководен от Юрий Андропов.Червената армия и съветският военно-промишлен апарат, подкрепяни от ГРУ, неуспешно искали два пъти от Централния комитет намеса в Полша, но им било отказано. Военните подозирали, че КГБ и неговият шеф Андропов са повлияли за това решение. За съветското военно лоби Полша била крайъгълен камък на Варшавския договор.
“Солидарност” била голяма заплаха в очите на Червената армия, която трябвало да бъде преодоляна, особено след като новият папа е поляк. Оттук и хитрият план, изработен от ГРУ за дестабилизиране на КГБ, който чрез ефекта на доминото трябвало да подтикне Централния комитет и Политбюро към военна намеса. Според Иванов, ГРУ смятало, че убийството на папата ще доведе до бунтове в Полша, която щяло да принуди Кремъл да предприеме военна намеса, за да овладее положението в страната. Ръководителите на ГРУ се надявали така да възстановят престижа си и да постигнат политически възход за сметка на КГБ. […]
Очевидно е, че подходих към тази информация много внимателно. Но Иванов нямаше причина да ме лъже или манипулира. Той трябваше да докаже, че е надежден източник и може да заинтересува нашите служби, ако иска да се измъкне. В тази партия шах не можеше да си позволи погрешна стратегия. Не можеше да блъфира, защото не държеше картите. […] Ето защо вярвам, че това разкритие за опита за убийство на папата трябва да бъде взето под внимание. То щеше да бъде потвърдено няколко години по-късно в София. […]

( ВТОРА ЧАСТ НА ПРЕВОДА НА е-vestnik):

[При друг случай] помагам на българите да направят международна съдебна поръчка за Франция. Тя е написана и се изпраща в мое присъствие на 4 юли 1991г. За да я подготвя, се срещам с много високопоставен представител на тайните служби в България. Той ще потвърди информацията на Иванов, спомената от ген. Кацамунски, за участието на България в атентата срещу папата.

Според него наистина ГРУ, разузнавателната служба на съветската армия, стои зад атентата срещу папа Йоан Павел II. Човекът ми казва: “Операцията бе организирана за дестабилизиране на КГБ и Андропов, които се противопоставяха на военна намеса във Варшава, където режимът се клатеше.” Тази тайна операция е резултат на силното съперничество в рамките на съветския апарат за разузнаване. Моят събеседник добавя: “Ние участвахме по заповед на ГРУ, но нашето поле за маневриране беше много тясно.”

Той ми обяснява, че военните са предвиждали сериозни социални вълнения и бунтове в Полша след убийството на папата, които биха оправдали военна намеса. Сценарият, описан от Иванов. ГРУ се проваля. Андропов става генерален секретар на партията и заповядва чистки в КГБ и в българските служби. Продължението е известно – арестуването на Мехмет Али Агджа, член на турската крайно дясна организация на  Сивите вълци, манипулирана от българските служби. […]

Тази теза може би един ден ще бъде потвърдена от историята, ако други членове на специалните служби, участвали в операцията, или бивши руски и български политици решат да проговорят.

———————————————————————————————————————-

Няколко думи от автора на блога:

Публикувам този превод от сайта е-vestnik ( с разрешението на главния редактор Иван Бакалов) по две причини.
Първо, защото не виждам някой друг в България да е обърнал внимание на появата на този публичен факт с публикацията във Франция. Или може би авторът е по – малко меродавен от други автори, които оправдават напълно режима на Живков и веднага получават всичкото внимание на днешната България с всичките й медии и институции?!

И второ, имам задочен спор с твърде категоричното „окончателно” опровергаване на т.н. „българска следа”. Някак си прекалено неистова е кампанията по погребване на въпросната връзка и когато в полза на тази теза се появи „нещо” във Франция, то се радва на огромен интерес и медийна топлота у нас, плюс държавна подкрепа (както беше в случая с книгата на Румяна Угърчинска, обявена за категорично и окончателно доказателство в полза на официалната пропагандна теза на комунистическата пропаганда, победила и в наши дни).

Нямам претенциите да знам нещо повече по тази тема, нито пък твърдя на всяка цена, че НРБ е имала отношение към покушението в Рим. Убеден съм обаче в едно: режимът на Живков с абсолютна сигурност е бил способен на престъпление от рода на онова, което беше извършено срещу папата. Режим, който не зачита живота и свободите на собствения си народ едва ли би се спрял пред посегателство срещу „някакъв си папа” в името на свои идеологически цели или просто заради слугинажа пред СССР. Така че не мога да се съглася с оневиняващата презумпция, че т.н. българска следа е невъзможна, просто защото …не било възможно да „СМЕ” извършили такова нещо.

Огромните усилия за оневиняването на тогавашния български режим, слугувал откровено на съветския, нямат нищо общо с патриотизма – те обгрижват съвсем друга кауза. И обратното, разобличаването на престъпленията на комунизма, колкото и да бъде наричано „предателство”, е всъщност опит да погледнем истината такава, каквато е, независимо дали това се харесва на доминиращите и в днешни дни призиви да не се „очерня” името на България.

23 мнения за “Уж погребаната българска следа повдига капака на ковчега”

 1. Нещо не се връзват нещата. Хайде настрана за полковника, който знае всичко за КГБ и ГРУ. Някъде да се споменава за българската следа? Излиза от приказките, че ГРУ е организирало атентата за да направи мръсно на КГБ. Къде сме ние?

 2. Г-н Инджев,сега чета Е.Сугарев
  и Ж.Желев,”в какво били сбъркали или не!”,освен,че видях първия при неотдавнашната промоция на второто издание на книгата Ви,съм свидетел на събитията от друга страна,и няма как,в памет на д-р П.Дертлиев и М.Дренчев,да не съжалявам-не за комунистическите изобретателства…
  -з а т я х т е са си д о б р и –
  а за престъпната наивност на нашите дървени философи,повели цяла България без държавничски умения,да си го мери със стари централно-европейски държави,
  които сами са завиждали на умелия пилотаж на наши охулени управленци,каквито не са имали дори Чехия,Унгария,Полша,Словакия
  и Румъния….но не и Гърция и Турция,..а и за самата Сърбия,да не говорим!!!
  Статията Ви,няма как да не активира очакваното “революционно пречистване”,което се дължи на народа и Вие давате ярка зелена светлина в мрака на тунела!!!
  Колко жалко,че и Ф. Димитров,не прозря,/казано му бе!/както И.Костов,Н.Михайлова,П.Стоянов и др.тшеславни герои на прехода,че и Стамболов и Стамболийски,не са били по-малко убедени в изпитаната
  Традиция на българската хилядолетна еволюция…
  Дано Първият консул да успее,
  защото останалото е кръговрат от нови сто дни….и Господ наистина,ще съжали себе си!!!

 3. Към Гларус:

  Вие сте в очебийния факт, че за плановете на ГРУ и КГБ от първа ръка разказва един техен подчинен ( по националност българин) .Той откъде би могъл да знае, като е слуга, а не началник на ГРУ и КГБ – да не би другарите от СССР да са му докладвали най – съкровените си тайни? Или е обратното – бил е изпълнител на техните заповеди?
  Не само се връзват, но няма отвързване, с вашия начин на мислене…

 4. Най-вероятно и зад тази мерзост наднича коварната усмивка на експремиера Станишев. Чудя се защо шериф Баткаубойко все още не се е самосезирал за случая.

 5. Вчера 05.11.09 правителствата на Финландия и Швеция взеха решение да разрешат преминаването на тръбите на Северен поток /по нашенски Nord stream / през техните териториалви води. И какво от това, ще кажете. Какво общо има това с поредния кьорфишек на тема “Андропов трепе Войтила” ? Нищо, прави сте. Отбелязвам го защото новината за газопровода няма никакъв шанс да попадне в блога на И. Инджев. За разлика от всяка олигофрения в която има ключони думи като “ГРУ” , “дестабилизиране”, “КГБ”, “Червената армия” /актуална стилистика от 1919 г.!/, “големия руски брат”. Стига бе! Преди месец препечата някаква статия на И.Троянов /не помня на какво посветена/, в която съответният Илия от 15 твърдения беше допуснал 10 фактически, леснопроверими грешки /или лъжи/. Сега инфантилните фантасмагории за борба на ГРУ и КГБ. Е нали беше “някой вярва ли, че такава операция ще се случи изобщо без авторитетното позволение ( а най – вероятно и нареждане) на съответния автократ в Кремъл?” Как така стана че КГБ и ГРУ се ритат по кокалчатата без позволението на “съответния автократ”. Става, когато е нужно за каузата инджева, всички става!
  Поне И. Инджев да си намери някой първоизточник с по-богата фантазия. Че тоя му е пълен провал…Поредния

 6. Пълен булшит. Комунистите нарочно подхвърлиха евентуалния организатор ГРУ-Главное разузнавательоное управление Генералжного Штаба Советской Армии. Това се казва набутване в гершна посока. Нито една служба от Съветската Армия не може да организира каквато и да е акция зад граница,без санкция на Министра Оборонъй. Преди да се докалдва на Министъра,трябва да е запознат началника на ГЩаб. Всеки може да се постави на мястото на Министъра,след като На.на ГЩ му даде плана ,или предложението за покушение. Това е такава тъпотия,че не може да бъде по-голяма. Министъра ще го погледне и ще го пита,а бе таваришч,това прерогативи на МО-та ли са ,да се занимаваме с Римския папа. В мирно време, акое имало мрежа за наблюдение на Папата и Ватикана,в никакъв случай не е възложена на ГЩ и неговото РУ.Такива обекти се поверяват на ПГУ на КГБ и някои разузнавателни служби извън КГБ,но всичко после се сверява с КГБ. Да,съперничество е имало между двете организации,но за такава акция-покушение,дума не може да става. Ако е имало решение,то е взето със санкцията на Генералния Секретар на КПСС. А такъв “човек” в никакъв случай няма да се ориентира към ГРУ,колкото и да има общи неща с дейността на КГБ. А че има участие на бълг. ДС,това е очевидно.

 7. Да предположим,че са “забравени”
  (1) имена на преход от 2 0 г о д и н и,но забавният Росен Петров,
  ще съумее,да запълни такива празноти, и от двореца “Враня”,в неделя,08/11/09 от 17.00 ч. с интересно г о в о р е н е…а от БКП,самият Н.Добрев,бащата на Кирил,се оказа прозорлив комунист,
  и истински пич(2),както,се каза и на г-н Първанов!
  …но се повтори тъжния пример с цената на неговия и на Л.Живкова живот,преди години ….защото бяха прогледнали в името на България…
  Оттук и надеждата ми,че Генерала е осъден да се справи….и е млад и може да носи!!!

 8. Кардинале,въпреки добронамереността ти,неприлично е да определяш който и комунист да е,че прогледнал в името на България. Тази теза граничи с откровен цинизъм. Комунист и интересите на България. Футболна купа в България наричаща се “Купата на Съветската армия”.Все едно сега да има “Купоа за армията на САЩ ,или Руската федерация”. като изпрскаш по някой бисер,да ни удушиш,стегни се бе човек,не се излагай.

 9. 1.Г-н Инджев, пропуснали сте да публикувате коментара ми “Коментар от: НикиБ | ноември 6, 2009, 21:48 Вашият коментар чака да бъде одобрен.” А коментари, написани 40 мин. след него, вече са пуснати. Или просто не го одобрявате?
  2. Часовникът на блога Ви е с един час напред. Идва зима, а Вие сте на лятно часово време. Вярно, не е болка за умиране, но ако Ви е възможно , го поправете.

 10. Драги Иво, дори Вазов е имал слаби работи, така че не се притеснявайте. Опитайте пак!

 11. Do nikiB

  Ne znaia dali ste ot platenite bloggeri na DS-BKP-BSP.
  Ne znaia koi ste.

  no sas sigurnost znaia che e nai-dobre da si otidete v Savetskia sajuz i tam da se chuvstvate shtastliv s gazopodavaneto ot Severn potok i ideite na Putia.

  Drugiat vi varient e Sirishtnik/Pernik…;

  Imate izbor.
  Kakto vinagi drugarite ot BKP-DS-KGB imat poveche izbori ot nas prostosmartnite.
  A ako ne se chuvstvate ogranichen pitaite vashiat friend Krasio Chernichkia – toi shte vi upati v jivota chrez mnogobroinite si kontakti.
  Toi e mnogo mlad no veche znae kade flatulirat kamilite.

 12. До Gen. Vlasov . Прав си, голяма идиотщина беше националната купа на България да носи името “Купата на Съветската армия”. Днес в недолюбвания от теб в-к Сега има препечатка от американски вестник за плановете на САЩ да разшират базата си в Ново село. Ако питаш мен, бих се съгласил националната ни купа да се казва “Купа за армията на САЩ “, ама да няма база на САЩ. P.S. Размислих се по въпроса с купата . Не е честно спрямо армията на САЩ. Тази армия е свършила и велики дела. Наште ритнитопковци само ще позорят името и.

 13. Още когато агентката Румяна Угърчинска публикува книгата си за “истината”за папата,за мислещите стана кристално ясно,че и ДС е замесена в атентата.Окончателно.
  А за северен поток на газа,ще кажа на НикиБ следното:
  -само путиновомислищите се надяват,че това е някакъв значим пробив на руската примитивна икономика/последното цитирам от президента Медведев/.Запада ще разреши и паралелния на Набуко Южен поток,осигурявайки си супер презапасаване на газ.Така ще постигне пълен контрол на цените и пряко регулиране на основния доходоносник в бюджета на Русия.Наивниците си мислят,че така Русия държала кранчето,но то е точно обратно.Путин вероятно го разбира,но иска да си направи още някои милиард в сметката.Ако му дремеше за Русия и народа щеше да реформира икономиката им да произвежда експортни стоки,а сега даже и велосипед не могат да продадат.И си продължават като бедна африканска държава да изнасят суровини.

 14. Всъщност втората част от статията не е публикувана от е-вестник. Във нея интервюирания съдия обяснява как е получил потвърждение в София няколко години по-късно от един висш щеф на службите. А също така и ролята на ДС в акцията и връзките й със сивите вълци.
  Ето я оригиналната статия http://www.lexpress.fr/actualite/monde/les-verites-du-juge-bruguiere_826144.html?p=2
  Вярвам, че на тези на които не им се връзва, ще си направят труда да прочетат(и си преведат) развръзката.

 15. Иво, едва ли ще имам друг повод да ти кажа нещо, което знам. Човек, който е бил заместник на Зикулов (знаеш кой е – българското РУМНО) ми е казвал дословно следното: “С големи усилия успяхме да изведем незабелязано всички наши хора през Швейцария. Остана само Сергей Антонов, но той не беше от наште.” И още едно нещо. Хората на РУМНО са пращали всички свои доклади в Москва, а не в София. Така че, можеш да му вярваш на Жан-Луи Брюитер, че е предал свидетелските показания на така наречения Иванов напълно правдоподобно. Тъй като в блога ти има изключителни аналитици, аз мога да кажа само това.

 16. 1. Асторе, съгласен съм с теб, че разрешението за Северен поток не “някакъв значим пробив на руската примитивна икономика”. То е триумф на здравия скандинавски разум.
  2. Не искам да разколебавам верата ти, че Сергей Антонов е стрелял по Йоан Павел ІІ. Видно е, “че тя е бронирана здраво в гърдите” . Няма да хабя бронебойни патрони нахалост. Пък и нямам открити.

 17. относно коментара на НикиБ

  Казаха ни да мълчим (Стига бе!) , да зарежем обсъждането на проблеми засягащи България и непременно да викаме “ура” и ръкопляскаме на Русия със зяпнала уста и то по въпрос който с нищо не засяга България (новината за North Stream нямала никакъв шанс да попадне в блога на И. Инджев).

 18. Към Росен Йорданов:

  Прав сте. Опитвам се обаче да не реагирам на всяко едно подстрекателство. Не мога да се водя по това, на кого какво му се ще да съм написал или да не съм. Не стига, че този, който ви се кара обикновено не харесва какво пиша ( ок, не му се натрапвам), не стига , че държи всички да разберат за това, ами и се кара за това, което е сигурен, че никога няма да напиша ( говорейки от мое име).
  Каквото и да напиша е лошо, а каквото не съм написал , по презумпция също, защото не съм го написал.
  Ако този вид опониране е пътят към истината, то истината значи е в лъжата.

 19. .
  Доста интересна теза. Не заслужава да бъде пренебрегвана и смятам да прочета още по този въпрос.
  .
  На читателите на този блог (а и на по-широк кръг) няма да навреди да прочетат Time of the Assassins, от Claire Sterling. Много добро четиво, също така написано с отличен стил.
  .
  Книгата представя цялата история по начин, който у нас са ни “спестили”. Доколкото имам поглед върху някои от цитираните факти, те съвпадат с моите наблюдения….
  .

 20. Специално към Севдалин Панев:
  ………………………..
  Драги г-н Панев,обръщам се към Вас,не защото,бихте -или не бихте- ме причислил към кохортата на можещите аналитици в блога на Иво Инджев,тъй като:
  Ако го направите-дори и заслужено- други,далеч по кадърни,биха ме удостоили само със съжалителна усмивка….”колко много съм се п р о м е н и л!!” и …след такова “блажено” нещо,ако не си схванал и разбрал,нюанса,
  най-добре Помоли Бог да съжали себе си!!!!
  Спомените ми за Зикулов,са от времена,когато като млади,с още двама колеги анализирахме,и пубикувахме за тогавашната енергийна криза 70-те,а и писахме,по-късно и за византийската “антинатовска смелост” на бащата на Г.Папандреу,
  когато НАТО “завърна”К.Карамнлис, с френски самолет в Атина, а в нашето,обременено със съветски “баласт” РУМНО,личните дарби от Твореца,останаха заспали или отровени от завистта…
  Да не са луди,да ни обучават,то не е въпросна обучение и щиник злато,само!
  Та така и до ден днешен,когато премиерът Борисов,Цветанов и Йовчев си вярват,че могат да “чукат” дявола…при познати явления в Русия,САЩ,Израел,при Хитлер с Мюлер,адмирал Канарис и особено оня смел к у р в а р Шеленберг!!!…
  За какво говорим тук,ако танцьорите/ДАНС/ са “удавени с пари и технически средства”,но не са и няма как да достигат Жавер,Гешев,Зорге и др.?,което е задачи към двата колоса сочени в статията,още от Смолни с уважение към примствеността!!!и се корени в аналите на Петър I и Екатерина II
  Моята сила и увереност извира от
  неподправено вътрешно душевно спокойствие – въпреки нашите си простотии и измишльотини -защото никога не съм допуснал уязвимост,и заради България и заради родителите ми, дори с примамливо,но тъпо,просто а и
  кошмарно “легендиране”,още във време,когато не аналитичните,а само езиковите умения,са давали повод за ответно дедуктивно мислене и о т к а з а ми бе едно от най-добрите дела към родителската памет,а това стига,докато си играят на “жмичка,а аз си гасна!!”….
  Нищо повече!
  И не ме въвеждайте “в изкушение”,
  защото няма да ме избавите от Лукавия…А м и н!

 21. май коментара на Росен Йорданов не е пуснат?!

 22. Уважаеми Кардинал Ришелъо (както и да ви е истинското име), смятам че е много невъзпитано да си пишем писма в чужд блог, но както се казва, обстоятелствата го налагат. От езоповския ви словоред и нечовешки нюансираното изложение успях да разбера само следното. Че сте бил служител в РУМНО, че сте задръстен от информация, която никога и никъде не сте огласявал, че не са ви дали възможност да развиете природните си способности, че колегите ви са убедени че сте се развил в “неправилна” посока, че въпреки всичко изживявате себе си като истински патриот и че някой от родителите ви е бил също от кариерата. За разлика от вас моите родители бяха лекари (какъвто съм и аз) и основния принцип от който съм се ръководил е една мисъл на Сенека: “Ако искаш да разбереш човешката душа, първо изучи добре нейния хазяин – тялото.” И още нещо, което баща ми ми еказвал: “Единственото сакрално нещо в лечебното изкуство е това, което лекарят и пациента си казват на четири очи.” Стана много лично, за което се извинявам. За финал, разбира се мисля, че сте добър аналитик, само може би трябва да се изразявате малко по-ясно. Тук не става дума за кадърност (защото още не измислена мерна единица за кадърност, нали?), а за способност неотстъпно и неманипулативно да се търси истината. Сърдечни поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.