Окопаването на руското влияние у нас продължава до пълно закопаване

Докато от Москва, където на посещение е Цецка Цачева, долита благата вест за укрепването на братската дружба, чието “ядро” ( как звучи само – да не би някой да не разбере за ядрения характер на ядрото!) щели да бъдат ( по нейните думи) трите руски енергийни проекта на наш територия, в Полша се случва следното:

Американската компания производител на хеликоптери и военен подизпълнител “Сикорски еъркрафт” (Sikorsky Aircraft Corp) съобщи, че е произвела първия си “Блек хок” в полски завод, предаде АП, цитирана от БТА.
Базираната в Стратфорд, Кънектикът, компания обяви, че е приключила монтажа на първия S-70i Black Hawk – международен вариант на хеликоптера, предназначен за европейските армии.
Той е сглобен в полския завод ПЗЛ в Мелец (PZL Mielec), производител на самолети, купен от “Сикорски” преди три години и модернизиран. Компанията планира от 2012 г. да произвежда по 20 хеликоптера “Блек хоук” годишно в завода в Югоизточна Полша.
“Блек хок” е “товарният кон” на американските сили в Афганистан и Ирак. Купува се и от други страни и се използва и за цивилни спасителни мисии ( Медиапул)

В Полша развитието на икономиката лети на крилете на “Сикорски”, а у нас се плъзгаме по заледения улей на зависимостта от големия шлем, който Първанов ни нахлупи в дружбата си с Путин. Как мислите, дали от Москва нямаше да предоставят на поляците планиране, финансиране, сканиране, лобиране и всякакво друго подобно миниране само и само да се съгласят да строят руски машини за прелитане от място от на място?

В страна, като Полша, това е въпрос на национална сигурност. Както беше в Чехия, която още в средата на 90-те години на миналия век отказа договор с Русия за внос на газ и сключи подобен на неизгодно високи цени с Норвегия само, за да покаже, че не се поддава на шантажа на бившата си метрополия.

Докато у нас никой и нищо май не може да спре окопаването на руското влияние – тук лопатата и кирката са ни връчени отдавна. Копаенето продължава до пълното закопаване на България като част от онзи свят, чийто стандарт ни докарва пристъпи на завист.

11 мнения за “Окопаването на руското влияние у нас продължава до пълно закопаване”

 1. Срамна, лакейска и безсмислена е самата визита на парламентарна делегация в страна, където няма никакъв парламентаризъм.Освен ако е (уж)тънка игра да се изпрати някакъв сигнал към ушанките, който да звучи хем тъй- хем инак, хем като намерения, хем изпълнителната власт има накрая думата. Само че руската дипломация е с рефлексите на булдог. Малка справка покрай Полша – за 19 години след 1990 г. само веднъж румънски президент се е срещал с руски.

 2. Знаех си, че скандала Гоце – Дянков е замисъл да се отклони вниманието.

  Сега ще ни сервират вече потготвените новини за вече направените договори.

  Докато ние се репчехме, че аха и ще го капичнем Гоцето (както г-н Инджев го каза), и че той не може ей така да се е..ва с нашият любим министър, тя работата се опекла.

  Да засечем колко време ще отнеме докато охладнеят страстите Гербови и решат, че театъра може да спусне завесите … на този спектакъл.

 3. Пък и този театър даде на ББ почти десетдневна почивка от преследване (и последващо пускане) на нагли, факири и пр.

 4. Beznadejdno e g-n Indjev. Moeto obiasnenie e, dulgiat komunisticheski rejim, a sled prevrata na 10 noemvri 1989, bulgarite se ostaviha da im dopromiat mojutsite. A osven tova sme i kalpavi. Prost narod – slaba durjava. Yazuk za hubavata strana i za kachestvenite hora v neia (maltsinstvo sa za sajalenie)!

 5. Пак от Медиапул:

  Руското издание на “Нюзуик“:
  “Южен поток“ е погребан, “Газпром“ губи контрол над Европа

  http://mediapool.bg/show/?storyid=163032&srcpos=5

  Възможно ли е големия шлем да стане малък?

 6. За ко ривете тук? Народът така иска – гласува за братушките Бойко, Станишев, Първанов, Доган, Сакскобургян и т. н.
  Това е демокрацията – където народът, там и ние, нъл тъй?

 7. Някъде, под друга статия написах –

  “Шрьодер е виновен”

  (лелее, колко е грозно да се самоцитираш).

  То ще вземе и така да се окаже (още по кофти е да се окажеш прав).

 8. Търпение. Понякога личността на вестоносеца изадава сериозността на посланието.

 9. “Как мислите, дали от Москва нямаше да предоставят на поляците планиране, финансиране…” Аз си мисля разни неща , ама по тоя повод предпочитам да цитирам една чужда мисъл: ” За какво е нужна Русия на Полша? Само за пазар на не особено качествените полски хранителни продукти и като източник на суровини. За какво е нужна Полша на Русия? За нищо.”
  Йежи Урбан, полски публицист, издател и общественик.

 10. Много преди да “полети на крилете на СИКОРСКИ”, полската икономика летеше на крилете на АН-2. Полша беше единственият производител на тези самолети в СИВ. Никой не ни е виновен, че през 50- г. В. Червенков отказава производството им, защото “България ще развива пътническо, а не селскостопанско самолетестроене” Полша произведе на 15 хил. броя от тях, усъвршенстква ги, придоби опит и сега съвсем логично ще произвежда “товарни коне”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.