Къде е Сънчо?

Имаше едно време в началото на реанимираната ни пазарна икономика радиопредаване по частната станция “ФМ+”, което се казваше „Къде е Сънчо?“. Радиокола се движеше в столицата и въвличаше в разговор в радиоефира слушатели, които са я забелязали. Раздаваха се награди на наблюдателните.

Наблюдателни ли сте? Забелязахте ли, че Сънчо изчезна като „за световно“ по време на световното първенство по футбол?

България може да е сред изчезващите нации. Политиците пък да са сред ужасно загрижените ( да не изчезнат от телевизионния екран). Всички вкупом сме съгласни, че децата ( на България) са ни приоритет. Но държавната телевизия живурка по свои „пазарни“ правила. Те включват на първо място отразяването на неотразимите ни държавни началници дори в моменти, когато не блестят с нищо, което може да бъде отразено.

БНТ се гордее, че (с нашите пари) е преборила конкуренцията, платила е съответните милиони и държи правата за излъчване на световното първенство по футбол. Някакъв си Сънчо, предаване за толкова любимите на всички ни деца, отпада от класацията. Биха му дузпата. „Цар футбол“ е това! Обществената(?) телевизия използва максимално „прайм тайма“ за привличане на реклами в ценното време. Децата ще почакат…

Но не само футболът се оказа за БНТ по-важен, отколкото е Сънчо за нашите деца. Футболът е само претекст. Дори в дните, когато няма футбол от Южна Африка, във времето, когато децата са свикнали да гледат единственото оцеляло всекинощно предаване, БНТ продължава да запълва времевия пояс с комерсиални идиотщини. Вместо „Лека нощ, деца“ излъчва малоумни игри като за олигофрени, чист хазарт, характерен за частните канали, които наистина се борят за оцеляване ( с пълното съзнание, че скубят лековерните) , защото не получават десетки милиони субсидии от нашия родителски джоб.

Направо си заслужаваме поредния филм на БиБиСи за лошото отношение към децата на България, след което др. президент да възкликне отново, че не е сниман с любов към България“.

Не питам къде е Сънчо. Питам къде са родителите. Спят и не питат.

19 мнения за “Къде е Сънчо?”

 1. кто е тръгнало,скоро време вместо “Аз съм Сънчо…” ще звучи следният бисер на милиционерската соцпомиярщина и простащина. Може и да накарат децата да го учат. Тази отвратителна чалга уж има трима създатели. Не, един-единствен е. Разпознава ги всеки, който помни героя на Д. Инкьов от някогашната “Свободна ЕВропа” др. БОТУШ КАИШЕВ- той е редил стиховцете и нотите чрез тримата кичозни бездарници и комунистически ултрахрантутници. И ако някой не е наясно, що е то “дясна” и “европейска” ОФИЦИАЛНА КУЛТУРА /защото това е ХИМН – одобрен, пронумерован, прошнурован и хоноруван от бюджета/ при “дясно” и “европейско” управление през 2010 г.- ето му я, да й се любува. Аз си позволявам малки поетически корекции.

  Химн на полицията (баш си е милиция, че и КДС)

  Текст: Евтим Евтимов
  Музика: Тончо Русев
  Изпълнител: Веселин Маринов

  Нашата полиция
  Ако някой някъде предава (-туй, ша знайш, са онез, дето повече обичат Америка отколкото Матушката)
  своето отечество и слава,
  ако клетвата за дълг прегази –
  моята полиция ме пази.(да си вземе рушвета!)

  Ако някое продажно братство
  граби от народното богатство,(пак онез са фашистката им мамка, не е нашия Людмилчо спонсора на др.гоцэ)
  истината днес е само тази –
  родната полиция ме пази.(и ко шъ праим ся- 20 лв!)

  Ако някой вярата убива (това не е полк. Максим! псевдоним “Патриарх”)
  и престъпниците сам прикрива,(някой да не си помисли, че това е др. Б. Велчев!)
  ако някой пред лъжата лази -(не са журналистите като Тошо Тошев-Бор!-той е трибуна на Истината,Пътя и Живота)
  нашата полиция ме пази.(и да пази я, най- много от chitankata да пази, щото тези дето много четат, не слушат Веселин Маринов и не вярват на ТРУП, мамка им!)

  Припев:
  Хора, подарете цвете (по-добре 50-тачка!)
  хора, запомнете ни добре!(Има си хас!)
  Гордост е да служиш в редовете
  на България и МВР

  Тук направо коригирам в стихове:

  Служат яко още в МВР-то
  ДеСе кадрите на НеРеБе! (3 пъти)

 2. Свалям шапка за темата. Изчезна Сънчо, този, същият, музиката на който караше и децата, които още не можеха да говорят, да обръщат глави в посока на този сигнал. Ама пък от друга страна, то тези, които не могат още да говорят, нито гласуват, нито търгуват. Абе, що не си…

 3. Г-н Инджев ако може още една новина, тъй като е много интересна а и народът нещо е оклюмал. Съвсем като след Сънчо.
  В събота за малко да падне първата жертва в ответната руска акция по случая “нелегалните“.
  В западната преса се съобщава че на самия Червен площад е бил ЗАЛОВЕН в събота млад господин който съвсем нагло и безцеремонно СНИМАЛ С КАМЕРА и е бил отведен в управлението на милицията. Той пък повикал на помощ своите руски колеги и приятели , които дошли и обяснили на милиционерите че това е синът на италианския певец Челентано който гостува в руската столица.
  Та като разбрали , милиционерите се плеснали по челото. А-аааа , ЧЕЛЕНТАНА? И с думите “Извините нас пажалуйста Джакама Адрианавич” го пуснали да си ходи като му върнали и камерата.
  Не се съобщава дали са му задържали касетата с филмираното.

 4. Пука му на някого в тая глупава държава за децата на България. На 300 метра от районното клиентите на лъскав ресторант без капка свян си паркират колите на тротоара така, че пешеходец трудно би преминал, а майките с бебешки колички трябва да заобиколят каляските на миропомазаните, като ползват пътното платно на натоварения и гъсто населен с “джигити” булевард. Та… къде е Сънчо?

 5. Бидейки баща на 4 годишно дете мога да кажа, че точно сега когато сина ми играе до 9 или 9,30 навън това не е тежък проблем. Зимата е по-различно, но по-надолу споменавам решение.

  Макар да е голяма простотия това да вземат единствените 5 минути на децата (вече не са и десет), аз спрях да се вълнувам, просто защото и другите канали са същият дол дренки. Анимираните детски предавания по останалите канали например започват сутрин от 5 и карат до 9,30. Изключвам Бумеранг и Картун където е анимация по цял ден, но е изродо-ологофренска. Та ако сина ми в почивен ден спи до 8,30 и след като стане се оправя и закува до 9,30 , то кога да гледа нещо свястно. Няма да си изръгвам детето и в почивен ден я. След този час започват Хана Монтана, Джонас брадърс и пр мозъкозаглаждащи.

  Моето просто решение е vbox и youtube. Свалям си нещата и на моя диск така, че можем да ги гледаме и без интернет след това.

  Като споменах Бумеранг и Картун, най-вече втория, ако някога намеря време да се занимвам, то с тях бих започнал и бих ги обвинил в престъпление срещу човечеството. Но това е дълга тема и опира до относителни понятия.

 6. А, пък при 35 лв майчински на месец, на много родители “Сънчо” им е последна грижа. Булгаристан, както и да го погледнеш.

 7. 😀 😀 Росене наистина ме разсмя! Междувпрочем може и да не е бил син на А. Челентано, а само да е носил същата фамилия. Приятелите му си зная стоката… 🙂

 8. И това е само един от върховете на пернишката аналитична мисъл близо две петилетки,оплождана със семинари и кръгли маси.
  По миналата статия една колежка “сънено” коментираше,че ако стане,и един друг връх,както би искала,ще се пише сама шестица.
  Пропуснати са безвъзвратно десетки години само подклаждат омраза и ненавист.
  Рано или късно,Ралица тези комсомолци,ще обезсилят България,
  след като разводнят и довършат едно премиерско усилие.
  Последната мъдра инициатива-ако е вярно-според нюза било, запитване
  до 8000 турци,дали си искат старите имена.
  Тази анти държавническа работилница-ченгеджийница е способна само на запърътци!

 9. @ Vicove.com: Подценявате бездарието на режисурата – като нищо може да се измисли как ТЖ приспива дечица като ги милва по главицата… И после – химна на МВР… И пардон – за миг се отплеснах и сгреших абревиатурата – ББ, трябва много да се напрягам, за да помня коя година е, защото всичко много прилича на… 1984…

 10. А днес 5-ти юли 2010 беше последното, прощално, издание на Лари Кинг по CNN. Само че тоя път Лари беше отсреща на масата, а го водеше… Доналд Тръмп. Беше впечатляващо е малко да се каже. 25 години Лари Кинг. Дадоха откъси от интервютата му с Франк Синатра, Арета Франклин, Алек Болдуин, Присила Пресли… Завърши, както винаги just on time, едно сбогом и толкоз. Нямаше сълзи, нямаше тръшкане. Просто “Thank you Larry and good bye” и …това е.
  .
  .
  .
  Веднага след Лари Кинг дадоха мексиканския залив – 77 ден oil spill. И понеже тук беше 4-ти юли, нац. празник и … армията празнува също. И това поделение дето чистят нефт. разлив – също! 🙂 Та Иво, ако може да е някакво успокоение, и тук забравят “Сънчо”, понякога. 🙂 Не ми се мисли, ако бяха били Гана на свeтовното… 😀

 11. Дам, пък аз дочух, че искали да облагат домакинствата с 60 лв годишен данък телевизор, с който да издържат Националната телевизия. А вие видяхте ли междуградските пътища да са прокопсали от таксите за винетките?

  За сметка на това, ще спечелите 600 точки, които са съвсем реални, и възможността да играете в томбола за чисто нов Дачиа Дъстър, с който да преодолявате дупките по пътищата, ако отговорите на следния въпрос:

  Кой е футболист на Африка за 1992:
  а/ Георге Хаджи
  б/ Мустафа Хаджи
  в/ Хаджи Генчо

 12. Малко встрани от темата. Тази сутрин Сашо Диков излезе с малко данни за декларацийте за доходи в “Тази сутрин” на бтв.

  Направи ми дебилското водене на водещите. Той им дава документа със всичко написано и се почва – Ама това трябва ли да се разследва (С.Д. ами да), от заплати са дошли (да, там пише),ама по време на кризата ли се е случило (да, пише 2009), ама къща в банкя 240 кв и двор 640 кв за 170 хил лв не е ли евтино (да, евтино е), ама евро или лв (там пише – лв). По добре да бяха млъкнали и да го оставят да говори, без тяхната “услужливост”.

  То това хем встрани хем по темата Булгаристан.

 13. Иво, аз отдавна не гледам телевизия и не чета BG вестници – има си Internet. По отношение на БНТ. Категорично не съм съгласен националната телевизия да се занимава с нещо различно от новини. Ние имаме един мастодонт в момента, който с наши пари ни залива с глупости (това е най-меката дума, която ми идва на ум в момента)но като че ли го прави за да мозъкопромива, единствено и само. Същото важи и за БНР. Тези две институции следва да бъдат трансформирани до чисти новинарски канали. Тогава и разходите за тях ще бъдат по-малки и професионализма ще стане естествен за работещите там. Сегашните структури с помиярите, които битуват в тях никак не ми харесват най-малкото от гледна точка на продукта, който произвеждат. С две думи БНТ и БНР се върнаха отново на равнището и поведението от времето на социализма. Лошо!
  Което е още по лошо обаче, дали забелязвате у управляващите в момента желание за промяна и воля за налагането на такава – имам предвид горепосочените институции и тяхната трансформация?

 14. Ако влезете в секцията на БНТ “Лека нощ, деца!”, ще видите че нееднократно много родители сме питали, защо не излъчват “сънчо” /защото се случва да не го излъчат и просто защото няма време/, има и доста критика по повод излъчваните детски филмчета. Но явно там никой не обръща внимание на коментарите. Уж имат секция за коментари и за зрителска оценка, а пък оттова нищо не следва.

 15. Не гледаме телевизия в къщи. Още по-малко Сънчо, който в последните години е толкова скучен, че дори и моите малки деца не могат да бъдат привлечени. А това, че т.нар. “обществена телевизия” не твори, не измисля нищо, с което да привлича малките зрители, е съвсем друг въпрос. Както и че във времето отделено за малките деца се излъчва възможно най-тъпоумнният телевизионен формат за печелене на жълти стотинки.

  БНТ е поредното доказателство, че българската държава е лош стопанин.

 16. Боже, какъв ти сънчо!По -добре да не го дават, защото освен глупости и страшни кадри на черни котки и др. подобни преди лягане друго няма! Как да спят спокойно тези деца след един такъв “Сънчо”? Милиони хвърлят за глупости, а нямат пари да направят интересни филмчета за децата. На кого му пука? Нали Митко Цонев е по-важно да се лигави по цял ден?! Същото е г-н Инджев и с програма “Христо Ботев” на БНР. Та кой я слуша вече? А и там отиват толкова пари при тези дерибеи?

 17. В БНТ броят на малоумните идеи е правопропорционален на финансирането им. Не да ги сливат, ами направо да ги закрият. Или да са си на самоиздръжка.
  А за свободата на словото, че е през “1984”, не съм съгласна. Изгониха ме от училище, зашото казах, че не искам да пиша съчинение на тема “СССР- дясната ръка на България”, щото е тъпа.
  Тогава идеологически се угодничеше, сега за пари. Ако беше 1984, тези блогове нямаше да ги има. Въпросът е в малкия процент журналисти, които предпочитат да го правят по трудния, “неблагодарен” път и да са в услуга на обществото.
  Ние по-скоро живеем в друга антиутопия – “ювениелно море” на Платонов. Там комунистите ще строят комунизъма с електрически дъги и незнам какви ли не несъществуваши технологии, обаче нямат перони да заковат масите и краварките спят в издълбани тикви. Като гоцевите мегаенергийни шлемове на фона на пълната мизерия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.