Кучелюбието на човекомразието

Момиченце на 8 години от Враца за втори път е обезобразено от семейния питбул. Детето е закарано от майка му в спешното отделение на местната болница в неделя вечерта обляно в кръв, предаде АСН.

Гледката била страшна дори за докторите. Звярът забил зъби в дясната буза и носа на второкласничката. Малката пациентка пак била докарана преди година в отделението с разкъсани устни от същото куче. Тогава се наложило да я шият.

Явно и преди година контролните органи не са разбрали, че домашният любимец е опасен и че детето е в риск. Още по-необяснимо е поведението на родителите, които са допуснали кръвожадният питбул отново да разкъса дъщеря им.

“Домашен любимец ли”? Що за сбъркани хора са тези родители?

Всички знаем шеговитата формулировка, според която няма новина, когато куче ухапе човек. Новина е, ако се случи обратното. Но никак не е смешно, когато позволяват на едно и също куче да ухапе зверски ( а как иначе, нали е доказан звяр?) собствено дете за втори път. Това още от първия път би трябвало да е “новина” за органите на властта. Сега те са длъжни да вземат мерки срещу родителите садисти. Но са фатално закъснели, понеже задачата с наказанието на виновните родители няма задоволително решение . Какво да направят “органите” проспали необходимостта от санкции? Ще му стане ли по добре на детето да тикнат в затвора родителите му ( макар че определено там им е мястото)?

Не искам да обобщавам нищо за болното общество, но ако в “семейната клетка” се разиграват като реалност такива филми на ужасите поради безотговорност, това е тревожен симптом за притъпените сетива на целия организъм по веригата семейство, съседи и познати, контролни органи и медицински персонал. Как на никой от тези елементи не му е хрумнало да окаже съпротива срещу четирикракия човекоядец след първата му кръвожадна проява срещу беззащитното дете! Или съпротивителните сили на твърде много хора са закърнели?

Дано не съм прав, но май доста двукраки са станали ако не безмозъчни, то безчувствени.

46 мнения за “Кучелюбието на човекомразието”

 1. Не зная дали доста двукраки са станали безчувствени, но със сигурност има твърде много хора с притъпени сетива, не желаещи да обърнат внимание на истините за живота и обществото ни. Необяснимо, жестоко, безотговорно, нечовешко е поведението на тези родители. Дано започнем, ние и властимащите, да проявяваме повече загриженост – адекватна и реална, но и навреме.

 2. По предишната статия бе зададен въпрос,не за куче а за “ловен трофей”и експлоадиране…
  Вече не ми се говори за делфийски оракули,щуро обозначени с някакви звездички,но явно и досетливи…
  На върха на иглата, г-н Инджев съвсем оредяха и преди новините вече, са само двама….
  Утре сутринта Ви чака много работа,а щастливците,които потриват ръце,са хора,които приемат желаното за постигнато и постигнатото за желано….т.е. точно определени виртуози,които свирят на слабите струни като мислещи същества,но не и това което си мислят че са….

 3. А как е възможно човешки деца да попадат в семейство на кучета?

 4. Тъкмо да си помисля, че ето пак г-н Инджев тръгва да защитава кучетата, просто защото повечето са срещу тях и трябва да им покаже, че с това си са тесногърди и спъващи развитието, но явно не ги разбирам нещата и е добре, че не съм избрал да ставам психолог.

  Но, точно пък защото не съм психолог винаги съм се чудил, каква ли ще да е тази психологическа празнина или липса да го кажем, че да е необходимо едно куче, за да ти я запълни.

 5. О, извинявам се. Не исках да кажа “ето пак г-н Инджев ..” .

  Моля “ето пак” да не се чете.

 6. Г-н Инджев,
  Намирам Вашата дейност много полезна за обществото (особено сега когато не малко ретроградни сили искат да върнат държавата в миналото на разрухата кражбите и бездържавието.
  Ще бъдете още по полезен ако кандидатствате в предстоящия конкурс.
  Успех.

 7. Не,абсолютно сте прав Г-н Инджев,случаят просто олицетворява ефекта на ключалката,както навремето наричахме Корекомите-магазините за народните изедници. Гледаш само един магазин,виждаш цял свят,забранен за простолюдието. Трагичния случай с детето показва,колко са “загрижени” неговите родители . Точно по същия начин е отговорно родителското тяло към детето,както е отговорна Българската държава към народа си. Нашия народ е изпохапан отвсякъде,ощипан,оскубан,посинен,но понеже е голямо физическо тяло,издържа,много добре понася хапането . Комунистическата сган е създала и осъвременила съвсем модерни начини на изпиване на кръвта на народа. И понеже,последния е свикнал и се е пригодил към тези стереотипи,не му личи трагедията,даже се радва като го хапят. Не е така с беззащитното дете,само е,малко е,момиченце е,как да се защитава срещу такъв свиреп звяр. Няма шанс,дано глупавите му родители се осъзнаят и предотвратят следващи ухапвания. Имат шанс,но нашия народ няма такъв,той е толкова силно ухапан,че не чувства по-нататъшните ухапвания. Да се помолим,поне за детето.

 8. Мозъкът без чувство е по-страшен от обикновената и широко разпространена сред народопопулацията липса на мозък…

 9. Да се хванеш “гуша за гуша” когато не са ти стигнали години да прозреш и поведеш народа по исторически изстрадания български път повече от столетие,обслужва при определени международни обстоятелствана 21 в. енергийното евразийско и близко-източно,латиноамериканско настъпление на Русия,която вече не само чрез германско-френските и португалско испански “петна” по насоката,ще получи още повече допълнителен импулс от САЩ,чрез английските объркани сигнали,а ще уязви на трайна основа и българо-сръбско историческо салтомортале,
  което бе доловил г-н Инджев….но
  вероятно объркано с ненавременни резервни варианти,но твърдо и умело обвърани с далекоизточно финансово кимоно…
  Стърчи като като един гол член и въпросът,защо се дървим тогава и се оплитаме в тщеславието,за което дават примери и съседи и далечни съюзници от мъгливия Албион…
  Ердоган,а не английската кралица,дават пример за потушаването на всеки,дори секс сакндал в зародиш с вечните служби ,но н я к о и ,за да не останат без блажен покров,ги бавят като зурлесто животно пред чистия извор,а още повече,и когато играчите на върха на иглата ще станат скоро трима….
  БКП,вче си тананика пловдивски рапсодии..за спасяване на своите кадри без китарата на едни и др. майни на прехода!

 10. Сбъркани хора!

  отделителни “Органи”

 11. Браво Иво, първата статия в блога, в която не са включени обичайните заподозрени – Русия или Гоце. Първата статия, в която не се изтъкват меко казано странни икономически теории и взаимовръзки.

  Това трябва да е целта на интелигенцията – да показва дори да осмива недъзите на обществото(“Бай Ганьо”, Чудомир, Хитър Петър и т.н.). След като отричаме необходимостта от религия нека моралния стожер да е интелигенцията, вие учете хората как да постъпват правилно в различни ситуации. В описания случай малко “след дъжд качулка” се е получило но аз ви вярвам!

 12. Все пак това с кучето е частен случай.Много по-лошото е чалга възпитанието.Десетина годишни деца облечени като проститутки и мутри,лееща се простащина от нащионални медии.

 13. “Няма лоши деца и кучета – има лоши родители и стопани!”
  И в същото време:
  “Колкото повече опознавам хората – толкова повече обиквам животните!”

 14. A защо избиват Колорадския бръмбар,а кучетата издигат на пиедестал.Само господ решава кой да живее,и кой да умре.Някой има ли представа колко хора умират от ухапвания на кучета?Само в България са 7-8 годишно,колкото от акули за 20год.

 15. Здравейте!
  Радвам се на такива статии.Защото всеки път,когато стане инцидент с ку4е,вси4ки запо4ват да крещят в един глас и много да се възмущават от ку4етата,а май забравят,4е съзнанието е характеристика на Хомо сапиенс,не на 4етирикраките.Ку4ето си е ку4е-то е животно и като такова си има своите особености.Това,4е някои не ги познават и не се съобразяват с тях/с особеностите имам предвид/си е техен проблем.По същия на4ин,когато порастналите ве4е деца създават проблеми, обществото търси вината във вси4ко друго,но не и във възпитанието на родителите и семейната среда.Все някой друг им е виновен.Ако може да е беззащитен,още по-добре.Опасна работа са тези родители!

 16. Колкото до ,,бай Илия”-не мисля,4е любовта към природата и животните запълва някаква психологическа празнина.А и да запълва,не смятам,че е тесногръдно.Защото ние сме част от тази природа,а панелните блокове са реалност едва от няколко години и бързо могат да поизчезнат-достатъчен е един вулкан или едно земетресение,та да ни сложи ,,на място”както се казва.По същия начин аз се чудя какво е това вманиачаване на тема ,,любов към децата”?Да не говорим,че днес майките раждат деца не от любов към тях,а просто така по-лесно постигат целите си.Понякога ме е срам,че съм от женския род.Станахме като циганите.Раждат деца,а не мислят как ще ги гледат.И после се започва едно ,,реване” към държавата,думи нямам.Като си решил да имаш дете-да си мислил как и дали ще можеш да го гледаш.А не после ку4ета,държава и какво ли още не да ти е виновно.А как се разсъждава днес-дай да го родя,пък каквото ще да става.Пък ако мога и да изнудвам някои мъж с тях-още по-добре!Това ли е любов към децата?И каква празнина запълва подобна ,,грачеща любов”?

 17. първо:Всички коментари потвръждават правилото “не е важно какво е казано ,а КОЙ го е казал”.Убедена съм че такива частни случаи трябва да събудят позадрямалото ни милосърдие.
  второ:Да се молим Бог да вразуми Родителите, за да не страдат Децата, заради Греховете ни!

 18. Но, точно пък защото не съм психолог винаги съм се чудил, каква ли ще да е тази психологическа празнина или липса да го кажем, че да е необходимо едно куче, за да ти я запълни.

  Posted by Бат Илия | май 12, 2010, 2:05

  __________________________________

  Всичко иде от Стоевците. Вместо да си каже – остави ни да крадем безнаказано, той се прави на учител,
  който гледа алчно напъпилите и ги мъмри за морала им…

  Как да не замениш човечеството за куче:

  “Това трябва да е целта на интелигенцията – да показва дори да осмива недъзите на обществото”

  Стоев знае каква е целта на интелигенцията, а ти?

  П. С. А случаят с детето трябва да се реши безкомпромисно – отнемат се детето и родителските права, заможните родители – в затвора.

 19. “доста двукраки са станали ако не безмозъчни, то безчувствени” – съгласна съм с това!

 20. За кучетата-убийци – куршум, за двукраките кучета, дето ги защитават – обесване. То бива говеда и малоумници в тая държава, ама чак пък толкова…

 21. Крайно време е общестовото да си погрижи за хората, а не за кучетата. Недоклецаните природозащитнички да са хванат мъж, а не куче. Трябва и да се забранят опасните породи!

 22. Господин Инджев аз съм на 10 год.и се казвам Калина.Моят братовчед го е охапало куче,но това куче веднага го затвориха!
  Имаше едно момче в 1-кл.Майката на това момче го беше наказала да не яде 2 дена,но добре че в 1-кл ни даваха безплатни закуски.Такива родители трябва да се затварят,те дори не трябва да са живи!!!!

 23. г-н Инджев,не беше нужно да пишете цялата статия,споменаването на събитието и заглавието на Вашата статия казват всичко за състоянието на нашето общество във всички сфери на живота ни.Наистина няма нужда от коментари,в”Кучелюбието и човекомразието”се съдържа всичко което заобикаля.Истински завидях на заглавието.

 24. Очевидно “родителите” на детето са безотговорни и коравосърдечни хора, но защо лекарите не са информирали социалните служби? И изобщо каква е ролята в защита на децата на социалните служби у нас? Знам за случай, в който семейство, живеещо в Германия, оставило малкото си момченце да играе само на улицата. По-големите момчета го хванали и натопили в близкия фонтан. Полицията веднага се намесила, а социалните, които върнали детето на родителите, ги предупредили, че ако това се повтори, детето ще им бъде отнето…

 25. Я гледай ти , ето Ви на и ключа от палатката , ето какво трябвало да пишете г-н Инджев за да се радвте на уважението и интереса на публиката и да сте “полезен за обществото” най-вече.
  Чудомир , Хитър Петър , остана само да Ви препоръчат Червената шапчица да ни разказвате.
  И “червената нишка” , и “мъдрата линия” , и “грижата на Партията” ,и класовата роля на интелигенцията” че и “потупване по рамото” даже , как може без него , събрани в един кратък коментар. Колко мъдри напътствия в две изречения само.
  Все пак аз , както и повечето почитатели на Вашия блог предпочитам , както обикновено , нови и нови приказки за зверските захапвания не на невинни дечица а на възрастни и достатъчно зрели хора и то от съвсем “вакли” на вид агънца.

 26. Към Калина:

  Ако е вярно, че си на 10 години ( не че ни ти вярвам, но от “шегаджиите” в интернет може да се очаква всичко) , мога само да те поздравя, че проявяваш интерес да четеш и да се включиш в една публична дискусия. За мен е комплимент!

 27. Често си мисля, защо човек си взима куче като питбул. Отговорът е очевиден. Но съжалявам за детето – кучето не е виновно! Да приберем и изтребим всички змии, крокодили, акули, лъвове- въобще всички хищници и отровни насекоми. Да изкореним и унищожим завинаги всички отровни гъби и други отровни растения. Та те са опасни!! Въобще целият животински свят трябва да се организира, по възможност чрез закони, да обслужва интересите на човечеството.
  Хапят само кучета, които си имат стопани и са обучавани да бъдат зли, защото човекът обича демонстрациите на сила. Смърт за недостойните представители на човешкия род!

 28. П. С. А случаят с детето трябва да се реши безкомпромисно – отнемат се детето и родителските права, заможните родители – в затвора.

  Posted by Bebo Ikonomov | май 12, 2010, 11:01
  ——
  Даа, Бебо, ама ти си просто гениален. Направо си за бъдещият “Специализиран – специален съд”. Родителите в затвора, а детето къде?
  В Дом за деца лишени от родителски грижи? Или може би в кучешки приют. Защото разликата не е голяма. И определено май е в полза на кучетата.

 29. Сега с риск да пожъна буря от негодувание ще кажа, че тази статия подхожда повече за предаване от типа на “Искрено и лично” или за вестник “Лична драма” отколкото за сайт на сериозен журналист…

  Това, което се е случило е по скоро изключение отколкото правило – не би следвало да се реагира така, все едно е дошъл краят на света… Куче да ухапе дете е ужасно, но пък има родители, които причиняват на децата си доста по страшни неща и то системно… Така че, вместо да “лаем” за това, че куче ухапало човек, да поработим върху максимата, че човек за човека е вълк, а не би трябвало да е така…

 30. Към Милен Михайлов:

  Четете, преди да пишете! Не става дума за това, че куче е ухапало човек, а за куче рецидивист, което втори път разкъсва лицето на собственото (Ви) дете в собствения (Ви) дом. Опитайте се да вникнете в този “нюанс” .Що за родители са това, които рискуват живота на детето си при доказания вече реск от въпросното куче човекоядец. Доста е цинино да се надсмивате над това като над история за “Лична драма”.
  Тези родители нямат право над живота и смъртта на едно дете, било то и тяхното- напротив, имат отговорности.
  А че в Америка бият негрите, това го знаем. Като сте толкова сериозен , четете ( и пишете) само такива статии.

 31. Явно и кучатата са впрегнати в плана за доунищожение на България и в демонтирането на държавността.Само не ми казвайте,че не е в сила целенасочен план,който преследва именно такива цели.

 32. Породи кучета, като питбул са чиста форма биологични оръжия. Те за това са и създадени, да убиват. Просто подобни породи, трябва да се забрани да се “отглеждат” в домашни условия. Да оставиш питбул с дете, е все едно да закачиш заредена пушка на стената в детската стая. Скоро четох, че някакъв “бизнесмен” си имал лъв. Сигурно са му казали, че лъвът е котка. Г-н Инджев е абсолютно прав, за “притъпените сетива на целия организъм по веригата семейство, съседи и познати, контролни органи и медицински персонал”. Аз мисля,че такъв организъм просто няма. Всичко се превърна в пари. Но единственато нещо на света, което няма цена, е детската сълза.

 33. Към Стеф | май 12, 2010, 13:35

  Ти не си ли чувал за подобна практика?

  Чети повече Стеф, в противен случай всички ще ти се струват недостижимо гениални…

  По-резонно беше да попиташ откъде зная, че родителите са заможни 🙂

 34. Заставам изцяло зад цитатите на коментиращия с ник Хинко: „Няма лоши деца и кучета – има лоши родители и стопани!“ и „Колкото повече опознавам хората – толкова повече обиквам животните!“
  В същото време прав е и г-н Инджев с твърдението си, че: “Тези родители нямат право над живота и смъртта на едно дете, било то и тяхното – напротив, имат отговорности.
  Конкретният повод обаче, случка с куче и дете позволява амалгама от която се възползват от една страна, недолюбващите животните, от друга, социалните (и такива като Бебо Икономов), които искат да сложат ръка върху личния живот в семейството.
  Затова приключвам коментара си с едно уточнение. Важно е да се внимава не само за нюанса, но и за границите на мярката, която предлагаме като противодействие.
  В противен случай има голяма вероятност много бързо да съжалим, че сме пожелали проблемите ни да бъдат разрешавани не от промените в съзнанието и обществената нетърпимост а от социалните служби в чието полезрение се попада и само по донос.

 35. По последна информация от медиите въпросното куче е нахапало и възрастна жена, виковете и били чути от въоръжен пазач, който имал сърце и кураж да го застреля. Преди години на такива хора им благодаряха от администрацията, сега в демокрацията на ББ може и да го затворят. Дано съм лош пророк. Пази боже от нашите управници.

 36. Очаквам всички кучозащитнци, ако са искрени, да подкрепят Фондацията за защита на червеите “Осем кукички” – http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=117977818231033 – Визията ни e за един по-добър свят, в който червеите не са подложени на страдание. Ние възприемаме себе си като защитници на онези, които не могат да издигнат своя глас сами, а именно – червеите. В основата на нашата концепция стои уважението към всички форми на живот и дълбокото убеждение, че всеки жив организъм има правото на коректно отношение и достоен живот, който да отговаря на нуждите му. Червеите са съзнателни същества със субективно възприятие за света. Ние, хората, носим отговорност за тях. Фондация “Осем кукички” последователно и успешно се концентрира върху една цел – помощ за червеи, малтретирани поради икономически, научни или други причини.

 37. Не искам да плюя по родителите колкото и да го заслужават, а ще кажа, че на същите години ±1 бях ухапан от домашното ни куче на село. Е познайте дали му се отвори втори шанс да стане “рецидивист”…

 38. Преди година бях на гости в Германия.Имат малко,мило кученце, което няма как, никога ,по никакъв начин да нарани човек. По пощата получиха глоба от 25 евро, за това , че е разхождано без каишка в парка. Правила, какво да ви кажа… Мога да ви кажа. Разходете се в “Южния парк” сутрин, по всяко време на деня. Ако не ви е страх.Г-н Инджев, тези родители са ненормални.Това си е за тях. Проблема е , че е пълно с идиоти. Там насочите перото си.. Правилата,правилата, там е скрито кучето.

 39. Михайлов, ти си нещо издухал бе брат,. Не е възможно в ККБ,където няма елементарни грижи за мнозонството от народа,да има истински грижи за животните.

 40. И аз заставам зад коментара на Хинко и продължението на Борис Танушев, чиито позиции винаги съм харесвал.
  Мисля, също, че честите драми с кучета са функция на бедната ни държава с толкова продължителен /незнайно до кога/ комунизъм.
  Бих добавил:
  “Господ се отнася към хората така, както те се отнасят към животните.”
  И ако ми позволи г-н Инджев едно уточнение от христоматиите по новинарство:
  “Ако куче ухапе човек – това е новина, а ако човек ухапе куче – това е сензация”.

 41. До HPD: Съжалявам, но тези, които са отглеждали домашното ви куче на село, имат не по-малка вина от родителите на въпросното момиченце. Вината се състои в необразованото и неадекватно отглеждане на кучетата. Работата не е в това да отстраниш хапещото и убиващо животно, а да не възпиташ хапещо и убиващо животно. Кучетата са животни, селектирани от хората, и оттук насетне те изцяло зависят от нас. Каквито ги направим, такива стават – хапят или не, убиват или ни спасяват.

 42. Добър ден г-н Инджев, булката отглеждаше уличен пес. С ужасен и агресивен нрав.
  Само нея не искаше да ухапе.
  Винаги го разхождахме вързан и с наморник.
  Винаги го затваряхме в спалнята за да не се приближава до гости и да не ухапе някой.
  За 7 години няма нито един ухапан.
  Ръмжане и Лай.
  Счупи си зъб в клетката на самолет .
  Нито един пострадал за седем години !

  С клетка обиколи половин Европа.
  В чанта го разхождахме по рейсове в чужбина.
  !!!
  Ако е силно слънцето – хората ставаха и ни отсъпваха седалка на сянка за да не се мъчи ръмжащата ” гад “.
  !!!
  В хотелите, с разрешения за домашни любимци, оставяха бельото пред вратата за да не бъде нападнат персонала.
  НИКАКВИ проблеми Ако човек пази околните и осъзнава звяра в домашното куче !

  Много българи си мислят, че като няма Червен терор, БКП / НРБ, всичко им е позволено.

  Домашният любимец е животно.
  То е такова, каквато е породата му.
  Ние сме длъжни да се съобразим с него.

 43. Господин Инджев аз много харесвам страницата ви и ми е много приятно да чета някой неща!Аз съм на училище,но въпреки това намирам време да чета стараницата ви!!!

 44. Я да питам аз – нямаше ли някакъв закон, който забранява деца до 10г. да бъдат оставяни сами. Къде са му били родителите? Носят ли отговорност? Как така оставено дете само с куче? Подведени ли са под отговорност? Можем само да гадаем какво се е случило. Е, те това куче го застреляха, макар, че то последно е виновно.

 45. До Владимир Йосифов – Мале божке, добре, че нямам вашата булка.

 46. Бат Илия, малко са хората в тази страна, които знаят какво искат и как да го постигнат.
  Другите са малеее.
  Ние гкотко си рабитм .
  Понякога пътуваме да видим хора.
  Дали булката ще си “монтира ” силиконки или ще отгледа две бездомни кучета е неин избор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.