Откровено за откровенията на премиера в Ню Йорк

Понеже напоследък в публичните изяви на премиера Борисов се прокрадват нотки на раздразнение към българските журналисти, а това е абсолютно незаслужено от гледна точка на ширещото се масово покорство в българските медии, реших да публикувам стенограмата на казаното от него в Ню Йорк пред около 200 българи. Подтикна ме съмнението му, основателно май, че “милите” ( по ироничния му израз) български журналисти ще напишат нещо по въпроса. Прав е. Не смеят. В противен случай мажеше да се получи много интересен “матрял” за пресата.

Помествам стенограмата на срещата, публикувана в сайта News.bg, с някои съкращения на някои известни тези на премиера, за да оставя място на други, също известни, но характерни тъкмо за манталитета (му). По такъв начин изпълнявам препоръката му да се стремим към главното- промяната на манталитета!

Съкращавам също и голямата част от въпросите към Бойко Борисов с риск “да увисне” и някой от отговорите.

Борисов на микрофона: Най-важното е МАН-ТА-ЛИ-ТЕ-ТА…

22.09.2010, 12:06 (обновена 22.09.2010, 16:43)
Бойко Борисов в Ню Йорк: Бъдещето е добро. Въпросът е как да направим и настоящето да е добро
Стенограма от речта на премиера Бойко Борисов на срещата му с близо 200 български емигранти в Ню Йорк:
Бойко Борисов: Добър вечер! Сами разбирате, че при толкова микрофони и като имаме опита от срещата с българската общност в Чикаго (на нея м.г. Борисов изпусна реплика за “материала” – т.е. избирателите, в България – бел.р.), трябва да сме много внимателни в това, което ще кажеме (смях в залата).
Надали ще напишат и ще предадат наште мили български журналисти за нашата среща и какво сме си говорили, а ще търсят нещо да сгрешиме. Затова ще сме тоя път по-внимателни. Радвам се, че сме тука сред вас. Сутринта видяхме и новото поколение – бягаха, танцуваха, рецитираха стихотворения. Така че бъдещето е добро. Въпросът е как да направим и настоящето да е добро.
Щото животът е тва, което е днеска. Като българи всички се радваме на това, че най-сетне и Великобритания стана днес права на крака да аплодира Митко Бербатов и истински, така, като българи, се радваме, че им натри носа и видяха, че “Манчестър Юнайтед” без него са нула!
Следобед бяхме при председателя на ООН. Истински ми беше приятно, когато човек на подобен пост констатира и явно беше добре брифиран, че и политическата обстановка, и особено в областта на борбата с корупцията България е направила много и се оценява в света. И аз ви гарантирам, че това ще го докараме до края… Колегата Цветанов се справя прекрасно. Факт е, че за тази година няколко месеца нямаме нито едно отвличане, нито един магистрален грабеж. Едно убийство, което го разкрихме!
И аз ви гарантирам, че ще продължиме в тая посока с тоя дух, каквото и да ни струва, каквато и цена да има. За радост това се оценява в евроатлантическата общност. А след това ще дойдат и другите успехи. А след това и вие ше се върнете в България! (смях и ръкопляскания).
Преди изборите много ни подценяваха. Чудеха се какви ще ни бъдат експертите, министрите. Виждате, че събрахме млади хора, експерти, завършили навънка, работили навънка, с такъв манталитет… Щот вие вече, живеейки толкова години в Ню Йорк или в Щатите, знаете, че най-важното, най-трудното, което се постига, това е МАН-ТА-ЛИ-ТЕ-ТА…!
А ние сега вървиме по този път и затова е много по-лесно, като вземеш готови хора с подобен манталитет отвън, много по-бързо се налагат в изпълнителната власт. Трябва да ви кажа, че десетки са тези, понеже г-жа Поптодорова даде пример с Ради Точев или с Ники Младенов.
Знаете, той 16 години Ради Точев беше във Франция, френски възпитаник, в техното финансово министерство. Взехме го, понаучихме го (бурен смях) и го пратихме в Ню Йорк да се оправя с вас. Дано се оправя! В интерес на истината той ми носи непрекъснато едни писма от хора, които… особено последното за едно българско момиче тука, последното, което четох, 27-28 годишно, инфаркт в Сентръл парк получило, умряло, родителите му нямат възможност да дойдат да го приберат. Ради Точев направил и оглед, и разпознаване в моргата, и кремации и връщане в България. И родителите му пишат да ми благодарят за това…
Обикновено за подобни посланици и консули пишат, че са незаинтересовани, как е възможно и така нататък… Е сега, само преди два дена 15 моряци отвлечени, знаете, в плен. Пратихме военен самолет, докарахме си ги от Оман за няколко часа, не ги оставихме да се мотаят след толкова месеци плен по аерогарите, да се тормозят, а и по-бързо да ги видят техните…
Няма българин, който закъсва някъде по света и да не сме пратили превоз да го докара. И да не сме се отзовали на негова мъка. Това, според мене, е много показателно за отговорността и за това, че се опитваме да помогнем на тези сънародници, които са извън пределите на страната.
Ако имате някакви въпроси, ще ви отговоря. За да не е така монолог…
Сутринта децата как ме разсмяха, ако знаете, щото отидох при тях и казах: които имат баби и дедовци или лели и чичовци в България и искат довечера да ги видят по телевизията, да им махнат. И те, като наскачаха пред камерите, като почнаха да махат с ръце, да викат “бабо, дедо”… (смее се)
…Ние имахме среща с еврейските общности преди малко. Помолих ги да помислят за една сцена, където те да плащат наема (смях), където да могат нашите деца и всички вие, които имате мероприятия, да се правят… щот те доста неща поискаха от мене, викам сега да ви питам и аз нещо, да видим кой сега ще си удържи по-първи на обещанието… Така че съм на ваше разположение.
Въпрос от залата: Наскоро чух, че г-н Гриша Ганчев ще строи завод за автомобили в България с китайска фирма?
Б.Б: Те го строят. Ако си спомняте още навремето с бившия премиер Станишев правиха първа копка, преди две години някъде.
Гост от залата: … Въпросът ми е защо трябваше да избягам от България в Америка, за да патентовам нещо, което може да бъде в България, и утре да кажем ето, имаме български двигател с български автомобил.
Б.Б: Какво предлагаш да направиме сега? (Смях в залата)
Гост: Предлагам като начало да провериме некои кадри, защото като бях в България имах жена и дете. Баща й, който е директор на 124-о основно училище в София, ме заплашваше постоянно с покойния Георги Илиев (убития преди години бос на ВИС – бел.р.), че ще бъда намерен в канавките на София, ако не се разкарам от дъщеря му. Не съм виждал детето си от 7 години. Тука съм, за да творя, необезпокояван от мафиози, които заемат постове в България и изучават нашите деца! Това е престъпление!
Б.Б: Аз предполагам, че си го застигнал със…
Гост: Не, аз не смея да се върна в България…
Б.Б: Върни се спокойно, щото и той не е жив! Мисля, че в случая аз не мога да взема отношение, защото това са си лични отношения между баща, дъщеря, зет. Имам навика в лични взаимоотношения да не се бъркам. Спокойно можеш да се върнеш в България, гарантирам ти, че нищо няма да ти се случи! Виж, от жена ти не знам… (смях в залата) Там не мога да се намесвам!
Светлозар Момчилов, в. “България сега”: С какво българите в Северна Америка биха били полезни?
Б.Б.: Външният министър ще има доста срещи с българската общност. Кога хората се чувстват спокойни? Когато престъпността е в нормалните граници, сиреч има наказуемост. И когато има финансово-икономическа обстановка, която да носи по-високи доходи. Миграцията на хората е след парите…
Но нашта икономика през тея двайсет години така е конструирана, че тя е един вид съпътстваща икономика на чуждите инвестиции.
Много пъти съм го казвал: какво най-напред беше приватизирано или в какво се изразяват най-много чуждите инвестиции? В ЕРП-тата, където всъщност стоиш на електромера на човека, във ВИК-тата, където му стоиш на водомера, в мобилните оператори, където му стоиш на телефона, в моловете, където му стоиш на чантата за пазар, в енергийните проекти, където всъщност са подписани така договорите, че от евтиния ток на “Козлодуй” да компенсираме компаниите, които са дошли в България, които изнасят парите обратно към компаниите си майки.
Е, от какво да се получат пари и от къде да се храни икономиката и съответно държавата? И затова ние в момента толкова много преструктурираме, за да може в един момент това, което…
Ето и в ООН днеска с президента това говорихме, сега с еврейската общност… България какво може да предложи да изкарва пари? Туризъм? На последно место. С какво най-много ние се хвалиме, като кажеме за България нещо? С геостратегическото й положение – че сме държава на кръстопът.
Ми кат сме държава на кръстопът, ще си направим магистралите, ще си направим пристанищата, ще си направим летищата, ще си направим контейнери и терминали, ще направим зона за високи технологии и те парите ще си дойдат в държавата във вид на такси, във вид на концентрация. Ние точно обратното сме правили през всичките тези години. Нито една магистрала, сринати пристанища, летищата половината затворени..
Глас от публиката: Няма и полети!
Б.Б: Няма и полети… Дето се вика, с продажбата на “Балкан” (по времето на кабинета на Иван Костов – бел.р.), това е най-уникалната продажба в света – продаваш нещо, като добавяш 40 милиона долара към него!
Глас от публиката: Защо няма директни полети?
Б.Б: Защото сега работим с две от арабските държави, знаете – с Катар и с Кувейт, в момента си правят финансово-икономическите разчети. Имам уверението, че след края на октомври ще ми отговорят. Ние им дадохме, подписахме с тях за открито небе, да имат възможност да летят по две дестинации – към Азия и към Америка. И се надявам едната да бъде Ню Йорк, защото и на мен не ми е приятно – прекачвам се на Лондон, оттам до тука… – по 12-13-15 часа път! Надявам се в края на октомври да имаме положителен отговор. Подписали сме такъв меморандум. А навремето “Балкан” си имаше, но повтарям, така го продадоха, че да добавим 40 милиона долара.
Или примерно насипното пристанище в Бургас! Взимаме заем от японската банка, за да направиме пристанище за “Кремиковци”, което го продаваме за 1 долар! Звучи като виц, но това е истината. И сега ние трябва да преодолееме всичко това, да направим икономиката пак да изкарва пари.
И днеска това ми беше и мисълта с президента на ООН, тъй като и с президента на Израел бяхме говорили – Шимон Перес, сега го поставихме и на еврейската общност по време на срещата. България следващото, освен геостратегическо положение, има най-плодородната земя и най-екологично чиста може би в момента в Европа. А след 20 години или 10 дори, проблемът на човечеството ще бъде водата и храната. Не петролът, храната и водата!
И аз истински се надявам генералният секретар на ООН да потвърди, че догодина ще дойде в България. Това ще бъде темата, по която ще натискам най-много – България да се превърне в земеделското… тъй като ние имаме най-добрата земя, най-трудолюбив народ, с една дума – с инвестиции и техника ние можеме тези милиони декари пустееща земя, които имаме, да храниме и света със нея.
(Възгласи “Браво”)
Б.Б: Така че много усилия ще ни струва, но в края на краищата важно е да заявиш позицията си и да натискаш в една посока. Така че магистрали, пристанища, земеделие, туризъм, енергетика…
Глас от публиката: Цигани!
Б.Б: Те са наши приятели и сънародници!
Глас от публиката: Как ще финансирате тези проекти? Щото тука чухме, че от множеството европари, отпуснати за този вид проекти, няма нищо налице.
Б.Б: За съжаление аз заварих държава, в която й бяха спрени всички еврофондове. Нали си спомняте? Вижте, ние всички много говориме за еврофондове. Те са важни, безспорно, колкото може повече да се усвои. Но дори и със всичките пари, да приемеме, че 100% се усвоят от еврофондовете, те са нищожно малки спрямо бюджета на държавата или спрямо това, което ние би трябвало да привлечеме като чужди инвестиции. И ако ме слушахте внимателно, пристанищата могат да се концесионират, магистралите вече ги строиме с европейски пари. В земеделието това, което говорим, прекрасно място да дойдат не само израелците…
След два дена имам среща с китайския премиер. По същия начин ще му бъдат поставени нещата. Има държави, които разполагат с огромни финансови средства и няма къде да ги инвестират. Трябва им място, където да има стабилност. А не забравяйте, че България е държавата с най-ниски данъци в Европа. Така че, госпожо, това са местата, откъдето ще се финансират тези проекти.
Трудно, но в евроатлантическата общност се говори, че в България има видим напредък в борбата с престъпността, корупцията, измамите и всичко останало. Аз съм убеден, това е на първата година, след пет, след шест, ще видите, че ние ще станем средноевропейска държава. Това ви го гарантирам. (аплодисменти)
Въпрос от публиката: България е разсечена от реки, които болшинството не са пълноводни. Мислено ли е по въпроса тези пътища да се ползват като най-евтин начин за превоз на товари?
Б.Б: Кои реки имате предвид? Освен Дунав, там по Дунавската стратегия с Австрия и Унгария работим много активно…
Въпрос от публиката: Марица, доколкото знам, не е плавателна. Просто се питам дали, ако по някакъв начин се използват водните пътища, няма да ни излиза по-евтино…
Б.Б: Най-евтиният, най-краткият и най-бързият път. Знаете, че Дунав е реката, която минава през цяла Европа. Това е Дунав – пристанището в Солун, Дунав-Черно море. Ние имаме възможност през пристанище Варна, пристанище Русе, пристанище Лом, Лом-Солун. Само че сега към края на годината, айде и да се забавят малко, въпрос на месец ще е, ще пуснеме “Люлин”. Проектираме “Струма”. Ще я натиснеме, до 3-4 години ще стане и “Струма”.
Гърците са си направили до границата магистралата и ще стане най-краткият път Европа – топлото море на Солун през Лом. Още Митхат паша навремето първата железница, която прави, е Русе – Варна. А не е бил глупав човек! Те са ни го направили! От нас се иска просто да не крадат, а да почнеме да мислиме за държавата и да експлоатираме тая даденост, която се нарича геостратегическо, нали на високопарен език, положение на страната.
Те са го измислили навремето. Войни са водили точно заради Дунав и Черно море. През Дунав и Черно море може да отидеш до Москва да доставяш товари. Огромен пазар! Старите пазари в арабския свят! Огромни пазари, умишлено зачеркнати и влезли други на нашето место там! Ние няма да правиме коли, понеже колегата каза. Да, може да имаме гениални като него хора, които да са измислили двигател. Но ние няма да продаваме коли в Германия, к’вото и да направим! (смях)
Нито в Япония ще изнасяме компютри! Но за арабския свят, за бившите съветски републики можеме да изнасяме това, което най-много и най-ценно имаме.
Глас от публиката: Розово масло!
Б.Б: Не само!
Въпрос от публиката: Добър вечер на министър-председателя! Имам няколко коментара и предложения. Първо, аз се гордея, че съм българин и ще направя всичко възможно в останалата част от живота ми да помогна България да има по-добър имидж в Европа и в Америка.
Първо искам да предложа за български училища в Америка, които да разширят българската култура на тези, които решиха да имат деца в Америка. Не само на английски, но да им предоставим възможността да изучават родната българска култура…
Б.Б: Сутринта трябваше да дойдеш! Знаеш ли колко хубаво беше!
Въпрос от публиката: Нямах покана! (смях) Второ, какво правим, за да направим българските продукти по-конкурентноспособни? Като българското сирене и кашкавал, например? Защото аз обичам българското сирене, а виждам само гръцко в магазините!
Б.Б: Е затова въведохме сега стандарта “Стара планина”.
Въпрос от публиката: И последният ми въпрос е какво направихте с визите и кога българското общество ще може да пътува свободно до Америка? (ръкопляскания)
Б.Б: Знаете, че сега въведохме отново т.нар. стандарт „Стара планина”, и трябва да ви кажа, че качеството на продуктите с този сертификат е коренно различно. Досега хората не знаеха какво купуват, а и никой не би си купил кренвирши или салами, които са правени от крайчетата на отпадъците на Европа. С тея продукти ли да излеземе да продаваме в Ню Йорк?! Нали те ще ни ги върнат на другия ден! Така че сега със стандартизацията мисля, че в Министерството на земеделието и храните се постигнаха доста добри резултати. Неслучайно и така сме заложили в наредбата, че само при едно нарушение му взимаме лицензията. Няма да има тоя път “Сгреших, прости ми”, такива няма. Едно нарушение, прибираш му лиценза и заминава!
А за визите – поставили сме го. Може би той щеше да се ускори този процес, ако навреме бяхме въвели биометричните данни. То и сега, така негласно, американското посолство се старае да издава, особено за бизнеса, за хора, които са познати, десетгодишни визи. Което горе-долу е приемливо, щото ходиш веднъж на десет години. Но аз се надявам, че ако така продължаваме да работим и да се виждат видимо…, защото неформално тук в Ню Йорк почти всички шефове на служби в Щатите ще дойдат да ме видят.
И там още веднъж тоя въпрос ще им бъде поставен. Когато беше и директорът на ЦРУ в София за два дни, обяснихме колко е важно, за да могат българите да се чувстват истински партньори на САЩ, защото ние участваме и в Афганистан, и в Ирак, и в Босна и Херцеговина, Косово, навсякъде в рамките на НАТО и ние заслужаваме да бъдем оценени като такъв партньор.
Видяхте, че на Гърция дадоха от колко години, и то в момент, в който кризата ги съсипа, просто за да им пооправят малко имиджа. Това им трябваше за международния пазар. Това сме го поставяли заедно и с полския премиер Доналд Туск, и с унгарския Орбан. Те ще бъдат сега на 8-13 октомври в София и сме се договорили така, между нас казано, тези държави – Полша, Унгария, България, които сме във визов режим със САЩ, да поставим тоя въпрос.
Защото догодина ние ще влеземе в Шенгенското пространство, живот и здраве, а за Щатите да пътуваме с виза – не е правилно! Така че ще вложим усилия, влеземе ли в Шенген, това ще е много силен мотив да искаме от правителството на САЩ да ни махне визите и за нас.
Въпрос от публиката: Ще удължите ли мораториума за генно-модифицираните растения, който е за пет години?
Б.Б: Госпожо, ние приехме закон за това. Не е пет години, той няма край! Тогава, когато ставаше спор за тия пет години – да ги има или да ги няма, имаше спор и в самата Европейска комисия. Но понеже обществото реагира много остро, мойто мнение беше, че не трябва да се дава дори мораториум, а да е ясно. Ние в момента мисля, че сме единствената държава, която сме забранили всичко!
(Викове “Браво” )
Въпрос от публиката: Драги сънародници, тук съм дошъл в тая държава от 18 години. Съм излязъл от България на 16.
Б.Б: Две години път! (смях)
Въпрос от публиката: Защо България на мене не ми дава българско гражданство?
Б.Б: По принцип с гражданството знаете, че президентът се занимава (смях). Но външният министър ще го провери. Ако има несправедливост, ще я решим
Въпрос от публиката: Защото съм нямал ЕГН!
Б.Б: Така че ако искаш ела в България, ще го организираме и ще ти го възвърнем. Чу ли ме или не ме слушаш?! Ще дойдеш при външния министър в София и ще ти го решиме проблема!
Въпрос от публиката: Г-н министър-председател, искам да ви поздравя от името на българите в Ню Йорк! Вие сте първият министър-председател, който идва и се среща с нас. Аз живея тук от 15 години!
Б.Б: Чакай! Ми Станишев? Всички се хвалят, че се срещат с вас, като идват тука!
Въпрос: Не съм го виждал, да ви кажа честно!
Б.Б: То има сигурно и друга общност! (смях)
Въпрос от публиката: Гледаме да се прибираме всяка година в България. Тази година се прибрахме лятото и за първи път почувствах, че не искам да се връщам обратно в Америка. Има някаква нова атмосфера, има някакъв импулс в хората.
Б.Б: Мачкаме ги, затова така са… (смях)
Въпрос от публиката: Не, не. Искам да ви пожелая да имате все така волята и силата да ги мачкате и с удоволствие да се прибираме, може би и завинаги, в България. Защото сме българи и там трябва да живеем! (аплодисменти)
Въпрос от публиката: Аз съм професор по генетика в Ню Йорк. Говорейки за ГМО…
Б.Б: Нали няма да ме изпитваш!
Въпрос от публиката: Не, няма да ви изпитвам. Само един въпрос: имате ли технология за мониторинг, да знаете дали храните, които се предлагат, съдържат ГМО или не? Аз не съм съвсем запознат, на доколкото знам, в България няма такъв тип лаборатории, които да правят генетични изследвания…
Б.Б: Имаме! Имаме такава лаборатория, но ако идваш до България, много ще се радвам подобни хора с професорски титли… Елате, ще ви пратя, ще отидете с министъра на екологията, ще се убедите, защото след това ще можете да разкажете за това, което имаме и което се прави сред вашата общност. Така че идвате ли си в България, сте добре дошъл!
Въпрос от публиката: … Имате ли някаква стратегия за това как да се повдигне икономическият капацитет на нацията, така че да дойдат чужди инвестиции и в секторите, в които искаме да дойдат, за да се осъществи един подем в България?
ББ: Аз се надявам ние да бъдеме по-дълго, щото за следващите не гарантирам как ще се справят! Така че… Мисля, че народът трябва да оцени и ще оцени това, което се прави! Разбира се, има сектори, в които не ни е всичко наред. Особено такива, които са забатачени от 20 години като здравеопазването…
А иначе мога да изброя поне 30-40 човека на ниво министър и зам.-министър, а и в агенциите, които са на ваша възраст и които ги взех от Лондон, Париж, Вашингтон и в момента са в управлението на държавата. Като се износят малко, идвайте вие и ще ги сменяме! Това е пътят! Хора с такъв, западен манталитет. Работили, участвали, е както професорът преди малко. Това са хора, които като дойдат, почват да работят с тоя манталитет. И веднага това се връща обратно в евроатлантическата общност. Те имат доверие в ония хора, говорят на един език, разбират това, което правят. Това е пътят!
Въпрос от публиката: Добър вечер! Казвам се Моника и съм от София. Студентка съм в Щатите от 4 години и искам да питам. Аз съм дошла тук със стипендия, която ми е предоставена от университета, в който уча. Интересувам се от програми, които спонсорират деца като нас..
Б.Б: Ами до голяма степен аз мисля, че има и доста фондации, и доста хора, дори и тук като този… Тед? Не го виждам, той тука ли е? Ради, намери го тоя човек и да го запознаем с момичето, може да му излезе късмета…(смях) Тед Василев тука ли е? (оказва се, че е излязъл). Трябва и повече активност от вас.
Все пак държавата не е социалистически тип държава да търси да решава на всеки един проблема с финансирането. Е тия хора виждате ли ги? Старите емигранти. 40 години, докато се наложат. Така че това, че си изкарала дотука със стипендия, е огромен бонус за тебе. Сега просто трябва да си по-активна. Ако си добра, те вече ще те забележат. Така че повече активност.
Въпрос от публиката: Добър вечер, г-н премиер. Искам да ви благодаря. Ние приветстваме всичко, което правите. Абонирах се за всичките български телевизии, за да мога да ви гледам и да следя всичко, което правите (кикот в залата). Аз се занимавам с данъци в Америка. Правя данъците на хората и като хоби следя от време какво става в България. Разбрах, че от 2007 г. е излязъл някакъв закон, който касае всички нас, които живеем в чужбина. Аз съм от 12 години тука и никога не съм имала личен лекар в България.
Оказва се, че дължа здравни вноски в България. Нямам против, излезъл е законът, искам да си ги платя. Но ако аз по някаква причина не бях проверила, нямаше да знам. Всички ние имаме адреси в България. Никога никой не ни е изпратил уведомление, че дължим пари. Начисляват ни се лихви. Смятам, че ако държавата иска да събере тези пари, трябва да изпрати на хората известие, че те ги дължат тези пари.
ББ: Логично.
Глас от залата: Просто едно предложение да пращат на хората известия…
ББ: Да им съберат парите.
Въпрос от залата: Аз имам съвсем кратък въпрос: какво може да се направи за образованието? Какви стъпки се предвиждат? И добре дошли, защото това е все пак е усилие да се срещнете с нас.
ББ: За образованието знаете, че това беше сферата, в която не направихме съкращения, въпреки огромния дефицит, който има държавата. Веднъж. И втори път – за 120 български училища в Европа и Америка подсигурихме финансиране. Включително и за двете български тук.
Глас от залата: Значи това ме кара да се връщам по-скоро!
ББ: Дай Боже да си възстановиме така мощта на икономиката, ще има повече за образование. Всичко е функция на парите, които влизат в бюджета. Образование се прави с пари, здравеопазване – с пари, а парите могат да дойдат, ако ти работи икономиката. Е сега да ви изпитам колко завода можете да изброите в България, ще видите, че ще се запънете.
Въпрос от залата: Г-н Борисов, обективна реалност е, че всъщност вие отворихте европейските фондове за България. Вие акцентирахте на природните дадености в страната като селско стопанство и като трудолюбие на българския ни народ. Всеки път, когато чета какви обеми от европейските фондове сте усвоили, 50% от мен се радват, останалите 50% …
ББ: Ни е яд!
Глас от залата: Ни е яд! Публична тайна е, че фирмите, които останаха юридически лица в нашата страна, които имат капацитета като работен ресурс, като финанси, това са партийните фирми, които бяха вързани към държавния и общинския бюджет. Фиксирам фирмите на Божков, но те са цяла плеяда. Налива се вода в колелото на хората, които продължават да спъват развитието на страната.
Въпросът ми е: ако селското стопанство, а то наистина е много важно, а там също са фондове и средства, партийно протежирани с крадени пари и огромни обеми, какво се прави за това европейските пари да стигнат до обикновените българи, до този, който има парче земя и би могъл да се занимава с това с нежното трудолюбие и с нужния ангажимент? Фиксирам фондовете и програмите за развитие на селското стопанство…
ББ: Вие от колко години сте тук?
Глас от залата: От 9 месеца.
ББ: От 9 месеца. Сравнително отскоро. Но знаеш, че в момента, особено за магистрала “Тракия” – най-видният пример, цялата ни магистрала “Тракия” струва почти толкова, колкото пътя за “Цанков камък”. В пъти по-евтино я строиме. По земеделските фондове не сте прави. Защото парите за тютюнопроизводителите – 160 милиона, ги дадохме на всеки един тютюнопроизводител. Не ги пуснахме отделно, а на всеки един. Над 1 милиард земеделските производители, и то малките и средните, си получиха от правителството, от европейските програми. Сега винаги е възможно да стане некъде и пробив.
Но масово в момента парите си стигат до самия производител. И неслучайно тая година ние имаме рекордни добиви и в пшеница, и слънчогледът особено добре върви. И мисля, че много пари ще влезнат в производителите… За дребните производители парите министър Найденов ги дава. Миналата седмица даже в новотел “Европа” се събраха – по 300-400-500 души идват там и се подписват и си ги взимат. Така че е много видимо, много публично.
Но понеже в 7 и половина требва да освобождаваме залата, ми казаха, аз ще остана тука на разположение, който иска да остане да пита още нещо. На другите пожелавам приятна вечер. То сега кво е, събота или неделя? Тука кво се пада? Неделя. Приятна неделя тогава. Има баница и луканка, заповядайте! И българско вино! Така че…
Финални ръкопляскания.

31 мнения за “Откровено за откровенията на премиера в Ню Йорк”

 1. Недопустимо е Минисът Председател да говори като айлак от маалата (независим че си е точно такъв) Това, че се изживява като Краля Слънце е всеизвестно, но да говори за себе си в 1во лице мн. ч., а на напълно непознати хора на Ти, май даже и Тато( неговия патрон и учител) не си го позволяваше.

 2. Клоунада! Каквото му клепалото, такова му изповедалото. И Христо Стоичков да беше отишъл на местото на Бойко Борисов, пак това щеше да се каже на тази среща. Или пък Йоло Денев.

  МАН-ТА-ЛИ-ТЕ-ТА… – това е!

 3. Г-н Инджев, дължа Ви лично извинение за това,че подозрях подигравка за пловдивски акцент в цитата на думи на кмета на Пловдив.Сега виждам,че държите да се цитират думите така както са произнесени, независимо от кого.

  data storage software

 4. В откровено за откровенията на премиера в НЮ ЙОРК, виждам бойните каратиски финтове на Българският генерал-премиер а това означава, че правителството на България се готви да нанесе съкрушителен удар срещу главатарите на Мафията, която си има държава в България.

 5. Мислех, че съм чел всичко на Чудомир…

 6. Всеки народ си заслужава правителството!

  Я, как хубаво се разбират с Бойко. Напуснаха България, но тя няма да ги напусне. А следващото поколение ще са вече американци, т.е. чужденци…

 7. Към kostadinova:

  Благодаря.
  Използвам случая да кажа, че разбирам и уважам чувствителността на хората, привързани към родния край с всичкия му колорит. Но така, както не използвам нито софийския “тарикатски” език, нито шопския изговор ( макар да съм шоп поне 4-то поколение, с корени от центъра на София , а и от околностите е имало…), така си мисля, че не е обидно да се изисква в публичното говорене от публично говорещите да спазват определен езиков стандарт, възприет и валиден за всички, които имат съответните претенции.
  А иначе за стенограмата нямам никакви заслуги, само я препредавам, защото е база за изводи, каквито всеки може да си направи.

 8. Досега всички премиери си отиваха с оправданието, че народът не ги е разбрал. Някои си признаваха,че малко са обяснявали, че са говорили на недостъпен език.
  Луканов нарочно не искаше да е разбран, че ако го разберат лошо става. Виденов си остана неразбран. Костов се нацупи и 3 години не искаше да приказва с народа, който не го разбирал. Царят сам не се разбираше, какво искаше да каже. Станишката твърдеше , че погрешно са го разбрирали.
  Е – бат’ви Бойко си взел поука и владее публиката – на разбираем език. Може да е просташко, ама действа. Някой да отрича? Или само купешки думи да приказва? На сесията на Общото събрание на ООН ги приказва такива.

 9. Този самороден гений тип Бай Ганьо е по-опасен за България дори и от предишния такъв самороден талант – простак: Тодор Живков.
  Конграчулейшънс!

 10. Имам приятели,които успешно са се реализирали в чужбина и такива,които са много успешни и тук в България. Но според великите мисли на нашия вожд и учител качественият “матрял” е само отвъд окена. Тогава как тои е още тук-може би да ни спаси от самите нас. Скоро ще го постигне- като изгони лекарите, като затвори университети, различни от НБУ и т. н.

  storage software

 11. Българите си избраха една мутра за министър председател и каква правилна реч може да очакваме,освен уличен език!

 12. Младият Тодор Живков в американска акция.
  Да ни е жив и здрав, избрали сме си го
  (без мене)

 13. Много подходящ звуков фон на статията щеше да е “Бяла роза ще закича…”. Препоръчвам да се прочете още нещо много добро по темата в “e-vestnik” от днес

 14. Кажи Борисов, нещо дъвчеш и ми обясняваш, не те разбирам. А нещо за манталитета ти било, аха ясно.Разбрах те.

 15. Имам предложение някой да събира всичките му речи и изказвания, няма равен просто!!! Тато ряпа да яде.
  Шегата настрана, но г-н премиер, с туризъм и земеделие няма да прокопсаме!!! Ще си се мъчим като грешни дяволи завинаги. Като не знаете как се развиват високи технологии, намерете хора, които да ви образоват (има ги и в БГ, и в чужбина), и завъртете най-сетне истински тия крадени пари, ще мухлясат в швейцарските банки.
  И още нещо: “Тази година се прибрахме лятото и за първи път почувствах, че не искам да се връщам обратно в Америка. Има някаква нова атмосфера, има някакъв импулс в хората.” – това е истина! И аз го усетих, и други хора го усещат. Може би, като сте вътре в системата (България) не го улавяте, но при сравнение се забелязва. Нещата се размърдват, но не отгоре, а отдолу, крайно време беше …

 16. Ne sam saglasna s vas-vajnoto e kakvo se varshi ! Da so4im nedostatacite imame pravo ,samo ako predlagame po-dobro reshenie.Drugoto e br-br-br.Da ni izvadi ot 55 godishnata kal,pa kakto iska da govori!

 17. Ту парц:
  1. Прав е човека за матриала(който е навсякъде), както неговия, така и този на гласоподавателите му.
  2. Всички сбъркаха с предположенията си. Гласуваш за борисов получаваш бай тошо 🙁

 18. Няколко цитата от „словото” за акцент :

  „Сутринта видяхме и новото поколение –БЯГАХА, ТАНЦУВАХА, РЕЦИТИРАХА стихотворения. “
  „Няма българин, който закъсва някъде по света (…). И да не сме се отзовали на негова мъка. “
  „Ние имахме среща с еврейските общности преди малко. Помолих ги да помислят за една сцена, където те да плащат наема (смях), където да могат нашите деца и всички вие, които имате мероприятия, да се правят …“
  „с инвестиции и техника ние можеме тези милиони декари пустееща земя, които имаме, да храниме и света със нея. (Възгласи „Браво“)“
  „за арабския свят, за бившите съветски републики можеме да изнасяме това, което най-много и най-ценно имаме. (Глас от публиката: Розово масло!) “
  „Има държави, които разполагат с огромни финансови средства и няма къде да ги инвестират. “
  „От нас се иска просто да не крадат, (…) да експлоатираме тая даденост, която се нарича геостратегическо, нали на високопарен език, положение на страната. “
  „само при едно нарушение му взимаме лицензията. Няма да има тоя път „Сгреших, прости ми“, такива няма. (…) А за визите – поставили сме го. “
  „Но аз се надявам, че ако така продължаваме да работим и да се виждат видимо…, защото неформално тук в Ню Йорк почти всички шефове на служби в Щатите ще дойдат да ме видят.
  „Чу ли ме или не ме слушаш?! Ще дойдеш при външния министър в София и ще ти го решиме проблема! “
  „ (Въпрос от публиката 🙂 Гледаме да се прибираме всяка година в България. (…) Има някаква нова атмосфера, има някакъв импулс в хората. Б.Б. : Мачкаме ги, затова така са… (смях) “
  „Аз се надявам ние да бъдеме по-дълго, щото за следващите не гарантирам как ще се справят! Така че… Мисля, че народът трябва да оцени и ще оцени това, което се прави! “
  „А иначе мога да изброя поне 30-40 човека (…) които са на ваша възраст и които ги взех от Лондон, Париж, Вашингтон и в момента са в управлението на държавата. Като се износят малко, идвайте вие и ще ги сменяме!“
  „… Тед? Не го виждам, той тука ли е? Ради, намери го тоя човек и да го запознаем с момичето, може да му излезе късмета…(смях) “
  „То сега кво е, събота или неделя? Тука кво се пада? Неделя. Приятна неделя тогава. Има баница и луканка, заповядайте! “

  П.С. „най-трудното, което се постига, това е МАН-ТА-ЛИ-ТЕ-ТА…!“ – Със сигурност е прав гос’ин Борисов, след като повече от век след описаната от Алеко т.н. българщина, той не може да надрастне МАН-ТА-ЛИ-ТЕ-ТА й.

 19. Ако мисленето на г-н Борисов е толкова объркано колкото говоренето му и ако нивото на мисленее същото – горко ни.. Ако това е лидера със стратегическа визия за измъкването на България от блатото – горко ни. Единственото на което може да се надяваме е че това е един хищник, който може (би) ще се справи с другите по-стари хищници, които доста се задържаха в нашата гора..

 20. Janet…
  предполагам смятате бибитко ще ни изкара от калта? като говорите да се върши нещо предполагам имате предвид за действия/реформи/? можели да изброите поне няколко такива реално започнати в последната една година и предполагащи да бъдат завършени качествено действия с които да бъдем извадени от калта? имам предвид сериозни действия/реформи/: здравеопазване и пенсионна реформа..
  г-н Инджев не беше ли журналист? те с какво ли се занимваха? ако коментарите и статиите му за Вас са бр-бр-бр..просто не го четете.
  поздрави:
  Калоян Марков

 21. Абе като гледам на всички коментарите не знам какво друго да кажа освен МАНТАЛИТА господа !! Вие всички се хаващате за диалекта на премиера а пропускате СЪДЪРЖАНИЕТО на казаното от него. Мисля че той има много добра визия за развитието на България. А на всички които не им харесва шопския говор на ББ да ходят да слушат мазните пледоарии на СтаниШеф. Променете си манталита дребнави балкански човечета!!!

 22. логопеде..като гледам си сериозен космополит!
  я споделете за добрата му визия за БГ и как точно реално ще я осъществи?

 23. И аз съм съгласна, че е важно съдържанието и това какво се върши от премиера.

  Мога само да цитирам Паисий, който го е казал още в “История Славянобългарска” и то е валидно и днес:

  “Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки, но за простите българи просто и написах…”

 24. Към ЛОГОПЕД – да, именно, за съдържанието исках да кажа в моя коментар по-горе. Има един разказ на Чудомир, в който човек от село е изпратен на някакво международно селскостопанско изложение. Докладът, с който запознава съселяните си за панаира, като се връща от изложението… – е за този разказ ми напомни “речта” на Бойко Борисов. Иииизпълнена със съдържание.

 25. Ужас, ужас, ужас… Срам ме е, че това чудо на чудесата, матрЯл на матрЯлите представлява България навън. Хайде тук, по домашному ще си го търпим, нали матрЯла си го избра сам, ама навън…

  До къде ще се докараме с тези хора, с тази разбита политическа система, която отхвърля компетентните и моралните хора, не зная. Това, което зная, че няма как да вървим напред и да си направим добро нястояще и бъдеще, когато главният изпълнител на волята на обществото се държи като Тодор Живков – прост сельо, попаднал по някаква абсурдна случайност “там горе”, който дори не се старае да говори правилно.

 26. КЪМ ЛОГОПЕД.Това,до колкото зная, е професия на хора-специалисти кото поправят дефектния говор на нуждаещите се от това-по тяхно собствено или на близките им желание.Благородна професия.В случая на Б.Борисов,не се касае до вроден дефект в говора, а в начина на мислене,който бива артикулиран на глас.Тук,освен степента на култура:езикова и обща,нещата опират до един нарцисизъм ,който няма нищо общо с “визията”,за която говори г-н ЛОГОПЕД.В общи линии,това е стандартната визия за щастливото бъдеще,горещо подкрепяна от БКП-БСП лидерита за всички времена,на Кобурга,а и на лидерите на по-голямата част от изостаналите в своето развитие държави в Европа и около нея.

 27. 1.Sorry, che pihsa na latinica, no na tova PC nqmam kirilica.
  2.Deatvitelno premierut govori s po-prosti dumi, ponqkoga i v neuchtiva forma , no tova e vtorostepenno. Nai-vajnoto e da pravi neshto polezno za Bulgaria. Inache predishnite dvama premieri / Stanishev i Sakskoburgotski / govoreeha dotsa uchtivo ne kazvaiki nishto konkretno/, pochti akademichno, po socialisticheski shablonno i kakvo ot tova, kato zavrqha stranata v misha dupka /prestupnost,korupciq,beznakazanost, useshtane , che durjavata lipsva/.
  Da, sega mnozina ot tezi, koito sa im zasegnati interesite i im se prechi da grabqt s pulni shepi shte pliuqt organizirano, no dano tozi put nai-posle neshto v tazi nasha izstradala strana se peomeni kum po-dobro, zashtoto inache tejko na tezi , koito ostanaha v BG da jiveqt. I neka Boga da pazi Bulgaria!

 28. Все едно,че слушам сценаристите на Слави Трифонов.Както виждате и тук и навън хората харесват ББ.Нима по това как се изразява премиера ще съдим и делата му?! Ами тогава да обявим Първанов за велик защото говори правилно,нищо,че гази хора.А защо не и Станишев-той говори мазно и правилно,че и Доган…

 29. Хайде стига плюхте, пишман-интелигенти такива. Добре си говори Бойко. Говори си със сънародници, приятели, знаете ли какво е да си в чужбина и да ти е мило за страната.

  Филип Димитров ви е прекалено официален в изказванията си. Дето викаше от горните коментиращи, Бойко пък е онакъв. Все нещо ви е криво.

 30. STIR,
  Говора според мен много добре показва за какъв човек става дума, колко е развит, умен, интелигентен и т.н.
  Не поддържам тезата, че един добър, полезен политик трябва да притежава тези качества на изразено високо ниво, това което прави впечетление по-скоро е ниското ниво в случая.
  Подмесен с евтиния PR на всяка втора дума. Това грандоманското ‘ние’.
  Какво му е хубавото?
  Трагедия е че няма алтернатива, ТРА-ГЕ-ДИ-Я.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.