Twist and shout ( and shut your mouth)

Добавям от себе си в заглавието към текста на Иван Бедров само   “shut your mout” (“затваряй си устата”),  което е обратното на ” shout” ( ” крещи”), защото знам колко много хора препоръчват да си затваряме устата пред изкривяването ( ” twist”) на предизборните обещания.

Иво Инджев

——————————————————————————————————————–

Twist and shout
By Ivan Bedrov 31.01.2010
Илиян Михов беше атакуван заради идеите си за някакъв по-различен валутен борд. Гледах го в петък в “Панорама”, където той категорично отхвърли съмненията, че мисли да модифицира валутния борд или обсъжда предоговаряне на курса лев-евро при влизането на България в еврозоната.
Илиян Михов няма да влезе в правителството. Кольо Парамов обаче вече бил влязъл. Сам се хвали, че не е от вчера и че дори си има кабинет. Парамов твърди, че курсът лев-евро трябва да е 4 към 1. Твърди, че бордът е повече вреден, отколкото полезен. Парамов е резидент Яков от Държавна сигурност.
Говориш разумно – отиваш си. Говориш опасно – прибираме те.
Отборът си го нареждал Той. По системата Twist & Shout.

22 мнения за “Twist and shout ( and shut your mouth)”

 1. Колко вярно! Започвам да си мисля, че Дянков, който гледах днес е единственият нормален в този кабинет от икономическия екип! Докога ли ще го “търпят”…

 2. Да, при условие,че мръсници на прехода, все повече му искат оставката.

 3. Г-н Инджев,
  Итози път сте много прав!!!

 4. Цялата история действително изглежда като вкарване в управлението на човек на ДС (Парамов -противник на валутния борд) под прикритие, като за целта некоректно е представена позицията на Михов. Странно е поведението на Иван Костов:
  По думите на Михов, решението му да се откаже от участие в управлението е продиктувано предимно от нападките на лидера на ДСБ Иван Костов, който твърди, че идеите на професора от Сингапур за “модифициран” валутен борд са притеснителни.

 5. да, и аз съжалявам, че Михов напуска. и въобще не изглежда да се е “обидил”, както злорадите шепоти се опитват да пробутват фитили, а поради липса на възможност да направи това, което счита, че трябва да се направи.

  Както добре си знаем родната арогантност, “пари ми дай, акъл не ми требе”. Затова и акълът не се цени. А ланците, апартаментите, колите – да.

  Понеже Костов* критикува някакви имагинерни опасности, идващи от Михов, сега ми е много интересно как ще изкоментира плановете на старата си дружка Паръмов.

  * при цялото ми уважение към него не мога да си кривя душата, когато назовавам това, което виждам; по-добре той да се намуси, ако не може да види разликите в картинката, отколкото аз да се чувствам раболепна

 6. Чакайте сега – при цялото ми уважение, нека не ставаме жертва отново на интригите, забъркани от накои медии. Съмненията изразени от Костов, бяха споделени от изявени български икономисти като Георги Ангелов, Георги Ганев и т.н. Плюс това всички, включително и аз, очаквахме от Илиян Михов просто да каже ясно дали смята все още, че “модифициран борд” е подходящ за България. Медиите обаче пропуснаха да отбележат, че той направи това още в първите си интервюта миналата седмица и така всички продължи. От тази гледна точка съвсем нормално той засега си остава само съветник.

  Г-н Парамов обаче е наистина доста поляризираща кандидатура. Би следвало по някакъв нормален начин да бъде аргументирано неговото издигане, което не само сред политици, но и сред икономистите предизвика учудване!

  Ние знаем, че Той сам си прави отбора, но все пак, остава странно как претендиращата да бъде дясна партия продължава по-скоро да се държи като центристка и да издига и кадри на службите на важни постове.

 7. Ако пипнат борда,това според мен ще е края на тази държава.Ще откраднат последните пари на хората.Не че не са го правили досега.Но този път ще бъде наистина краят.

 8. в цитираното в линка по-долу интервю на Парамов от 5 май 2002 пред Монитор се набиват в очи следните основни опасности: [http://www.pravoslavieto.com/interviews/2002/paramov_finance.htm]

  – разхлабване на бюджета чрез увеличаване на заложения дефицит, както поиска и Първанов. А в момента балансираността му е една от малкото положителни точки за кабинета Борисов. ЗАЩО Парамов влиза в кабинета, за да има мир с Гоце Президенто?

  – принуждаване частните търговски банки на надуват американския кредитен балон, зорлем – да използвам неинтелектуалния турцизъм,- да бъдат играчи на пазара; ЗАЩО? за да използват емоциите и нуждите на тези, които не са готови за получаване на кредити, да печелят от неспособни кредитоприематели. ТАка точно се строи другият вид пирамида, която се плаща пак от всинца ни.

  Румен Леонидов нарича Парамов “комунист- идеалист”. Интересно какво идеалистично има да печелиш на гърба на бедни, че и зорлем да ги натикаш в мефистофелския кръг?! четох откъса от книгата му и разбрах защо не харесвам тази маниерност и предвзетост, но има и над какво да се замисли човек. и докато чете, да не забравя, че ченгето може да оставя и фалшиви улики… кой да ти каже?! [http://robstvo.wordpress.com/2009/10/10/%D0%B8%D0%B7-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE/]

  изплуват все едни и същи имена… Мутафчиева, Гигов, Карлович, Кюлев, Костов, Заимов, Станишев, Доган…

 9. Разбира се,че не ме учудва,когато колеги и колежки като Г.Георгиев, Ж.Божанова,и др.предпочитат,
  да не са раболепни относно събития,личности и болезнени явления след 1989 г. …
  При Паръмов ме заведе преди много години един друг велможа,който сега се чувствува предаден от БКП /колко станаха след В.Андреев,
  Г.Джагаров…???? и които трябваше овреме,да не “ламтят за креслото,а за перото!”,както им е говорил ТОЙ в ловната дружинка -“писател-епоха”…но трябва дупе,за да издържиш,ако е възможно въобще….
  Преди време,приканих Р.Желева,лично,да се включи в блога!!!!сега го правя и за К.Парамов-България има необходимост от умни и кадърни грешници,защото е бременна отново с невероятни исторически предизвкатества…дано не се окажа лош пророк и за един друг кадърен политик с висок нравствен и професионален ръст….

 10. Няма нищо притеснително в поведението на Иван Костов, или ако има то не е в поведението му към Михов. Иван Костов винаги е отстоявал позицията, че бордът е необходимата стабилност на постсоц-мутро-босфорска икономика като нашата. Съвсем нормално е да отправя предупреждения и атаки при изявяване на желания за заигравки с борда. Притеснително за мен е прекалено толерантното му поведение към ГЕРБ. Иска ми се да го виждам повече като техен коректив.

 11. има притеснително в изказванията на Костов. а то е:

  Конкретно Михов се изказа няколко пъти за КОНСЕРВАТИВЕН борд, а предишните му изказвания за модифициран също не отменя, нито разхлабват СЕГАШНИЯ. Георги Ангелов не е от най-изявените, а от най-саморекламиращите се. Както и да е, това сега е второстепенно, по-важното е, че Ангелов не бил се информирал – но дава мнение. А Георги Ганев с какво е известен, освен с участие по конференции. Е, не всеки икономист има шанса да стане мин-председател, Костов е едно изключение.

  Смущаващи са идеите и дейността на Парамов, които от Синята коалиция пришиха на Михов. И изобщо беше странно да вдигат толкова шум срещу няжкой, коёт ясно каза, че не е камила и не иска да прави нищо нито на валутата, нито на борда.

  Ясно е, че България има нужда не само от валутен, но и от политически борд.

  Жоржета Божанова

 12. Г-н Станишев,сега когато Вашия висш партиен клир,се опитва-най-после да го дава по умерено!
  След като -поне-Вашите и на Андрей,бог до го прости!а и по-ранните,по-късните и най-късните “благоевски” или “дабовски” дружинки до 1919 г. и сега почти сто години по-късно са се упражнявали над българския народ!!!
  …много съм грешен пред блога на Иво Инджев,че се подведох от младостта и “гарнитурата Ви”,когато президента изнасили БКП и ви наложи,а аз “наивно” Ви “подсказах” – преди да стигнете до един конгрес в Габрово от кого и от какво трябва да се учите!!!-
  В легендата за възможния Октавиан”
  бе вложено и заложено много повече от исторически “кодош”,
  преди да се пръкне дори поредния друг нов проект,за който говори моя съученик Бриго Аспарухов…
  И той и Дянков са не само по-млади поколенчески,но и от друга школа,която разбра един хъш,но не и даскал Митьо…
  Без да “дешифрирам” повече,ще добавя само че -тук- едно умно момиче,го е казала по-добре от мен:Трябват Ви не теоритици,а свръхпрагматици в политически Борд,самобичуване и търпение на аскети…ако въобще България дочака такъв ден….
  Дано Вие,да изпитате земно и обикновено бащинско щастие!

 13. Всички се хващате за думите, при това очевидно поднесени не съвсем коректно от българските “медии”. А трябва да гледате делата, както е по-разумно когато става въпрос за българска политика. Та какво ново виждаме в този казус? Нищо! Двете лобита имаха свой кандидат. По-разумното малцинство предлага спорен (като титла и престиж) икономист, но все пак известен по света. Лобито на довчерашната номенклатура има свой – също спорен, но за сметка на това световно неизвестен. Само че в клуба на анонимния милиционер надмощие имат точно довчерашните средни и дребни номенклатури. Затова резултатът е такъв. А за да има и разумно обяснение в обществото ни се предлага един евтин водевил с едни уж изказвания на загубилия кандидат. Сега Парамов има на бял кон и всички са щастливи. А утре всички ще реват (отново)…

 14. Георги Ангелов и Георги Ганев са постигнали доста повече, отколкото това, което Вие назовавате и изглежда знаете, особено втория. Именно те биха били подходящи кандидати за съветници на премиер /незамисимо кой/, а не г-н Парамов.

  И все пак – нямаше нищо странно. Оптивайте се да четете или слушате интервюта трезво и безпристрастно. И Костов, и Димитров искаха да чуят ясно НЕ на модификацията на борда и предоговарянето на курса – съвсем просто! Михов от неопитност в българската среда просто го направи късно – последния петък и събота. Преди това отговорите все още бяха полувинчати.

  Поздрави,

 15. Тъй като точно тази статия ражда “финно брашно” 000 ,тройна препеченица или двойно претакан зелев сок,наред с другото, даже съвпада с хабера как си хортуват мило и кротко премиеро и президент,освен мисълта кои
  ще да са “яретата от старата коза”….
  Биха могли да се “сугестират” и не малко еретични мисли,….в т.ч. след и такива,когато по свои си пътища обикновени люде са достигнали до осъществяването на земните си мечти -до тук-и тяхното несъгласие с душите им,се пречиства в тройната пещ на вековете и бе достояние само но предшедственика им също-плебей, Стефан Стамболов….
  Защото, не се гаси туй, що не гасне!

 16. На баба Гюргия внучката много ги разбирала политиките!!

 17. http://ikonomika.org/?p=723

  можем да поговорим и за либертарианството в БГ, представено и от Милен Велчев, Г. Ангелов, Г. Ганев. Можем да поговорим и за американското либертарианство. Както и за европейски консерватизъм в икономиката.

  Свобода на мнението – основен принцип. Ако някой счита за необходимо, излага доводи. Така че злобните подмятаници са само портрет на подмяташите.

 18. Уважаема Жоржета Божанова, ако не пишете тук по служба, отделете малко време и потърсете интервютата
  с Г-на Михов взети с телемостове,по телефона от всичките национални,ненационални,обществени и каквито се сетите медии и ще разберете, че той “няма на сила да модифицира борда, а само след дискусия…..”. А вчера и г-н Дянков заяви, че всякакво побутване на борда обслужва интереси!!!
  А Вашият Костов какво заяви (по памет): “нещата са договорени,условията са изпълнени , готови сме за влизане в зоната”.”Време е малко да се замълчи,противното е вредно”,защото сигурно сте чула, че посланникът на Испания ни каза, че бързаме-разбира се в качеството си на председателстващи ЕС.
  Аз не съжалявам за г-н Михов,не съм чул чужди грехове да му се приписват. А в този час вече е направена крачката назад и вижте “разни лидери ще ми се бъркат, че назначавам Паръмов само за половин ден да ме съветва….”.
  Тук следва онази , дето любезният домакин ни предупреди да не използваме в присъствието на арменец.

 19. до КГ: прескачам некоректния тон и подтекст, само за да припомня казаното от Михов няколко пъти – че точно влизането във валутния съюз е целта му. и каза, че няма намерение да пипа нищо.

  с участието на Парамов, задкулисно или не, оставам с впечатлението, че именно влизането във валутния съюз е нежелано. ако включването му е продиктувано от политически и финансови интереси, оттеглянето му няма да обърка тези сметки

 20. Малко встрани от темата, но все пак нещо забавно. Независим блог е направил класация за “най-сексапилен държавен глава” (не знам какви са били основните критерии, очевдино не са били рейтингите). На първо място в нея е Юлия Тимошенко, но тъй като и “ний сме дали нещо на света”, вижте чия позната физиономия се усмихва на 29-то място веднага след тази на Борис Тадич, а на 37-мо е другият ни претендент 🙂 http://hottestheadsofstate.wordpress.com/list/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.