Трайният ефект от мракосъчетанието на тройната коалиция

Като автор, който често използва играта на думи за илюстриране и подчертаване на определена теза, напоследък се радвам на съучастието на високопоставени съмишленици. Сред тях се открои президентът Първанов. Той заговори за управляващите като за „тайната коалиция”, което е доста близо до „трайната коалиция”, както съм описвал „тройната” такава заради нейната меркантилна устойчивост на всякакви скандали и вътрешни противоречия.

Но нека оставим настрана чистия каламбур и да погледнем мръсните цели, които си поставят опитите сегашната власт да бъде оприличена на предишната.

Стар пропаганден номер на другарите е, когато искат да очернят някого и вече не им достига черната боя, прибягват до червената. Познато ми е до болка от личен опит. Случвало ми се е безброй пъти. Наскоро в преддверието на едно телевизионно студио бившият началник на политическата милиция Цвятко Цветков ме замери с едно мазно „ о, колега” пред групичка журналисти, макар общото „колегиално” между нас с него да е в… доносите – той ги е поръчвал, а аз бях в края на 80-те години сред поръчаните от такива като него ( за това, както съм обещал, ще стане дума „когато му дойде времето”).

На тази тема днес ( 17 ноември) изригна в друго телевизионно студио и Антон Кутев, един от най-агресивните говорители на БСП от най-приближените хора на Станишев в БСП, току-що преизбран в новото ръководство на среднощен партиен пленум. На реплика на своя опонент Атанас Атанасов за „бившите комунисти” по адрес на БСП, Кутев реагира като ужилен. Той лично не е бил член на БКП, но брани комунистическото минало яростно в стила на други такива „некомунисти” като Велко Вълканов, Андрей Пантев, или Гиньо Ганев, всеки от които е генерирал прокомунистическа пропаганда през изминалите 20 години колкото чернобилски ядрен реактор.

Питам обаче: щом е толкова срамно, като личи от реакцията на Кутев, за БСП да се говори като за бивша комунистическа партия, защото тогава от централата не се разграничат ясно от комунистическото минало, а го използват като съветска прахосмукачка да обират електоралните прашинки от ( уви) бездънния червен брашнян чувал, продължавайки лакомо да го изтупват по време на избори?

Изобщо в моменти на затруднение другарите модифицират толкова успешно експлоатирания от тях принцип за размиване на вината и отговорностите „всички СА маскари” в привидно по-малко хапливото, но всъщност още по – отровно правило „всички СМЕ маскари”. Защото знаят, че няма по-голямо дискредитиране на противника от това, да го оприличат на себе си. И никак не се гнусят да прибягват до тази висша форма на оплюване на собствения образ – само и само на врага да му е зле.

Точно това прави Първанов с неговите подмятания за сегашното управление като за „тайна коалиция”. Тайно и подмолно той участва прел лятото на 2006 г. в създаването на тройната коалиция, а когато тя започна да му тежи като сърп и чук на шията, се опита да се разграничи и започна да скромничи, че нямал кой знае каква роля в мракосъчетаването на БСП, ДПС и НДСВ.

Ето че и Станишев се включи в играта на своя наставник. Не можело да има дебат с „тази коалиция”, заяви днес той в парламента, макар да знае много добре, че никаква управляваща коалиция няма ( и че така по-скоро се подиграва с разочарованите от липсата на коалиция с ГЕРБ стотици хиляди десни избиратели). Така бившият премиер се върна отново към опитите да демонизира образа на Бойко Борисов, който в предизборната кампания на БСП беше представян едва ли не като брат близнак на омразния на червените Иван Костов.

Знаем как завършиха тези опити, онагледявани с прословутата „ брадва на Костов” , която се стоварваше в телевизионни клипове над нещастните избиратели с внушението, че това ги чака, ако гласуват за Борисов. Но, както виждаме, другарите не са се отказали от този пропаганден подход.

Но пък от друга страна, кога ли тези другари са се съобразявали с истината, че да очакваме нещо друго? А истината е, че думата „коалиция” стана мръсна дума именно благодарение на техните последователни усилия и най-вероятно точно това беше един от мотивите на Бойко Борисов да предпочете правителство на малцинството пред кабинет, който, макар и по формален признак, да бъде оприличаван на предишния.

Самият Първанов внушаваше буквално до последния ден преди изборите, както впрочем и Доган ( който наперено съобщаваше как не виждал начин да бъде съставено ново мнозинство без него), че коалицията е единствено възможния вариант за новата власт. След като се провали в „пророчеството си”, сега президентът натрапва дискредитираната от него дума „коалиция” като етикет на властта, чрез който се надява да я оприличи на себеподобните му от „тройната коалиция”.

Това наистина е пореден опит за мракосъчетание на миналото с настоящето, почти като онова, което обедини за цели 4 години в едно онази светска тройка ( да не се бърка с шведска) в лицето на Станишев, Доган и Сакскобургготски, която показваха по телевизията да решават на маса съдбата ни в рамките на някакъв измислен техен коалиционен съвет, какъвто няма разписан като форма на управление в закона.

Трите толкова различни по физиономия политически формации, БСП, ДПС и НДСВ, бяха събрани под един юрган с основната сводническа роля именно на Първанов, който се опитва сега да ни убеди, че същото се случва и с новата власт, но този път без него и дори е насочена срещу собствената му персона

Финалът на тази история с може би неочакван за самия президент край, който е все още отворен, е в парадокса, че Първанов може и да се окаже ( без да иска)… прав. Борисов му заяви в нощта на спечелените кметски избори в София на 15 ноември, че омразата срещу БСП и ДПС е събрала заедно управляващото мнозинство –„ срещу вас, г-н Президент и не тайно, а явно”, натърти Борисов, ядосан, че Първанов се опитва да го цака с калните си аргументи за „тайната коалиция”.

Както се казва, щом пък толкова настоява, може и му се уреди въпросът!

21 мнения за “Трайният ефект от мракосъчетанието на тройната коалиция”

 1. Банално, злобно и типично за непоправимо закъснялото дисидентство

 2. Този отговор на Борисов за явното, а не тайното противопоставяне на президент, БСП и ДПС беше гвоздеят на вечерта според мен. С днешната (втора напоследък) статия на президента срещу Дянков&Co долавям страх от публични изяви, което ми е малко странно за амициите на Гоце да яхне публично вълната на евентуалното мижаво неодобрение в населението.
  Статията г-н Инджев, е както винаги много хубава.

  Позздрави,
  Даниел

 3. Два -три пъти прочетох статията но се надявам да не съм разбрал. Нима Авторът иска да ни каже , че в тая покъртителна драма Андрей Пантев е лошият , а Атанас Атанасов – добрият? И ако първият е “генерирал прокомунистическа пропаганда …колкото чернобилски ядрен реактор”, интересно какво генерира за последните 12 год. вторият? Този вечно рапортуващ с характерния за отряден председател жест “Винаги готов”, офицерът за мръсни поръчки Атанасов….пфу, гадост…

 4. Лечител на голословието на другаря Кутев беше единствено Жоро Коритаров. При него Антончо се въртеше и се оглеждаше,с извинение,все едно е пръднал в рейс.

 5. АЛОООООО СТИГА С ТАЯ ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ.ТЯ ОСТАНА В ИСТОРИЯТА.ПИШИ ЗА НАСТОЯЩЕТО.

 6. Неуважаеми злодей Първанов, ТИ знаеш поговорката,-които не обича животните не обича и хората.Не напразно вашите милиардери, от ДС пускат периодично плочата на БКП,- власта с кръв сме я вземали и с кръв ще я дадем.Моето семеиство даде кръв, в ММЦ-Георги Димитров чрез вашите приятели от наказателният отряд – АРМАГЕДОН по случея имаше изпратено писмо, до президента на република България но се оказа, че писмото е попаднало в президенството на ОЛИГАРХИЯТА.Първанов ти не служиш на народа си тръгни си с МИР.

 7. За Първанов няма ли международни институции да му търсят сметка за участието му лично, а и на БСП, в аферата “Петрол срещу храни” и нарушаване на международно ембарго, наложено на диктатор, след като нашите са безсилни, а той още и ще налага мненията си…

 8. Отново точно попадение. Наистина те не се спират пред нищо, дори да оплюят себе си за да очернят (очервенят врага). Бих добавил едно съвсем естествено към останалите две авторови определения на забавния (но и вярен) каламбур за злополучната тройна от най-близкото минало. Към цитираните : светска (заради явното и, и безсрамно лансиране като единствена оправия на държавата – видяхме какво се случи), шведска (заради перверзията и) и накрая съветска (заради бляна по “славното” минало и национално предателство – не само минало, но и настояще).

 9. Както сме виждали да се пише и друг път, и дядо Вазов е имал лоши дни. Пишете, драги Иво, но няма да е зле ако е по-добре от днес. Успех!

 10. Les figures politiques,qui sont,
  avant tout les arbitrairs souverains-comme fruit de la forune couriouse et de la conduite
  des homme malhoreusement manipule
  dans certain Balkans,sonttoujours,
  eux-meme,plus severment observes,
  et les presidents devrait etre
  un parfat modelle de vertu et serait bon qu,ils se garantit absolument de faibless communes ou rest des hommes et ne rien fait ni en public,ni en secret,
  qu’ils puisse etre legitiment censure,mais sans “servette hygienique” ,et avoir tout juste de quoi subsister sans mepris par d,avantage- autant plus – que leser avec privileges,et jamias- pas maniere-rapace,feroce,perfide
  et sur tout sans rouler les epaules!et seulment ira trop loin!f i g u r e v o u s,
  …… e n p a i x!…………
  sans laisser le destin a son sort!!!

 11. “Наскоро в предверието на едно телевизионно…”
  Поредно поздравление
  за анализа, г-н Инджев,
  но все пак “преДДверие” 🙂
  Защото знам, че приемате подобни забележки.
  Бъдете здрав!

 12. Не,не съм съгласен да се забравят престъпленията и безобразията на тройната коалиция – те трябва да си получат заслуженото,иначе защо бяха тези страдания?
  Вижте в днешния “Монитор” статията за съпругата на този иначе мазен и уж борец срещу статуквото в БСП Кадиев. Фирма-фантом на тази госпожа,с протекцията на кой,разбира се,другаря Овчаров,фирма без служители,само трима души,с три бюра, без никакъв опит в електричеството,само за миналата година регистрира печалба от…5,да,цифром и словом,пет,милиона лева печалба!?! Как тези “войни” на бедните българи,на онеправданите, печелят тези милиони в същото време,когато нас ни заливаха всеки ден от екрана с призиви да стягаме колана – криза,криза…А в същото това време тя,една госпожа без образование за тази дейност,без професионален стаж, печели пет милиона. Защото продавала ток на съседите. Забрава ли? Няма ли най-после да се засрамят и тези техни защитници по блоговете? Какви хора сте вие,господа? Нима цинизмът от вашите господари се е прелял и у вас? Всъщност защо ли си хабя нервите – наистина БГ преобладаващо е територия на зомбирани хора, на люде без капка свян,обсебени само от страстта да трупат,трупат…Добре де,но нима всчкото това ще го носите и там,където,рано или късно,всички отиваме?

 13. Към А. Добрева:

  Разбира се, че приемам основателни забележки ( при това в случаи , като този, допринасяте за качеството на текста).
  Навремето в БТА, където всяка излизаща за абонатите думичка се четеше не под лупа, а под микроскоп ( защото написанота от БТА се изпълняваше с козируване от всички получатели и разпространители на текстове), въпреки всичко колекционирахме собствени гафове.
  Някои са добре известни, защото са описвани нееднократно от други колеги.
  Моят “принос”, в самото начало на работата ми като репортер в МИНФ ( Международна информация), беше с объркването на английските думи за “план” и “самолет”. В превъзбудената ми от бачкане глава нещо не е прищракало, мозъкът ми беше “изял” някоя буква и въпреки новия прочит на оригина не можех да схвана, че виждам в “самолетите” някакви “планове”.
  Петко Бочаров, като странично око, разкри с лекота “мистерията” ( защото сам разбирах, че не се връзва нещо да летят някакви си “планове” и отидох при него за помощ) и много се смяхме….

 14. До shgf, и желанието му “да не се пише за тройната коалиция, защото останала в историята”

  Тя да остане в историята, но създателите и ПОЛЗВАТЕЛИТЕ Й трябва да останат в съдебната история.
  Да остане в историята , но да се помни като Лукановата и Виденовата зима. Защото ако не се помни после някой ще ми изнася концерти:
  “Кой казва, че живяхме лошо?” .

  Та щом така реагират на писаното от Инджев, значи е настъпил здраво цапащите с черна и червена боя. Браво Иво!

 15. Колкото и кусури да има Бойко Борисов, искрено се радвам, че успя да извърти нещата така, че да не се налага да слугува на Първанов, Доган, Станишев, “царя”, че и дори на лидерите на подкрепящите го партии.
  Още в началото на изборите тръгнаха слухове, че ГЕРБ е партията на Първанов и Борисов. Не бих се учудил, ако тези слухове са родени в БСП в опит да омаскарят конкурента. И още нещо позабравено:
  Първанов пред “Труд”: След изборите ГЕРБ и БСП да съставят заедно кабинет
  Президентът Георги Първанов смята, че най-добре за България ще е първите две партии на изборите да се разберат и да съставят заедно кабинет.

  Явно го влекат коалициите, понеже ще се чувства полезен като опорна точка за отделните партии. Но играейки мръсни игри няма как да излезе чист накрая… или?

 16. Наистина се наслаждавам на Вашите статии Г-н Инджев,не пропускам ден, в който да не чета анализите Ви и да се съглася с тях.

 17. Където се появи президентът, следват реформи, брадви, секири и топори…Видяхте какво стана с Македония,с Австралия, с Външно, с БАН и с БСП след като президента влезе в проблемите им… Ако така продължи още малко, президентът ще се окаже реформатор номер едно на постпрехода.
  Бойко Борисов трябва да внимава да не му отнемат ореола на пръв реформатор!!
  Защото е важно кой пръв е на/влязъл в проблема, а не кой го е решил.
  Може би е по-добре Бойко пръв да влиза с брадвата в нереформираните храсталаци, а президента да ходи след него и да опява реформираните…?

 18. На идеологическия фронт – нищо ново (по Ремарк).

 19. Към Борис Петров:

  Точно така, може и “трима другари” край “черния обелиск” на нещото, което беше много далеч от “триумфалната арка”.

 20. Препрочетох “Триумфалната арка” – по Жан-Виденовото време.
  За да си припомня, че и други са минали по нашия път. Но след война.
  Книгата е повече смешна отколкото тъжна, мисля.
  Но “тримата другари” край “ЧЕРВЕНИЯ обелиск” направо ни разказаха играта…

 21. Прекрасна статия, която описва неща вдъхващи надежда! На вметването на НикиБ бих казал , че не знам доколко Атанас Атанасов е добър, но Андрей Пантев е определено лош!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.