Ден на будителите в годината на будалите

Ще е пресилено да кажа, че сме в будна кома. Но че будната съвест на нацията е приспана – това е факт. За нея просто не говорим: дори и не шепнем, сякаш са боим да не се сепне. Защото ако стане от сън ще й се прииска да не се е събуждала.

Не че положението е чак катастрофално – винаги може и да е по-зле. Но е някак кретенско да кретаме, вместо да се позатичаме да догонваме. Ние забързваме крачка само по нанадолнището: поради земното притегляне, по принуда, по инерция и по глупост. Влече ни.

А и кой ти тича насън? Само лунатиците. И те обикновено свършват зле ако хукнат към перваза. Не им желаем злото, нали! Знайно е също, че не е добре за тях да ги будиш. Какво да прави човек? Да ги остави да паднат – лошо, но и да ги буди би било опасно ( за самите тях). Пък и кой знае, може и агресивни да станат като им се отворят очите.

У нас този сложен казус се решава простичко. Правим се на будали и с широко затворени сетива претендираме, че не забелязваме опасностите. Така ги прекрачваме, пренебрегваме, преживяваме, преодоляваме, прецакваме – предоволни сме и на това.

Така че днес, 1 ноември, е ден на миналите някъде в нелегалност народни будители, които отдавна са полегнали в спомените ни за тях. Вадим ги от чекмеджето на историята на днешния празник и после гузно ги напъхваме обратно. Да не ни се моткат в краката с техните възвишени дела и да ни пречат да кретаме по нашия преход.

А останалите дни от годината са на (все)народните будали.

18 мнения за “Ден на будителите в годината на будалите”

 1. Защо, господин Инджев, ето- дори се връщаме към АБВ-то? Говори се за българско възраждане, за алтернатива, дори (опазил ни Господ!) за разцепление в столетницата, размахват ни се гербове, показал(к)ци, ред, законност, справедливост, турски сериали? Така са ме разтърсили в желанието си да ме събудят, за да ми надуят главата, че предпочитам да си проспя младините.

 2. ” Неврополитика”-Тимъти Лиъри-ето ви сийд.

 3. Ще Ви обясня своя проблем!
  Аз съм, не в скобки,а именно,най-добрият учител по руски език в Бургас, и, именно това е причината,че в училищата, където се преподава Руски език, щом чуят моето име, винаги сменят по един, или друг начин или формата на конкурса, или, винаги казват, че са избрали по-добър, макар,че аз ги познавам всичките!
  Те са българи,”ГОВОРЯЩИ РУСКИ ЕЗИК”,а,на Вас, уважаеми г-н Инджев
  ще кажа: АЗ СЪМ РУСНАК- говорещ БЪЛГАРСКИ!!!
  Обичам България, живея тук, завършил съм си висшето образование тук, но защо, когато чуят името ми, а, то в Бургас, сред тези среди е известно – / имам 19г трудов стаж/,УМИРАТ ОТ СТРАХ, и не са организирали един истинско-нормален конкурс, а, винаги, когато имаше такъв и идваше моят ред във, т.н.” КОНКУРС”

 4. Станиславе,сега очаквай да бъдеш оплют,обруган и смазан от “демократите” пишещи в този блог.
  Сега ще те заринат с аргументи,че ти децата не треябва да учат този език,защото той е език на окупаторите и кръвопийците на българския народ и т.н и т.н.

 5. Г-н Инджев, Вие също носите тежкия кръст на будител за нашето време, (колкото и да е тъжно, че има необходимост от това). Но само за четящите и зрящите. За което Ви благодаря!

 6. Вече имаме пример за дискриминиран руснак в България…Може би, господине, това е защото се страхуват от конкуренция?..

 7. Денят на народните будители в Ръ Бъ сега се празнува от будалите с Паисий кючек и ако искаме будалите да проумеят и с уважение и почит да празнуват денят на народните будители в България, трябва да възстановим Българската Търновска Конституция и Българските Национални Традиций на нашето-народно Царство България.

 8. Аз за момента не виждам по-голям будител народен от Иво. За което му благодаря.

 9. Към STANISLAV,
  Проблемът Ви не е нито в това, че сте руснак, нито в езиците. Проблемът ви е, че четете блогове, като този и се вълнувате искрено от проблемите, които се засягат там! След като познавате добре българския език сигурно сте чували поговорката: “Краставите магарета се подушват отдалече”. Явно не сте “краставо магаре” и затова нямате никакви шансове в конкурси направени от такива, и предназначени за такива магарета.
  Поздрави на всички за празника и почитания и благодарности на Иво Инджев, съвременният наш народен будител!

 10. Doblestni mi KRASIMIR ! Da si jiv i zdrav i po-kasno da proglednesh,za da pogubish pove4e ot godinite si…STANISLAV, otgovori mnogo i gledni to4ki sashto mnogo-az rabotia v 4ujda darjava i te razbiram mnogo dobre.A ne sam ruskinia-toest? Otgovori mi ,no s raka na sarceto,ako az biah u4itelka po 4ujd ezik v Rusia -ne,po bratski ezik-dali niamashe da mi se slu4vat mnogo po kuriozni neshta? DA?

 11. Не разбирам, защо трябва да оплювам, обругавам и да смазвам STANISLAV, макар да съм “от „демократите“ пишещи в този блог”? Може би, че STANISLAV не е българин, а руснак? Ще обясня на KRASUMIR: Имам много приятели руснаци, някои от тях живеещи в България, други, в Русия. И всичките са много свестни, умни и кадърни хора. Не виждам причини да оплювам моите приятели. АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ КАТО KRASUMIR! И за това, не плюя по хората.

 12. Красимире, аз съм от тези които смятат, че по-голям катаклизъм в живота на човечеството от комунзма няма. Но това не ме прави русофоб. Малко, благодарен съм на майка ми затова, че отделяше от оскъдния си залък, за да ми плаща за частни уроци по руски. Гордея се с това, че прочетох Мъртвите души и Евгени Онегин в оригинал, че и досега помня наизуст Бородино, Зимная дорога и Мороз красный нос. А иначе, за АБВ-то, ами ХОРА, БДЕТЕ! Поразените от изпуснатия от комунистите бацил на равенството са много, заболяването е тежко и неизлечимо. Бдете!

 13. Г-н Инджев, да благодаря за редовете по случай празника.Едва ли мога да коментирам едни толкова точни редове, написани от чувствителна душа. Не вярвам “да се сепнем”, въпреки че ми се иска да дойде края на безвремието.Бъдете здрав!Ако има хора, които биха се присъединили към Ваша кауза аз ще бъда една от тях.

 14. Скъпи приятели, Иво не пее вече в “Баиландо” , но нека не забравяме Ангел. Кликнете на ‘Да помогнем на Ангел”.

 15. А не ви ли се струва стрнно, на всички вас будни хора от този блог,че в деня на народните будители, децата ни спят в къщи, вместо да отидат да отбележат празника.Защо денят е неучебен?Народа и без друго е заспал.

 16. Будителите от класиката са хора, влагали свои средства и безплатен труд в името на отваряне на прозорец към света за народа ни. Платените професионалисти в тази област само частично отговарят на определението “Будители” и то само ако влагат повече сърце и труд в работата си , отколкото се полага по заплащане. Има и такива хора и се покланям пред тях. Но има и едни “будители” , които стоят на топло в научни учреждения без да са създали каквото и да било – справка Т.Колев в “Двойникът”. Има други такива, които в името на собственото си добруване раздуват броя на студентите, пишат им по една тройка и ги избутват с една диплома и без капка знания. Или така са залегнали на частните уроци, че без частен урок изпит не можеш да вземеш.Казват , че лъжица катран разваля буре с мед. Буренцето с образованието на подрастващите вони на катран. Вярно е , че парите са малко, че дисциплината в училищата се разваля от външни фактори и т.н. Но липсата на самокритичност е отчайващa..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.