ВАЦ “Белене”

Медийният концерн ВАЦ взе решение да се оттегли от сръбския пазар, пише днес белградският вестник ”Блиц”. ВАЦ е собственик на 50% от акциите на най-старият вестник в Сърбия – „Политика” и на вестник „Дневник” от Нови Сад.
Германският концерн ще се оттегли поетапно от Сърбия и ще продава своите дялове в сръбските компании. Директорът на ВАЦ Бодо Хомбах е изпратил писмо до сръбския президент Борис Тадич, в което го е информирал за намерението, пише изданието.

ВАЦ има сериозно присъствие и в България, където “Вестникарска група България“ издава всекидневниците “Труд“ и “24 часа“, както и редица други седмични вестници и списания. По неофициална информация германският концерн е издал директива за орязване на разходите и на българските издания, като една от исканите мерки е намаляването на броя на страниците на всекидневните вестници. (Dir.bg)

Вече няколко пъти в интернет изтече информация за инфарктното състояние на вацовите издания в България. И ето че „мечката играе при съседите“ вече. Не знам за Сърбия и икономическата криза като причина за ликвидацията там, но кризата в българските медии е доста по – стара от световната.Тя не е предизвикана от ВАЦ, а от от конкретни български служители на жълтеещия германски концерн. Защото не ВАЦ наложи популистко циничния стил на писане и приспособяване към партии, каузи и вождове в този вид български печат. Вината на ВАЦ е в това, че го възприе безкритично като „печеливш“ за България и не само му позволи да се съхрани в „западна“ опаковка, но и го поощри.

Както и да се изтълкува моето лично свидетелство, ще спомена един неизвестен епизод от времето на нахлуването на ВАЦ. В търсене на нов главен редактор за водещия по тираж за времето си в. „24 часа“, шефовете на концерна са обсъждали различни имена. Без да знам и моето е било сред тях. Работех в радио „Свободна европа“, когато от Кьолн ми се обади политологът Хайнц Брам, по онова време на ръководна длъжност в Института за Югоизточна Европа, за да ми честити, че съм бил избран за поста. И медийни експерти от Виена били посъветвали ВАЦ за същото, ми каза той. Но се оказа, че български „експерти“ са преценили друго и това се е оказало по-важно за ВАЦ.

Германските шефове на групировката , разбира се, са взели правилното решение, което произтича от апетитът им на вскяка цена да спечелят пари чрез жълтеещите си вестници в България. Нямаше да съм им полезен.

Припомням тази случка, за да покажа начинът на мислене на онези, които са взимали решенията за това как да се отнесат с българските читатели – като към простички хора, от които трябва да се измъкнат едни пари. Принципи, стандарти, ценности? Няма такова нещо!

На простичксите хорица обаче им омръзна да ги лъжат и престанаха да субсидират субпродукта на германската жълта преса в България. И сега ВАЦ ще си вдигнат чукалата, за да отнесат, каквото могат. Но оставят след себе си разораната целина на българското свободно слово, прегазена от печалбарския манталитет на търгашите с него.

Проектът на ВАЦ в България напомня на друг подобен, командван от чужд интерес у нас, в който са закопани милиони. В съчетание двата проекта звучат така: ВАЦ „Белене“.

Упражнението върху наш гръб обаче е възможно само защото тук има твърде много желаещи да се облажат от чуждата лакомия и срещу подхвърлен от господарите кокал да оглозгат сънародниците си.

23 мнения за “ВАЦ “Белене””

 1. Не зная какви са намеренията на ВАЦ за българските му издания,но за мене имената на гл.редактори на”Труд” и “24 часа” е червената лампичка ,която светва,по отношение на читателите на тези вестници.Те,вестниците,бяха “тежка-
  та артилерия”,която бе използвана за недопускането на ІІ мандат на правителството на Ив.Костов.Този втори мандат грозеше БСП и руската 5-та колона в БГ,да загубят битката за европеизирането на България.Примерите в тази посока са безкрайно много,но те не биха могли да са факт,ако БГ народонаселението не бе достатъчно зомбирано в течение на 45 годишното комунистическо управление.ВАЦ и неговите слуги в БГ добре бяха преценили споменатата ситуация и я използмваха максимално.Може би икономическата криза и прозеренията на част от БГ читателите направиха така,че тиражите на ВАЦ изданията да намалят покупките им,а от там-и тиражите.

  и 24 часа са червената лампичка която светва,виждайки читателити на тези два ежедневника!

 2. > Защото не ВАЦ наложи популистко циничния стил на писане и приспособяване към партии, каузи и вождове в този вид български печат. Вината на ВАЦ е в това, че го възприе безкритично като „печеливш“ за България и не само му позволи да се съхрани в „западна“ опаковка, но и го поощри.

  Съвършено точно казано.

  В тази връзка си мисля, че не случайно ВАЦ се изтегля именно от Сърбия, а не от България. Въпреки че през следващото десетилетие западната ни съседка вероятно ще развива значително по-интензивно от нас и политически, и икономически, и като пазар.

  Доколкото имам лични впечатления от начина на мислене на сърбите, те винаги са притежавали много добри съпротивителни сили срещу всичко, което се мъчи да ги дезинтегрира като нация – за разлика от нас. По тази причина тук за ВАЦ е много по-лесно да си жълтее на воля и да печели от това, без да си прави труда да развива действително сериозни и авторитетни издания. И не се очертава тази ситуация да се промени скоро.

 3. Четенето на “български” вестници вреди сериозно на Вас и на другите около Вас. За да се откажете от вредния навик, ползвайте Интернет.

 4. Г-к Инджев , чувствувам се отмъстена!Благодаря за остроумието Ви – ВАЦ ” Белене” е поредното Ви попадение!Бъдете жив и здрав!

 5. ВАЦ “Белене”, хубаво и уместно казано, а пък на тази основа в съзнанието ми се роди следната асоциация, който ще формулирам като въпрос:

  Дали пък капиталите на ВАЦ (“не-Белене”) не са същите ония червени капитали, които навремето, когато падна Тодор живков, таваришчите-комунисти изнесоха на Запад (външно-търговски дружества и пр.), понеже се бяха поуплашили, че със земния им рай е вече свършено, а пък после, когато видяха, че таваришчите комунисти пака командват парада у нас, се успокоиха и върнаха същите ония капитали, но вече в приемлива “западна” опаковка?! Има един принцип, който е меродавен в такива случаи, още в римското право е формулиран: кому е изгодно. ВАЦ показаха, че техните вестници работят за червенушковците и за ченгесаро-кагебистката мафия, ерго… нека всеки сам да си направи заключението. А пък сега управляващите кагебисти в Русия много държат да ни ощастливят с АЕЦ “Белене”; ама то капиталите са си все същите, така че словосъчетанието ВАЦ “Белене” има съвсем конкретен зловещ смисъл…

 6. Иво, последното изречение е десетката на десетката.
  От години не купувам вестници и явно не съм единствен щом на някои са им намалели тиражите. Това е добре, има надежда “да си върнем държавицата” (цитирам един достоен Българин, когото имам щастието да познавам лично).
  А колкото до теб, дръж перото остро – явно не сме малко хората, които му вярваме.

 7. Поздрави за точната диагноза.Аз “спрях да ги субсидирам”след “България уби дете”последвано от “Биха Драго чая” и снимката на журналиста с прехапана уста.После спрях и с гледането на новини по телевизиите и….”така до края на света”

 8. Г-н инж. Маджаров,Г-н Иван Костов не е антикомунист и не направи нищо за декомунизацията на страната. остави архивите на комунистическата държава и партия непоктнати,с нищо не ограничи действията им. Участваше най-активно в скриването на кражбите на бандитите на парите на държавата и на самите граждани. Къде виждате антикомунизъм на Костов. Раздели СДС,заедно с Михайлова,без да даде никакви скопосани обяснения за това. Къде е СДС сега,почти умрял. Водил антируска политика,абе той не поиска архивите ни,дето болшевиките ги дъражат и не ни ги дават,след като ги крадат при окупацията на страната от червените орди.Ако имате други факти,дайте ги насам.

 9. В един от блоговете на Свежо, се прави психологически профил на българина – простак и чалгаджия. Основен източник – жълтите вестници!!! … Много се възмутих. Най- сетне истината проблясва – българинът е интелигентен, не купува и Не чете простотии.

 10. “Упражнението върху наш гръб обаче е възможно само защото тук има твърде много желаещи да се облажат от чуждата лакомия и срещу подхвърлен от господарите кокал да оглозгат сънародниците си.”-по-добре от това казано,здраве му кажи.Да си го сложат като плакат всички партийни централи,а президентството и позитано да си облепят цялата сграда.
  А за вацизмите няма какво да говорим-нееднократно е казано,че водата им изтече.И не само на тях.

 11. Да си спомним “партийната книжка на Софиянски” в “24 часа”! Гнусна измама и откровена лъжа. Последствия – никакви!? Защо ли не ме учудва.
  Но нещо най-пресно – кой се съгласи да издаде чалга-книжлето на пияндето И. Славков?

 12. До Meo
  Мео не посягай към г-н Костов без подготовка.Иначе никога няма да заиграеш като Лео Меси, а по скоро ще си останеш на ниво Мео Леси.

 13. Пухи,бълхаринът е интелигентен и не чете нищо,нито простотии,нито хубавии,четат ги само няколко процента от хората и комунистите,мнозинството българи спят много0 здраво.

 14. Карандаш, я не се превземай ако обичасш. Чак на него му станало обидно. Ах, недей!
  Защо не се обиждаш от това, че двадесет години в България се политикантства и политическите решения в интерес на Русия са водещи при определянето на икономическите насоки на развитие на страната ни. Играем си на политика и комунизъм от 1944 година до днес. Народа обедня и оскотя докато червени мутанти и примати го грабят и плашат с американският империализам, а го държат в обятията на руският такъв.
  Трябват хора които да живеят и работят за интересите на България и народа в условията на динамичният свят в който живеем. Държавата ни е много малка за да се дърви на USA или Русия и не само на тях. Като държава член на EU имаме възможност да отстояваме собствените си интереси в контекста на европейските такива. Нито USA, нито Русия, нито който и да е, ще го направят вместо нас и за нас.
  Никой не трябва да си ми, че USA е благотворителна организация, но принципите на които е изградена американската държава позволяват и се съобразяват с личният интерес когато той е защитен по подходящ начин и с походящи средства. Докато от векове сме видяли и виждаме какво може да се очаква от Русия и до каква степен и как се съобразяват с чуждите интереси, когато не съвпадат с нейните. Тепърва ще има да се играят и видят мръсни, долни, бих казал нецивилизовани игри и похвати в защита на руските политически и икономически интереси в България. Някой да се сеща за сметка на кого и чие бъдеще ще бъдат те? Карандаш, с чувствителната си душа, може да се опита да отговори.
  Ще видим до къде бат’Бойко ще докара нещата и дали пак, не си упражнява само красноречието.
  РР Нищо лично Карандаш. С твоето име започнах и защо да не завърша с него, но при условие, че престанеш да се превземаш за сметка на така речените “малки” американци. Мога да те уверя, че нито един от тях, нямат нужда от твоето неудобство!

 15. Последното изречение е точно “в десетката”. Браво!!!!!!

 16. Г-н Маджаров, не се обиждайте от анонимници! Те присъстват навсякъде и мотото им винаги е “..аз не съм комунист, ама всички са маскари”.
  Такъв е и анонимникa – старшина по разпределение Мео. По начин на изразяване, много прилича на един друг анонимко произвел се в “Генерал”. Всички те имат нещо общо, реагират мигновенно на името Иван Костов(разбира се не с добро).
  Аз съм съгласен с вашето виждане че,
  “Те, вестниците, бяха „тежка-
  та артилерия“, която бе използвана за недопускането на ІІ мандат на правителството на Ив.Костов. Този втори мандат грозеше БСП и руската 5-та колона в БГ, да загубят битката за европеизирането на България.”
  Раязбира се зад тях(медиите) стоеше “анонимно” ДС.

 17. Обсъждането на личността на Иван Костов е непродуктивно, а оформянето на двата лагера “Осанна” и “Разпни го” пък е направо дивотия.Всеки трябва да гледа кое е добро за него и кое – не. Лошото е, че много малко хора имат правилна преценка, а в голямата си част, българите се продават на много ниска цена. Като се започне от соцгурбетчийствата из Африка при зверска експлоатация и се свърши с бира и две кюфтета на избори.
  Най-важното в момента е, че заплатите и пенсиите при европейски цени са десетократно по-ниски от европейските си еквиваленти.
  Профсъюзите и омбудсманът са затънали в корупция и бездействие – защо вместо това се обсъжда ланския сняг в лицето на Костов?

 18. Интересно ми е кога ще престанат сутрин по телевизията да правят “Преглед на печата”. Имам чувството, че вестници си купуват само политиците да си търсят имената в тях и хората, които не ползват интернет.

 19. Упражнението върху наш гръб обаче е възможно само защото тук има твърде много желаещи да се облажат от чуждата лакомия и срещу подхвърлен от господарите кокал да оглозгат сънародниците си.

  Tipichna BG cherta.
  Tezi koito ne se vpisvat gi ubivat svoite.

  Spravka Stefan Stambolov, Kapitan Petko Kiriakov, Vasil Levski.

  Chetete Botev za da razberete zashto sme na tozi hal.

  V negovite stihove i publicistika shte namerite iasno prichinite za tipichnite BG harakterni cherti.

  Ne moje edin beden, oskotial, marzeliv i bez vsiakakvo dostoinstvo narod da e dobar, lachezaren dobronameren i uporit v stremeja si za po-dobro sashtestvuvane.
  Niama takav stremej. Osven ako ne moem da go postignem s kradene.

  Niama takova neshto kato strah ot gospod, ot sadba.

  Za tova suljo i pulio shte praviat kakvoto si iskat na garba na BG Andreshko.
  Andreshkovci ima na vsiakde po sveta. No v BG toi e “masov potrebitel”.
  I e dovolen ot svoiata sadba na Andreshko.

 20. А ти,Доко, БЪЛГАРИНО голям,няма ли да се наканиш да ползваш българската азбука,закакъв Ботев говориш,а те молим една година да си монтираш кирилица,а ти,….този път няма да използвам обидни думи. Бил си в жужбина,е,какво,там кирилица не вирее ли. Възмущаваш се,че българсия народ бил мързелив,а ти какъв си,трябват ти само няколко минути и си готов. Някои пишещи го направиха това,ама ти,работливия българин ,не искаш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.