Първанов неволно се издаде за своеволията си

Ето какво добавя по темата след прочита на стегограмата от 18 януари 2008 г. за разговора на президента Първанов и колегата му Путин в София българският ядреният експерт Георги Касчиев, който работи във Виена.

“ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Впрочем, аз искам да Ви благодаря за съдействието да ускорим малко началото на стартирането на проекта за строителството на АЕЦ „Белене“.

ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Искаме да ви благодарим за решението по повод строителството на АЕЦ „Белене“. Чухме, че за българската страна би било целесъобразно то да започне по-рано. Както казва господин Кириенко, строителството може да започне веднага след получаване на съответните лицензи.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Министър Димитров, в ранната есен можем ли да започнем строителството?
ПЕТЪР ДИМИТРОВ:
Може и в началото на август да започнем.”

Тази “паметна бележка” поражда “некои съображения”, както казваше реабилитираният ни напоследък комунистически вожд, отбелязва Георги Касчиев и обяснява:

1. Държавният глава няма никакви правомощия да изисква каквито и да е дейности по какъвто и да е енергиен или друг икономически обект.

2. Очевидно двамата енергийни “стратези” нямат никаква представа от сложността на нещата, защото този разговор става през януари 2008 год., когато тепърва предстои да се изготви детайлният технически проект на централата, да се подготви площадката, да се създаде организация на строителните работи и да се осигури финансиране. Налице е обаче огромно желание да се угоди на руската страна, по-бързо да се започне нещо и да тръгне голямото харчене.

3. Струва ми се, че по този начин президентът на България е апелирал за нарушаване на Закона за безопасно използуване на ядрената енергия, а министърът без никакво колебание се е съгласил. Съгласно този закон строителството на нова АЕЦ може да започне САМО след издаване на разрешение за строителство от председателя на Агенцията по Ядрено Регулиране. За целта преди всичко техническият проект на централата трябва да е преминал през регулаторен преглед и да е одобрен от АЯР. Припомням, че той бе върнат за доработка и все още (ноември 2010 год.) е в процес на преглед.

4. В резултат от действията на тези енергийни “стратези” през есента на 2008 год. без да има все още детайлен технически проект е поръчано основното оборудване на реактора, като е сключен финансово необезпечен договор на огромна стойност.

Чл. 138. (1) Който извършва дейности по използването на ядрената енергия в ядрено съоръжение без разрешение, се наказва с имуществена санкция от 20 000 до 100 000 лв.

Както се вижда, дори и при най-малкият пробив на прозрачността в дейността на Първанов става ясно, че той се държи буквално подсъдно, превишавайки пълномощията си. А какво ли би се получило, ако получим достъп до цялата истина за неговите своеволия?

18 мнения за “Първанов неволно се издаде за своеволията си”

 1. Каква висока и опасна степен на невежество – Първанов, Путин и Димитров разговарят така, сякаш ще строят кенеф с клекало в дъното на двора!И сега ли българите няма да разберат, че президента им е един невежествен и глупав човек?

 2. Браво, Иво, това е кратко, ясно и точно в десетката. На гоцето ще му стане тясно отвсякъде много скоро!!!

 3. Ha sega da vidim dali ste ima medien otzvuk? Na novoto pravitelstvo nali im triabvashe vinovnik za skluchenite pez pokritie sporazumenia…

 4. Ако харесвате публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев, може да гласувате за него за „Човек на годината“:
  http://humanoftheyear.org
  Продължаваме да сме на първо място! Сега трябва „да поддържаме огъня“ до 6-ти декември – от нас зависи г-н Инджев да получи поне признанието на публиката!

 5. Страхотно Сега доносника първо да изпълни разпореждането на съда и второ прокуратурата да се самосезира относно спазването на елементарните правила и норми в инвестициония процес АЕЦ Белене. Щото тия продължават да се изживяват като първи секретари съответно на КПСС и българското КПСС.

 6. Г-н Инджев,
  Не знам откъде вадите заключение, че не е изпълнено Решението на съда. Проблемът е, че се стигнало до съд. А иначе Паметната бележка си е паметна бележка и е съставена от Началника на кабинета.
  http://www.president.bg/news.php?id=4089&st=0
  Стенограмата е публикувана в сайта на Президента.
  http://www.president.bg/news.php?id=4088&st=0

 7. Г-н BLAGOY TOMOV, мен като ме дразни нещо, просто не го чета, гледам и пр. Още повече, че аз изрично се обръщам към читателите, които ХАРЕСВАТ публикациите и гражданската позиция на журналиста Иво Инджев и предполагам, че те не се дразнят от повторението.
  Въпреки това, ще се вслушам в съвета ви и засега ще публикувам само препратката (линка), но ако и той ви дразни, няма да мога да направя нищо повече за вас.

 8. Благодаря за коменнтара на ГЛАРУС. Щом стенограмата е налице значи няма скрито-покрито.

 9. Дори и да п р е к а л я в а т малко жените са с повече усет.
  Но много мъже като Рогозин искат,да бъдат по-отстъпчиви за ПРО преди Лисабон,но да убедят -кого ли?-че поканата в хотелскат стая е само за чай с черни боровинки.
  Ха по-смело бе г-н Младенов,
  помагай на началника си,дори при ЦК на БКП,България си е разрешавала по-своя!!!?? позиция,
  а да не говорим още при Тито без Тато!

 10. Госпожо Денева, аз споделям Вашето мнение. А пък на господин Томов щом се дразни, препоръчвам да чете други сайтове и блогове, където би изпитал духовна и естетическа наслада. Сайтовете на цайтунгите са много подходящи за господин Томов.

 11. Лично за мен единствено Путин се изказва подготвен – може да се започне след издаване на необходимите лицензи.

 12. До г-н Благой Томов!
  Интересно.Не ви дразни своеволието на някой друг,а се дразните от поканата на Нина Денева,която единствена не спира да настоява,че Иво Инджев заслужава тази награда.Да разбирам ли,че имате нещо против това,той да я получи??!!.Нима не проумявате,че това събитие ще бъде тържеството на “Духът над материята”? Ще бъде крайъгълният камък в отношението на обществеността към Г-н Иво Инджев!В този случай,той не може сам за себе си да пледира.Ние ,ние сме отговорни за това.До 6 декември всеки ден ще е така ,до тържеството на победата.Колкото и това да ви дразни.
  Г-н Инджев,не успях снощи добре да разбера второто предложение на военния министър А.Анев по повод оттеглената кандидатура.Много технично бяха сдъвкани думите му.Беще -или да се разберат цивилизовано с ГъПъ,да отмени ветото и да остане същият техен кандидат на военното разузнаване,или …….дент??(стори ми се,че министър Анев каза:..или нов президент!! Вие ,успяхте ли да разберете?
  Нина ,не спирайте поканата!!
  С уважение:Мария Спасова.

 13. До Blagoy Tomov

  Явно се дразниш от 1-то място за И.Инджев.Иначе не виждам смисъл-за какво друго?

 14. Абе майтап няма, стенограмата е на сайта на президента

 15. Г-н BLAGOY TOMOV, бях решила вече да публикувам само линка, но видях, че повечето хора не се дразнят от повторението на апела ми, затова ще продължа, както досега.

 16. Продължавайте,г-жо Денева!
  Достойно ест!
  Благодарение на Вашия ентусиазъм можах и аз да гласувам за човека и журналиста,който уважавам безрезервно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.