Костов позволи на Първанов да уцели в десетката

Днес, след интервю на президента по радио “Дарик”, имам отново повод да възразя на всички, които ме упрекват, че съм се бил занимавал прекалено много с Георги Първанов. Той не заслужавал това, защото бил оперетен герой. Малки му били пълномощията. Може би. Но претенциите и амбициите му са големи. И сега, внимавайте: не без основание! Да, правилно сте прочели. На международната сцена е жалък и като такъв го и третират. Но на мегдана на вътрешните интриги няма равен на себе си. Осемте години безконтролна власт, много по-голяма в невидимата, отколкото във видимата й част, са си казали думата.

За пръв път от години ще се съглася с него по принципен въпрос. Иван Костов сгреши , лансирайки в ранно телевизионно предаване незащитимата теза, че трябвало да се гледа само настоящето. Пръв от тази грешка се възползва гузният от поредните си “подвизи” Волен Сидеров. Нагазил до уши в неизтриваемото петно на собствената си репутация, което си лепна с международния скандал в германските авиолинии “Луфтханза”, Сидеров триумфално, с обичайните си нервни гримаси за подсилване на вербалните послания, още на следващия ден захапа Костов по този въпрос. С основание…

Надушил “кръв” в тази “кауза”, на фона на която се опитва да се представи “целия в бяло”, Сидеров стигна дори дотам да иска арестуването на Костов и свалянето му от поста председател на комисията по парламентарен контрол на ДАНС. И защо? Защото “по негово време” Трактора бил получил някаква ( неясно каква и за Сидеров) работа в тайните служби. Загубил легитимност с опозиционното си говорене срещу …опозицията, лидерът на “Атака” откри възможност да поизтупа малко мундира и да се поизпъчи за пред оределите си следовници.

Интересно, ако Костов трябва да бъде разжалван и дори арестуван за прегрешението някой негов подчинен да е дал служебна карта на Алексей Петров някога, Борисов тогава трябва да бъде направо осъден доживотно и без право на обжалване от военен трибунал за дългогодишното си лично познанство и съдружие с този човек, сочен изведнъж сега като най-големия злодей на републиката, оказал се такъв внезапно. Само че от Сидеров такава логика не чакайте. Поне засега, докато се е вкопчил в премиера като в спасителна политическа сламка

Не знам защо опитният Костов направи този подарък на враговете си. Не давам съвети никому. Но ако иска поне малко да покаже лице, различно от гримасата на тоталната неотстъпчивост , което грижливо му рисуват “доброжелателите”, би трябвало да намери начин да се коригира. При това убедително, а не с намеци и недомлъвки. Не че може да постигне висшия пилотаж в непукизма на Борисов, който няма проблем в рамките на един ден да си смени радикално мнението и после да повтори номера още десет пъти, но трябва да опита.

Поводът да напиша това е, разбира се, днешната мълниеносна реакция на Първанов пред “Дарик”. Нали не си мислите, че той случайно нарушава мълчанието си и че акцентът му именно върху възможността да удари сгафилия Костов!? За друго може да не ми вярвате, но за едно нещо съм сигурен: Първанов страшно много внимава кого и кога удостоява с интервюта и по какви поводи. Дума не промълви досега за операция “Октопод”, а сега я включва като тема в свое интервю , в което, както се вижда с просто око, му е по-важно да се възползва да забие вдигната му топка от най-омразния му враг.

Между другото, знаейки че няма какво да губи, защото репутацията му пред западните му партньори е окончателно и безвъзвратно увредена, Първанов решава и в това отношение да извади вътрешнополитически дивидент, като леко размахва пръст на посланиците , изразили подкрепа за операция “Октопод”. Той много добре знае, че това ще се хареса на бъдещите му избиратели.

Ето какво съобщава той едновременно на западните дипломатически мисии, които в днешния почивен ден непременно ще пратят бърза грама до своите столици, намигайки в същото време съучастнически на началството в Кремъл.

“Мисля, че е добре Европа и нашите партньори от Европейския съюз, от световната демократична общност да оценяват като цяло и да окуражават дори амбицията на МВР и на съдебната власт. Лично аз смятам, че се отива една стъпка по-далеч тогава, когато се коментират конкретни операции от наши външни партньори”.


Много му пука на него за “външните ни партньори”, които отдавна вече не са външните Му партньори. Неговата игра е с Путин и с местния електорат.

Главната атака на Първанов обаче, само два дни по-късно след злополучната телевизионна изява на Костов с искането да не се гледало миналото, не оставя място за съмнение. Опитният апаратчик отправи удар срещу незащитимата теза на Костов и дори премина в контранастъпление с контрапредложение да бъдат отворени “икономическите досиета на прехода”. Има ли човек в България, който да възрази? Каквото и да цели в личната си битка срещу Костов, а той несъмнено би го изял с парцалите като основен свой враг, в случая е прав.

Възможно е Костов да е опитвал с лансирането на тезата срещу вглеждането в миналото да помогне всъщност не на себе си, а на Борисов, превръщайки борбата с престъпността в днешно време в приоритет на възможното, на реалистичното като евентуално постижение на сегашното управление, което той подкрепя – давайки си сметка същевременно, че миналото на самия Борисов е уязвимо по темата Алексей Петров. Сама че такава подкрепа, оказана по такъв начин, го поставя в положението, за което вече стана дума. И съответно не помага никому.

Колкото до лицемерието на Първанов, който в качеството си на държавен глава публично излъга за досието си, но сега пледира за отваряне на “икономическите досиета” , за да се видят и други маскари, то е факт, който говори сам за себе си.

Едно е да си бил някой ( почти какъвто и да било) в или покрай ДС изобщо, друго е да си президент, който лъже за това и отгоре на всичко легитимира самата същност на комунистическите репресии в лицето на нейния основен репресивен инструмент с твърдението, че да си бил част от него е повод за гордост. Това е чиста проба президентска индулгенция, която той за по-ясно, ако някой не го е разбрал, гарнира обилно с награждаване на себеподобни с най-висши държавни отличия, превръщайки личното си нахалство в държавна политика.

Хубаво да си даваме сметка с кого си имаме работа – този минава през всякакви прегради, ако му бъде позволено. Ако не като Трактор, то като Бронетранспортьор – от онези, които в НРБ се произвеждаха в смайващи количества за сметка на цели дефицит от какви ли не полезни стоки. Ползата да го знаем е малко съмнителна поради очевидната ни безпомощност да се справим със ситуацията. Но поне мога да я формулирам като задължителна информираност за същността на едно “полезно неизкопаемо”. Познание, което може и да се окаже полезно в бъдеще.

50 мнения за “Костов позволи на Първанов да уцели в десетката”

 1. Ако Гоце е лъгал, трябва да понесе последствията за това!
  Ако Иван Костов е лъгал, трябва да понесе последствията от това!
  А последствията са … преобладаваща комбинация от три пръста с преобладаващ среден от страна на ПЛЕБСА! И хайде стига моля Ви с този Костов! Крайно време е да разберете, че той не притежава основното качество за един политик – ХАРИЗМА! Така както Гоце не притежава друго качество – ПРИНЦИПНОСТ! И двамата са част от политическото минало на Република България, така че да се пенсионират, да започнат да пишат мемоари и да дадат път на младите необременени с марксистко-ленинистки лозунги БЪЛГАРИ!

 2. Тук, в коментара на Пенчо Драганкин от 12.15.49 е написано какво точно (доколкото може да се вярва на автора)е казал Костов във въпросното интервю.
  Но ако това са думите му са наистина, то значи, че за пореден път ставаме свидетели на типичния “гьонсуратлък” на гОЦЕ. Пфу!
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5133&sectionid=hotnews&id=0000122

 3. Към Тодор

  Хайде кажете го на Първанов и сидеров, те се занимават с Костов.
  А на мен, ако обичате, не ми казвайте какво да пиша. Не ви се натрапвам от публична медия, сам се пъхате тук да ме поучавате с ругатните си, които после се опитвате да обясните като “нищо лично”.

 4. МИ СЯ? На Костов най-сетне му се падна играч от неговия ранг, щото но,апослевдък го дъвчеха само янето и волен и той се забавляваше с тях. Волен нал щеше да го изслушва и, като му казал Костов онзи едн в комисията за ДАНС – питай, ве, мой човек, и човеко се размънкал и костовият сетне се хилеше. Чекаме да видим как ли ся ще мзлатне по гоцето, на теменужката май най-вече му аресваше некви яки да млатят по него, че да има на кого да отвръща. Целите сме в ожидание, особено за “досиетета на прехода”, хем да се вдиди кви милиарди борчове беха напраили комунягите с техните прехвалени фабрики и даже едно доларче им беше много. Ми те само тока не можеха да си плащат за лампите и подслушвателните техники, до там се беха докарали и добре че ги шитнаха на някакви лакоми гъзове барабар с борчовете,затва. Да ви напомня – самият Жан бе подписал да закрие 54 най-големи тогава фирми, та да му дадат някой лев от света, да ги ликвидира направо, а Костаки поне ги шитна. Ми ако си беха останали държавни с борчовете и досега, колко ли манги щеше да са се натрупали за връщане?

 5. За ТОДОР | февруари 20, 2010, 14:08

  Тодоре, Тодоре-е…Нека Ви разкажа един виц:
  Мъж подал молба да си смени името. Не може, забранено е – казали му от милицията. Как се казвате, та искате да се преименувате!?
  Тодор Лайнаров – отговорил мъжът.
  Е, в този случай ще направим изключение. Как бихте искали да се казвате!?
  Иван Лайнаров – отговорил с облекчение мъжът.
  Нямам познания(само наблюдения) за душевността ви, вие от “ПЛЕБСА”. За “вкусовете” ви по “ХАРИЗМАТИЧНОСТ”. Та нали Родината ми е там, където е, заради такива “глави” като Вас.
  Като “преобладаваща комбинация от три пръста с преобладаващ среден” сте в “необременените” ви глави :-))
  И един подарък от мен за именния Ви ден:
  Таванат на едни е под за други!!!

 6. Съжалявам за печатната грешка!!! :-)Никой не е перфектен…Дори Иван Костов 🙂
  “ТаванЪт на едни е под за други”
  “One mans ceiling is another mans floor”

 7. Боже-е, днес не ми е ден:-)Сбърках и мейладреса си. Аман от тъпаци! 🙂

 8. Алито, направо хващаш бика за рогата, приятелю. За пръв път от теб чета черно на бяло тази част от политиката на Костов. Аз лично смятам, че това, което казваш, и с което съм съгласен, бе част от стратегията на Костов да създаде реално богата, НЕЧЕРВЕНА, прозападна, богата класа в България като равностоен опонент на Червените пари и имперската зависимост, пък макар и с рушвети и корупция. И който ми каже, че тази операция може да стане със средства, които наричаме “почтени”, няма да му повярвам. Не че го одобрявам, напротив, но това е, няма как иначе. Затова Костов толкова се умълча, като падна от власт – работата остана недовършена. И то после си показа…

 9. Тодоре, Тодоре-е…
  Един виц:
  Мъж подал молба да си смени името. Забранено е – казали му от милицията. Ка се казваш, та толкова настояваш!? Тодор Лайнаров – отговорил мъжът. Е, тогава ще направим изключение. Как искаш да го променим? Иван Лайнаров – зарадвал се мъжът!
  Освен, че усещам на гърба си “душевността” и “вкусовете” по “ХАРИЗМАТИЧНОСТ” на Вас от “ПЛЕБСА”, нямам познания по темата. Та нали заради такива “глави” като Вас Родината ми е там, където е! Като “преобладаваща комбинация от три пръста с преобладаващ среден” сте в главите! 🙂
  И един подарък от мен за именния Ви ден:
  “ТАВАНЪТ НА ЕДНИ Е ПОД ЗА ДРУГИ!”
  Помислете с главата си(не с онази между пръстите)

  “Оne mans ceiling is another mans floor”

 10. Електората на Иван Костов няма да се впечатли от Долен Сидеров и резидета-президент Гоце.Ясно е,че те ще паразитират рейтниг от всякакви нечистоплътни ходовено ако българския избирател не е ясно ВЕЧЕ кой е Долен Сидеров,кой е Гоце Първанов-това е проблем на миллета,на неговата духовност и морал. До кога ? бъдещето на българи на ще бъде командваноо и моделирано от недомлъвки,внушения,досиета и комунистическа пропаганда ??? Ние сме в Европа,съюзници сме на Чърчил,на де Гол, и в същото време българина страда от латеннтен комунизъм . Какво трябва да направи БСП за да бъде “оценен” по достойнство Гоце,царя-ченге,Сергей,Доган ? Какъв европеец е българина като слушс циркаджия като Долен Сидеров ида си вади заключения ? Никой не му е виновен на българския избирател ? Демокрацията е за интилигентните нации-не-интелигентните нации си избират Дикатор да ги освободи от задължението да мислят .

 11. Ами вижте, то ако можехме някога да ги съберем Костов, Доган, Царя, Гоце и Бойко на едно място, то щеше да се свърши един път за винаги с въпроса “Кой по-по-най в нашата политика”. Вие защо си мислите, че не сте виждали тези мъже в едно студио – последните просто се страхуват от диспут лице в лице! И тук не става дума за това дали съм фен или не, аме за трезв поглез на нещата!

  Ако се излезне и почне да се говори с документи за Балкан, Кремиковци и тн, работата им е спукана. Същото важи и за Борисов, който си беше в силовото застраховане.

  А иначе наистина – харизмата е въпрос на лично мнение и усещане! То за едни Мадона и Сашка имат харизма, за други – Глен Гуулд. Кой е прав???

 12. “…превръщайки личното си нахалство в държавна политика…” Това е истината, г-н Инджев, понеже е нахален, а нахалният винаги е простак, а простотията е агресивна и се налага над всичко, и т.н.,всички тези пътеки водят до Гоце…
  Благодаря за, както винаги впечатляващият анализ и Костов, разбира се, не е безгрешен, като всички нас…

 13. Интервюто не съм го слушал но защо не се учудвам от казаното от Първанов.Всякакво връщане назад очевидно ще размие днешните усилие за някакво начало на борбата срещу престъпността.На Костов много добре му е ясно като вижда как прокуратурата трудно вади доказателства в сегашният момент, а какво остава да и се наложи да търси такива с 10-15 годишна давност.Тази посока е обречена и би ни пратила в някакъв тупик от който биха се възползвали Първанов и приятелчетата му за някакви дивиденти.На Първанов му трябва електорат за нова партия и от къде да го вземе освен от ляво където са петимни за антикостовско говорене.А Октопода ние много добре го знаем че има червени вендузи.

 14. Първанов1 вие преди 20 години викахте“ дайте да затворим страницата “сега пък сте на обратното мнение.После викахте“Нато вън“после “Нашите европейски партньори“.Изобщо твърде непоследователен сте и само дивиденти ,дивиденти.

 15. Гоце се изказва по ченгесарски-“да извадим досиетата”-те само вадят досиета,компромати-цялата политика на България се командва от слухове,внушения,досиета,компромати

 16. Г-не GEORGIEV,голямата омраза срещу Теменугата се започна, когато приватизаторите се усетиха, че им са “харизали” батардисани от тях самите или от такива като тях фабрики, че са ги излъгали. никой не ти е мислел да прави червени или сини бизнесмени, тия работи с декрети и наредби не стават, въпросът беше да се разтовари държавата от огромните борчове, които те продължаваха да трупат и щяха да трупат. Особено, след като Луканов се пробва с мораториума върху плащането на външния дълг, коета ни държи влага и досега и заради което Виденов подписа да ликвнидира най-големите компании, иначе гаднярите от запада не си даваха парите на нашите хора, да си ги делкат и менкат. Самото работнишко дело, дума, иснках да кажа, изнесе намвремето, че, на всяка милионка, вкарана в БГА “Балкан”, са се произвеждали седем милионки нови борчове.Ама тогава Виденов все още премвиерин, риш…Тва хич не е интересно за широката народна маса, ама де тоя кураж наиситна да ровнат из “онези” досието, пък да се види, че молкото печеливши фабрики товарищите си ги приватзираха още при другарите Беров и Виденов, а на народа му сурнаха неколко хилядарки кредитни милионери, които, помните ли кво ги напраи Филчев, в затвора ли ги вкара, съобщете ни?

 17. Е хайде като сме го подкарали на вицове, ето един и от мен:

  Момче пита баща си:
  – Татко, какво е това политика?
  – Ами как да ти обясня по-накратко? – отговаря бащата. – Аз съм демокрацията, защото аз печеля парите, майка ти е правителството – тя ги харчи. Ти си народът – за теб се грижим. Прислужницата е работническата класа, а малкото ти братче е бъдещето.
  Момчето много не разбрало, но все пак не отговорило.
  През нощта то отива при майка си и гледа че тя е заспала. После минава през стаята на малкото си братче и вижда, че се е наакало. Поглежда през ключалката във стаята на прислужницата и я вижда в леглото с баща си…
  На сутринта всички се събуждат и детето отива при баща си и казва:
  – Татко. разбрах що е политика!
  – Браво моето момче! – отговаря бащата.
  – Докато правителството спи, демокрацията чука работническата класа, народът е пренебрегнат а бъдещето е цялото в лайна!

  Хайде със здраве!

 18. Г-н Инджев, много Ви уважавам, като журналист и човек, но…
  1.НРБ, никога не е произвеждала бронетранспортьори/БТР/, а МТЛБ!
  2.Бъдете по-премерен в изказа, така ще сте и по-достоверен, иначе…намирисва на дребнавост и реваншизъм някакъв…Желая успех!

 19. Това, което г-н Костов имаше предвид в сутрешния блок, и което драгата г-жа Цолова отказваше да разбере беше, че сега не е момента да се гледа в миналото, а тази ”война” да се подкрепи, защото ровенето в миналото би компрометирало твърде много хора и би унищожило публичното доверие спрямо правителството, давайки лост за манипулиране в ръцете на тези, срещу които ”воюуваме”, а това е нещо, което не бива да правим. В този смисъл, той каза, че е много важно за момента да не се занимаваме с миналото, а не защото иска да прикрие своето ”мръсно” минало. Естествено, той не можеше да каже това директно, но го каза достатъчно ясно, щом аз го разбрах, а предполагам и много други хора. За съжаление, както винаги думите му останаха неразбрани, нечути или каквото и да е и сега, както г-н Инджев много точно е забелязал и обяснил, думите му отново се използват срешу него, но използвани в какъвто контекст изнася на тези, които го критикуват. Е, нищо, не съм изненадан.

 20. Президента Първанович служи честно и почтено на КГБ-ДС и Русия, друг е въпроса какво печели Първанович от вярността си към Русия и какво губим ние от невярността си към България. Специалните служби, МВР и Съдебната власт на република България имат достатачно информация за престъпните политически деиствия или бездеиствия на Първанович срещу Българските Граждани и Държава.

 21. “Независим” !? Ти ли си независим бе тюфлек ! Защото слезе от сцената и те забравиха, та имаш нужда от PR ! Докъде стигна – да пишеш по форумите !?

 22. Аз не мисля, че последните брътвежи на Гоце имат пряка връзка с изказването на Иван Костов. Не мисля също така, че интелектът му позволява да атакува по такъв начин, като съм далеч от мисълта да подценявам цялата сган, която стои зад него. За коментара на реакцията на Сидеров съм напълно съгласен. Той знае много добре как да се възполва от ситуацията. В крайна сметка целия успех на Атака се дължи на перфектното използване на пропагандата и разочарованието на простолюдието. Като цяло нищо ново не се случва под слънцето. Старата песен, даже героите не се сменят. Поздрави и продължайте с добрите анализи!

 23. За съжаление непрекъснато констатирам, че вместо коментиране на политически позиции, се коментират политиците. Похват, който винаги цели едно единствено нещо. Обезсилване на противната теза, чрез оцапване на опонента. Това разбира се не патент на нашенското обшествено говорене. По-скоро е признак на емоционално натоварено говорене, вместо реално дискутиране. Колкото до неъобразителността на Костов, то едва ли опита му да отклони гледането само напред, е с цел да помогне на Борисов. Очевидно е, че гледането напред не е за да се прикрие откъде Ал.Петров тръгва, а от нещо много по-мащабно. Кога и как стартира мафиотизирането на България. Симпатииите и антипатиите са неуместни. Трябва да се погледне. Крайно време е.

 24. Към LKD

  Именно опитите Ви да се взрете в тази подборност за бронетранспортьорите, чиито разновидности наистина не познавам и не ми пука от това, е дребнавост, която обаче Ви издава като един от онези, които се опитват да поставят една (евентуална) грешка под микроскопа на обобщението, за да се опитат да скрият зад нея цяла планина от надвиснала истина – много слаба защита на Първанов!
  А за бронетранспортьорите , не настоявам като термин. Може да бъркам различните видове верижни бойни машини, но съм 1000 процента сигурен в това, че в НРБ се произвеждаха чудовищно количество такива машини, главно за износ за взаимно колещи се нации , като Иран и Ирак, докато в България нямаше обаче детски колички – предаваха се от семейство на семейство, защо на пазара имаше някакъв трошлив боклук, без никакъв избор, пък и скъп за тогавашния стандарт, при това!

 25. Наистина и аз се замислих за бронетранспортьорите, докато четях 🙂 Както и да е. Може да не са се произвеждали, но със сигурност са бръмчали в обичайните за НРБ грандомански количества. В такъв смисъл ви разбирам.

  А според мен Костов се поправи още по време на интервюто, но това, разбира се, беше заглушено от “радиошума”. Той каза нещо в смисъл “Ако искате да говорим за история на прехода, ще дойда специално и спокойно ще си говорим за история на прехода колкото искате”.

  Водещата се стремеше да хвърля камъните в градината на Костов, което не е нищо ново. Костов в стремежа си да върне разговора в темата му, което доколкото знам е по-скоро задължение на водещия, каза “да оставим миналото”.

  Сега, наясно сме, че Костов не е Големият Брат, да проповядва това, че миналото няма значение. По-близко до ума е, за този който го има, че Костов има пред вид да спрем да говорим за миналото конкретно в този момент, когато сме дошли да говорим по други теми.

  Абсурдно е да обвиняваме председателя на партия точно като ДСБ, че не иска да говори за миналото.

 26. Първановата “една стъпка по-далеч” ми напомня за поредния виц, в който се разказва как преди 9-ти септември сме били на ръба на пропастта, а след като дошли комунистите на власт, сме направили решаващата крачка напред.
  Това, което президентът всъщност е признал, изказвайки се за допустима намеса на европейците във вътрешната ни политика, е слабостта си. Неспособността да защити националният ни суверенитет след като руските кукловоди официално поискаха от държавата ни да им дава обяснения за водените преговори с американците за ядрения щит. По този начин Първанов се опитва да замаже гафа, като го представя за всеобщо допустим начин на действие.
  А колкото до Костов, не му е първица да гледа само в настоящето – примерът с неотварянето на досиетата по време на неговото управление. Но и той се поучава от грешките си колкото и всички останали от политическият ни елит. Новото напомнянето за досиетата, макар и този път икономически (но нещата винаги са си били свързани) бие именно по тази сгрешена от Костов посока.

 27. Иван Костов победи 1997 г. Имаше 70 % от депутатите през 1997-8 г. Съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Единствената организация с морално право да клейми комунизма – СДС. После загуби изборите, но имаше там 16-17% от гласовете. След това разцепи и СДС и се отдели с групата ДСБ. Влезе с 4 % от гласовете. Още веднъж чрез преврат разцепи СДС и едвам мина 8 %. Нещата се повтарят като фарс. Политическата биография на Иван Костов е низ от кошмарно пропиляване на антикомунистическата енергия на българите. Ужасен провал без грам самокритика…
  Защитата на г-н Инджев точно на този провалник, когото той нарича “опитен политик” е странна.

 28. Иван Костов = бавно, мъчително политическо самоубийство.

 29. думи от контекста винаги могат да се извадят, манипулаторите са царе на тези неща, но все пак не е ли най-важен днешния ден, защо гонейки призраците от миналото ще изпуснем точно днешната битка и после пак ще се питаме какво се е случило, кой е виновен.
  “Не, аз мисля че трябва да отговори на въпросите в днешния ден. Днешният ден, ако оставим миналото и бъдещето на страната, е рубикон не само за премиера Борисов, не само за Цветанов, не само за главния прокурор, рубикон е за политиците”

 30. Иван Костов по БТВ:
  “Не, аз мисля че трябва да отговори на въпросите в днешния ден. Днешният ден, ако оставим миналото и бъдещето на страната, е рубикон не само за премиера Борисов, не само за Цветанов, не само за главния прокурор, рубикон е за политиците. Аз приемам, че е вярна тезата, че политиците в безогледната си борба за властта са използвали престъпници и след това са поделяли тази власт с тях. Аз приемам това за доказано. И точно заради това сега е моментът политиците да се разграничат, те да покажат, че са срещу мафията. И призовавам, и тъй като мога да го направя това от името на Синята коалиция, мога да кажа, че ние категорично се разграничаваме и категорично настояваме, даваме подкрепата си на правителството и на главната прокуратура и искаме да се стигне до край и искаме да се стигне до недосегаемите.”

  Гениално е изказването на Костов в сутрешния блок на БТВ, може би защото бях малко стресната от казанато от него доката не осъзнах, че грешката е вярна.
  Правителството води война. Когато водиш война трябва да определиш точно врага, не можем да очакваме да се води война в 3 измерения и да очакваме победа, особено когато мафията се е срастнала с властта, особенно когато врагът е невидим.
  Мисля, че Костов говореше за проста военна тактика.
  А то е ясно , че когато с извинение червата започнат да се разплитат ще се достигне до всяко едно измерение, най-вече миналото. Но от някъде трябва да се започне и това някъде е точно днешния ден, с точно тези политици които в момента ни управлявати (затова те трябва да се разграничат от престъпниците)..
  Така, че г-н Инджев мисля че “грешката” е вярна. А Първанов просто клъвна въдицата:)

 31. г-н Инджев, за това заглавие Гоце с удоволствие би ви почертил. Предполагам, че вного медии ще проявят интерес към него :)))
  Тя журналистката не успя да набута Костов в това минало за което незнайно защо все само него питат и все той трябва да обяснява, като че ли, ако обясни ще разберат и ще спрят пак да питат, но вие й довършвате работата.

 32. Няма по-голям познавач на Първанов от Вас, г-н Инджев! Аз нямах възможността да чуя и видя Костов на живо, но съм склонна да се присъединя към писаното по-горе от Антоанета Тонева. Или поне ми се иска да е така. Остава да се надяваме, че Костов ще покаже класа като единствен политик в страната. Нора Стоичкова каза, че Костов сменил Богомил Бонев, защото Бонев много успешно борил престъпността и много му се дигнал рейтинга, а Костов не искал някой друг да има по-висок рейтинг от него и го сменил с Мими Йорданов, който пък не можел да застраши на никого рейтинг. Това с меренето на рейтингите сигурно е вярно, но като чувам сега как Бонев е първа дружка с Г. Гергов (пловдивския панаир) нещо не ми се много вързват нещата, чак пък толкова Костов да е ревнувал от рейтинга на Бонев. Все пак В България борбата с престъпността не е от вчера и колкото повече я борят, тя все повече расте и крепне под мъдрото ръководство на Първанов. Не може да му се отрече, добре я ръководи мафията в България, имат си и главен прокурор, дето им е защитник; за съда да не говорим – ама те така си го направиха, да няма кой и как да ги пипне. Иво Инджев щял да напише статия за или против Първанов. Е, и какво от това. Форумните талибани вече скочиха колко прав бил Първано да иска да се отворят икономическите досиета на прехода. А дали му стиска на Първанов да се отвори досието на неговия икономически преход. Да ги отворят, ама кой да ги отвори? Ще ги отворят колкото отвориха другите.
  Аз имам друго питане – има ли някой инфомация от първа ръка за Алексей Петров като доцент в УНСС, да познавате негов студент или нещо такова.
  Бъдете здрави.

 33. Призраците от миналото са днешните Властелини на властта от плът и кръв. Така че, битката е съвсем друга. Кой от икономическите кланове да надделее и кои “виновни” подборно да бъдат отстреляни?

 34. ГОСПОЖО /Г-Н?/ КАРИНА, да знайте, че г-н Гоце хич нема да се трогне да черпи г-на Инджева, те комунягите се раждат само с една ръчичка – за вземане, нямат си кунка за даване и твай. Та – не вкарвайте в заблуждение човека,га стреляш со врабчи съчмета също можеш да нацелиш десетката и кво от тва? Пари нема, затва ще я караме на едните благодарности по служба…

 35. ГРЪНЧАРОВ, който се прави и на АНГЕЛ: Малко ли ви беше га като учениче ви маахме из ботевградските тюрми да си признайте, че ще сваляте народната власт и ви позавивахме с мокри одеала у килийката, та да си спомните квото требе? Оти се гавриш с Гоце, повтарял бил като папагал простотиите на Филчев. Ми ще повтаря, къде ще иде – нал тва хим е униформата, думичките хим за служебно ползвание, понеже си нямат други?

 36. Алито,
  ма да съм казала, че Гоце ще го направи със собствени средства, то си има представителни за тези цели :))) иначе в случая си мисля, че ще се ограничи в рамките на вътрешното си желание.
  Костов предложи да се определим в днешния ден на коя страна на барикадата сме, днес какво да правим, Гоце пищи за миналото и да гледаме бъдещето, само че ако не решаваме днешните задачи нито миналото ще изясним, нито бъдещето което искаме ще стигнем.

 37. Честно казано, не очаквах да се хванете г-н Инджев! Никак не съм дребнав, провокирах Ви!
  Не е проблема в това, че не познавате армейската техника/не сте и длъжен/, а в това, че умен човек, като Вас, като в транс величае вече толкова години Костов.
  Величае го дори и с вчерашното признание, че е сгрешил! Статията въобще не е против Гоце, а “За” Костов!
  Колегата го е казал, защо това не коментирате ?
  Иван Костов победи 1997 г. Имаше 70 % от депутатите през 1997-8 г. Съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Единствената организация с морално право да клейми комунизма – СДС. После загуби изборите, но имаше там 16-17% от гласовете. След това разцепи и СДС и се отдели с групата ДСБ. Влезе с 4 % от гласовете. Още веднъж чрез преврат разцепи СДС и едвам мина 8 %. Нещата се повтарят като фарс. Политическата биография на Иван Костов е низ от кошмарно пропиляване на антикомунистическата енергия на българите. Ужасен провал без грам самокритика…
  Защитата на г-н Инджев точно на този провалник, когото той нарича „опитен политик“ е странна.

  Posted by хохенцолерн | февруари 20, 2010, 20:16

 38. Към LKD

  Вие сте или обикновен лъжец, или още по-лошо… Покажете ми едно величаене на Костов, с когото, като с работодател , съм се разделял както с много други, с които съм имам несъгласие ( в случая като главен редактор на в. “Демокрация”.
  А с лъжци не разговарям.

 39. Досега, изпитвах лека тревога от липсата на видимо отглеждан нов “проект” в политическата кухня,сега вече не изпитвам. Даже се осмелих плахо да предположа, че това може би е нашия шанс.Уви….Няма да има аламинути. Главният готвач ще я притопли леко, ще я напудри добре и в бели премени ще ни я поднесе, като специалитет. Bon apetit.

 40. Очаквах, това смехотворно изявление на Костов за “днешните задачи” да отшуми, ама то не ще?
  Та, кои са “задачите на настоящето”? Нали те си имат своите причини и корени в миналото. Като ги решите днес, ще изскубнете само плевела, ама корените му си остават! Браво, почистихме си къщичката, как светна само! Ама свлачището си остава, нали?
  Тази неизтребима воля на българина да се “бори” с всичко наред – е направо уникална. Но като по правило – винаги със следствията, не с причините.

 41. едно от най-добрите политически есета в реално време, които съм чел… Прекрасно!

 42. S nanovo razraziloto se omaskarjavane na I. Kostov, chrez svarzvanerto mu s A. Petrov i vnushavaneto na nego kato genezis na poslednia, se pravjat opiti da se unistozhi vsjaka opozitsija v djasno, ta da ostane samo GERB. A te gorkite, edvam se spravjat s bremeto na vlastta, ta ako se povaljat, pak da glasuvat za tjah po lipsa na druga alternativa. Tova obaqche e elementarno mislene, zastoto horata gledat kakvo pravjat tija deto ni upravljavat sega i zatova otsviriha tsarja skoropostizhno. BSP i drugarjat Parvanov, razbira se, nalivat maslo v oganja, zastoto se nadjavat, kato omaskarjat vsichki da doidat pak na vlast. I kolkoto daim pravi metani B. Borisov, te i nego ste pretsakat, zastoto dori malko da im se ogranichi vazmozhnostta da kradat, te ne mogat da se primirjat.

 43. След 10. 11. 1989г. съветско-българската окопационна власт в България ни подари лопати (право да гласуваме)за да си ископаем на тяхната пясъчна (КГБ-ДС) територия Граждански Кладенец на Демокрацията от който да пием свобода и справедливост в България.След двадесет годишно копаене (гласуване)трябва всички да сме разбрали че копаем на сухо и опасно (за Българските Граждани и Държава) място в тяхната република България.По горе описаната фактическа обстановка в България ни дава достатачно основание да обявим мирно конституцията на небългарската република в България извън закона, за да си възстановим извора на Българската Свобода,Демокрация и Справедливост- Търновска Конституция, чиито дух на законите е съвместим с националната ни чест и гордост на България в ЕС.

 44. От цитираните по-горе точни думи на Костов в интервюто, е ясно, че те се тълкуват първосигнално, извън контекста. Така ги коментира и Гоце – дали не е разбрал или така му изнася… Нивата на мислене и говорене между тях са с космическа разлика. Колкото към нападките към г-н Инджев като защитник на Костов, това е просто невярно. Той е блестящ анализатор , с интересни гледни точки и на когото не му харесва, да да го докаже.

 45. Аз също уважавам г-н Инджев , но без НО…ЕДИ КАКВО СИ! Г-н Инджев приемете моите искрени поздравления, че заложихте лакмуса, провокирахте проявлението на реакцията на тези, които четат блога Ви към името на И.Костов. За много от тях това име е нещо като псевдоним на „капо ди тути капи”. Истински съжалявам тези нещастници и като довод ще приведа само една моя констатация като един много активен участник в автомобилния трафик на България: в периода 1997 – 2001г. внезапно изчезнаха от пътя скъпите автомобили (често със затъмнени стъкла), движейки се по двойки и по тройки и летящи насреща ми по двете платна, застрашавайки всички пред и след себе си. Добре си спомням и как като с магическа пръчка се появиха отново още през август 2001г. и все още никой не е успял да ги накара да се скрият!

 46. Самото появяване на името Костов, в медийното пространство е достатъчно да разбуни духовете на “принципните” и повод да бъдат припомнени всичките му “злодеяния”, а появяването му в статиите на И. Инджев е и удобен повод да бъде “настъпан” и самия той. Doni го е написал много добре в постинга си !!
  За мръсната дума – Първанов , която струва на България колкото издръжката на една средно голяма община и щетите нанeсени от него (като руски резидент) в продължение на почти четвърт век и измерващи се в много милиарди Евро си позволяват да говорят все по малко журналисти, а “принципните” разясняват пак за….”Костов е виновен”. Ах, забравих и Иво е виновен. За какво ли ? Е, не може да няма за какво !!

 47. Скъпите автомоболи се притесниха само докато Богомил Бонев бе министър на вътрешните работи. Костов стресна мутрите с него, после го махна, сложи кротанчото Мими и започна да прибира парсата от тях. Точно като капо ди тути капи – като един съвременен Салваторе Маранцано. Но скоро някой Лъки Лучано ще му види сметката – това май ще бъде ББ?! Случаят Алексей вкарва Костов в опасна спирала… Ще гледаме!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.