Излитаме реактивно на нова езикова орбита

„В ЕС е изключително важно да си бърз, да си реактивен и това разбиране го има в нашето правителство”, каза министърът на външните работи Румяна Желева днес по БНР.

Понеже съм в ЕС и аз се старая да съм реактивен. Рулирам, вчесвам си елероните, изревавам, набирам скорост и излитам пък каквото ще да ми струва. Може и свръхзвуков да стана, ако ми стигне горивото.

Полетът ще кратък и всъщност се свежда до приземяването на темата за… вредата от говоренето на чужди езици. Ами да, така излиза. След като Меглена Кунева успя да наложи изговарянето на годините да звучи като “две и осма”, “две и девета”, а мнозина други наши пратеници по Европата , включително и тя , присадиха в българския език израза “адресирам проблема”, защо и Желева сега да не даде своя принос в новоговора?

Така че, затегнете коланите, излитаме на нова езикова орбита. И ако ви се стори, че друса по пътя толкова много, че можете да си прехапете езика български, този път не винете кмета, който си избра такава спътница за запълване на дупката начело на дипломацията. Дупките в небето са по вина на онзи горе, който допуска тези недоразумения.

28 мнения за “Излитаме реактивно на нова езикова орбита”

 1. Реактивен не оъначаваше ли обратно действащ, противодействащ? При това в съчетание с прилагателното “Бърз”? Простете невежеството ми, ако греша! Но ако съм прав и г-жа Желева е наясно, какво всъщност е искала да каже? Вярно, реактивните самолети са много бързи, но то е защото е на основата на противодействие на една сила, която не е за препоръчване…

 2. Хехе, явно герберите не се спират само до “експертизата”, а продължават да придават нови значения на думите 🙂

 3. Абсолютно съм съгласен. Но трябва да добавя, че огромен и значим принос в изкривяването на езика ни имат и журналистите. Вчера Миролюба Бенатова в репортажа за “Наглите” се изпусна и употреби старата българска дума “съпорт”. Чест й прави, че веднага се поправи. Но малко са такива като нея. Повечето си мислят, че колкото по-трудни за разбиране думи и изрази употребяват, толкова по-начетени и умни изглеждат. Горките.
  А за мекането, за променливото я направо съм се отказал да се ядосвам. Те се превърнаха в норма. А най-весело ми става, когато чуя думи като “течат”, “влечат” и т.н.
  Най-вероятно това са същите хора, повдигнали преди време въпроса за отпадане на пълния член. Неграмотни нещастници!

 4. На френски прилагателното réactif,ive означава “този, който реагира “. А на български ” реактивен,а” е съвсем друго.
  Моите уважения,г-н Инджев, за това че се борите за чистотата на българския език!

 5. Иво Инджев не остава без похвали и за да не го разглезваме, пак няма да кажа колко на място и колко остроумно, и умно, и дори едва ли не реактивно реагира той на онова, което ни осигурява Държавата като Живот.

  Ето и моя скромен принос към “новобългарскияT” език:

  Определено считам, че това е една уникална и много удачна дестинация в обговарянето на рамковата довореност за обгрижването на електоратът до следващият абзац от дискутираният законопроект, който ще се зачете другата седмица в пленарна зала.

 6. по-горе: вм “довореност” да се чете “договореност”

 7. Тъпунгерския новоговор е и знак и причина за равнището на българския политически елит на всички нива. Но върхът е в свърталището на “българската” “дипломация” – двете думи трябва да се поставят в кавички и да се четат: СССРско слугарство. Там имаше например едно гнусно и смрадливо червено ченге пигмей-зам.министър, а сега-без да му падне косъм от главата, разбира се,при дясното евроатлантическо правителство е посланик в Лондон. Та той дори и в неизчерпаемото море на комунистическото празнословене и нищонеказване ръсеше уникални дрънканици . Например (за Косово го питат), той дудне – почти дословен цитат :
  “в хода на динамичното развитие на процесите на Балканите тенденциите, които се развиват са предмет на постоянното внимание на нашата дипломация към развитието на специфичната динамика на процесите, които се развиват в контекста на тяхното развитие като многостранни, развиващи се динамично процеси на Балканите и в контекста на регионалното и глобалното развитие на процеси с регионален и глобален обхват и характер на динамично развиващи се процеси…”
  Явно ZZZ (ЗъблеЗъбата Зъбла) е доста паникьосана, защото днес заявява “Референдум за новините на турски няма да има, ще ни се смеят хората”. А евросинекурството на ZZZ изглежда все по-проблематичен, но това е бял кахър. Нека си помислим, какво си мислят външните наблюдатели на БГ политиката. Включително и тези, от които зависят доста важни работи. Сутринта едно, вечерта друго, мнозинството решило референдум, АТАКА е част от него, ама неформална, премиерът подкрепил, ама после се отметнал, но не съвсем, защото той не е формален партиен шеф, ама всъщност си е, после това нещо, което е обозначено като външен министър, ама всички са наясно, че не е сложено за да бъде министър, ами за друго, дето май, почва да се обяснява, че това, което искало мнизинството, но премиерът първо го искал, пък после не го искал… и т.н. Кой ще погледне сериозно такава държава?

 8. Въй, вий мени зъ мизье мъ зехти бье, хоръ!

  Чи аз кът си гуворя туй-унуй, аз многу ни мисля, дъ знайти. Билъ съм казалъ туй, пък то съ ръзбралу унуй, ай стигъ дье. Аз другу ни могъ, нъли съм си идно просту мумичи ут Новъ Зъгоръ, кък успях дъ зъвърша кумсумолскътъ пидъгогикъ и посли социулогиьъ, саму госпуд, пърдон, другарьъ Кръстьу Питкоф знаи.

  Риъктивен туй, риъктивен унуй. Мен тиа рабути ни с ми ногу ясни, обачи ши си станъ еврукумисар, пък вий ши си чешити саму изицити и ши викъти “въй туй Румиту къде чак гори нъ високуту съ нахендри, въй, въй”

 9. Като си помисля малко Иво е прозрял самата истина! Дупките в небето по пътя на езиковата орбита, са на отговорността на Онзи горе. Не съм сигурен дали това е Негова вина. Не ни е отредено ние да Го съдим, а Той нас ни съди и както и в Библята е записано заради нашето непослушание ни е осъдил да говорим на различни езици и да не можем да се разбираме!
  Това е в кръга на майтапа разбирасе, но все пак има много истина. За съжаление не е особено богат Българският ни език и всъщност голяма част от думите са чужди. Но същото важи и за други езици с много по-големи претенции от нашия, като Арабския, Турския и т.н. И западните езици всъщност взаимстват повечето си думи от Латинския и от Гръцкия език. Езиците на древните цивилизации са най-богати, тъй като злагат основните понятия от времето когато другите племена са били доста по-нецивилизовани за да имат тези понятия. Сега се вижда подобен процес в областа на компютрите и информационните технологии, където е немислимо да се мине без Английски език и всякакви опити за патриотична употреба на родните езици само водят до саркастични усмивки и конфузни положения! Тъй-като с колеги араби говорим предимно на технически теми всички са останали с убеждението, че знам Арабски език, когато всъщност истината е плачевна!
  Комичното у нас е, че след като сме приели доста чуждици (главно от Френски език) сега нашего брата Първеню (идва от Първанов) “интелигента” се опитва да замени с английските еквиваленти. Не че е нещо погрешно, но е смешно все пак. Нищо че нашите франкофони би трябвало да се наричат галфони (по думите на великия Радой Ралин), тъй като Френският език е всъщност Галски език, езикът на галите.
  Независимо от езиковия патриотизъм по-важно обаче е смисъла на думите. Не мога да разбера аз ли съм невменяем или съм заобиколен от идиоти, но все имам чувството, че нещо не разбирам! Всички у нас говорят за борба и и зкореняване на корупцията, а никой не говори за борба и изкореняване на бедността и мизерията! Нима никой не разбира че последните са дебелите клонове на който стабилно се опира корупцията престъпността и всичко друго срещу което толкова “упорито се борят” толкова много управляващи у нас!
  Нещо май не е наред с мен! Не може само аз да не разбирам “усилията” на толкова много наши “велики” люде! Сигурно аз съм идиотът! Каво да правиш-съдба!

 10. Всъщност се оказа, че прилагането на оманотопичните концепции във кохезионното субстрибиране водят към оторин.
  А, ако се лишиме от реактивната збравьонка и лявата центромига, просто хофохондраторът няма да тръгне.
  Нещо неясно ?? – при Румито :-)))))

 11. До GB:
  Абсолютно сте прав – в основата на всяка злина в България са именно мизерията и бедността!
  В друго не сте прав – не сте първият,който посочва това.Поне за себе си мога да кажа,че аз това съм направил много преди Вас,и то официално,и то с последици – справка – моите книги “Париж,моят Париж”,претърпяла вече три издания и излязла в края на 2006г.,тоест във времето,когато повечето днешни “борци” се криеха в миши дупки,”BG емитрант в Париж”-2008г. и “55 тайни на Париж”-май,2009г. – все по времето на Станишев и сие,когато беше забранено изобщо да се споменава за бедност и мизерия.
  Спомням си как пребледняваха лицата на водещите и в трите национални телевизии,щом започвах с думите:”Проблем номер едно в България е МИЗЕРИЯТА…” Бързаха да “превключат” на друга вълна,само и само да не се споменава тази дума…А сега същите се изкарват “герои”…Но,здраве да е.
  И още нещо – прощавайте за нахалството,но в моя блог ДИРЕКТНО в дясната колонка съм поставил запис на участието ми в предаването “Моят ден” на БНТ-Сат, още от началото на 2007 г.,ако имате възможност,вижте го – започвам с думите – проблем номер едно е мизерията.
  Аз затова няма да се уморя да повтарям – за каква Европа говорим,като сме не само с най-малките и чудовищно ниски пенсии и заплати,а същевременно с най-големите доходи на олигарсите и тяхната свита,а и с най-чудовищното отношение в света към пенсионерите,безработните и тъй нататък. Че има ли в света,освен в Африка,но вече и на това се съмнявам,по-голям геноцид от този в България – пенсионер да получава по 50 евро, а храната,например,в Париж,да е вече по-евтина от тази н София?Разправям това онзи ден на един французин,той ме гледа,все едно съм паднал от Марс – а,не може това да е истина? Че как тогава живеете?
  Защо наистина,в това GB е прав,почти не се говори за това стращно явление,и то в страна от Европейския съюз,и то в 21 век. Ето това не мога да простя на предишните управляващи,а и на тази Кунева,която толкова я хвалят – за какъв комисар номер едно са я избирали,след като тя е представител на най-мизерната държава и не е направила нищо поне в Европа да знаят този проблем. Защо останалите страни от бившия Източен блок дръпнаха напред в това отношение – вижте заплатите и доходите,дори в една Румъния,че вече и Албания,и Босна,и Черна гора отдавна са ни задминали в това отношение.
  Не,не мога да го проумея – как може да се живее с 50 евро? Освен ако не се краде и не се живее просто с въздух?Ами че може ли човек днес да си плати само чудовищното парно с една заплата,да не говорим за пенсионерите. Нима това не се вижда от господата журналисти,Иво? Вижда се,ама замъглено,защото Станишев така увеличи по един или друг начин възнгражденията на колегите,че те превърнаха професията си в начин за забогатяване. Но с цената на какво? С цената на лъжата пред Европа и света,че няма начин да се вдигнат доходите на обикновените хора. Ами как тогава съществува този парадокс – в най-бедната държава да живеят най-богатите олигарси и политици?
  Въпроси,въпроси…А народът търпи,влачи ярема си и се занимава със залъгалки жълтеникави или този,онзи направил това и онова,а наистина проблемът е МИЗЕРИЯТА! Нещо,което,за ужас,най-малко интересува онези,които живеят като скотове. Елате да видите парижани – през ден са на улицата. И лозунг номер едно на протестите им е…мизерията. А пенсиите и заплатите им започват от хиляда и кусур евро нагоре…И то при тяхната социална мрежа с толкова бонуси? А нашите мизерници траят. Мърморят,понякога и псуват,но траят. Това вече е страшното. Но колцина го усещат,г-н GB?
  Иво,отново прощавайте заради пространното ми писание,но наистина не мога да остана равнодушен – дори и от Париж усещам,че все удрям главата си в стена,щом стане дума за проблемите на моята родина и моите родители – просто безсилието от този ген български,от неговата покорност,овчедушие и склонност към слугинаж и сервилност ме карат да “изригвам”,но Ви обещавам,че ше гледам вече по-малко да тормозя читателите,а и вас самия.

 12. И статията и коментарите навяват печал,поради дефицит сред океан от еднодневки…
  Аз не бях в състояние г-н премиер още в края на август т.г.,да Ви го кажа,по-ясно и убедително,
  поради собствен “грях” от криворазбрана цивилизованост и като последният глупак,се надявах да бъде “дишифрирано” явлението “приемственост във всяка олитика,
  да не говорим за външната”….
  Ако Ленин или Коларов като “продукт на Женева” са могли,да търпят страхотните класови “врагове” като Чичерин или Кимон Георгиев,че дори и невръстен цар,като “Горския” върховен главнокомандващ с непокътната армия наследена от баща му,този дефицит е,който би могъл,да сложи прът в колата на ГЕРБ,докато се реете по комсомолски с чутовни успехи в стил “Пред нас са блеснали житата…а ние със сверкающий мундир…
  Как го е казал великият Йовков…
  “Боже,боже колкомъка на този свят!!

 13. Просто изведете за българското племе с обединяваща върховна цел-ала Волен- като Светая Светих и поучите младите звездобройци от МВР,МВнР и др.наред с блестящата си кадърност,да впечатляват и с примери на велики полководци в обикновените житейски превратности…българският народ вижда и им е благодарен,а за Светая Светих,трябва и друг далекоглед,както за всяка
  работа на страте,но не и с нови 7-8/седем-осем/ години,както го “могат” само заслужили
  републикански ловци!
  Г-н Инджев,тъй като хВие сте по-заслужил и от нашия днешен елит,просто вземете на въоръжение задачата за върховна обединяващ цел ала “От Дунав до Бяло море и Адриатика”…не ме излагайте,
  точно ВИЕ с бримки на чорапите!!!!
  Казах!

 14. Към Морски:

  Най-после да видя подкрепа – никога не употребявам “считам” – ако имаше такава търсачка в текстовете ми в блога ( вече наближават 1000 статии за по-малко от две години съществуване), можех да се хвана на бас с всеки, че няма да намери нито веднъж “считам”.

  Още повече ме ядосва ” касае се”. Това е номер едно в забранителния ми списък. На български се “отнася”! Макара че за първото място се бори и отвратителната съветска дума “мероприятие” – понякога е трудно да й се намери заместител, пльоснала се е насред българския език трайно и дълбоко.

  И знаете ли от кое време спазвам тази хигиена? Няма да повярвате, но е от времето на репортерстването ми в БТА. Да, при комунизма. В агенцията имаше езикова комисия, на която й бяха дадени правомощия да бди за чистотата на езика и тя беше издала за вътрешна употреба ( задължително спазване!) списък със забранените русизми. В комисията влизаха журналисти, като Петко Бочаров и други от страта школа ( някои от тях отлични преводачи от английски, повечето вече покойници, уви). Сещам за поне за четирима – всичките безпартийни…Ръководството обаче им беше дало правомощия и не им се бъркаше в неща, за които косвено си признаваше, че не разбира.

  Първото нещо, което ми казаха, когато постъпих там на работа в отдел “Печат” на Международна информация беше: “забрави за русизмите” и ми връчиха списъка…

  Имаше и български думи в забранителния списък, за които се смяташе, че са изхабени и грозни от прекомерна употреба – като “провеждам”. В БТА тогава нищо не се “провеждаше”. Всеки беше длъжен да търси синоними.

  Чудя се по този повод какво ли крият архивите с доносите от онзи период, защото в онзи кръг от колеги се скъсвахме да си разправяме вицове от поредицата “златната решетка”- знам, че звучи невероятно, защото БТА си беше котило на службите, но фактът си е факт.

  Нищо чудно и да съм се бил прочул като разказвач, защото на гости през вечер ми идваше един доста известен човек от артистичните среди, който още на вратата започваше да ме ръчка да разкажа виц за Живков, че съм ги разказвал много хубаво. После разбрах, че е изписал томове доноси ( интересното е, че в годините на демокрацията се оказа много, много близък с Доган и с царя).

  Знам какъв въпрос увисва тук- като е така, защо са ме търпели? Отговорът ми е: нямам представа, може би в разгара на перестройката вече да е било така. Нямам отговор на питането ( не веднъж са ме заклеймявали, че не съм бил в затвора , както други и поради това не бивало да се обаждам) : защо едни са вкарани, след това изкарани и…знаете какво стана с мнозина от тях с течение на времето, на какви позиции се оказаха. Я сред най-актвините борци срещу СДС, което се опитаха да оглавят, ту пък друго нещо…

  Когато станах директор от отдел “кадри” ми заявиха, че нямало никакви архиви, а директорският кабинет беше почистен от следи като място на престъпление от опитен престъпник. Само едни бланки за стандартни поздравления намерих, в които имаше празни места за имената и ранга на подлежащите на поздравяване другарки и другари и съответните степени на хвалебствия в зависимост от поста им от рода на ” уважаеми” , или , ако е по-важна клечка ” скъпи” и т.н.

  И последно: при бунта в БТА, в който моя милост взе дейно участие ( пазя си снимка от онова време от протест на двора с плакат срещу цензурата, който написах у дома върху чаршаф с детски боички), някои другари офицери от тайните служби дойдоха и ми се изповядаха за доносите, защото бяха преценили правилно, че щом стотици колеги се подписват с искане към премиера и президента да бъда назначен за директор, значи това може й да стане…Така че знам за доносите от “първа ръка”, макар и само като устно творчество на изплашени другари по онова време .

  Впрочем доносът в БТА беше институционализиран. В посрледната година 88-89 -та принуждаваха кореспондентите в страната да изпращат “сводки” ( още един русизъм, както и “летучка”) с разпространявани слухове и вицове. Оформяха се от лично предан на директора журналист като “специален” бюлетин за другарите на върха на държавата. Само един кореспондент отказа ( Лили Тодорова от Пазарджик) се възпротиви и беше уволнена.

  Има нещица, които тепърва ще изскачат.

  Е, тръгнах от една думичка и докъде я докарах…

  Остава само да добавя: за автентичността на написаното по-горе се подписвам лично, но и знам, че има още много свидетели на описаните събития и факти!

 15. Добър ден г-н Инджев,
  Добър ден на всички в коментара,
  как да сменим ония с нови ?
  От къде да ги вземем ?
  Кой да ги обучи ?
  Вие, г-н Инджев, преди да отидете в БТА се готвихте за Върха в кариерата на Журналиста, нали ?
  БТА е като Конституционния съд за адвокатите.
  Защо един ветеринар да се готви за медиини изяви ?
  Защо една учителка да се готви за министър ?

  Неприятното е, че така се оправдаваха и шумкарите.
  Шивачи ставаха режисьори, а обущари – преподаватели .

  Българите се криеха по дупките като мишоци ДОКАТО изродите избият интелигентните Личности.
  Сега критикуваме лицата.
  Личности в Республика Болгария няма .

  Аз приемам Сивеон ІІ и Бойко Борисов като правилен избор :
  болен и стар кардинал за Папа при подготовка за промени .
  Млад и напорист кардинал за извършване на промени .
  След време при правилна ” употреба ” ще се осмелят нормални хора да станат политици .
  След десетки референдуми може да се научим да гласуваме.

  Г-н Инджев, преди години / 1995 / ме срещнаха с човек, който е искал да стане депутат . Показали му клипче – как изнасилва майка си.
  Може и да ме е излъгал, но е добър начин за изгонване на хората с желание да бъдат полезни .

  N.B. да не забравя да Ви помоля за коментар към лицето Филип Димитров.
  Никой не каза лошадума за ньега. Много странно !

 16. Г-н Йосифов,много от коментарите в т.ч. и Вашият са повод за оценка и на самия Иво Инджев.
  Не е случайно,че сте напипал дилемата в зората на 21 в.,когато бългъринът се лута и все не може,да си потъси и намери корените…и все така от Тервел,Омуртаг и сина на Сара,от която ще да са притреправали коленцата на стария Иван Александър,че и на поделеното и отслабено царство между децата му…
  След А.Батемберг не са били по-обучени,но не са били сбъркани и от внесената утопия на Митко Даскала….
  С Ф.Димитров сме обсъждали поставените от Вас въпроси в т.ч.и за Царя,но той е със заряд на глемия Стоилов и няма как,да не носи цяла Академия в себе си..
  Ако ме чете сега,знае,че беше готов да “запали” моторите,но му изглеждаше,че според СДС,народът не бил готов….
  Ще повторя това,което съм казвал в памет на Н.Добрев и ми е предадено: знае го и Г.Първанов!
  П….,човекът, аз де!/ е прав,но няма да ми разрешат…..
  Да задавам ли въпроси,кой управлява тази държава и си слага
  отвреме-навреме по една кукла!
  Тази бе причината да кажа на премиера,че ще му е тежка “царската корона”,дори и и да не ги “пускат” когато пък Цветанов ги “лови”
  Но ще стане макар и със зор,за да не се отваря ада,щом не може да бъдат свалени небесата
  …/Ген.Власов ще го повтори на латински/

 17. Новоговорът, според мен е резултат от неизтребимото желание на българина (особено на оня, който се озове по върховете) към модерност и новаторство. Но не в съдържателен, а в показен план. Т.е. да покаже точно онова, което му липсва!
  То е следствие от липсата на уважение към историята и предходното и към труда и постигнатото от другите. Проявите, може да ги видите навсякъде. Едно от най-удивителните неща, които съм наблюдавал у нас, е когато някой политик прочете книга! Как бърза да обиколи всички медии и да сподели прочетеното, сякаш е първият човек открил истината!
  И така, “новаторите” у нас се множат, вършейки глупост след глупост, криейки се зад паравана – “за първи път” и “единствено в света” – всъщност опитвайки се да оправдаят своята посредственост!

 18. Уважаеми Г-н Йосифов, нормалните хора в България ще се осмелят да станат политици след като нормалните хора в България обявяват конституцията на Республика Болгария извън закона, за да влезе в сила законната Българска Търновска Конституция.

 19. Бях чел, че родителят на думата “меропиятие” е точно персонифициран – и това е Ф.Е. Дзерджински. Въпросният Едмундович често е резолирал рапортите в ЧК с краткото “межи пржинят” От там е дошла и “мероприятие”. Така че тая звучна дума е по-скоро полонизъм, нежели русизъм. А “касае се”, “летучка” и др. подобни и на мен ми бъркат в здравето.

 20. Уважаеми г-н Български орел,

  върху законната Българска Търновска Конституция някой направи нещо.
  Това ме накара да стана заклет противник на държавното устройство, което предполага тя.
  И аз не съм единственият, когото жалкото подобие на “царска особа” успя да отврати от монархизма.

 21. Най-тъпата дума която употребяват журналистите и политиците е БЕЗХАБЕРИЕ.Първо коренът на думата е турски и означава без новина и второ всеки я употребява без да знае за какво става въпрос.

 22. Уважаеми Г-н Демир Р., уважавам Вашето лично мнение в коментара Ви но ВИ казвам като на мислещ приятел в блога на Иво че такива расъждения са и постигнатата крйна цел на ДС-ОЛИГАРХИЯТА в България, за да не отговарят пред законите на Българската Търновска Конституция и да продължават да ни владеят като безправен добитък. Пред тези по горе посочени закони е редно да отговаряме всички заедно със Царя и Пъдаря само тогава можем да видим и да кажем със сигурност кой е този някой който е направил нещо на законната Търновска Конституция и на Българските Граждани и Държава.

 23. Към Михайлов:

  Коренът на думата е арабски ( “Ал Ахбар” , което мнозина са чували като название на голям египетски вестник, е множественото му число) и естествено е залегнал в основата на съответната турска дума и така е пристигнал в днешния ни език.
  Има и журналисти, които са чували това -онова, така че не обообщавайте, моля.
  Иначе сте прав, че публичното говорене често е задръстено с перчене с думички, чието истинско значение не всеки плямпащ разбира. Боя се обаче, че точно безхаберието с безхаберието едва ли е най-драстичният случай ( уви).
  Имам друг “любим” пример, на ръба на нецензурното. Масово се употребява битовият термин “пангар” , за да се изрази “зор”, “напън” и т.н. Питал съм репортерки, дали знаят какво е пангар, като заявяват, че пак са “на пангара”. Не. Не знаят.
  А пангар си е мястото, в което заклещват кравата, за да бъде ( ще , не ще) оплодена.
  Ако греша, поправете ме, тъкмо и аз, който не съм селско чедо, ще се коригирам. Не е срамно да не знаеш. Срамно е да се хвалиш с незнание и да не си в състояние да се погледнеш на какво мязаш в това отношение.

 24. Г-н Инджев, не сте пуснали /сигурно по недоглеждане/, скромната ми забележка /Вашият коментар чака да бъде одобрен.

  Коментар от: НикиБ | декември 20, 2009, 16:43/. Не че е принос в езикознанието , ама все пак може и да заинтесува някого.
  Бях чел, че родителят на думата „меропиятие“ е точно персонифициран – и това е Ф.Е. Дзерджински. Въпросният Едмундович често е резолирал рапортите в ЧК с краткото „межи пржинять“ От там е дошла и „мероприятие“. Така че тая звучна дума е по-скоро полонизъм, нежели русизъм. Какви точно “межи” са “пржинимали”, подчинените на ФД, можем да се досетим и сами. А „касае се“, „летучка“ и др. подобни и на мен ми бъркат в здравето

 25. До Михайлов: На мен пък “безхаберие” ми звучи като наша, родна, мила. И много добре пасва на тая нашенска черта. Това, че в българския значението и доста се различава от оригиналното в арабския не е никакъв прецедент. Сигурно има стотици подобни примери в десетки различини езици.

 26. Не че не е важно министър да говори правилно, при нея обаче не е толкова неграмотност, колкото бъркане на езиците. Веднъж ми се наложи да превеждам английски/български и английски-немски на една маса с 10-ина човека. Е такива думи “измислих” след втория час като ми се завъртя свят буквално. И също съм се хващала, че се колебая за миг “диамант” или “диаманд” и трябва да проверявам през мн.ч., защото на англ. завършва на d. На цялата простащина, която съществува, такава грешка не си заслужава статия. Притеснява ме повече истинската неграмотност – езикова, политическа и финансова. Ако говорим за първата от изключително грамотни и интелигентни хора съм виждала написано “съжелявам”…

 27. В допълнение за глупостта /или поне неуместността/ в съдържателен палан на г-жа Желева : При свикване на пресконференция, казва на журналисти /с инфантилно кикотене/:Ма не ме снимайте отблизо, снимайте ме отдалече като Анджелина Джоли…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.