Ще има ли акция “конферансие”?

Петър Стоянов- президента ни призова да затворим фабриката за илюзии, но тъкмо поради провала на това намерение не ми се вярва сега наистина да е затворена фабриката за убийства, управлявана от Петър Стоянов-вожда. Не си правя илюзията, че наистина е управлявана от него, колкото и да е ефектен арестът на такава колоритна фигура от надземния свят.

Вожда беше на показ. Откритието, че „напоследък“ ходел с голяма охрана, искрено ме развесели. Че той и до асансьора не ходеше без голямата си охрана, която вардеше персоната му при всяко влизане и излизане в очукания панелен блок. От години! Поне от толкова, колкото съм му бил съсед в същия бедняшки панелен вход в крайния софийски квартал “Младост”4 , който никак не подхожда на осанката му, а още по малко на толкова знатен фабрикант , ескортиран иначе от луксозни мощни автомобили и безцеремонни горили. Всеки път, когато съм присъствал на тази сценка, съм си мислил колко нелепо е такъв страховид великан да бъде охраняван, сякаш се бои да не го напляска някой – явно трябва да е имало друга причина, но тя не е била “видима” за приятеля му Първанов. Досега. Докато “прогледна” чудодейно след арестуването на Вожда и вече не иска да си дружи с него.

В неговия си стил президентът Първанов изведнъж се дърпа от приятелството си със сумиста. От години медиите пишат за това, че Стоянов му е съветник, но това не предизвика опровержение, както сега, когато стана напечено около Вожда ( именно така, доста свойски, го наричаше Първанов). Нито пък му попречи да хвали бившия шампион за постиженита му, застанал до него на микрофона като „конферасие“ ( по израза на покойния писател Христо Калчев по повод друга изява на Първанов).

Фокус: Нарекохте Първанов “конферансие”. Ако не беше конкретният повод за това определение, щяхте ли да го назовете по този начин?
Христо Калчев: Не се възхищавам от тази персона. Да се държиш като него в онзи конкретен случай, ако помните случая?
Фокус: Става въпрос за наградите “спортист на годината”, организирани от “Нове Холдинг”.
Христо Калчев: От името на Черепа държавният глава да раздава награди – как става това? Коя държава би го допуснала?
Фокус: България…
Христо Калчев: Тогава какъв е Първанов ако не “конферансие”?

От това интервю на писателя, публикувано на 2 март 2006 г. от агенция “Фокус” , става ясно, че той е нарекъл Първанов „конферансие“ не случайно и съвсем не импулсивно в едно телевизионно студио-напротив, потвърждава тезата си. В интервюто той припомня и друго, което също звучи актуално днес във връзка с ексхумацията на името на убития банкер Емил Кюлев, споменато сега по повод разкритата „фабрика за убийства“.

“Този, който прави паралел между убийствата на Кюлев и Доктора и ги слага в един кюп, дали се казва Румен Петков или Бойко Борисов, дали ще е професионално или политическо ръководство на МВР, трябва да знае, че веднага следва един въпрос: ако едното убийство е политическо, а другото криминално – какво общо имат те? Защото Кюлевото убийство го обявиха за политическо, ако помните. “

Помним, че още в деня на убийството, на 26 октомври 2005 г., Първанов, главният прокурор Никола Филчев и вътрешният министър Румен Петков “туриха пепел” на разследването на икономическата следа, като обявиха бизнеса на Кюлев вън от всяко съмнение. Най-гласовит в това канонизиране на Кюлев като банкер-светец, беше тъкмо Първанов. Дали е разпитван поне като свидетел, защото е бил сред последните, общували с живия Кюлев ( доста продължително за бли заедно предишния ден и по тази причина го приканих да “разсекрети стенограмата” за разговора им)?

Какво ли ще покаже сега складът на “фабриката за убийства” ? Поне два пъти от март насам вътрешният министър Цветатов пита публично Първанов да каже какво знае по случая с неговия съветник Кюлев, който едва наскоро беше “разжалван” посмъртно и с голямо закъснение от главнокомандващия от тази престижна позиция с аргумента, че не е бил официално титулован така в екипа му.

Щеше да бъде ласкателно за моя милост да си припише “заслугата” (защото поисках същото в своя статия седмица преди пресконференцията на Първанов от 12 март тази година, на която позвуча въпросът на Цветанов), но няма как да се меря по осведоменост с вътрешния министър. Той май знае “някои нещица” и е подхванал нишката отдавна. Въпросът е дали има политическа воля да разплете кълбото докрай, за да се види какви ги заплитат на самия държавен връх.

Ще има ли акция “конферансие” ?

9 мнения за “Ще има ли акция “конферансие”?”

 1. Завършвате твърде подходящо с реторичен въпрос!
  Но аз ще му отговоря, с и заради великолепния български израз:
  “На куково лято”

 2. …като че ли от това се страхуваха всички плюещи по сегашното управление. Кошницата взе да се разплита и скоро истината ще се появи на бял свят…

 3. По предишната Ви статия имаше един
  коментар,с който освен признание за уменията Ви като водещ на един от най-майсторки блог,бе отправен и въпрос към тримата най-големи през последните 20 години на преход,защо кретаме в тресавище!!
  И,след подозрително мълчание
  от 23-24 часа,скалъпиха “малчалив”
  отговор,който крещеше,че дори
  не ги бива освен да фамилиарничат,
  ту на ти,ту на Вие,ту на “Бате” и на собствени посредствени кратуни,
  с които са “закукали! и себе си и България
  Не знам,дали ще има акция конферансие,но точно във Вашия блог съм цитирал един покоен писател,който казвал в Куциан, преди повече от половин век до днешното жалостиво скимтене на пленум на БКП: “…тъпи бяхте и тъпи ще си останете!”

 4. Ваш блог господин Инджев весьма набитый любопитными,которым уже надо сказать : “Вон отсюда,сукины сыны,и не судите,да не судими будете!”
  Ниво беречь надо!

 5. Недосегаемата организирана престъпност и корупция в Ръ Бъ е създадена от партизанска политикоикономическа структура на бившата съветскобългарска тоталитарна власт в България,доказателство за това мое твърдение е неприемането от НС на закона (митницата на демокрацията) за лустрацията.Сега и хляба и ножа пак е в техните окървавени ръце а ние робите на Олигархията в България пак чакаме някой друг да ни освободи от староновите тирани. Генерал Борисов, не се ослушвай ами си свърши работата за която си избран от Гражданите на България-ЕС.

 6. Ех,Първанов,Първанов,много мъка има в този свят.Добре е когато осребряваш чадърите срещу пачки,ама в един момент чадърите се пробиват и те оливат с киселинен дъжд.А той толкова разяжда,че хората вече виждат само един разкапан скелет,щракаш с кастанетите нечленоразделни звуци.Реанимация няма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.