Футболният крах и медийният провал си приличат по надеждата за ново начало

Днес, на този тъжен ден за футболните фенове ден, позорната загуба на националния отбор от уж маргиналната футболна сила Черна гора и преждевременната кончина на надеждите за класиране на България за Евро 2012 г. , ме изпълва с …плаха надежда. Защото, уви, у нас е така: докато една прогнила система не се срине, не я сменяме. А сменим ли я, все пак има шансове да се оправи.

Не искам да прехвърлям същите надежди към главната област на живота, от която в крайна сметка зависи всичко останало – състоянието на икономиката. Но не мога да не припомня, че на два пъти през последните 20 години настъпиха радикални промени в страната именно след пълен икономически срив. Изчерпаният модел на държавното планиране, което дори и неговият бащица Живков нарече “недоносче”, доведе до онова, което приемникът на Живков на поста му Петър Младенов определи в първия и последен откровен отчет на другарите за миналото на социализма като “аполикалипсис”.

Не че апокалипсисът доведе автоматично до благоденствие като на нивата, чиито стърнища са били изгорени заради новата реколта. Имаше още един трус, отново под мъдрото ръководството на партията, който довърши останалото. Това беше сгромолясването на финансите и икономиката през управлението на БСП през 1996-та и началото на 1997 година.

И в двата случая ударените жестоко по джобовете българи се пробудиха и си потърсиха правата на улицата. Само това може да ги изкара ( от кожата им) там!

Междувременно, както се изрази Иван Костов, без да бъде опроверган по същество от властта сега ( а само е попържан заради констатацията), икономиката ни заспивала…Какво ли ще донесе зимният сън, ако гражданството се пробуди напролет гладно и озверяло и заиграе пак на мегдана? Волен Сидеров ли ще го води на синджира на обещанията за национализация, връщане на енергото под шапката на държавата ( а защо не и на България под ушанката на Русия, което би означавало излизането от ЕС, за което той пледираше предизборно)?

Не си пожелавам нищо такова в икономическата сфера. Но има области ни, в които положението много напомня на състоянието на българския футбол и където “някой” също трябва да смени треньора, като това може да има оздравителен ефект. Този “някой” , за съжаление, може да бъде само пълният и всеобщо признат провал.

Много близо до това е драмата в българските медии. Един след друг собственици закриват вестници ( най-новият пример е столичният “Класа”). В редакциите текат уволнения и дори ( о, небеса!) ревизии имало в изданията на ВАЦ. Там се раздират от вътрешно напрежение, твърдят от Frog.news , защото е очевидно че се готвят да ги продават ( пак). Държавната телевизия е в паника от недостиг на пари и от натиска на този факт върху новото ръководство да извършва съкращения. Български и международни наблюдатели мерят затихващия пулс на общественото доверие към медиите и констатират все по-тежко заболяване…

Но в същото време май колегите се надяват на някакво чудо. Кръстят се някой добър богаташ ще ги напазарува и да им подари свободата да бъдат автентични журналисти. Няма да стане. Ще пропуснем и този шампионат на медийното Евро, защото надеждите от такъв род не струват и пукнато евро. Явно ще наблюдаваме агонията, докато ножът не опре до кокала- до онзи, който държат и не пускат олигарсите и техните политически покровители.

25 мнения за “Футболният крах и медийният провал си приличат по надеждата за ново начало”

 1. Кръстят се някой добър богаташ ще ги напазарува и да им подари свободата да бъдат автентични журналисти
  Kade otide poslovichnata predpriemchivost ot zorata na demokraciata. Vseki suljo kandidat za prezident togava govoreshe za predpriemchivost i tehnokrati. Emi aide de. Davaite. Mediite, spasete se sami. Po poveliata na vashte godpodari oligarsi v t. ch; Boko.
  Ama za tova triabva mnooooogo rabota, interesni statii, umenie da zaintriguvash horata. A ne lizane na zadnici. Pak ako i da bili te shiroki po 3 pedi.

 2. Не си спомняй случай, когато Иван Костов да е изказал мнение или да е направил някаква прогноза в икономиката и политиката и да не се оказал 100% прав. Колкото до попържните по Костов, животът ги опровергава със страшна сила срещу която комунистите все търсят бронебойни куршуми и все не ги откриват. Съдба!

 3. Чудо няма и няма да има.За съжаление прогнозата за пълен провал на икономиката в Б-я е вече факт. Наистина следващата година няма да е никак весела. Все още може нещо да се направи но не с чудеса. Б.Б се изцепи, че ще усвоим 98% от еврофондовете е това е чудо на чудесата.Да икономиката ни е заспала и то не защото е обречена по принцип, а защото липсва човешкият ресурс, който да я пробуди.Има решения и те са прости но за грамотния. За съжаление ние ще минем по трудния път, пълен фалит и гледане “умно”.Като казвам, че има решение го казвам като човек, който работи в тази сфера и като човек, който се е опитвал да посочи решения. Отговорите са в този дух да така е ама!!!

 4. Встрани от темата отбелязвам отвратителния рекламен клип, който любезно ни приглашает на русофилското сборище, естествено, “под патронажа” на гоцэ сырыщныка. Не си спомням дори от живково време по-гнусно и по-нагло унижение за всички нормални българи от тези пляски, частушки и др. помии, които се леят от екрана на “Б””Н””Т” (знаете, защо абревиатурата е в каввички).На тази смрадлива провокация, която калъпят кремълските ибрикции, начело с гоцэ трябва да се отговори-апропо, къде са ни десните политици, интелектуални и морални авторитети? На сборището край Копринка (ах, че соцсимволика!)няма да бъде нормалната европейска България. Ще добавя- и нормалната, културната, другата Русия- на Манделщам, Буковски и Политковска пак няма да я има там. Но ако тази Русия е убита или изгонена, Болхарската Задунайка си е жива и здрава на мястото- недостижима в самоунижението.

 5. Вярно е ИВО,олигарсите плюс техните политически покровители е равно на ОКТОПОДА, който вътрешният ни министър Цветанов търси под камак и дърво а в същото това време главата на недосегаемият октопод от ДС на Ръ Бъ ни се смее от прозореца на президентството.

 6. Прав е Костов за заспалата българска икономика, ако приемем, че “заспал” е синомим на “умрял”. Нали се казва, че някой заспал вечния си сън. И с българската икономика е така, заспива вечния си сън, макар че според мен, вече го е заспала. Има ли някой който да не знае, че умрял кон не рита. И е крайно време да спрат да бият умрелия кон и да го изхвърлят. И понеже вече нямаме кон, ще трябва да носим товара на гръб.

 7. Не съм гледал мача,защото занаех какво падение ще има а и,че Костов е виновен за това/както казват всичко цървените шебеци/
  Сидеров пък ще национализира чуждестранните енергийни дружества защото видите ли ни крадели а в същото време обещава ПЪЛНА покрепа на правителството барабар с АЕЦ “Белене” 10-12 милиарда подарък на ” неговата Русия ” която кой знае защо не я счита за чужда държава?
  И тия Руски мекерета начело с гоце и сегашното управление трябва да се изметат защото водят страната към фалит.Колкото по-рано толкова по-добре.
  Вота на недоверие на комунистите целят да циментират Боце до изборите а след това вече новият президент да съставя ново правителство за да имат служебно пълно мнозинство и тогава да си правят всичко което си искат.
  Въпросът е дали дебелокожието на на матр’яла дали няма да ги изненада зимъска изгладнел и премръзнал?

 8. Българският народ е голям оптимист. От всякъде се вижда, че е много зле, ама той вика – може и по-зле. Та така си избра и Кобурга, и Станишко, и Пожарникаря, все да види колко по-зле може. Има още да види. “Три пъти го режем – все късо”.

 9. Тримата тенори от формула3 се опитват да изпълняват арията за лошия Костов на различни партитури.Пръв беше Първанов с неговото „ наблюдава се процес на Костовизация на българския парламент”.Последва изпълнението на Сидеров за някакви костовци ,които работят с лъжи и измами, и клевети, за да чуем днес и най добрият изпълнител по бтв и неговото виждане за спящата красавица – българската икономика и виновникът за нейното заспиване.До като за първия е ясно, че изпълнението си му идва от вътре,за втория няма яснота дали от вътре или отвън за последният нищо не е ясно.На сериозно ли пее, на майтап ли или е решил да събуди спящата икономика и да се ожени за нея без да се обяснява на никой.

 10. В две поредни статий се цитира Иван Костов. Явно нещо мъдро ще да е казал, а не просто общи приказки а, аз не съм разбрал. Той си беше мъдър държавник помня. И до днес се цитират неговите икономически и политически похвати във учебните заведения по света. Усещаше пулса на икономиката правеше чудеса от икономически подем. И едно хубаво Наде имаше там. То не стоеше просто да краси нежната революция – не, то беше умно и чувам добре понапреднало с матряла през мандата, че и след него. Имаше и един друг симпатяга който признавам ми беше симпатичен, но след колко там години кметуване, като го натиснаха на проверки излезе пред камерите (това го видях с очите си) и едва ли не проплака, Ами да проверят и другите и да видят, че не съм ЧАК ТОЛКОВА черен.

  А ние скачкахме за тях, тогава бях студент в София и даже останах с един приятел след като разхвърляха сълзотворният газ. Искахме да намерим една недогоряла димка, да я запечатаме и да я хвърлим ноща в една пицария отворена в техният блок, след като собственика им беше събрал подписите всъщност за книжарница.

  Както беше в китайската поговорка, интересни времена бяха.

  После на летището на път за щатите погледа ми попадна на едно заглавие (все още беше Костово време) и имаше нещо, че пак някои си цени се вдигали. И точно тогава се сетих за едни мъдри Костови думи казани по времето на Жан-ко, Всеки глупак може да управлява снижавайки жизненото равнище. Даа, помислих си тогава на летището, вдигането на цените обаче, брой ли се за снижаване на жизненото равнище.

  Ако Бойко е тук и сега, както вече коментирах в предишната статия то е и следствие на Костовите изпълнения.

  Съжалявам ако някои личности тук са имали надежди, че покрай Костов (ако беше спечелил) щяха да получат добър тласкък напред и нагоре.

 11. Българските вестници успешно се самоубиват през последните 7-8 години – вечна им памет! То бива простотии да се пишат, извратен словоред и т.н. Хак да им е! Бъдещето е на интернет и блоговете. Който пише умно и добре (не само в този блог!) – ще го четем. Другите отпадат по естествен път.

 12. В този ред на мисли, Ви препоръчвам горещо да прочетете статията на другия Иво, на Иво Беров от последния брои в-к “Седем”, където често публикува и г-н Инджев

 13. Да свириш на един кавал не е като да свириш на три.

 14. Медиите -или журналистите им -сами се отказаха от свободата. И сами се закопаха.Започналото след 1997 “подлагане” на всеки победител ,продължи в мутризация и завърши с тотална декапитация/разбирай обезглавяване или по-точно -обезмозъчаване/.
  Е и нима трябва да плачем-за какво-за поръчкови статии, измислени герои,простотия и порнография.Каквото е имало да се пере-вече е изпрано.Кой каквото си е дробил..
  Някой да изрине труповете !Слава Богу-има интернет!!!!

 15. Незнам къде е причината за провала на националите, обаче нещата бяха много зле.
  Като стана дума накрая за олигарсите и политическите покровители имам чувството, че Българското общество е статусно общество. Т.е. животът на човека още от неговото раждане е предопределен предварително и може да се промени само в някакви рамки в посока издигане или падение. Синът на директора става ако не директор, то поне зам. директор. Децата на обикновенният работник, ако се окажат амбициозни и успеят да вземат добро образование, не стават работници, ами продавачи или нещо от този род. А ако не са съгласни с тази си съдба бягат навън в чужбина. Ето го и примерът със синът на Боби Михайлов. И той вратар на националният отбор, като баща си, а баща му шеф на БФС. Примери още много могат да се дадат, но с изреждането им едва ли ще се помогне за отстраняването на създаденият през годините Crony capitalism.
  Връзкарството, лобирането, корупцията, дискриминацията, бюрокрацията са се превърнали в начин на мислене, в начин на живот.

 16. Към Костомразците:
  Я си празнувайте 9-ти септември и не се косете! И без това бат’Бойко е с вас и няма да ви изостави и в делник и в празник – днес ще е с Лужков, например.

 17. До Бат Илия
  Прав сте, че за идването на царя и на другите след него вина има и управлението на Костов. Но тази вина е редно да я формулирате т.е. за какво става въпрос. Според мен причината е, че Костов не бе изучил към този момент политическите хватки и това на практика му изигра лоша шега. Просто ние се опитваме през четири години да пробваме и да образоваме някой. Истината е, че ако бяхме дали на Костов втори мандат страната ни щеше да е далеч по-добре, по една проста причина да Костов беше слаб играч като политик но е изключително грамотен играч като икономист. А урока от първия мандат си беше научил! На всички след него им липсва всичко. Те не мислят те просто ИЗПЪЛНЯВАТ!

 18. Не е лошо,да си припомним в кой век живеем,никой не купува вестници вече….,само бабите чакат петък за да си купят от ония седмични парцали.
  Борисов каза нещо важно след мача,че всичко трябва да бъде започнато отначало и начисто,може би е имал предвид не само футбола

 19. Какво стана другари- безбожници от БКП-БСП, нали девети септември щеше да бъде месец май за пролетариата-електората във вашата република в България, и какво ви попречи да испълните великите си обещания, малкият ви лъжлив акъл или големият ви лакум задник.

 20. До Д.М. Това което казаха някои работили с Костов беше, че той е доста вождово напорист и крайно тоталитарен. И ако застанеш ДО него, а не ЗАД него (където ти е мястото според него) не след дълго се оказваш с нож в гърба.

  Не съм даже го срещал даже Костов, но виждайки как синьото поле биде разчистено и остана само ТОЙ, ме кара да мисля, че тия са имали право 100%. Вече никой не желае да му стъпва в полето.

  И не заради неопитност според мен не можа да се развихри, а защото както казах в едно друго изказване червените птеродактили го заковаха с онова досие Орион и от там нататък той можеше само да вегетира. Не знам дали щеше да е по-различно ако го нямаше досието. Не знам и дали е вярна историята с Орион, че те другарите знаят как да скрояяват шапки. По едно време Бонев, нали падна заради някакви компромати май беше с Чорни. А едва сега се разбра, че всичко е било добре скроено в отдавна приватизираното разузнаване на друарите.

  Та затова и не искам Костов отново. Неговият приоритет ще е в голяма степен да сложи ръка на досието – това едно и съответно ако не я сложи пак ще вегетира.

  Единствената останала синя алтернатива (след Костовото “славно време”) – Мартин е всъщност Костов пъпет. Е, какво да направя аз тогава.

  ББ много се надявам, че макар и комунист да бъде нещо от сорта на Горби. Т.е. да ги поразкапе отвътре навън. С техни похвати.

 21. Бат’Илия, мечтаеш публично ли или ни баламосваш?
  Аз твърдя, че си червен боклук, неумело играещ ролята на разочарован син гласоподавател, който с цената на много думи мисли, че прикрива собствената си политическа пристрастност. Както е казал пролетарският поет: “Ресто – не струва!”
  За теб се басирам, че не си никакъв “листопададжия”-Бойкопоклонник!

 22. За да заздравее раната щателно се очиства и обстойно се дезинфекцира за да убие всякакви бацили 🙂

 23. Дончо Тонев, ако такива кретени като теб олицетворяват синята идея, нищо чудно че отдавна тя е на боклука.

 24. На второ премисляне искам да обърна на г-н Инджев, че май имаме някой прероден генерал Власов или какъвто и да беше оня психар дето по едно време ходеше из форума и обиждаше.

  Напълно съм съгласен да махнете и моят коментар от под неговият ако решите да поразчистите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.