Просяците и касовите апарати

Доколко велик фактор в живота ни е наличието на политическа воля в управляващите личи понякога по дреболиите. Именно при незначителни на пръв поглед, но забележителни по своите моментални ( пък макар и може би моментни) резултати акции на властта си личи, колко подредена държава щяхме да бъдем, ако със същата решителност правителството подхождаше към истински наболели проблеми – системно, настъпателно и с ясно изразена воля.

Това се видя от акцията срещу просяците в столицата. За часове прибраха десетина, а изчезнаха от улиците всички останали – вероятно стотици. Лично се уверих, кръстосвайки познатите ми места.

Как ,според вас, всичките окаяни същества с протегната ръка са установили толкова ефективно, че трябва да се снишат, докато бурята попремине? Нали не си мислите, че всеки един просяк в огромния по територия град лично е забелязал хайките?

Отговорът е простичък и всичко го знаем. Били са осведомени и прибрани от шефовете. Защото просията е бизнес и се ръководи от “бизнесмени”. Те имат начини да задействат машината си за пари, включително като я спрат в момент на временно затруднение. Попадал съм на сценки в карето на Ротондата, под прозорците на президента, където тартори разпределят маршрутите на цели тълпи просяци. Екзотика!

Пет години съм работил в офиса на радио “Свободна Европа” на централния булевард “Витоша”, което значи, че стотици пъти съм кръстосвал центъра. Познавах поименно постоянното просешко присъствие защото съм ги виждал и чувал в действие. И до днес, 10-15 години по-късно, едни и същи мюрета държат едни и същи капии. Както се казва, остаряваме си заедно. Но не ме закачат. Защото и те ме познават. Имах дързостта да кажа на всеки един от тях да предаде нагоре, че данък тротоар не плащам.

Инвалидите ги прибират с…мерцедес. Виждал съм го с очите си. Нима полицията чак сега прогледна?

Не казвам, че просяците са един щастливци, които се возят с мерцедеси и тънат в лукс веднага щом свалят дрипите – макар такива данни да се появяват периодично в пресата за дневна печалба от стотина лева при някои от тях ( за което повечето работещи журналисти не могат да мечтаят, да не говорим за онези на “свободна практика”). Казвам обаче, че този проблем не е само социален, но е и криминален. А както във всяка криминална история трябва да се търсят причините за това, че престъпната схема оцелява със същата упоритост , с каквато едни и същи лица ни дърпат от години за ръкавите по улиците.

Интересно дали този пример ще подейства заразително и за промяна в присъствието на клошарите. Не ме разбирайте погрешно. Не пледирам за някакви наказания срещу и без това наказаните от живота – тъкмо обратното, трябва да им се помогне. Но да се помогне и на гражданите, с чиито данъци се обновиха напоследък някои градинки, но това се оказа в интерес единствено на барабите с бутилките, фасовете, псувните и буйствата, които моментално ги окупираха.

Друг няма да видите на седи на новите пейки в чудесната ремонтирана градинка на площада със звучното име “Журналист” – майки с колички, редови пенсионери и изобщо трезви граждани не са особено въодушевени от тази компания. Какво излиза? Кметът Прошков си изпълни честно предизборното обещание, но ( да ме прощава за каламбура с името му) прошляците, които намирисват, но не са помирисвали избирателна урна и данъчна служба, се възползваха от това. Останалите подминават “съоръжението”, при това на спринт, за да не обясняват защо не искат да дадат някой лев за пиячката на компанията.

Впрочем, понеже почти озаглавих темата като “дреболия”, е интересно да се припомни, че една от основните причини за вълната на преселване от големи градове към предградията, какъвто е бил случаят с Ню Йорк в края на миналия век, е именно непоносимостта на средната класа ( тази най-ухажвана в една демокрация мома) към масовата просия. После кметът взел мерки и се забелязала обратна тенденция.

И още един пример за политическата воля. Спомняте ли си какъв страшен вой се надигна, когато властта задължи таксиметровите шофьори ( а и не само тях) да си сложат касови апарати. Тътенът приличаше на задаваща се революция – засегнати бяха интересите на стотици хиляди шофьори и дребни търговци. Обединени и решителни, те могат да бъдат страшна сила. Нещо като нацистката армия – малка на брой спрямо останалата част от Европа, но събрана в юмрук, направо е страховита.

Само че властта тогава заложи на интереса на останалите – на милионите потребители и данъкоплатци, които имаха полза от операцията. И успя, защото прояви политическа воля. Сега с удивление чувам, че гръцките таксиметрови шофьори се бунтуват, защото искат да им наложат…касови апарати! Я виж ти! Имало нещо, с което сме изпреварили колегите от ЕС!

Примерът, струва ми се, е поучителен. Защото сегашната власт все още се ползва с висока степен на обществена подкрепа. Ако я похарчи заради суетата на високите рейтинги, съдбата ни на просяците на Европа няма да се промени.

8 мнения за “Просяците и касовите апарати”

  1. Заставам зад всяка Ваша дума тук, г-н Инджев. Дълбочина и сила. Поздравления! ВИнаги съм смятал, че нацията всъщност е петимна за ред и само чака лек натиск, за да възприеме спазването на правилата, които така или иначе съществуват. Аз ще припомня примера с коланите на леките коли. Сега дори шофьорите на междуградските автобуси шофират с колани. Само лек, но упорит натиск.

  2. Чудя се откъде да започна. Ако просяците тихичко си седят, може би няма да дразнят толкова, но те те дърпат, нахалстват и най-накрая разбираме, че това не е начин на оцеляване, а бизнес. Тук ще навлеза в едни дълбоки води, защото ще спомена полицията. Тези хора, които трябва да ни пазят от престъпниците и “бизнесмените” , стачкуват и искат привилегии и по-големи заплати, за да пушат. Ама, като не им стигат парите за цигари, да спрат да пушат.Излиза, че хората, които постъпват в полицията, отиват там не защото искат да се борят с неправдите, а заради привилегиите. Добре, нека да си имат привилегии, както и военните, но да не прекаляват. И така, какво се случва? Кризисните мерки май пак ще опрат до пенсионерите. Те никога не са имали привилегии. Преди няколко дена във форума на в-к 24h по повод предложението да се облагат пенсиите на работещите, а и не само те, прочетох ужасяващи епитети по адрес на пенсионерите, като тези дъртофелници, които заемат местата на млади, които искат да работят. Боже, тези хора вероятно не знаят, че пенсионерите отиват да работят там, където никой млад човек за мизерни пари нямя да отиде, но дори и малкото пари са в помощ на възрастните хора. Разбира се, може да има и други пенсионери, които да заемат подобни места, за което трябва да се намери генерално решение, но да се слагат всички под един знаменател? Моля! Не знам полицията и армията какви привилегии са имали преди 9.09.44 г., но след тази дата определено имаха големи привилегии, когато Партията определяше кой какво да получава. И така, млади хора, борете се с престъпниците и парите сами ще дойдат при вас.

  3. България е богата и красива държава с покорен народ, това е причината поради която русия не иска доброволно да си тръгне от България, за да ни остави сами да си стопанисваме и управляваме нашата си Българска Държава.Ако можем да решим този по горе посочен Български национален проблем тогава ще имаме възможност да истрием руският софтуер (на републиканската недосегаема организирана престъпност и корупция в България) който преустроива българският пролетарии в просяк и лумпен а република България в Руска Територия.Пиша за пореден път че чух с ушите си политическата философия на един редови български бандит който каза-На човека (НА БЪЛГАРИНА) му вземи всичко и прави с него каквото си поискаш и България ще се управи тогава когато руснаците поставят своите ракети в България…

  4. След като проститутките плащат патентен данък като компаньонки , защо това да не е така и за просяците. Крачката е направена – плащаш не за упражняваното занятие а за място под слънцето – в случая, за тротоарното право. Остава, като доказано правова държава, да снабдим всеки просяк с касов апарат за точна фискална отчетност на уличните постъпления. От касовите бонове дори и началниците им ще спечелят – ще могат по-добре да разпределят просякопотоците в зависимост от възвращаемостта на местоседянката. Така за пореден път (след таксиджиите) ще изпреварим гърците по европейския път за развитие. Въпреки че да си призная, шапка им свалям пред този чисто византийски номер – да се изхитрят да получават за 12 месеца 14 заплати ?!. Е явно, млада е още демокрацията ни (докато те още преди Христа на ти са били с нея) и има какво да почерпим от този техен най-автентичен в същността си демократски опит.

  5. Някои политици говореха за рестартиране на системата, но ми се струва,че това няма да е от полза.Толкова много вируси,спам шпионски софтуер и какво ли още не са ни затлачили, че по всяка вероятност е нужно чисто и просто едно форматиране на целият дял.Една нова операционна система ще ни даде нови надежди.

  6. Много пъти съм казвал на приятели: ще се оттървем от просяците когато всички спрат да им дават. Аз съм на мнение, че хайките трябва не да прибират просяците ами да глобяват тези, които видят, че са им дали пари.

  7. Подкрепям всичко, което казвате Г-н Инджев.Ние българите, не знам дали е национална черта или се отнася за всички хора, но оказваме съпротива за всичко, което ни се налага, което е по правило и не ние сме открили топлата вода за него.Но като се налагат правила се иска те да се спазват, а за да се спазват, се иска контрол от държавата,иска се твърда ръка.Всички протестираха за коланите,сега всички са с колани.Същото е и за касовите апарати и за други неща.Искаме да живеем в нормална държава, но без да спазваме правилата, няма как да стане.Все пак всеки трябва да знае, че демокрацията не е свободия, в каквато я превърнахме ние.Нека бъдем активни и разумни.

  8. Uzhasno e, che dori i na posijata e slozhil raka kriminalnijat kontingent i naistina darzhavata trjabva da se namesi i nakazhe tartorite, a i da sabljudava tam, kadeto ima roditeli, koito karat detsata si da prosjat i gi nakazvat ako ne se varnat s pari. Ot druga strana, ima i prosesti hora, koito ne uchastvat v nikakvi bandi, no sa takiva po nevolja – pensioneri, bezdomni detsa – i na tjah e hubavo da se pomaga. V kraina smetka, chovek dava za da napravi dobro, a ako njakoi zloupotrebjava s tova, to ste lezhi na negovata savest…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.