Ще има ли сатър за цирея в Белене?

Докато Яне Янев бунтува народа с искане за нова конституция, а от ГЕРБ само приказват за някакви сериозни законодателни промени, в гнездото на президента ни се измъти дефакто една нова институция: говорител на президента. В такъв все повече се превръща вицепрезидентът Ангел Марин – нещо като ангел охранител на Първанов от уроки по линия на проклетия импийчмънт ( каква гадна американска дума, затрудняваща др. Марин, вместо да си ползва хубавата руска “чистка” – ясно, кърваво и разбираемо за всеки тук).

Ако погледнете президентския сайт, Марин, който мълча величествено като издънка на Кобургите, издържайки в тази роля цели 8 години, е нароил безчет интервюта – само за времето от 5 март насам е дал цели 4 броя, достойни да бъдат увековечени явно в електронния архив на държавния ни връх. Няма да скучаят поколенията!

Май Първанов завидя на Доган, който също си има неофициален говорител в лицето (устата) на Лютви Местан. Щом Доган благоволи да ни съобщи нещо, натиска копчето и Местан проговаря – гладко, вчесано, без типичното доганово фъфлене.

По своему, по военному, някак по партизански цветисто в тази роля марширува все по-уверено и мобилизираният от запаса генерал Ангел Марин – същият, който вече ни заплаши със себе си. Можел да ни стане президент, ако му бутнат патрона от трона, да внимаваме, демек.

Ето че новоизпеченият президентски говорител Марин и днес не ни разочарова. Използвал е подходящият повод, скръбта по паметта на 110 български боляри, посечени от султан Баязид преди 6 века, за да се произнесе по най-важната тема на днешна България: циреят ( както се изрази) в отношенията с отсрещната сграда на бул. “Дондуков”. Друго си е да се произнесе гороломно по въпроса от Царевец! Ето какво ни съобщава вторият по ранг в президентското войнство:

“Циреят ще набъбва и ще бъде необходимо повече време да се спука и да се излекува”.

Защо му беше нужно да се връща векове назад за исторически фон на посланието си чак до Баязид Светкавицата? Можеше спокойно да отиде в Белене. Там, ако е искрен патриот, с един светкавичен удар можеше да спука два цирея, като заклейми масовото избиване на българи на острова и подготовката за увековечаване на зависимостта на страната ни от онези, които са покровителствали въпросното българско братоубийство след 1944 г.

Явно срещу цирея обаче ще трябва да играе сатъра – онзи, които така заплени медиите, когато тази миролюбива метафора им беше подхвърлена от Първанов на пресконференцията си от 12 март.

Дуелът със сатъри продължава. Почти като в рицарски роман, макар и без особено рицарска грация, той се води сега от двете вицета – оръженосци. В схватката се вкарват остри словесни конструкции, особено след като вицепремиерът Цветанов размаха боздугана с припомнянето на случая “Кюлев”, убития демонстративно насред София свръхбогат президентски съветник.

Дали пък Борисов наистина не предприе най-важният си досега ход ( малко неочаквано за Първанов, който имаше друго предвид с призива си Борисов да е “на ход”) с днешното си изявление, че започва проверка на голямото крадене около проекта “Белене”? Не знам. Специалистът по руска енергетика Първанов трябва да е наясно.

Ние също ще чакаме циреят да се спука и е добре да това да стане, преди да е зареден с ядрено гориво. Един братски ядрен облак на едно поколение българи ни е повече от достатъчен с всичките циреи и язви, причинени от него на България. Който не вярва, да се вгледа в пораженията от лъчевата комунистическа болест, видни по върховете на държавата ни.

24 мнения за “Ще има ли сатър за цирея в Белене?”

 1. БРАВО, г-н Инджев !
  Аз вече се страхувам за Вас…

 2. Право в десятката!
  Припарва им вече,проверяват им най-милото-енергийната ясла!

 3. Някои хора за една нощ предадоха идеала,който 45 години ни набиваха в главите, но виж да се предаде така лесно капитализъма, който си сътвориха едва ли ще стане просто за една нощ.Тук не важи правилото тая власт с кръв сме я взели с кръв ще я дадем.Тук правилото е още по зловещо,тия пари сме ги заработили честно и въобще няма да ви ги дадем.

 4. Какво представление – леля Цецка определя трите руски проекта като „стратегически”! И отговорните „органи”, както и медиите, при това гротескно зрелище си остават съвсем сериозни! Няма кой да припомни, че на единица брутен вътрешен продукт България използва 4 пъти(!) повече енергия, отколкото в западните европейски страни. А от това не следва ли, че страната може да “произведе” мощност, по-голяма от два-три гиганта като АЕЦ Белене, с десет и повече пъти по-малко пари – без никакви нови мощности – само чрез инвестиции в енергийна ефективност. Големият резерв е в промишлените и битовите консуматори на горива (значително надвишаващи мощността на всички ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, взети заедно!) и в транспорта, но щом всички са се вторачили в ел.енергията, нека така да бъде. Да вземем населението на България и го разделим на 4, за да получим приблизителния брой на домакинствата. Сега на всяко домакинство да заменим две обикновени ел.крушки от 60 вата с икономични по 12 вата, на цена 6 лв, с живот по 3-4 години и ще получим „освободени” нови 118 мегавата мощност! Да умножим броя на крушките за 20 години (за толкова май щяла да се изплати АЕЦ) по 6 лв и ще получим 112 МИЛИОНА ЛЕВА за 118 мегавата, т.е. за 1/6 от мощността на 1000-мегаватов реактор. Или, срещу същата мощност, за която ще платим около 1 МИЛИАРД ЕВРО, ако е верна най-скромната оценка за АЕЦ-а. И това ако не е „стратегическо” за дрипава и оцецкавена България, здраве му кажи!

 5. Сатърът за този род циреи има отдавнашни рецепти. Но понеже съм политически коректен, ще намекна само, че едната я дава през 1925 един български професор Александър…, пък другата- през 1973 г. един чилийски генерал Аугусто…Угарте. Но да не ходим чак там, ами да видим как комунистическо-КГБсткия цирей се лекува днес в демократични европейски страни като Чехия, Полша и Естония по доказаната лустрационна терапия.

 6. Вашата игра не ме интересува. Вие сте обречени, защото незнате какво правите. Колокото повече пиеш от властта, толкова повече залиташ.Аз на пияндета не вярвам.Искате да вземете всичко от народа.Тояй ще Ви го върне, защото такава е човешката природа.

 7. BG shte poeme po pravilnia pat kogato pone edin chift bratia pochnat da si davat inetrvjutata ot zatvora.

  Do togava….

 8. PS
  Kvo stana s ubiicite n Boris Cankov?
  Kvo stava s procesa na brat Galev?
  Kvo stava?….

 9. На 25 април 1986 година се роди по-малката ми внучка, която изписаха на 1 май. Да, точно, когато валя оня радиоактивен дъжд от Чернобил, а по-късно ядохме салати и отпразнувахме раждането на това прекрасно същество. Добре, че от много години не живее тук.

 10. Де да беше само Чернобил. Има един много по малко известен и много по страшен ‘инцидент’ в СССР – инцидентът ‘Маяк’. Резултатът – 23 хил. кв.км радиоактивна пустиня.

  http://www.kaminata.net/viewtopic.php?f=49&t=18246

 11. G-n Indjev,molia vi ,vzemete neobhodimite merki za vashata bezopasnost.Ne zabraviaite mantaliteta na protivnika!

 12. АНДРО-абсолютно прав си!И още нещо-цялата тази сирищенска баница всяко домакинство ще я руча срещу 15-20 хил. левчета!Сметката е проста-10млрд.евро,с лихвите за 10-15 год ще станат 20млрд.Делено на 2 млн домакинства-по 10 хил евра на катун!Халал да е на всички червени бабички и техните чада!А главният готвач от милиардер ще стане МУЛТИмилиардер.И въобще няма значение КОЙ ще снася парата-БГ,САЩ или феодална Русия-тези парички ще се избиват с цените.

 13. Правителството на Станишев не похарчи ли около 800 милиона за почистване на площадката на АЕЦ Белене?

 14. Браво!Статията е невероятно точна!Коментарите също.Имаше едно време един виц:Н.Хрушчов получава телеграма от турския мин.председател,където пише:Евала,ашколсун.Хрушчов не отговаря.Минава време и получава нова телеграма със същото съдържание.След няколко дни пита;Защо ме хвалиш,какво хубаво съм направил?Турският Премиер отговаря;Ние за 500 години не можахме да отучим българите да не ядат свинско,Вие как го направихте?Това ще се получи когато след като големият брат ни построи АЕЦ-Белене.Не ми се искаше да пророкувам(ВИЧКИ ПРОРОЦИ СЛЕД МОХАМЕД СА МАГАРЕТА),но това е истината.

 15. Прав е Андро, само че на другарите въобще не им пука от тези аргументи. Няма да осъмнем утре с енергийно-ефективно производство или консумация. Нали се спомняте за иновациите и снимката с премиера? Да не говорим за енергийните дружества, които имат сметка от повишената консумация на електричество, да не споменаваме за облажените от руските интереси български солдафони. Ако в сегашния дуел със сатъри имаше някаква грация, щеше да му отива повече определението танц със саби. В този мизансцен единствено сигурно е, че ядреният цирей продължава да се разраства.

 16. Към Борис Танушев:

  Само да допълня, че “Танц със саби” на Хачатурян е бил любимото парче на Сталин, поради което в НРБ се въртеше по радиото и телевизията до припадък ( музиката си е хубава, но става дума за символиката в случая). Доколкото обаче в днешна Русия днешна Грузия е враг №1 ( а танцът със саби си е грузински, или осетински, знам ли…), бъркотията в символиката става пълна…

 17. По повод кича със символичното погребение на сто и десетте посечени боляри, искам да попитам : колко беше броя на посечените (убити ) от народния съд български депутати след 09.09.44?Май доста повече от убитите от турците. И още един въпрос кога ще се направи символично погребение на 10 000 -те набити на кол българи от руския княз Светослав?

 18. Към г.б.

  В “Манасиевата хроника” ( хубаво, че я пазят в Лондон, иначе и нея да бяха фалшифицирали тука отдавна заради “братската дружба”) пише, че по българските земи не бил виждали такива зверства, на каквито били подложени българите от варварите на Светослав, които се обучавали в стрелба с лък по въразни невинни хора. А набиването на кол на пленените войници ( Василий Българоубиец в това отношение се оказал един направо ” хумамен изверг”, ослепявайки “само” същият брой самуилови войни) било извършено от Светослав за назидание за съпротивата, която срещнал при похода му към Пловдив…
  Впрочем варваринът бил подкупен от Византийски император Йоан Цимисхий да разсипе в гръб българската държавата, което той сторил така усърдно, че тя изчезнала за цели 2 века от картата на света, защото след Светослав византийците просто окупирали опустошената България и настъпило т.н. Византийско робство, поднесено на тепсия от “братята” руснаци на ромеите.

 19. Mamma mia, ама те братушките ни обичали не от вчера.

 20. Към Тодор Узунов:

  На всичко отгоре в НРБ този “епизод” от първия истински мащабен досег между нашите навеки братски народи ( има и по-ранни контакти, свързани с набезите на нашите братя срещу богатия Константинопол, но са били систематично унищожавани на българска територия от българската войска, поради което са ризвили пиратска тактика по море, заобикаляйки българските земи)…та тази част от историята се разказваше тук във времето на съветския колониализъм по следния начин: руските братя дошли и насмели едни провизантийски настроени българи и после заедно се борили с българите срещу византийците.
  А истината, в резюме е, че болярският елит след покръстването наистина е бил разделен на про и анти , като жената на твърде миролюбивия цар Петър, осигурил невиждан за средновековието мир от повече 40 години на страната си, та чак войската му атрофирала ( поради което лесно бил детрониран от Светослав) е била от провизантийското лоби. Само че под руската секира паднали главите на всички знатни велможи, наред. Някои оцелели и наиистина се отбранявали от византийците заедно със Светослав при обсадата на Силистра, но това било от немай къде.
  А сега внимавайте, защото това е върхът на трилъра: византийските войски успяват на преминат страховитите преходи на Стара планина и да погнат Светослав, който се самозабравил и отказал да си ходи, след като изпълнил платената си мисия. А как минали през проходите ромеите? Превели ги българи. Толкова били отвратени от руското иго, че се обърнали за помощ към вековния си съседен враг да ги освободи от тях. Ромеите,разбира се, се отпплатили с поредното вероломство, но се възползвали от неистовия гняв на българите срещу руските им поробители и техните зверства…

 21. не за Белене няма да има никакъв сатър! само когато разберем какво представлява БЕЛЕНЕ

 22. Един филм (дори да е само документален) по събитията описани в Манасиевата хроника би бил чудесен поглед към корените на митологемите. В настаналото наново време разделно историята ще помогне всеки по-добре да си изясни отношението към корените на “братството”. Но естествено, няма да се намери желаещ да рискува творческата си кариера обвързвайки я с политическата злободневност, .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.