Ще изпълзим от землянките, ако там бъдат натикани надземните босове

На всяка провокация може да се намери контрапровокация – зависи как четем “евангелието”. А от статистиката по- цитирано за политически цели евангелие в наше време няма.

Наскоро мой колега ме провокира да отговоря, кое е най-успешното правителство на прехода. Целта му беше да ме накара да кажа “на Костов”, за да може да обоснове тезата си, че щом Костов е бил най-успешният, без да владее езици, значи същото важи и за Борисов (вече – колкото и да е рано за обобщение). Но го изненадах. Отвърнах му, че правителството на Станишев е било най-успешно.

Освен колегата, всички останали, включително присъстващите западни дипломати, помислиха , че се шегувам и избухнаха в смях – всеки знаеше, че по-голямата част от журналистическите си изяви през последните години ( само в блога са над 1000) съм посветил на остри критики на тройната коалиция.

Само че не се шегувах. Просто спекулирах, както прави самият Станишев, за да покажа, че в зависимост от гледната точка и при достатъчно добър контрол върху пропагандата “евангелието” може да бъде четено и проповядвано в изгода на онзи, който може да си го позволи. Вижте следната актуална статистика:

„Печалната равносметка за 2009 г. вече е готова – българската икономика се е сринала с 5.1% в годината, която премина под знака на кризата. Данните на НСИ, огласени вчера, показват, че свиването на брутния вътрешен продукт е продължило през цялата година, за да достигне рекорден спад от 6.2% за последното тримесечие. Така след 11 години на непрекъснат възход за пръв път след злополучното управление на кабинета „Виденов” България отново преживява тежка рецесия – този път най-вече по „вносни” причини”, четем в „Сега”.

Сривът на икономиката се пада на самия край на управлението на тройната коалиция, чието управление обаче е върхът на една пирамида на икономически възход. Формално Станишев и компания могат да претендират, че са “върха на сладоледа” и няма да имат проблем да го докажат с осреднени за периода на тяхното управление цифри. А какво са завещали, “не е техен проблем”, пък и виновникът е външната криза. Да се оправят тия сега- ние как се оправихме, казват другарите!

Този подход силно напомня на вица за пияния, който повърнал върху съседа си в трамвая и когато бил наречен ( с основание) “свиня” с изумление попитал – “кой, аз ли- я се виж Ти на какво приличаш?!”.

Само че ние не живеем във виц, а в нещо като древнобългарска комедия, в която трагизмът е в изобилие и по стара тракийска традиция предизвиква смях като на погребение. Подобни мисли ми минаваха, гледайки снощи, 12 февруари, интервюто на премиера Борисов в предаването “Панорама” по БНТ. Разбираемо, той защити всичките си ходове и изтъкна като своя заслуга и грешките си дори. Само че …не ги призна за грешки. Било много добре, че се поправя, за разлика от предишните, които се инатели. Но отрече дори и фрапиращата грешка с номинирането на Желева за еврокомисар да е било грешка, макар вече веднъж от парламентарната трибуна да съобщи, че тя не се е справила.

Излезе, че непрекъснато се поправя, но преди това не греши. С което, уви, сам се поставя в една редица с инати, като Станишев, които се инатят да признаят провала си, само защото имат формални причини го оспорят.

За разлика от правителството на СДС през 1997 г., което тръгна от “ кота нула” и регистрира на тази база огромен успех, управлението на ГЕРБ ( както писах в статията си “Борисов изтегли късата клечка и дълго ще страда”) имаше отвратителният късмет да оглави държавата, качено на шейната на тръгналата вече криза. Ако задачата пред СДС да вдигне на крака падналата на колене икономика беше трудна, то задължението на ГЕРБ да спре шейната е пожелание, чието осъществяване граничи с невъзможното на този етап.

Властта разчете правилно ситуацията и правеше възможното да обясни, че не е виновна за това, което неизбежно предстои – шеметно спускане надолу. Само че пътниците са склонни само до време да стискат зъби със затегнали колани и да мижат мълчаливо при пропадането. В един момент нещо трябва да им отвлече вниманието, преди да се разпищят.

Този момент дойде с операция “Откопод”. Ясно е, че в икономическата област управлението не може да предложи моментални решения. Единствената сфера, в която може да предприеме впечатляващи бързи действия, е удар по престъпността чрез зрелищна акция. С което поема обаче голям риск, защото тя не пълни ничии джобове и бързо може да се превърне в очите на хората в обратното на онова, което цели, в случай че не бъдат доведени докрай действията по обезвреждането на октопода.

Звучи странно твърдението на премиера, че едва от две седмици е разбрал кой е главният злосторник в държавата, макар да го познава лично от четвърт век. Но никак не е странно, че е насочил вниманието към запушването на главната пробойна в обществения договор – нараненото, да не кажа разстреляното чувство за справедливост. Няма нужда от статистика, за да установим от личен опит и от горчивия такъв на околните, че в държавата има остър дефицит в това отношение. Дори усещането за бедност и застрашеност от бича на битовата престъпността и корупцията отстъпват на тази всепроникваща обществена болка. Да бъдат наказани “недосегаемите” за техния пладнешки грабеж продължава да е приоритет за гражданите точно заради тежко раненото им чувство за справедливост.

В този смисъл пред Борисов стои уникална за прехода задача. Ако успее да вдъхне увереност на обезверените граждани, че тенденцията към увековечаване на безнаказаността на големия грабеж е обърната, ще може да разчита на “снизходителност” при оценката на останалите действия на управлението, включително в икономиката. В противен случай ще си понесе…статистиката. А тя, в рамките на мандата му от 4 години, чудо да стане, няма как да се окаже поне наполовина толкова услужлива, колкото е за неговите предшественици.

Ако искате, накрая да го кажа по брутално ясен начин: хората не гласуваха за икономист, или за бизнесмен, макар всеки да желае икономиката и бизнесът да вървят нагоре и това да се усеща в собствения му джоб. Хората гласуваха за полицай, защото искаха той да накаже непоносимия разгул на наглеците, които абсолютно несправедливо наричаме “подземни босове”. Точно те са надземните. Подземни се оказахме всички ние, които сме готови да се зарием в землянки, за да оцеляваме под земята пред опасността да бъдем прегазени от някой Трактор.

19 мнения за “Ще изпълзим от землянките, ако там бъдат натикани надземните босове”

 1. Генерал Борисов,прочети какво ти е написала Българската съвест на Българският Граждански Журналист ИВО ИНДЖЕВ,- Хората гласуваха за полицай,защото искаха той да накаже непоносимия разгул на наглеците.За да си спокоен Генерале когато си вършаш работата, за която си избран от Българските Граждани носи си в десния джоб това по горе посочено напомняне до ВАС от ИВО ИНДЖЕВ.

 2. Бутафория виждаме и чуваме!
  Всичко се случва зад кулисите…

 3. Много точен анализ! Такава е истината. Хората разбраха, че няма по-важно нещо от борбата с мафията. Каквито и виртуозни икономически програми да бъдат прилагани, животът на 95% от хората няма да стане по-добър. Най-много да се увеличи броя на бентлитата, яхтите и частните самолети, собственост на останалите, примерно 5%. То тяхната фантазия се изчерпва до това. Основната задача на това правителство е да нанесе решителен удар върху престъпността, да възстанови доверието на европейските институции и да създаде нормални условия за усвояване на еврофондовете. Това ще спре обезкървяването на законния бизнес и ще даде тласък на икономиката, което ще създаде предпоставки за подобряване и на начина на живот на българина.

 4. Ама разбира се, че хората гласуваха за полицай. Това всеки пуснал бюлетината за ГЕРБ го знаеше съзнателно или несъзнателно. Както и всеки пуснал бюлетината за ГЕРБ гласува за Борисов, а не за Фидосова, Цачева, Мендова и т.н. Лично на мен в момента най-големия ми проблем не е икономическото ми благосъстояние, а паркиралия на тротоара до президенството (ъгъл ул. Сребърна/ул. Леге) луксозен джип на някоя мутра, за която столичен инспекторат нищо не прави да я махне. И знаете ли защо? Защото чувството ми за справедливост почва да се притъпява и нарая почвам да си казвам “майната му, само си тровя живота!” Докато за семейния бюджет съм си отговорен аз и моя работодател. Според мен правителството на Станишев не е най-доброто в икономически план. Това на царя също може да се причисли на него, колкото и да не ми харесва. Но има едно нещо, за което всичи следващи правителства трябва да са благодарни на Костов и то се нарича ВАЛУТЕН БОРД. Ето това е най-успешното правителство и не случайно е институцията с най-голямо обществено доверие според социологически изследвания. Ако някой не интересува да чете блогът за икономика на Георги Ангелов.

 5. Тъй като нося не плещите си и измамна слава, и горчилка,и от Татовите мързеливци по история,така и от лукаво прикрити “герои” при г-н Костов,нямаше как,да не свана приликите и отликите в посланията на Царя,особено с точни цитати в писмото на Ю.Цезар до колегата му Помпеи,които ще да са “разчели” и Б.Борисов и Цв.Цветанов,особено в частта:
  “Да опитаме така ще спечелим добро желателството на всички и да се радваме на победата.Защото другите,поради УЖАСА,който всяваха,не успяха да избегнт ненавистта на народа и не запазиха дълго ПОБЕДАТА/?/знака мой!!! …с и изключение на
  Луций [Корнелии]{б.м.}.. Сула.
  Нали, аз няма да му подражавам?
  ———————————-
  НЕКА ТОВА БЪДЕ НОВ НАЧИН НА ПОБЕЖДАВАНЕ..
  ———————————-
  Министър Цветанов ще има великата историческа заслуга да предотварти? български Мартенски иди преди да е станало опасно явленито път към сърцата на по-простите хора…явление поляризиращо и самата Америка…
  До тогава ще чакаме и статията на Иво Инджев,какво ще избере Медведев в едно друго-едва долавящо се съперничество,тъй като от него зависи дали естествената историческа еволюция,не би могла да се превърне в заразяващ пример и за “братската Империя”,както е било още през Златния век на българите при Симеон Велики…
  ———————————-
  Предизвикателството,съдържащо дългосрочмен времеви заряд до 2015 г./поне!!/ е и към самия Първи консул…

 6. Няма как да повторя казаното от

  Българския орел към Генерал Бойко Борисов

  Мога само да се присъединя!
  Борисов!!!!!

 7. Сьмо Българсият орел,Борис Петров,Румен Янчев и Даниел Стоянов,биха могли да потвърдят дали е възможно,да сме се били договорили за единомислие,настрана
  от министър Цветанов и още повече на премиера…към 14.10 ч.13/02/2010
  Ако успея технически в т.ч. и до тази великолепна Шесторка,ще изпратя някога-ако пожелаят- документална “линкова” визия за събития мжду десетилетия,за да стане ясно,защо “МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛОТО” …НА ЗАЕМ по Иво Инджев!!!

 8. Всъщност – кой е Октопода? Според мен Октопода, това са приватизаторите, заменкаджиите, назначените милионери, измисления елит и псевдобизнесмените – всички които окрадоха и разграбиха обществените блага благодарение на законите гласувани от корумпираните политици. Сега същите тези крадци, вдигат врява до небето, че били изнудвани и рекетирани!?!?! Трактора и подобната му менажерия не са нищо повече от едни пирани, които искат и те да откъснат нещо от плячката. Ако имаха малко акъл и бяха построили училище, детска градина или помогнали на някой, може би щяха да се извисят до равнището на едни съвременни Робинхудовци.

 9. Аз, засега живея с надежда да се случи най-доброто за България. И, бизнесът да стане бизнес, здравеопазването – здравеопазване, тарикатите да бъдат поставени на мястото им. Искам да не ми продават гнила и некачествена стока, седяла няколко дена на пазара. Това го няма никъде по света.Тук, в тая абсурдна държава, всичко е с главата надолу. Искам моите 150 лв пенсия най-после да се придвижат нагоре, защото аз се пенсионирах по законите на социализма, а тогава не се изискваше да имаш трудов стаж 40 години. Хиляди пенсионери се превърнаха в “инвалиди”, за да си увеличат пенсията, други пък си преизчислиха години трудов стаж, трети откровено платиха рушвети на подкупни хора от НОИ, за да им извадят фалшиви удостоверения за трудов стаж. Изглежда, че само аз се примирих с жалката си съдба. Но, дори и Иван Нейков не можа да каже как точно бяха преизчислени пенсиите, понеже в 90 г се пенсионирах със 151 лв пенсия и сега след 20 години, пак получавам толкова.Тъжно е!Ама вече съм толкова болна, че не мога и да изляза от землянката.

 10. Рада,моята “землянка” е преносим набюдателен пункт/1.30 см.х1.30 см.,за опис на транспортните средства по-малко от 60-70 на смяна от 12 ч.,но в края завиждам на друг охулен герой-жертва ,че е имало някакъв фонтан наблизо…!!!
  Макар и скован,каквато е и България,не губя надежда и ще Ви кажа,че когато се появи един друг цветнокож кандидат-президент,
  измежду колежки дарители за кампанията му,имаше и сакато момиче,което заделяше от инвалидната си пенсия..но се надявам,че поне ходите…
  Доброто ще се случи!Напишете обикновено писмо на БТВ,мен няма да поканят,но ако стане и такова чудо -след много години-ще го повърдя:момичето се казва Сандра и писа на Барак Обама от Тенеси!
  Сега, той се бори също в поляризирана Америка,за здрави хора!
  Ако е Божията воля,ще станат и чудеса!Не се примирявайте и забравете землянката!

 11. Присъединявам се към Българския орел!
  Бойко да си набие в главата адаптираното в края на статията специално за хора с неговия манталитет и умствено развитие послание, “по брутално ясен начин”, както и да си носи копие в джоба в случай, че паметта му изневери.
  Зашото “Октопода” е тази, за съжаление не малка част от нас, която се бори за капитала единствено, като самоцел за лично богатство и власт! Нито един от новозабогатялите “бизнесмени” не е имал предвид нещо по-възвишено, като създаване на дългосрочен и стабилоен бизнес, който да създаде поле за действие на поколения наред, както и осигури прехрана на мнозина други, различна от гавазлука на “бодигардовете” А да не говорим за действия целенасочени в просперитета на цялата нация! Боже упази! Такова чудо от Бай Ганьовското “сиромашко невидяло” съсловие просто не може да излезе. Трябва добре да се разбере от управляващите, че правият път към просперитета на нцията минава през тържеството на законността и реда, над хайдушките беззакония и урболешко грабене основано единствената на философия: АЗ СЕГА ДА СЕ НАЯМ, НАПИЯ И Т.Н. И Т.Н!
  Колко предложения за честен бизнес от водеши компании и фирми бяха отклонени, заради Бай Ганьовските “интереси” и оше колко такива се уплашиха и не дойдоха отвратени от липсата на честност, откритост и правосъдие!
  Затова прав е Г-н Инджев, че избрахме Борисов за да се справи с този проблем по най-прекия начин. Добре да го разбере и да спре манията си за величие! Друго не се иска от него, това ако постигне ще си заслужи славата, към която толкова го тегли!

 12. Вие боравите с повече информация, г-н Инджев, и това Ви дава възможност да анализирате много по-добре. Но ето как изглеждат нещата от моя, и на такива като мен наблюдатели аматьори, гледна точка. Това, което коментираме между нас е вероятността Борисов, в комбина с Гоце, да разчиства сцената, на която те ще се появят в бяло и на чисто. Това обяснява и слепотата на Борисов по отношение на Доган и неговата клика, което е косвено доказателство за ролята на Гоце, а чрез него и Путиновата администрация. Знам че звучи нереално, но от това, което сме видяли на сцената Бг, нищо не е такова, каквото изглежда.

 13. Г-н Инджев, един въпрос. Аз по доста форуми казах, че хем виждам Бойковите действия като един пореден театър, хем че се надявам, че прави искрени опити нещо да направи. Не за друго, а защото аз лично не виждам друга надежда. В случай, че се провали недостойно, и че трябва да гласуваме и срещу ББ вие с вашия по-широк мироглед виждате ли някой който би бил по-подходящ след 3-4 години.

 14. Към Бат Илия:

  Ласкаете ме дори с предположението, което правите.
  Политиката е въпрос на селекция и обстоятелства, които й влияят.
  Това, което е възможно днес при днешната ситуация и формира нагласи, “шлифова” играчи в политиката сред разните остри камъни, не е било мислимо преди и със сигурност след някоя и друга година ще имаме доста различна ситуация.
  А и да Ви кажа, се пазя от предсказания…
  Разликата между прогнозата и предсказанията е в това, че прогнозата се базира на дадености. На тази основа бях категорично увеверен, че номинираната Желева няма да мине европейския изпит и предупредих за това месеци предварително с всички публично известни аргументи. Достатъчно е човек да си припомни безумната й вестникарска изява, в която беше цитирана да се хвали, че се е срещала с ръководителте на руссата и американската дипломация докато ходела до …тоалетната…
  Изумитеното е, че Борисов не може, или нещо му пречи, да признае тази своя фрапираща грешка, която направи още с решението си да я назначава за външен министър, с което втрещи западните партньори – аз го знаех, макар и не официално, че той ли не е дочул?!
  Така че за бъдещето се произнасям само тогава, когато смятам, че наистина имам какво да кажа.
  Ако искате още един пример, за който нямам съмнение: АЕЦ Белене! успеят ли руснаците да ни наложат своя проект, огромен за мащабите на България, това ще доведе до тежки и необратими за българската независимост последици.
  Това не ни е някаква жалка военна база – военните бази, дори големите ( каквато тук няма) са въпрос на политическо решение – сменя се политиката и хоп, няма я базата…Но една ядрена централа ще определя руското влияние за десетилетия напред…още. Това иска Путин и това правят тукашните му помагачи – строят съветско-руска военна база със стратегическо предназначение в най-слабото място в Европа, където това е възможно благодарение на силната руска пета колона и подкупността на местните другари.
  Като гледам как си траят и протакат нашите управляващи, докато руските заводи работят на пълни обороти за осъществяване на направените поръчки за централата, времето тихомълком работи за поставянето ни пред свършени факти. Накрая ще се окаже, че ще трябва да се надяваме нещо да стане в самата Русия, където витае атмосфера на някакво много подмолно съперничество между Путин и Медведев, който все повече говори за необходимостта от…свобода в Русия, нещо смъртоносно за Путин.
  И пак ще чакаме руснаците да ни освобождават – този път от себе си.

 15. Драги съкоментатори, от къде ви хрумна идеята, че интелигентни хора избират да стават полицаи – от американските сериали ли? Сами знаете колко по на изток сме от тази действителност.
  Гласували сте за полицай а сега очаквате той и да мисли. Вие самите НЕ МИСЛИТЕ ЛИ, че предявявате с това една свръхпретенция към него?

 16. Благодаря за времето което ми отделихте г-н Инджев.

  Аз лично съм склонен да зажумя относно Желева. Имам 3 причини:

  1. Както от баща ми го знам, че който не работи той не греши и съответно ББ може да направил добър опит и просто да не се е получило.

  2. На фона на всичко друго дето става в тази държава и и съответно на фона на всички обещания дето ББ тръби, че ще го разреши съм склонен да подмина това и да чакам голямата работа да стане.

  3 Дори и из Европата нещата се изгладиха след съкрушителната Кристалина и мисля, че случая ще бъде подминат.

  Колкото до откритото признаване на грешка, нали един тъпашки лаф беше,че ако една жена каже “Да” не е никаква жена и ако един един политик “Да” то той не е никакъв политик.

  Това за руснаците и за нова тяхна АЕЦ – ами кофти работа. Няма много инфо из Бг новинарското пространство по този въпрос. Брей край няма тази преръдка. Но много русофил в нашата държава. Аз ако сте обърнали внимание заставам доста често срещу възхваляващите запада, но не съм русофил.

  За Медведев мисля, че е Путинска матрьошка и мисля, че е избран на принципа най-послушен. Това е само мнение обаче, но ако така, няма какво да чакаме. Наскоро говорих с един приятел дето навремето завърши в Москва и стигнахме да извода, че макар и далеч от идеално управлението на Путин върна малко държавноста и имперското самочувствие на мужиците и съответно те макар и да усещат, че Политковска падна неравно са склонни да си затворят очите скрещу всичко друго което което получават. Мисля че те от покрай Елциновата демокрация се уплашиха от демокрацията и скоро няма да я търсят. Така, че с една дума – забрави.

 17. Бат Илия, “върна държавността” се разбира от нас (промитите мозъци) това, което всъщност би трябвало да се казва “върна тоталитарната държавност”. Имперското самочувствие на мужиците без икономическо развитие е това, което би била и операция “октопод” без него – както предупреждава г-н Инджев – то “не пълни ничии джобове и бързо може да се превърне в очите на хората в обратното на онова, което цели”.

 18. Извинете ме, моля.
  Простете ми ако можете, моля .

  Много от критиците на Бойко Борисов харесваха Ж.Ж. и гласуваха два пъти за ньега.
  Ако не са гласували за ньега, са ходили на риба и са го избирВалЕ ония.
  Искайте прошка първо за екс президента Ж.Ж. , за да можете да критикувате Бойко Борисов.
  Моля .

  ИлЕ сте забравилЕ как мухВаши кифтиетата ?
  Когато осъдите ньега и такива кат ньега – ще иматье право да осъждатье сигашнио.
  Простете ми, моля.

  Забелжка :
  Уважавам Институцията Президент.
  За човека Ж.Ж. – по-добре да не се изказвам.

 19. За Елцин и съответно Путин исках да кажа, че Елцин се падна да управлява в оня вакуум след тоталитарна Русия когато се пренареждаше цялата й географска, политическа и икономическа карта. Когато СССР бившата не можеше да си уреди новият контрол върху горе долу нищо: икономика, научни разработки, секретни разработки, военна техника и ядрено оръжие, генерали, КГБ, полиция, мафия. Помните тогава руската мафия вилнееше бясно. Потропа и на европейските врати. Костюмите ги облякоха по-късно и почнаха покупките на фирми и футболни отбори. Чичо Боря точно тогава го хвана алкохолната криза и съответно държата беше на автопилот в голяма част от времето. Други си пренаредиха нещата и както се вижда добре са си го направили. След всичко това на мужика скоро няма да му е до демокрация и съответно трябва да признаем на Путин че в голяма част овладя тази ситуация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.